Vlaga i budj na zidu, kako se resiti?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • WEST 014
    CBC Senator XXL
    • 17.08.2010
    • 862
    • Valjevo
    • Audi A4

Vlaga i budj na zidu, kako se resiti?

Imam problem u sobi, u cosku i oko njega ima vlage i budji(spoljni zidovi) . Soba je ceo dan bez sunca, leti na plus 50 je u njoj kao da klima radi. Kapiram da problem dolazi sa hladnim danima kada se greje, pa se zbog radijatora stvara kondenz. Nije nesto sad u fazonu da otpadaju komadi zida i to, ali mi smeta, oseca se na budj i planiram to da resim. Ima li i postoji li bilo kakvo resenje osim stiropor izolacije. Na kuci je uradjena fasada pre 5-6 godina, bez stiropora i ni na jednom zidu spolja nema traga vlazi i budji, kao ni u jednoj drugoj prostoriji.
    Ja sam pitao jednog molera skoro da li bih dobio nesto da uradim stiropor izolaciju iznutra na ta dva zida koji vlaze, i da li je to moguce resenje problema, on me samo belo gledao
    Ima li neko slicnih problema i kako je to resio, i da li da cekam prolece ili leto ili bih mogao vec sad uraditi nesto?
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Do pojave vlage dolazi zbog razlike u temperaturi. Ćoškovi su hladniji kao i betonski serklaži iznad prozora i sl... Jedini pravi način je izolacija zidova.
    Budj su gljivice i njih se možeš rešti otrovom za to, ima da se kupi. Neče sprečiti vlagu ali neće biti budji i mirisa.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• WEST 014
      CBC Senator XXL
      • 17.08.2010
      • 862
      • Valjevo
      • Audi A4

A da li je ova moja ideja sa izolacijom iznutra suluda ili bih dobio nesto?

Comment

• Radan
        CBC Član
        • 21.09.2013
        • 79
        • Grocka
        • Reno Megan 1

Možeš da pokušaš i sa absorberom vlage,smanjiće svakako nastanak buđi.Ja sam izolovao iznutra stiroporom debljine 2 cm uglavnom zbog topline a i radi buđi.E sad ja sam malo bio uslovljen da sam morao tako tanak sloj inače bih išao sa rigipsom i mineralnom vunom.To bi onda bilo mnogo bolje rešenje i za toplotu i za kondenzaciju pa bih ti savetovao da uradiš tako ako možeš.Što se tiče cene skoro da je isto ali je rad sa rigipsom mnogo čistiji.I nije ti suluda ideja to se tako i radi
        Bolje jednom dvaput nego nijednom triput

Comment

• rekordan
          CBC Član
          • 31.05.2009
          • 99
          • Nis

Vizualno ćes dobiti, što se tiče mirisa ne.

Imao sam taj problem svojevremeno u kupatilu (živim u stanu) i rešio tako što sam kupio 200 grama plavog kamena pa razmutio u vodi, koliko samo da može da se nanese. To je bio savet jednog starog "molera". Od 1994.god do danas više se nikad nije pojavila, iako se vidi da tu vlaži Problem je bio što je "plavetnilo" izbijalo ispod farbe, sledecih 2 krečenja (više se ne sećam da li su poludisperzije bile zastupljene), tako da je savet da razmutiš u malo više vode. Površina koju sam tretirao je bila oko pola m2, a ti izračunaj koliko ti treba. Postoje za to i "specijalna" sredstva koja mogu da se kupe u farbarama, ali mislim da su na istoj bazi, samo koštaju 10x više.
          Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!

Comment

• Radan
            CBC Član
            • 21.09.2013
            • 79
            • Grocka
            • Reno Megan 1

Postoje sredstva ali ona samo trenutno uklone buđ.Sve na bazi hlora će spržiti plesni čak i obični izbeljivač aće,bref,domestos...Imaš i jupolov Algicid ali to je sve privremeno.Problem se jedino rešava izolovanjem

Comment

• WEST 014
              CBC Senator XXL
              • 17.08.2010
              • 862
              • Valjevo
              • Audi A4

Ma sta imam od toga da uklonim ako ce se opet pojaviti, znaci jedino resenje problema. A i soba je jako hladna, pa ako cu dobiti sa izolacijom iznutra to je samo jos jedan +.

Comment

• ragazzoni
                CBC Senator XXL
                • 24.02.2009
                • 774
                • Obrenovac i okolina
                • Opel Omega 2.0i-16v

Vlaga ti se pojavljuje usled razlike u temperaturi, gde se kondenzuje vlaga. Gore već pisano, a pojava kao kad izneseš flašu vode iz frižidera pa se oznoji-ovlaži. Gljivice bujaju, soda bikarbona, varikina, plavi kamen, pametno i u minimalnim koncentracijama. Izolacija pomaže, čak i kod provetravanja u velikim industrijskim sistemima, zimi se ubacuje topao vazduh, zagrejan upravo zbog kondenza. Izolacija spolja je bolja, zato što se beton, cigla, blok zagreju i zrače toplotu neko vreme bez da se dogreva. Izolacija iznutra da, ali nemaš produženog efekta grejanja.
                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• WEST 014
                  CBC Senator XXL
                  • 17.08.2010
                  • 862
                  • Valjevo
                  • Audi A4

Malo sam citao iskustva drugih, i vidim da neki tvrde da ce se izolacijom iznutra samo pogorsati stanje, to jest nece zid moci da dise i bice jos vise vlage.. Ne znam sta mi je ciniti....

Comment

• macaneli
                    CBC Senator XXL
                    • 04.08.2008
                    • 327
                    • sremska mitrovica - Genova
                    • S-max

Varikinom operi mesta gde ti je budj,ostavi da se izluftira dobro.Ako to ne pomogne onda neko sredstvo bas za budj uzmi.Za izolaciju si u pravu samo pogorsava stanje
                    ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• Keketarac
                      CBC Senator XXL
                      • 01.09.2007
                      • 588
                      • Novi Sad
                      • Seat Ibiza 1.2 TSI

Meni se odlicno pokazala fasadna Ceresit boja CT44 sa bio protect formulom. Na vikendici imam neke bele zidove koji su izlozeni kisi, dok nisam okrecio ovom bojom, vecito su bili zeleni posle 3 kise. Od onda, evo druga godina, belo belo.

Resenje vlage zavisi od uzroka. Ako je kondenzacija, onda spoljasnja izlolacija, unutrasnja ce zarobiti problem izmedju stiropora i zida i bice jos gore. Medjutim, cesto vlaga dolazi iz samog zida, a tu je popravka prilicno komplikovana i skupa.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Originally posted by WEST 014 View Post
                        Malo sam citao iskustva drugih, i vidim da neki tvrde da ce se izolacijom iznutra samo pogorsati stanje, to jest nece zid moci da dise i bice jos vise vlage.. Ne znam sta mi je ciniti....
                        Nećeš pogoršati stanje ako staviš stiropor desetku ali bi to bilo ekstra glupo iz više razloga.
                        Tu gde ti se znoji je beton, verovatno serlklaž ali može biti i nadprozorna ili nadvratna greda takodje od betona.
                        Razlika izmedju provodnosti toplote betona i cigle ili još gore siporeksa ili sličnih tome je velika. Ako bi merio laserskim meračem lako ćeš utvrditi tu razliku. Usled toga dolazi do kondenzacije pošto je mesto gde je beton znatno hladnije u odnosu na sobnu temperaturu pa se zid na tom mestu "znoji" ... Obzirom da se to obično nalazi pri plafonu i u ćošku pogodno je za razvoj mikroorganizama, gljivica.

Plavi kamen i ostali bakrači na tu temu su otrov koji ubija gljivice, zato se i prska vinova loza da se pobiju gljivice.

Rešenje je u dva pravca, trajno rešenje problema i privremeno sa ponavljanjem.
                        Trajno je da se spreči velika razlika u temperaturi zida i unutrašnjosti. To zahteva sobru izolaciju spolja, malter nije dovoljan. Kad se radi kako treba betonski delovi se uvlače unutra za neki santimetar pa se tu postavlja mineralna vuna a onda na to sve ide preko celog zida stiropor ili slično. Znači na mogućim mestima "hladnoće" ide dupla izolacija. Ovo je naravno slupo i dolazi an kraju gradnje kad se već neam para i to posle čini velik problem i košta znatno više kroz grejanje i ovakve probleme.

Isto može i iznutra da se uradi, ne vidim zašto bi bilo gore jer ako je zid izolovan od unutrašnje temperature neće se znojiti pošto enma izvor vode u sebi pa da curi odnekle. Mana ovog je sem smanjnja gabarita i kasnije nedostatak termomase zidova pa je obavezna klimatizacija pošto zidovi ne upijaju toplotu kao št je zimi iz istog razloga ne odaju (višak koji su primili kad je bilo toplo)... Sa ovim se naravno neće složiti niko na zapadu jer njima jeste cilj da imaš klimu i invertor pa se lepo greješ i hladiš i plaćaš Doduše manje jer je u izolovanoj kući stvarno potrebno manje nergije za hladjenje i dogrevanje ali realno mi za to nemamo uslova.
                        Znači to što bi uradio unutra je bolje da uradiš spolja.

Drugi način je da uzmeš neki otrov, ima uh mnogo vrsta od namenske farbe za zid koja ih sadrži do svakavih poljoprivrednih čuda namenjenih za to. To sa poljoprivredom treba paziti jer mogu biti gadni otrovi...

Prekrečiš pa koliko traje pa opet i tako u krug

Da je gospodin Brick tu on bi to bolje objasnio ali bi ti posle plakao od spomenute cifre

https.autogas.rs

Comment

• WEST 014
                          CBC Senator XXL
                          • 17.08.2010
                          • 862
                          • Valjevo
                          • Audi A4

Hvala na detaljnom pojasnjenju. :-)

Comment

• Radan
                            CBC Član
                            • 21.09.2013
                            • 79
                            • Grocka
                            • Reno Megan 1

E ako ti se sad išta jasno ubio me Bog.Dakle čovek je rekao da ima problem KONDENZACIJE a ne nadiranja vode spolja ili iz zida kao što je neko napisao.Kondenzacija će se sprečiti izjednačavanjem temperature - kako?Spoljna izolacija otpada pošto čoveku nepada na pamet da uradi izolaciju kuće koja košta 3-4 hiljade evra zbog ćoška koji vlaži.Parcijalna spoljna izolacija može da se uradi ali se tu mora voditi računa da se ne zarobi spoljna vlaga što ljudi često urade zbog nestručnosti.Izolovanje iznutra će rešiti veliki deo tog problema ako ne i u potpunosti,zavisi od načina.Najbolja je vazdušna izolacija ako imaš dovoljno mesta a i rigips će ti rešiti veliki deo problema.I još nešto...pošto sam po malo i u tom poslu.Kondenzacija zavisi i od položaja sobe,nadmorske visine,smera vetrova u tom kraju....od dosta faktora.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Nemoj niko da gine ne treba

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X