Voleo bih da znam koja druga klima nosi 7 godina garancije, slovima i brojem
sto se toga tice bez premca!!!! 8 godina u radnji radi bukvalno po 24 sata na 18 stepeni i RADI!!!!
sustina! koju god da uzmes radice ono za sta je namenjena pitanje je samo na sta se lozis!!!!!
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Ja imam Kopernikus kompresor Toshiba,sve je to slicno par proizvodjaca kompresora samo drugacija ambalaza,inace garancija je bila 5god ali sa njihovim odrzavanjem
ko sto rece wiz, sve je jako slicno. Sanyo radi elektroniku koju trpaju ko god stigne.
pod sirotinjskim daljinskim sam mislio na nedostatak sata, na to da nema economy rezima rada pa da nocu klima sama u funkciji temperature se iskljuci (bez upotebe timera), da je timer sa samo jednim ciklusom, da nema programiranja za 7 dana unapred, da nema postolja/drzaca za daljinski i slicno.
kazu mi svi da su raniji modeli Panasonica bili bogatije opremljeni funkcijama, moj je model iz 2005te. ne kazem da je los samo za te pare moglo bi vise da se nudi od opcija.
nego kada je vec pomenuto, ima li neko iskustva sa umrezavanjem klima jedinica, i centralizovano upravljanje. zanimaju me varijante da se poveze vise klima jedinica na jedan centralni programabilni termostat/ racunar i da se dobije mogucnost automatike podesavanja temperature tipa radno vreme, uvece, nocu, ujutru (promenljivo tokom dana) pa to jos za 5 radnih dana i vikend zasebno. unapred.
bilo bi fino da ima jos i neku detekciju spoljne temperature, program strane sveta gde se prostorija nalazi pa onda recimo pre podne slabije rashladjuje zapadnu stranu a jace popodne, istocnu obrnuto i tako to, sa programom za celu godinu unapred uz opciju da po potrebi aktivira i kotao centralnog grejanja.
koliko sam nasao kod nas je mrsava ponuda programabilnih termostata, i obicno se svodi na samo jedan dan/ 24 sata programa po fiksnoj temperaturi.
ili bi mogao obican PC da se doradi za inteligentno upravljanje klimatizacijom, mozda je neko i napravio ?
Kupi Mideu, najveci svetski proizvodjac, Toshiba im je vlasnik, imam dva komada ne gase se. Leti hlade, zimi greju lagano do -15, jeftine, nisu bucne, stavi gume na spoljnoj jedinici i uzivaj. Ne nasedaj na provokacije i ne pucaj pare na razne name uredjaje.
nego kada je vec pomenuto, ima li neko iskustva sa umrezavanjem klima jedinica, i centralizovano upravljanje. zanimaju me varijante da se poveze vise klima jedinica na jedan centralni programabilni termostat/ racunar i da se dobije mogucnost automatike podesavanja temperature tipa radno vreme, uvece, nocu, ujutru (promenljivo tokom dana) pa to jos za 5 radnih dana i vikend zasebno. unapred.
bilo bi fino da ima jos i neku detekciju spoljne temperature, program strane sveta gde se prostorija nalazi pa onda recimo pre podne slabije rashladjuje zapadnu stranu a jace popodne, istocnu obrnuto i tako to, sa programom za celu godinu unapred uz opciju da po potrebi aktivira i kotao centralnog grejanja.
koliko sam nasao kod nas je mrsava ponuda programabilnih termostata, i obicno se svodi na samo jedan dan/ 24 sata programa po fiksnoj temperaturi.
ili bi mogao obican PC da se doradi za inteligentno upravljanje klimatizacijom, mozda je neko i napravio ?
Ima sve vec napravljeno i zove se centralna klima
Spoljna jedinica je napolju, i iz nje se vuku kanali ka unutrasnjim jedinicama. E sad kakvog tipa (zidne plafonske...) i koje funkcije imaju unutrasnje jedinice je stvar zelja(greje, hladi, ozonira, ubacuje miris, vadi visak vlage). I jos moze da se nakaci na racunar i da se sve kontrolise sa jednog mesta.
Za klime sam gledao samo u katalogu i ako je covek obecao da ce da nas vodi da vidimo kad uradi jedan sistem kako treba (svi stede).
Dok sam za centralno grejanje (Valiant) video uzivo spregu senzora napolju, po prostorijama, sa sve daljinskom kontrolom ventila na svakom od radijatora i sve to podesavas preko racunara ako zelis (moze i na samom uredjaju).
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Ja sam pre 8+ godina uvezao 2 jedinice iz Grcke i prezadovoljan sam njima.
Vidim da nemaju bas neko prisustvo na nasem trzistu, pa se pitam da li se ta firma jos uvek bavi proizvodnjom klima uredjaja ili su se fokusirali samo na AV tehnologije.?
Evo kod mene u lokalu Funai Japan FC-120SH radi vec godinama.
I greje i hladi
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Imamo i Fujitsu klimu isto 12-icu ugradjenu davne 1999-te za ovih 7 godina hladi kao luda (i greje po potrebi). Nju smo cak i premestali, unutrasnja jedinica je premestena iz dnevne sobe u drugi deo stana, mada majstori su nam rekli da to i nije bas dobra stvar za klimu (ne znam zasto) u svakom slucaju sve cevi su menjali i stavili nove.
Pozicija unutrasnje i spoljasnje jedinice treba da bude tacno jedna pored druge, sto znaci gde izbusis rupu za spoljasnju, tu BUKVALNO postavis unutrasnju sa unutrasnje strane. Onda se klima nece muciti, i nece se smanjiti njena efikasnost.
Za klime sam gledao samo u katalogu i ako je covek obecao
gledao i ja u katalogu. mnogi svasta obecavaju, na konrektan upit niko nema u magacinu, a cene odvale jedno 5 puta vece (za isti kWh energije).
plus, ti multi split sistemi su po pravilu slabo efikasni (kao takvi) sa COP faktorom obicno 2.5-3. (citati vrlo skupa eksploatacija kasnije, srce struju).
mene zanima decentralizovan sistem manjih jedinica gde je programabilno upravljanje ne samo unutrasnjim vec i spoljasnjim jedinicama.
u SAD ima opreme tog tipa, ovde kod nas nisam nailazio konkretne ponude.
Ovo imaju, posto postavljaju po poslovnim zgradama, diskotekama, velikim kaficima... ali nisam cuo da je iko postavio full sistem.
Kad vidim coveka javim kontakt.
Ja takodje imam Mideu i prezadovoljan sam! Hladi besprekorno, a koristi se i za dogrevanje u prelaznom periodu! Inace spoljna i unutrasnja jedinica su udaljene skoro 5 metara i stvarno radi extra. Komsija ima istu klimu i njemu je spoljna jedinica odmah iza unutrasnje ali nismo mogli da primetimo razliku u odnosu na moju. Iako se gubi na snazi to je zanemarljivo!
za poslovne zgrade, kafice i ostalo sa velikim ( po kap;acitetu) sistemima nije problem, toga ima na svakom cosku. ima i fabrika u Zemunu posebno za takve sisteme.
ja sam mislio na male (slabije) sisteme reda 500Wdo 2.000W energije po jedinici.
vec i obicnih klima kod nas nema (ili se jaaako tesko dolazi) kapaciteta tzv 5ica odnosno 7ica (5.000 Btu, 7.000 Btu).
zato 12ice svi imaju i svi pricaju bajke (da ne kazem veze nema 99% trgovaca) kako je to univerzalno primenljivo.
ja sam trazio jedno 3 meseca klimu klase 5.000 Btu, koja u katalozima naravno postoji, i na kraju nisam uspeo da nadjem (jedno 40tak upita firmi).
jos uvek mi je aktuelna jedna, pa ako znas gde ima javljaj !
plus, sistem koji mi treba mora da funkcionise svih 365 dana, znaci da greje zimi, odnosno da ukljuci dodatni sistem grejanja (bivalentni nacin rada) kada toplotna pumpa vise ne moze efikasno da radi a napolju je bas zima (recimo -20 ).
Vailant, Bosch, Junkers i slicne evropske firme su vrlo tanke sa ponudom, jos uvek, efikasnih sistema grejanja na bazi geotermalnih odnosno obnovljivih izvora energije.
ima jedna firma( i predstavnistvo kod nas) ali je vrlo skupa, i kvalitetna.
gas, nafta (lozak), i slicno nije vise aktuelno u Evropi kada je buduca primena u pitanju. barem ne kao jedini izvor energije.
Comment