Kupi Mideu, najveci svetski proizvodjac, Toshiba im je vlasnik, imam dva komada ne gase se. Leti hlade, zimi greju lagano do -15, jeftine, nisu bucne, stavi gume na spoljnoj jedinici i uzivaj. Ne nasedaj na provokacije i ne pucaj pare na razne name uredjaje.
Imas one nosače motora za motokultivator. U gumu su ulivena dva šrafa, pa ih staviš između nosača i spoljne jedinice i ušrafiš sa dve matice, jednu odozgo, jednu odozdo. U al sam ga objasnio ! Tako ti spoljna jedinica ne trese zid i mnogo je tiša.
citao sam po ES-forumu da su najbolji cena/kvalitet
Mi smo pre dve godine uzeli na Bulevaru oslobodjenja ona velika prodavnica (genel ili global uvek zaboravim) pored pekare evropa (bivsa lesnina), inace potpuno iste klime prodaju i sa nalepnicom housel i jos nekom...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Midea (citati Toshiba, to jest glavni gazda je Carrier) bilo pod tim brandom bilo pod nekim od mnogobrojnih brandova iz te fabrike.
ja sam veoma zadovljan sa Vortex brandom (isto ono gore) koja se prodaje i pod imenom Carrier u Nemackoj (bukvalno identican model).
kod nas ima u Metrou u redovnoj ponudi.
imam ih 3 komada i sve rade zimi, leti savrseno. i imaju full automatiku rada (pamte status i kada nestane struja pa dodje).
imam i Panasonic i takodje odlicno radi ali nema punu automatiku (recimo nema poziciju samo ventilacije -fan) i daljinski je onako sirotinjski iako je klima 3 puta skuplja od Vortex-a.
ne uzimati najlosije modele Panasonica tipa YW (i najjeftiiji, oko 25.000 + posto nisu energetski efikasni, mislim da nude malo muzike za mnogo para.
jos jedan detalj, ako moze da bira, uzimati klime koje spadaju u A grupu efikasnosti, odnosno da EER odnos bude najmanje 3,7 pri hladjenju odnosno COP najmanje 3,8 pri grejanju.
ako finansije dopustaju, COP 4+ kao izbor.
ako vam klima nece zimi sluziti kao osnovni izvor grejne energije zaboravite na tzv invertorske modele (kvarljivi su, skuplji u startu, a prednosti ustede su mizerne na rok kraci od 10 godina upotrebe).
najvaznija za efikasan rad i pouzdanost je sama ugradnja klime, pedantnost i postovanje pravila a tu se najcesce gresi i ne ispostuju uslovi koje je fabrika postavila u uputstvu za upotrebu.
uz malo specificnog alata mozete i sami da montirate klimu, prilicno je jednostavno.
bez alata je vrlo zeznuto, i rizicno za kasniju pouzdanost.
ako se ima para bez limita Daikin, Toshiba, Hitachi, americki Carrier, White Westinghouse i slicno su proveren izbor- cena se krece od 1.000 eura nagore po komadu za prosecne (jeftinije) modele.
ponuda u svim klasama kvaliteta je kod nas vrlo siroka, i cenovno vrlo sarolika pa ima po zelji za svakoga prakticno.
Sto se tice klima imam 3 u stanu. Zadovoljan sam sa sve 3 ali mislim da je odnos cena-kvalitet nesumnjivo na strani Midea/Galanz/Vortex klima.
Za dnevnu sobu od 50 m2 koristimo Panasonic inverter 12-icu iz 2003 godine (tada kupljen i montiran) daljinski uopste nije sirotinjski ima pristojno veliki displej. To kod nas u stanu radi tokom cele godine skoro konstantno. Do sada nas ni jednom nije izdala.
Imamo i Fujitsu klimu isto 12-icu ugradjenu davne 1999-te za ovih 7 godina hladi kao luda (i greje po potrebi). Nju smo cak i premestali, unutrasnja jedinica je premestena iz dnevne sobe u drugi deo stana, mada majstori su nam rekli da to i nije bas dobra stvar za klimu (ne znam zasto) u svakom slucaju sve cevi su menjali i stavili nove.
A prosle godine sam se castio i za svoju sobu uzeo Midea 12icu ove sto ih je pun grad, i to leti radi cim mi u sobi bude preko 25 C.
U sustini uzmi Mideu, ako imas cash uzmi bolji Panasonic, japanski Fujitsu ili japanski Mitsubishi, znaci samo original, meni je Fujitsu pravi japanski debelo placen (2000 DM 1999-te), a ovi novi kineski imaju grubu plastiku na dodir i jednostavno odaju utisak jeftinog uredjaja daljinski im je sto bi brick rekao sirotinjski, za razliku od moje iz 1999 gde je daljinski prelep kao kod ovih novih klima.
A da i gledaj ako spavas u sobi gde je klima da obavezno podesis tajmer da se iskljuci nocu, ja sam se par puta proslo leto zeznuo da je ostavim cele noci, najmanje sto moze da ti se desi je da se probudis "sledjen" (sto se meni deslio prvi put), al moze i da se prehladis (sto se meni desilo drugi put), a priznaj to je najmanje sto ti je potrebno na leto
Comment