RTS-opomena pred utuženje.Platiti ili ne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Mogu u krajnjem slučaju naplatiti jednu godinu unazad, za ostalo mogu da se slikuju.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Azrael
      CBC Senator
      • 29.06.2006
      • 278
      • Kragujevac

Ne placam, i ne pada mi napamet da im platim jer placam kablovsku, a kablovska njima mesecno placa za njihov budjavi program....

Comment

• shadow
        CBC Senator XXL
        • 23.09.2005
        • 555
        • Beograd

Odg: RTS-opomena pred utuženje.Platiti ili ne?

Zbog TV pretplate 140.000 tužbi

Izvor: Danas Beograd -- Od početka ove godine merama za naplatu potraživanja obuhvaćeno je 140.000 građana Srbije koji ne plaćaju RTV pretplatu.

My crew is all fired up
        Y'all better just wise up

Comment

• shadow
          CBC Senator XXL
          • 23.09.2005
          • 555
          • Beograd

UPDATE:

RTS spremio tužbe zbog TV pretplate

zvor: Danas Beograd -- RTS je ovih dana na adrese građana uputio opomene i pružio mogućnost da obavezu plaćanja pretplate izmire u više mesečnih rata po dobijenoj opomeni.

"Tokom 2011. poslato je 390.500 opomena pred utuženje i poslednjih opomena pred utuženje. Pripremljeno je 6.550 Predloga za dozvolu izvršenja na osnovu verodostojne isprave, koji su distribuirani sudovima po Srbiji", kažu u RTS-u.

My crew is all fired up
          Y'all better just wise up

Comment

• vulkan
            CBC Veteran
            • 03.09.2011
            • 151
            • sabac
            • mazda nisan

Ako dobijem poziv za sud onda cu malo razmisliti detaljnije kako cu se braniti. Inace ne placam i ne zelim da im placam. Reklame im traju i po nekoliko minuta a prosle godine ili i jos ranije, ne znam tacno, je usvojen zakon po kome se ne smeju prekidati emisije i filmovi sa reklamama a uopste se ne smeju reklamirati alkohol lekovi i slicno. Ne znam tacno ali pricalo se da sekunda njihovog vremena kosta cifrom sa vise nula. Uostalim ako ne mogu da posluju kao i druge televizije ili bilo koja firma neka zatvore radnju. Ako budu kome stizali sudski pozivi zbog njih javljajte se, mozda se organizuje bilo kakva vrsta protesta. Da pokusamo bilo sta umesto da nas jednog po jednog utuzuju, ako uopste mogu i tako da naplate. Meni je inace mnogo manje placena dnevnica na poslu nego sto se racuna dan zatvora pa ako se takva dugovanja mogu zameniti zatvorskom umesto novcanom kaznom poput saobracajnih prekrsaja ja sam to vec odlucio. Ako hoce da naplacuju svoj signal onda neka mi iskljuce tu frekvenciju na tv aparatu ili neka uvedu naplatu kao bezicni internet ili slicno. I necu da se nerviram oko toga. Tu uslugu necu da placam i tacka. Zasto njima da placam nesto sto vec imam kod drugih besplatno ili jednostavno to ne koristim i sta onda placam. A sta je sa onima koji placaju kablovsku a operatori vec (valjda) placaju RTS-u?

Comment

• ZuleGSI
              CBC Član
              • 02.07.2007
              • 38
              • Beograd - Karaburma
              • Calibra Turbo

Po nekoj zdravoj logici ako neko placa pretplatu kablovskom operateru za X kanala medju kojima je i RTS on je time platio i RTS-u zar ne, a kablovski operater bi sa druge strane bio duzan da za svoje korisnike da pare RTS-u.

Medjutim svi mi znamo da u Serbistanu sve stvari funkcionisu mimo logike, pa i ova. Ne mogu 100% da tvrdim, ali ja mislim da kablovski operateri ne placaju ni dinar RTS-u, a sa druge strane celokupan narod se pausalno globi svakog meseca.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Posto vidim da ima dosta pogadjanja nije zgoreg razbistriti sta je sta.

U Srbiji nema kablovskog operatera televizijskih programa.
                Prema skloljenom Ugovoru placa se naknada za uslugu odrzavanja (u tehnicki ispravnom stanju) zajednickog antenskog sistema, dakle ne placa se niti jedan jedini dinar niti za jedan jedini program (autorska prava tj licencu za reemitovanje).

Shodno tome, tzv kablovske su prakticno u statusu pirata tj rada na crno.

RTS ne dobija pare od tzv kablovskih ali dobija pare iz budzeta tj naplacuje svoje usluge drzavi Srbiji koja to naravno (jer nema neke svoje pare) placa iz poreskih i drugih prihoda koje ostvare gradjani.
                RTS je osim toga i komercijalno preduzece koje se bavi sa sijaset drugih delatnosti poput trgovine, uvoza, izvoza, maloprodaje nosaca zvuka, proizvodnjom tj stancovanjem komercijalnih audio i video materijala na raznim nosacima, ugostiteljstvom itd itd.
                RTS je sam na svom sajtu objavio spisak delatnosti za koje je registrovan.

Pri tome, RTS se bavi i marketinskim posredovanjem a ima i prihode od prodaje po komercijalnim uslovima reklamnog prostora (programa).

Zaposleni u RTSu su ne retko i zaposleni u svojim privatnim firmama koje prodaju svoja autorska prava RTSu po komercijalnim uslovima dok istovremeno primaju platu, tj sede na 2 stolice sto je nonsens sam za sebe.

RTS je po organizaciji netrasparentan i kriju se od javnosti podaci o kretanju novca, o broju zaposlenih i o rashodima a sto sve podrzava (ne) cinjenjem i Upravni / nadzorni odbor.

Ukratko, u Srbiji niti je RTS postavljen na osnovama rada javnog servisa jer ima jasne komercijalne programe i aktivnosti/ delatnosti kao i svako drugo preduzece niti su kablovske mreze sklapale ugovore o legalnom prenosenju programa kroz svoje sisteme.

Formalno, kablovske firme pruzaju usluge odrzavanja, formalno RTS ima u nazivu RDU a sve zajedno predstavlja nesto sto je tesko naci slicno ma gde u svetu, uredjeni (monopolizovani) haos pod pokroviteljstvom zvanicnih drzavnih organa.

Skandal sa dodeljivanjem nacionalnh dozvola za emitovanje programa preko radio spektra kada je "nestalo" frekvencija za rad RTL grupacije iz Nemacke pokazao je do koje mere je ova oblast, recimo blago, cudnovata u svakom pogledu.

Posebna prica je zakonodavac koji je nespretnom formulacijom o vlasnicima radio ili tv uredjaja za prijem programa omogucio da se RTS bahato ponasa tumaceci da je vlasnik isto sto i korisnik a pogotovu sumanutom pretpostavkom da je svaki vlasnik meraca potrosnje elektricne energije po automatizmu i obavezujuce i vlasnik radio ili tv prijemnika.
                I umesto da se podhitno tupavi Zakon izmeni, da se RTS uredi da postane javni servis kroz obavezujucu strkturu programa, uz naravno i obavezujuci nacin sakupljanja novca za rad po unapred zadatim pravilima ide se na maltretiranja gradjana i za ono sto treba i za ono sto ne treba da se plati, po principu ja sam bog i za mene ne vaze zakoni.

Sa druge strane kablovski operateri zakonom moraju da se obavezu da zaista vrse nadoknadnu za autorska prava, da imaju obavezu univerzalnog servisa a to podrazumeva da moraju da pokriju po automatizmu teritoriju za koju imaju licencu i to svaki stan, kucu, zgradu, svaku katastarsku parcelu pod jednakim komercijalnim uslovima i bez mogucnosti da biraju kome hoce, po kojoj ceni i kada da uvedu ili ne uvedu prikljucak.

To isto vazi i za sve druge javne operatere, el. energije, gasa, vode, telefona itd.

Javna komunalna mreza kao firma/sistem ima prava koja stice licencom ali ima i pratece obaveze.
                Na pravo se svi rado pozivaju, kao na primer RTS a na obaveze rado zaboravljaju.
                Jedno bez drugog nije dugorocno odrzivo niti za te firme niti za gradjane.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

... i samo jos treba dodati da je osnovna funkcija RTS-a, da bude javni servis od NACIONALNOG znacaja, sto mu je i najosnovnija funkcija i razlog za naplatu pretplate, a da li je RTS nacionalna televizija ili televizija jednog grada - grada Beograda, procenite sami, ali ja vec imam na hiljade dokaza da je ovo drugo i na tome cu bazirati svoju odbranu...
                  Long Live CBC!!!

Comment

• stevak
                    CBC Senator XXL
                    • 31.05.2009
                    • 1215
                    • Zemun
                    • Saab 9000 cs 2.0T

Pre par godina je bila aktuelna hajka na neplatiše infostana. Kako i RTV pretplata spada pod iste zakone o obligacionim odnosima, evo ti link ka temi koja je obradila te probleme i dala rešenje za njih.

ex SAABotražitelj

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

hmmmm....kako kazu u jednom filmu.....jeftinije ga je smaknuti.....
                      You can run, but you can't hide.

Comment

• stevak
                        CBC Senator XXL
                        • 31.05.2009
                        • 1215
                        • Zemun
                        • Saab 9000 cs 2.0T

A evo i ovo

ex SAABotražitelj

Comment

• vulkan
                          CBC Veteran
                          • 03.09.2011
                          • 151
                          • sabac
                          • mazda nisan

Ne znam šta piše u ovom rešenju koje se pominje pri dnu inače mi ovo ne izgleda loše. Kratko i jasno.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Uopšte nema svrhe pisati, maltretirati se ili šta slično, niti će to ko tamo da čita niti da se potresa...
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                            X