Vožnja brzinom 30km/h. Šta je tim ljudima ?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • acasmc@200sx
    CBC Senator
    • 30.01.2007
    • 282
    • Mladenovac
    • BMW F31 320d

Re: Vožnja brzinom 30km/h. Šta je tim ljudima ?

da me ne protumacite pogresno, nisam ni ja za 120km/h kroz centar grada!
    slazem se u potpunosti sa vecinom postova, ali ja ipak volim da opletem po gasu kad vidim i znam 2-3 krivine ispred mene. a 200km/h na autoputu mi je totalni degute, jer gde je tu feeling, ako me razumete.

ipak ne mogu da se slozim sa ogranicenjim brzine koja vaze na putevima u Srbiji, a koja su od pre bar 40god.
    slozicete se da je za to vreme, automobilska industrija MNOOOGOOO napredovala i da su mnogo vece brzine postale, mnogo bezbednije za vozace i ostale ucesnike u saobracaju.

ja verujem da je prosecni zaustavni put vozila iz tog vremena, pri 60km/h bio preko 100m, danas je ta cifra sigurno smanjena na, u proseku, 70m. sa sve vremenom za razmisljanje i zaustavnim putem.
    nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• kuzmar
      Moderator
      • 18.12.2009
      • 783
      • Lazarevac
      • Pezo 207 1.6 HDI

Kada prethodnik pomenu ta ogranicenja od pre 40 godina. Slazem se sa tim, ali i novi vozaci prolaze i dalje obuku u voznji osmesljenu pre 40 godina vrleo cesto na vozilima osmisljenim i napravljenim pre 30 godina, a putevi nam traju u proseku 2-3 godine posto se radi po tehnologiji od pre 50 godina (cak su rimski putevi u mnogo boljem stanju i dugotrajniji iako su radjeni pre nekoliko hiljada godina nego ovi ``savremeni``, naravno tamo negde u belom svetu gde se jos moze videti rimski put).

Cinjenica je da postoje neka nebulozna ogranicenja ali kada covek pogleda sta se sve desava na putu sve to ima neki smisao, bez obzira koliko taj smisao bio glup ili ne.

P.S.

I kada bi na svim putevima bilo najnize ogranicenje 100 neko bi kukao kako treba da bude bar 120. Tako je to kod nas.
      www.paluba.info

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

G sila pri udesu je bila ista i pre 40 god i danas,tako da....

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Ali nije ista amortizacija udarca u onim i sadašnjim automobilima, isto važi za zaustavni put. Inače užasno me nerviraju derpei koji teraju 30 zato što u, jedu usput, šminkaju se i sl...

Oni što vežbaju ili su nesigurni su u malom broju i mogu se pretrpeti, negde mora da se nauči. Problem je što se policija bavi prikupljanjem para u svoj ili državni budžet a ne edukacijom kao nekada.

Obzirom na stanej svesti kod svih (u ovim vremenima) opasnije je kad neko davi saobračaj nego da pomalo prekoračuje brzinu, iznervira sve oko sebe i taj iznervirani obično napravi belaj a onaj i dalje mirno ode sa svojih 30 na sat.... Nekad je policija takve zaustavljala iz razloga da rastereti put ili iz razloga da im odži BESPLATAN čas iz života i suživota.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ASTRAOPC
            CBC Član
            • 16.06.2010
            • 70
            • Cacak

Ja sam video pandura koji tera 30 na sat a ogranicenje je bar 50.

Ono jeste bio prav put ali je bila puna, a ja iza njega pa zamislite tu situaciju.

Mile i samo cekaju ko ce prvi da pocne preticanje.

Comment

• SAAB PoWeR
              CBC Senator XXL
              • 26.04.2005
              • 1394
              • tu iza coska(Milwaukee USA)

negde sam nasao statistiku , ali nemogu ponovo da je pronadjem a i radi posla koi radim morao sam uzimati posebne casove gde ti pricaju o saobracaju , statistika je imala cilj da vozacima ukaze koliko ustvari gube a koliko dobijaju na vremenu u stvarnosti , i dalje cu traziti tako da neki vide da je tolerancija jako mala , da uzmem za primer , dva vozaca voze razlicitim brzinama na istom delu puta recimo imaju da prodju 5 semafora do cija , vozac 1 vozi polako a vozac 2 je sav iznerviran i ljt na vozaca 1 i tako ga prestize 30 KM brze zaustavlja se na semaforu (vozac 2 ) par sekundi vozac 1 se takodje zaustavlja na istom semaforu , razlika izmedju njih je, vozac 2 je ispred vozaca 1 i tako sve do zadnjeg semafora , kada se vreme sabere razlika je nepuni minut , znaci vozac 2 koji je divljao i vozio brzo nije cak ni 1 minut ustedeo da bih dosao do cilja zvuci glupo i netacno kada neko misli o tome ali kada se stavi na papir tako je .
              _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• Milorad90
                CBC Senator XXL
                • 26.07.2007
                • 975
                • Beograd

Ok je to kad ides na odmor u Grcku, ali kad imam 30 isporuka i 400km dnevno

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Nije tačno, kad se uzme u obzir hiljade vozila i hiljade minuta, gubljenje vremena i para je katastrofa.
                  Na duže relacije to u ekstremnim primerima i može da prodje, ono ovaj stigao za 1 i 15 muta uz kršenje svega i svačega a onaj sporać za satipo. U gradu sa hiljadama vozila, sa lošim zelenim talasom itd... to predstavlja velik problem.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

@gorans: primer je izuzetno dobar

@kuzmar:
                    Čoveče, ostavi da i mi nešto kažemo! Izgubih volju koliko si u pravu i naravno

@SAAB Power: odličan primer. Za relacije do 5-6km u gradu potpuno tačno!

@ASTRAOPC: mani OSL-e, na žalost posao im je da nerviraju narod a ne da sprovode bezbednost u saobraćaju
                    Kada pada sneg i kiša nigde ih nema (osim kada se neko skrlja) a po suvom i toplom nadžodžaju "laser" na magistrali pa ti popuju kako ne greši više od 2-3% i da si sa 86km/h pri ograničenju od 80 postao "masovni ubica" (na sreću nisam doživeo ali čuo priču iz prve ruke, doduše čovek nije kažnjen jer je bilo prošle godine (u stvari pretprošle) kada su "uhodavali" novi ZOBS).
                    Kad vidim nekog pandura kako upozorava ljude na odron kamenja, skreće pažnju na led na putu, isključuje sporaće (kao u CG), ili ... (pazi ovo): predvodi kolonu ili čak jedno vozilo kada su uslovi puta nepodnošljivi (a neka je velika potreba) ili čak čak prevezu čoveka kome je neophodno (lekarska intervencija ili slično), ima da se izvinim za sve što sam rekao o njima, dotle ...
                    doduše imao sam par (jednu naročito) epizodu "izuzetno fer procene" pa povlačim 49% rečenog.
                    Pa i jeste tema, ... ali je privatno pa ne bih ... Nisu svi pajkani BAD GUYS, ima ih i ... (ovo je teško reći) više nego za pohvalu! (neverovatno, zar ne??).

Još ovo pa se ne javljam 3 dana (u ovoj temi):
                    Zaboravismo (svi zajedno) da je na magistralnim putevima (sa 2 trake) u SFRJ (tadašnjoj) ograničenje bilo 120km/h.
                    Znam, vozio sam ja tad ... trotinet i biciklu na tri točka.
                    Bilo je to krajem 60-tih a možda i početkom 70-tih (davno je bilo, ne sećam se, a i imao sam manje od 5 godina )
                    Na regionalnim je (valjda) bilo 80, pa se smanjilo na 100. Doduše možda je to bila kategorija "puta rezervisanog za motorna vozila" ili tako nešto. Makar je bilo na "autoputu" "bratstvo-jedinstvo".
                    Sada je na putevima tog kvaliteta dozvoljeno 80, pa ko je tu lud - nek ide na sud.
                    Izuzetno, ali izuzetno me nervira što su neke saobraćajnica sa 100 degradirane na 80 a neke koje bi mogle to nisu jer nisu zapravo završene a puštene su u saobraćaj (grom i pakao, zlo i naopako, ...). Jedini "motoput" koji znam je od auto-puta do Kragujevca. Ima li još neki?
                    I naravno, automobili su bolji sad nego tad (ili isti kao u mom slučaju ) no priznajem da je veća gužva u saobraćaju iako je tad čorba bila jeftinija (više automobila). I praksa je pokazala da su neke brzine bile prevelike za PROSEČNOG VOZAČA.
                    Ipak, iako me 51% stvari koje se veštački vezuju za EU prosto nerviraju (iako sam 90-99% za to i što pre, bar pre 2050. pa dok još ima nafte, elektromobili nisu toliko zanimljivi iako su neminovnost), ne mogu da shvatim dve stvari:
                    1) ako već pravite "evropski" zakon, što prvo ne srediste puteve i što ne uvedoste EVROPSKA ograničenja (osim za naseljena mesta) nego TURSKA!! Jest da 500 godina nije malo, ali što je MNOGO, MNOGO JE!!
                    2) Što ne prepisaste SLOVENAČKA pravila za zimu (da ga j... ako su naše zime jače i hladnije i ako imamo više planina i snega) nego HRVATSKA a zapravo AUSTRIJSKA (pa tamo je osim uz Dunav prosečna nadmorska 2-3 kilometra)

@Milorad90:
                    preopterećen si poslom koji nije realan. Ovo je zaista za direkciju za saobraćaj. Trebali bi da postave neke smernice za poslove koje navodi naš član kad već njegov šef (gazda) nije seo u van i probao da to odveze za manje od 24h, pa onda da postavlja radne zadatke umesto što se
                    Upravo je ovo bitno pitanje. Bezbednost u gradu je na prvom mestu, jbg neka poskupe usluge. Ima tu i škola i uskih ulica sa decom, ne može da se računa prosečna od 50km/h (UA!).
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

@expendable

Evo samo napred.
                      www.paluba.info

Comment

• acasmc@200sx
                        CBC Senator
                        • 30.01.2007
                        • 282
                        • Mladenovac
                        • BMW F31 320d

Ma taj sto vozi 30km/h je najveca pretnja! U velikom broju slucajeva, taj ni ne zna gde tera, a sami tim ni kada ce da stane, ili skrene. Sto opet u svoj toj njegovoj zabuni, povlaci i nedavanje zmigavca u konkretnom slucaju. Jos ako mu nerade stop svetla???
                        Konkretan primer, na putu si gde je ogranicenje 80km/h. Realno vozis bar malo brze, ako je put dobar. Aj neka bude 90km/h. 500m ispred tebe vidis vozilo koje ide vrlo sporo ( npr. gorepomenutih 30km/h).
                        Moja prva reakcija je vracam iz 5.e u 4.u brzinu (poucen sa takvih par slucajeva, motorno kocenje nije na odmet) bez kocenja i trazim priliku da ga momentalno obidjem. Dajem zmigavac na nekih 100m od njega, pogledam u retrovizore i krenem da obilazim. U tom trenutku, lik usporava na 20km/h i pocinje da skrece levo!!!!
                        Verujem da je ovo situacija u kojoj se svako nasao bar jednom. Ako ne daj Boze dodje do udesa, kriv si jer si prekoracio brzinu i uslovno si "manijak", koji "divlja" na drumu!?!?

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Konkretno u ovom slucaju, sta je taj ispred tebe trebao da uradi, stane na sred puta i ne skrene, dok ga ne obidjes? Naravno da ce da uspori i skrene, ako mora tu da skrene, sta drugo da radi? Nije kriv on nego ti sto ne obracas paznju sta se ispred tebe desava i za svaki udes bio bi iskljucivi krivac.
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• acasmc@200sx
                            CBC Senator
                            • 30.01.2007
                            • 282
                            • Mladenovac
                            • BMW F31 320d

Trebao je da:
                            zameni sijalice u stop svetlima
                            da zmigavac
                            pogleda u retrovizore
                            propusti me, ako sam vec krenuo u preticanje

ja i jesam konstatovao, da bih bio kriv iz razloga sto sam vozio 90km/h, a mogao sam bez problema i 120km/h na tom putu, jer je savrseni pravac, od par kilometara, van naseljenog mesta. A sve kao posledice jedne neodlucne budale, koja se u jednom trenutku setila da treba da skrene.

Ako nailazis na vozilo ispred tebe, koje ide jako sporo, prva pomisao je da je usporio da bi skrenuo. Ali ako tako vozi 500m, ili vise, onda nesto sa njim nije uredu. Niko normalan ne zapocinje pripremu za skretanje 1km ranije, sem ako se u tom trenutku ne krece 300km/h!

Comment

• kuzmar
                              Moderator
                              • 18.12.2009
                              • 783
                              • Lazarevac
                              • Pezo 207 1.6 HDI

Situacija veoma slicna opisanoj se dogodila meni pre nekih 15-ak godina. Doduse nisam vozio 30 nego sam se ukljucio na glavni put posto sam bio zaustavljen pored puta a zatim sam odmah posle 20-ak metara trebao da skrenem levo. Prvo sam dao migavac, kada sam stupio na kolovoz isti sam iskljucio pa posle par trenutaka ponovo ukljucio (da onaj iza mene ne bi pogrsno protumacio da mi je migavac samo ostao ukljucen te da cu nastaviti pravo) i poceo da skrecem, tada me je sustigao tip koga sam video u retrovizoru i preko pune poceo da pretice. I na kraju sam kod sudije za prekrsaje oglasen krivim po osnovu cinjenja radnje u saobracaju a da se prethodno nisam uverio da je radnju moguce izvesti bezbedno. Cak su u presudi napisali da sam stajao desno pored puta (sto je tacno) pa se ukljucio u levu saobracajnu traku (kao da sam mogao da preletim onu desnu), zatim vratio u desnu pa poceo da skrecem levo (zasto bih se onda vracao u desnu ako sam vec bio u levoj). Sudija je bila zena od nekih 50-ak godina. Pretpostavljam da nikada nije vozila auto.

Tako da ne stoji to da bi neko bio apsolutno kriv zato sto je poceo da pretice nekoga koji skrece. Sve zavisi kako sudija shvati.
                              www.paluba.info

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Al' brzo prođoše 3 dana
                                Novi momenti.
                                acasmc@146:
                                Prilično se slažem sa tobom. Ipak ako čovek skreće levo to znači da postoji neka raskrsnica ili (sporedni) put koji se priključuje na glavni. Ne znam da li je po ZOBS-u navedeno da je u tim slučajevima ograničenje 60 ali bi trebalo (i da se ne vozi više od 70 ). Često su postavljeni znakovi ograničenja pa je razumnih 90 (ili 95 ) zapravo previše za pomenutu situaciju čak i kad nema znaka - upravo zbog situacije koju pominjete.
                                Naravno da je onaj ko se sa 70 sprema 500m da skrene pa još koči motorom (da prištedi kočnice ) i sve to neodlučno radi, prava i NEPOSREDNA OPASNOST. Već sam pominjao da svest o tome da drugi trebaju lako da predvide šta ćete uraditi (odlučnost) nije izražena kod nas u punoj meri a da je vrlo bitna za bezbednost.
                                Znači raskrsnice su zaista mesta gde treba skinuti nogu sa gasa. Nije to ko će biti kriv (tek je pod dva) nego može neko i da strada.
                                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

Working...
                                X