adsl

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

E vidis to nema slobodnih portova je malo diskutabilno. Neki provajderi ili imaju neku prodju kod telekoma (cak vecu od samog telekoma) ili su unapred zakupili veci broj prikljucaka po centrali nego sto im realno treba, mozda to utice da nisu najeftiniji, ali zato uvek imaju prikljucak...

Primer imas provajder A, B i C i sada svaki ima unapred po 25 rezervacija (prodatih prikljucaka) u centralu stigne 100, provajderi B i C zakupe po 25 jel im toliko realno treba, ali provajder A kupi preostalih 50 i ako mu treba samo 25 (preostalih 25 placa iz svog dzepa), naravno nada se da ce ih ubrzo prodati, sto se na kraju i desi, pitas B i C kazu nemoze, odes kod A i oni urade (jesu malo skuplji ali daj sta das), pita komsija kako si sredio, ti mu preporucis A i to onda ide...

Konkretan primer iz zivota, obratis se provajderu B i on ti javlja da ima tehnickih mogucnosti ali da nema trenutno slobodnih portova i da je ta centrala prebukirana i da se nezna kad ce biti, sutra po preporuci odes kod provajdera A i oni odrade bez problema...
    Kako, neznam... mozda kako sam napisao u primeru...
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• -Vedran-
      CBC Senator XXL
      • 03.10.2004
      • 3255
      • Beograd

@ uglavnom bezopasni

Tnx na infu...jos uvek sam u dilemi.Ne daje mi se vishe od 1500 din mesecno za adsl, a jedini provajder koji daje flat za te pare je NEOBEE.

Na sezamu ima ponuda od 1250 din ali sa samo 2 GB up i 2 GB donwload...a bojim se da mi to bude malo!
      Power of dreams !!!

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

2GB ti je jaaaako mnogo za sve sto mozes da zamislis osim prebacivanja filmova i muzike.
        ionako je jeftinije kupiti film na DVD i imati na trajnom nosacu, barem neka moja logika.

i da potvrdim ono sto je naveo @uglavnom bezopasni- prica o nemanju portova u centrali uopste ne pije vodu, centrala nema nikakvog uticaja niti na ADSL niti na njegovu dostupnost a jos manje na broj portova (osim u veoma retkim i specijalnim slucajevima).

DSLAM-ova ima (u BGD prakticno svuda sada) a i ako nema veoma lako se mogu kupiti/ instalirati/ dodati pored postojecih i obicno to nije tehnicko ogranicenje.

jedini uslov sto se tehnike tice za ADSL je fizicki neprekinuta (direktna) parica odnosno zica, a to je ujedno i najveci problem vecih gradova i posebno Beograda koji moraju nanovo da se podzemno reizgrade (poloze novi kablovi) a sto i kosta jako mnogo i jos gore sto mora da potraje par decenija dok se zavrsi.....kada ce bas svi imati novu infrastrukturu prilagodjenu digitalnom dobu.

uskoro ce i Telekom poceti da se bavi ADSL-om kao provajder a do tada upit sto vise provajdera moze da ubrza stvar , to famozno "nalazenje portova" koji zvrje prazni cesto.

provajderi obicno bas i ne kazu istinu, tj celu informaciju zasto bas oni nisu u stanju da realizuju novi ADSL zahtev...
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Originally posted by Honda
          Na sezamu ima ponuda od 1250 din ali sa samo 2 GB up i 2 GB donwload...a bojim se da mi to bude malo!
          Ja sam na 768/192 i imam 4GB mesecno od cega portosim najvise 2, odnosno do 3 kada skinem neki film koji nema kod nas da se nadje...
          Bila je na samom Sezamu zestoka rasprava da li mi koji koristimo takve pakete sebe ogranicavamo ili ne... Meni treba brzina, ako mi bas zafali protoka neki mesec uvek mogu da dokupim koji gigabajt. A duplo je jeftinije od fleta...
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Originally posted by brick
            prica o nemanju portova u centrali uopste ne pije vodu, centrala nema nikakvog uticaja niti na ADSL niti na njegovu dostupnost a jos manje na broj portova (osim u veoma retkim i specijalnim slucajevima).
            DSLAM-ova ima (u BGD prakticno svuda sada) a i ako nema veoma lako se mogu kupiti/ instalirati/ dodati pored postojecih i obicno to nije tehnicko ogranicenje.
            Kako se ti uvek hvatas za sitnice. Pitaj bilo koga i jedini odgovor koji ces dobiti je da u toj i toj centrali nema kapaciteta. Sta tehnicki to znaci musteriju ne interesuje, i tako je najlakse bilo da nekom objasnim.

Centrala (indirektno) ima jako velikog uticaja na ADSL, posebno kad je istureno odeljenje koje nema stalnu postavu, pa moras da cekas da se neko smiluje da ode...

Sve se lako moze kupiti u normalnoj sredini, ali kod javnih preduzeca i za WC papir treba tender...

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

napisao sam da se slazem sa onim sto si napisao, i dodao da u realnosti price (dobro bajke) o nemanju portova, o centralama, o marsovcima, o bilo cemu sluze za zamajavanje (ili direktnije laganje) potencijalnih klijenata... kod nas je uvek problem kod nekoga drugoga

uopste nije kontekst kako si ti razumeo, naprotiv podrzavam ono sto si napisao.

ono sto ne podrzavam je postavka provajdera(kako oni shvataju internet biznis) da oni postoje samo da broje novce a realizacija prikljucka ce se desiti sama od sebe kada neko drugi potegne i odradi. u tom smislu i "krivica" centrala kao izgovor za sve...sto i jeste ono sto najcesce provajderi ko vrapci pricaju, kao sto si naveo kada ih pitas.

mislim da je reci istinu narodu, pa i detaljnije objasniti, efikasan put da se nateraju provajderi da odustanu od "bajk? za mase" i zaista ADSL zazivi svuda, sirom zemlje.

isto se odnosi i na kablovske (TV) mreze, bilo je nedavno totalno krahiranje SBB interneta skoro ceo dan- i opet je bila prica da je neko drugi kriv..

nema veze sa tvojim postom, citace diskusiju i drugi pa makar da imaju dovoljno informacija da mogu da procene koliko ih farbaju provajderi ili zaista nema tehnickih mogucnosti.
              to mi je namera
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• -Vedran-
                CBC Senator XXL
                • 03.10.2004
                • 3255
                • Beograd

Dosta sad, vas dvojica

Uz vasu asistenciju, uzeo sam adsl na sezampro, vec pomenuti paket...
                Tnx!
                Power of dreams !!!

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Izvinjavamo se, mlogo se izvinjavamo, na nerazumevanju

Comment

• kalibaR
                    Moderator
                    • 03.04.2006
                    • 352
                    • Beograd
                    • AE86 rolle, Eclipse 1G

Ja na ADSL cekam skoro tri meseca!!! :x

Zasto mislite da u celoj prici provajderi nesto mute?
                    Pa njima je u cilju da nam uzmu pare, a ne da nas bez veze zavlace (nema portova, uslova...). Oni stvarno zavise od Telekoma, jer Telekom pusta ADSL korisnicima na osnovu zahteva provajdera!

Na centrali to ide ovako 1port=1korisnik(broj telefona), a kroz taj port moze da se pusti protok po zelji.

Provajderi mogu da zakupe portove kod Telekoma samo na osnovu zahteva korisnika, tako da prica provajderi zakupili 50 portova a treba im 25, ne moze da bude tacna.
                    Ali posto je ovo zemlja Srbija... Cuo sam da je Sezam podnosio zahteve za ADSL na brojeve telefona ljudi koji uopste i nisu trazili ADSL. A onda kada se pojavi neko na toj centrali ko hoce net, samo prebace sa tog broja.
                    Zato je Sezam trebao da ide na sud, ali ne znam sta se tu dalje desavalo.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

Zasto mislis da ne mogu da se zakupe portovi unapred, kad je cak i neka ponuda bila da sto vise portova uplatis unapred 1000+ cena je mnogo niza, kao i za sve ostale odnose u trzisnom poslovanju...

Negde je pricano o tome...
                      A i sta koga briga ako ja nesto ne koristim, a redovno placam.
                      Ja ne tvrdim da je u stvarnosti tako kako sam rekao, ali ja bi tako radio da sam provajder, a i jos svasta...

Comment

• astrafan
                        CBC Senator
                        • 08.05.2005
                        • 221
                        • BG - PA

@Honda... ako ne skidas filmove nece ti biti malo....

www.sezampro.yu
                        prijavite se preko neta, oni obave sa telekomom zovu vas.
                        Odete u Kralja Petra 20 potpisete ugovor, dobijete sve, spliter, modem, sve moguce kablove....

Koristim ova paket vec 4 meseca (Basic_256 = 1187,00 din kad odete do Kralja Petra) i prezadovoljan sam.... koristim i telefon koji ne susti uopste....

Pozz svima... pogledajte na sezamu.... mozda su malo skuplji ali su daleko kvalitetniji.....
                        .. just fun, nothin more..

Comment

• bojan
                          CBC Senator
                          • 29.08.2005
                          • 232
                          • novi beograd

ja se prijavio za sezam i cekam odgovor na neobee-ju su rekli da nema portova videcemo sa ovima sta se desava

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Nemojte samo da zanemarite jednu vaznu cinjenicu.

Prvo Avgust je i svi su na godisnjem, (pa onda idu slave i svinjokolji, pa nova godina, bozic, i ostalo, pa onda uskrs, pa prvi maj, pa ima tu jos koji praznik, pa ce onda mozda i malo da se radi, ako ne bude povoljno grcka u pred sezoni, pa je onda opet avgust i opet godisnji ), a drugo sezam je u fazi selidbe, pa su mozda neke stvari malo usporene, i ako ne mora da znaci

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Originally posted by kalibaR
                              Ja na ADSL cekam skoro tri meseca!!! :x
                              .
                              Čuj 3 meseca, ja sam godinama čamio čekajući... Odakle ono JMP
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

Na centrali to ide ovako 1port=1korisnik(broj telefona), a kroz taj port moze da se pusti protok po zelji
                                ne ide tako.(za obicne ADLS kakvi su u ponudi kod nas).

to vazi samo za VIP brojeve (iz prve ture uvodjenja ADSL-a npr) a takvih je jaaako malo (mali dvocifren broj u celoj Srbiji).

komercijalni ADSL preko internet provajdera uopste ne ide preko portova centrale, i uopste nema dodirnih tacaka sa telefonon (hardverom tj tel centralom) osim cisto administrativne procedure/ papira.

tehnickih kapaciteta ima iha ha, daleko vise nego sto postoji interesovanje za ADSL kod nas, i prakticno jedina ogranicenja za uvodjenje su administracija/birokratija na svim stranama a sto ukljucuje i provajdere i/ ili neizgradjena infrastruktura lokalne petlje kao nasledje proteklih decenija kada se nije ulagalo u to.

a za taj tehnicki problem nepostojanja kablova pod zemljom se tacno zna gde su, odavno su popisane takve lokacije i odavno napravljeni planovi za sanaciju tih podrucja.
                                ta informacija je dobija za okruglo 10 minuta i svi provajderi znaju ili se ocekuje da znaju ako su provajderi kako se saznaje.

oprema za ADSL je odavno nabavljena, tehnicka resenja odavno isprobana kod nas, a testirana je oficijelno i ADSL2 tehnologija od 8Mbita sasvim uspesno ( i bice uskoro ponudjena kome je malo ovo sto se sada nudi)...

e sad, mnogo price se isprica kako je ovo ili ono razlog za ono ili ovo, valjda je tako lakse.
                                a provajderi ko provajderi, znaju da ce neko morati kod njih da pokuca na vrata za ADSL, igra cekalica pa ko doceka. ( a i sto bi se trudili i trosili resurse za terenski rad kada im i ovako odlicno ide posto niti jedan provajder nije zatvorio radnju a ima ih ko pleve).

kada sam se ja raspitivao za ADSL odmah su mi rekli da nema tehnickih uslova, sto je bilo netacno, a onda su se kao izvinjavali, a 3 razlicita provajdera su u roku od 4 dana dostavila ponudu za realizaciju tog navodno nepostojeceg ADSL-a ( imao sam tada direktan uvid u tehnicke mogucnosti iz prve ruke i uhvatio sam provajdere u laganju i usmenoj i pismenoj formi).

tako da, sira praksa dvocifrenih slicnih slucajeva ukazuje da provajderima ne treba bas mnogo verovati na prvu loptu.

DSLAM oprema koja je bitna za ADSL je odavno nabavljena, trebuje se iz centralnog magacina za sve "tzv centrale" i glavna prepreka je popuniti nekoliko formulara, organizovati prevoz, istovar, turanje u rack i stisnuti dugme.

ADSL je toliko prosta tehnika za ugradnju i pustanje u rad, prostije od instalacije jednog DVD plejera, sa manje kablova, manje setovanja, manje muckanja glavom...
                                ali, lakse je praviti famu birokratskim frazama.

Telekom je sastavni deo te price, samo tamo se brzo (i lako) sazna koje poimence odgovoran sto nesto nije uradio po nalogu, kod provajdera imena niko ne pominje, sve anonimno i obicno neko drugi treba nesto da uradi

PS. nedavno sou sa SBB-om oko neuredno evidentiranih uplata.
                                krivac je....kompjuter. covek koji ubacuje podatke nikako, taj ne gresi kako tvrdi SBB. da nije tuzno bilo bi smesno a SBB je poveliki internet provajder sa operacijama u celoj Srbiji.

a ko sve radi kod provajdera na i oko ADSLa dobro je i da ga uopste ima
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X