Otklanjanje neprijatnih mirisa iz klima uredjaja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Otklanjanje neprijatnih mirisa iz klima uredjaja

U stanu u kom zivim imam Housel klimu 12btu. ugradjena je 2005 ili 2006, ne secam se tacno i od tada nije videla majstora za servis. Pre 2-3god. su se pojavili neprijatni mirisi iz unutrasnje jedinice i to najvise kada je ukljucen samo ventilator koji izduvava vazduh, dok kada se ukljuci kompresor i pocne sa izbacivanjem hladnog vazduha ta pojava je gotovo neprimetna ili je ja jednostavno ne osecam. Filtere redovno perem, koristio sam par sredstava za ciscenje i dezinfekciju klime ali sve bezuspesno. Neko bi rekao zasto se nisam obratio nekom od servisa!? Iz iskustva bliskih ljudi koji su radili tzv. godisnje servisiranje klima uredjaja shvatih da samo serviseri da li zbog neisplativosti ili eto sto lakse i brze zarade rade isto ono sto sam radio i ja, s tom razlikom sto za to treba jos platiti 20-tak eur.
    Moje pitanje bi bilo zna li neko krsten i posten servis koji ce skinuti komplet unutrasnju jedinicu, oprati i dezinfikovati, proveriti spoljnu jedinicu i ocistiti i nju itd itd!?
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Odg: Otklanjanje neprijatnih mirisa iz klima uredjaja

jesi li probao sa obicnim Asepsol sprejem iz apoteke?
    cime to dezinfikujes,kada ne mozes da ubijes plesan-budj koji se oseca ?

ja sa Asepsol sprejem i kuci i u kolima i nema problema. kuci,dok klima radi prskas odozgore,iznad unutrasnje jedinice.preavis maglu da je uvlaci unutra i dezinfikuje. narokas puno,ne moze da skodi.
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Ji 4Tze
      CBC Senator XXL
      • 04.05.2006
      • 806
      • bg
      • Honda CR-V 4WD

Re: Otklanjanje neprijatnih mirisa iz klima uredjaja

ima takvih servisa, samo moraš da naglasiš da ti to treba.
      skinu, rasklope, očiste, provere pritisak (malo skinu pa da mogu da dođu kasnije da dopune itd )

Comment

• markofpi
        CBC Senator XXL
        • 27.07.2006
        • 1552
        • Bezanijska Kosa

Odg: Re: Otklanjanje neprijatnih mirisa iz klima uredjaja

@zoranbg
        Pokusavao bezuspesno. Sigurno nije dovoljno samo takva dezinfekcija. Inace klima se bas malo koristi npr. leti kad naidje vreo talas kao sto je ovaj. U stanu nema pusaca osim kad dodju neki gosti i to je to.
        U medjuvremenu naidjoh na kupomanu na vaucer za godisnji servis klima uredjaja. U opisu pise sledece:
        Servis obuhvata kompletno pranje i čišćenje spoljašnje i unutrašnje jedinice specijalnim ekološkim antibakterijskim tečnostima:
        ■ skidanje poklopca unutrašnje jedinice i njegovo pranje.
        ■ pranje i dezinfikovanje filtera specijalnim antibakterijskim sredstvima.
        ■čišćenje turbine i kadice (gde se skupljaju bakterije i plesni).
        ■ pranje i čišćenje kondenzatora dezinfikacionim sredstvom kako bi se izbeglo preopterećenje kompresora.
        ■ pranje kućišta i provera nosača.
        ■ provera pritiska u sistemu i dopuna freona u koliko je neophodno, pregled instalacija, provera rada elektronike.

E sad, ni ovde nije naglaseno da se skida i rastavlja kompletna unutrasnja jedinica kako bi se sve ocistilo i dezinfikovalo!?

Kakve filtere imate na klimi...kod mene su klasicni 'mrezasti', a vidim da kao postoje i oni sa aktivnim ugljem ili cime vec, te ovakvi te onakvi...vredi li to!?

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

ti sa aktivnim ugljenom su u krv skupi i ne veruijem da si spreman da ih kupis posto je jedan reda velicina 50e pa x2. ovi mrezasti su samo za prasinu. ja moju klimu takodje odrzavam samo asepsolom i do sad nije bilo smrada ali kapiram da bi turbina trebalo da se opere jer vidim da se na nju nakupilo koje cega. ovo sto ovi nude je ok i ja razmisljam da uzmem jedan kupon.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• markofpi
            CBC Senator XXL
            • 27.07.2006
            • 1552
            • Bezanijska Kosa

Naravno da za filtere ne bih dao toliko ali me svakako interesuju cene. Inace ja filtere nisam nikad menjao, samo cistio i nemam nameru da ih menjam dokle god su fizicki zdravi. Eventualno ako vidim da ima neki bolji po razumnoj ceni. E sad, secam se da su ovi moji negde na sredini imali drzace za jos dva (na svakom filteru po jedan) neka manja filtercica koji su bili cini mi se zelene ili crne boje. Ja sam ih jos pre 2-3god. skinuo i bacio. verujem da su bili ili ti ugljeni ili nisu imali nikakvu funkciju ali eto tek da postoje.
            A ovaj servis koji spomenuh...ne vidim da pise kompletno skidanje, rastavljanje i ciscenje unutrasnje jedinice ili se mozda to podrazumeva kada su rekli da ciste turbinu, kadicu i kondenzatore!? A kako tek peru kuciste (spoljna jedinica)!?

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

ne podrazumva se skidanje, sve se to radi samo skidanjam poklopca unutrašnje jedinice. nego kod jače zaprljanih klima prvo radi rastvor Axel sa grasom, ili kako se već zove.pa se to ispira vodom kad malo ostoji ,pa onda asepsol. naravno postoje i druga srestva kojim a sE to radi.
              da bi se to dobro uradilo i na unutrašnjoj i na spojlnoj jedinici,potrebno je da se ima neka vrsta brentače-raspršivača.spoljna jedinica se ne prelazi asepsolom.
              filteri mrežice se isto potope i isperu axelom ili nekim deterdžentom pa preprskaju jako asepsolom.
              na kraju kada se sve ispere i osuši, uključi se klima na najače da radi i duva,i prska se punoo asepsola iznad klime da ona sama povuče svuda asepsol.i da se odvodno crevo za kondez natopi istim i kadica takodje.

ja bi na tvom mestu pozvao maltne bilo koji servis, bolje neki koji ima baš lokal-firmu. i rekao da hoćeš da se posle njihove intervencije klima ne oseća ni malo, ako ne..ne želiš da platiš. ako znaju kako nek rade, ako neznaju nek ne dolaze.

Comment

• vulkan
                CBC Veteran
                • 03.09.2011
                • 151
                • sabac
                • mazda nisan

U zadnjem postu pišeš, citiram: "A ovaj servis koji spomenuh...ne vidim da pise kompletno skidanje, rastavljanje i ciscenje unutrasnje jedinice ili se mozda to podrazumeva kada su rekli da ciste turbinu, kadicu i kondenzatore!? A kako tek peru kuciste (spoljna jedinica)!?"

A u prethodnom postu si napisao: "U medjuvremenu naidjoh na kupomanu na vaucer za godisnji servis klima uredjaja. U opisu pise sledece:
                Servis obuhvata kompletno pranje i čišćenje spoljašnje i unutrašnje jedinice specijalnim ekološkim antibakterijskim tečnostima".

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Hmm...DA! Ispade da sam kontradiktoran, a najvise zbog toga sto se cesto desi da pise jedno, a na kraju radi drugo. Mada sto kaze zoranbg, kad dodju, odrade posao, pustam klimu. Ako nista ne osecam super ako osecam idemo nanovo.

Comment

• vulkan
                    CBC Veteran
                    • 03.09.2011
                    • 151
                    • sabac
                    • mazda nisan

I kad pozoveš za svaki slučaj pitaj koliko je okvirna cena za komplet čišćenje. Da ne bude posle da košta kao nov uređaj.

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Zvao sam juce par puta, medjutim niko se nije javljao. I tako posto sam bio debelo neodlucan shvatih da su mirne ruke i strpljenje zlata vredni. Uspeo sam da skinem komplet poklopac sa unutrasnje jedinice. Ne znam kako je kod ostalih proizvodjaca klima uredjaja ali kod mene postoje zabice za koje prvo morate znati kako se skidaju, a potom imati i isecaj jer je plastika bas krta. Ocistio sam celu tu kadicu, turbinu i sve ostalo gde sam rasprasivacem asepsola mogao da doprem. Rezultat je nosom 'vidljiv' te nema vise onako jakih neprijatnih mirisa. Uskoro cu ponoviti postupak jos jednom jer ne verujem da sam uspeo poboto i skinuti sve bakterije i naslage koje su se gomilale 7god. Ostaje mi jos samo da vidim kako da ocistim spoljnu jedinicu.

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Re: Otklanjanje neprijatnih mirisa iz klima uredjaja

izduvaj je dobro kompresorom. lakse reci nego uciniti, ako nemas kompresor.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

Za spoljnu jedinicu Axel Sgrasso i posle voda i to je to. A pre toga skini kućište (i napred i pozadi), jer bez toga teško. Kompresor neće pomoći ako je spoljna jedinica puna masne prašine.
                          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Na zalost nemam kompresor, a sto se tice spoljne jedinice i skidanje kucista iste nije mi bas na ruku sto se kaze. Morao bi neko da mi asistira, i drzi da ne prevagnem Za sada je rastavljanje unutrasnje jedinice urodilo prolodm.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

nema sta da skidas na spoljnoj,ispere se vodom i deterdzentom,kompresorom izduva itd..

sta imas i scime mozes.
                              ja moju spolja nisam prao,6 god odkad je stavljena.stoji na terasi natrkrivena, na visljem spratu. nema nikakve prljavstine u njoj i na njoj.
                              mada ne bi bilo lose da imam neki rasprsivac da je malo isperem,kao hladnjak na kolima kada se ispira spolja od buba,lisca,prasine.
                              a unutrasnju jedinicu,kao sto sam ti rekao.jednom godisnje ljudski, i par puta samo nafajtas asepsolom preko godine,i mora da sljaka

pun Beograd "ekipa" koji rade taj "zahtevni" posao za 2000 din. a nemaju ni 2 casa el.teh obrazovanja. slatka parica...
                              meni je jedan pravi majsotr rekao,da je vazno ocistiti je povremeno,da bi radila sa manje gubitaka,i da se nbi opterecivao kompresor.a kad se primeti da slabije hladi-greje, dodje majstor i proveri freon,ocisti,dopuni.
                              Last edited by zoranbg; 04.07.2012, 19:30.

Comment

Working...
                              X