Video nadzor i fiksna IP adresa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ognjen
    CBC Senator XXL
    • 21.02.2008
    • 438
    • Novi Beograd
    • -

Video nadzor i fiksna IP adresa

U narednoj nedelji mi ugrađuju video nadzor. Radi se o malom sistemu sa 3 kamere, dvr snimačem koji je povezan na internet preko ADSL modema. ADSL koji koristim je kod Orion telekoma i imam dinamičku IP adresu, a da bih mogao da nadgledam video nadzor sa udaljenog računara putem interneta treba da imam fiksnu IP adresu. Znam da je najkulturnije rešenje uzeti drugi paket sa fiksnom IP adrese, ali razlika u ceni je poprilična i to bih da izbegnem ako ikako može. Čovek koji će da mi vrši ugradnju i podešavanje celog sitema mi je pomenuo mogućnost registracije na nekom sajtu uz plaćanje 15-ak evra godišnje. Navodno mi onda oni skeniraju IP adresu koja se stalno menja jer je dinamička, vrše sva podešavanja i dodeljuju neku fiksnu adresu sa kojim onda ja pristupam. Nadam se da me razumete, toliko sam shvatio.

Ono što me interesuje je koliko to dobro funkcioniše, jer ne bih voleo posle da imam stalno problema oko pristupa. I da li ima neko drugo, pametnije rešenje, a da ne moram da menjam paket kod provajdera.
    hvala
  • Ji 4Tze
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 806
    • bg
    • Honda CR-V 4WD

Odg: Video nadzor i fiksna IP adresa

meni dyndns nalog radi lepo, ali samo za FTP, nisam proveravao za ostalo jer mi nije trebalo. Neki free nalog, ne sećam se koje je ograničenje.

Comment

• Ognjen
      CBC Senator XXL
      • 21.02.2008
      • 438
      • Novi Beograd
      • -

upravo se po tvojoj dojavi tamo registrovao. za sada mi je sve onako konfuzno, ali mislim da su to imali serviseri na umu kada su rekli da se plaća ta pretplata, verovatno za ovaj nalog dydns pro. videću o čemu se radi i kako funkcioniše.

Comment

• vujke
        Admin
        • 29.09.2004
        • 1673
        • Mladenovac
        • Daewoo Lanos 1.5SX

Re: Video nadzor i fiksna IP adresa

dyndns vise ne deli free naloge a vecina dvr-a uredjaja ih podrzava. Postoji finta da se ipak dobije jedan domen besplatno, ovo je radilo proslog meseca a nisam proveravao da li je jos aktuelno.
        Treba registrovati trial nalog kod njih i sa njim jedan domen po izboru. Neophodna je validna platna kartica za placanje na internetu iako ovaj trial nece naplatiti, prikazace vam zaduzenje na 0.00€. Kada istekne 15 dana ako ste imali vise domena dozvolice vam da zadrzite jedan po izboru i to je to.
        Ovo za sada meni radi na 2 naloga, dokle ce ne znam.
        while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Ognjen
          CBC Senator XXL
          • 21.02.2008
          • 438
          • Novi Beograd
          • -

Pregledao sam sajt i još uvek je aktuelno to sa jednim free nalogom ukoliko se koristi free trial 14 dana dyndns pro.
          A da li ima neke velike razlike u samim funkcijama, sigurnosti ili lakoći korišćenja između tog pro naloga i free domena?
          U svakom slučaju ću probati taj trial, posle zadržati taj jedan domen, više od jednog mi i ne treba.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Vivotek ima javni besplatni IP konvdertorr/ server.
            Modem treba prepodesiti u Bridge a ugraditi Router nakon njega.
            DVRu treba podesiti rutu za prosledjivanje portova.

Za taj sistem mora da bude omoguceno odgovarajuce podesavanje (bez blokade) kod internet provajdera.
            Iz prakse ovaj sistem ne radi kroz MTS 3G sa opstim javnim node-om a radi kroz Telenor 3G mrezu.

Druga varijanta je odabir nekog VPN softvera poput Team Viewer ili Hamachi kada potpuno opada pitanje IP adrese jer se vrsi tuneliranje saobracaja. Jeedini uslov je da postoji iza rutera jedan (bilo kakav) PC racunar koji ce odradjivati VPN.

Treca varijanta je neki namenski VPN ruter, recimo Mikrotik koji se programski napravi da vrsi dinamicko pracenje promene IP adrese.

Posto je Adsl malog propusnog opsega za upload trebalo bi podesiti i prioritet paketa za IP nadzor u odnosu na druge pakete.

Iz iskustva pozeljno je zadovoljiti se sa malim frame rate po sekundi da bi se omogucila iole solidna rezolucija.

Za IP kamere sa 2 i Megapiksela nasi javni provajderi su manje vise sa nedovoljno kapacitetnom mrezom, pogotovu za recimo 3 istovremene IP kamere.

Dodatno elektronski PTZ zahteva i brz odziv javne mreze a to je vrlo promenljivo u javnoj mrezi.

Zbog svega video IP kroz javnu mrezu kod nas ne bih preporucio za potrebe sigurnosnog nadzora, vise onako informativno za povremeni pogled.

napomena- Vivotek kamere imaju automatski DDNS u svom softveru, koji je besplatan.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Ognjen
              CBC Senator XXL
              • 21.02.2008
              • 438
              • Novi Beograd
              • -

Trebaće mi malo vremena da složim sve ove informacije.
              Ali evo konkretno za šta mi treba video nadzor i šta sam mislio pod nadgledanjem putem interneta. Biće instalirane tri kamere rezolucije 600TVL, po preporuci instalera. Internet je standardan ADSL 4mbs i u toku dana se koristi vrlo malo, a i nadgledanje putem interneta će se koristiti uglavnom noću i to jako retko. Team Viewer i programi tog tipa otpadaju, jer ide direktno modem i dvr, bez računara. Nadgledanje tih kamera putem interneta u toku dana neću koristiti, jer nema potrebe, one snimaju i to je to. Kontrola kamera putem interneta mi treba kako bih van radnog vremena mogao povremeno da bacim pogled, a i desilo mi se par puta da se alarm aktivira bez vidljivog razloga. Sa video nadzorom imam mogućnost da pre nego pojurim pogledam da li uopšte ima potrebe za žurbom.

Comment

• vujke
                Admin
                • 29.09.2004
                • 1673
                • Mladenovac
                • Daewoo Lanos 1.5SX

Re: Video nadzor i fiksna IP adresa

U tom slucaju uradi portforward sa adsl rutera na dvr za portove koji su ti potrebni, uglavnom port 80 i jos neki zavisno od software-a u dvr. To ce ti reci instalater ili ce on i uraditi to a mozes i sam da vidis direkt u dvr koje koristi.
                Podesi u dvr dyndns nalog koji si registrovao i trebalo bi odmah da ti radi.
                Ovo gore u poruci iznad zanemari, napisano je da zbuni svakog, delom je netacno a i nepotrebno jer ne ides samostalno u ugradnju vec zavisis od instalatera.
                while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Ognjen
                  CBC Senator XXL
                  • 21.02.2008
                  • 438
                  • Novi Beograd
                  • -

Odlično, počeo sam da se preznojavam

Tamo sam se sinoć registrovao, a danas uzeo onu free trial varijantu.
                  Oni će odraditi sva ta podešavanja za dvr, modem i ostalo. Bitno mi je da bar otprilike znam kako to radi i naravno smanjim troškove koliko je to moguće. Kada sve podese videću kako radi i da li imam nekih ograničenja sa ovim jednim free domenom koji mi ostaje nakon besplatnog perioda. Ukoliko bude nekih problema, idem na varijantu plaćanja godišnje pretplate. Nije mi jasno zašto mi oni nisu napomenuli da ima i ova mogućnost sa korišćenjem besplatnog domena, očigledno je da su i oni mislili na dyndns kada su mi rekli da se plaća godišnja pretplata u iznosu od oko 15 evra. Nemoguće je da nisu znali da to može i besplatno, možda im je ovako bilo lakše.

U svakom slučaju hvala svima na pomoći, i javljam kako radi, kada to sve stavim u pogon. Ugradnja zakazana za nedelju.

Comment

• Ji 4Tze
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 806
                    • bg
                    • Honda CR-V 4WD

Pre dva meseca si bez problema mogao da dobijes jedan free forward na dyndns.org.
                    Očigledno su nešto skoro promenili, mada 20-30$ godišnje za tako nešto nije strašno.

Comment

Working...
                    X