zanimljivo...na rover-u je 7000rpm ali pri naglom razvijanju obrtaja ubode na 7200rpm. a ne znam kako je dok je hladan - dok ne postigne radnu temperaturu ne idem preko 2500-3000rpm
level je upravu, treba znati gde ti je peak power, recimo ako je 8000rpm onda ga ne vredi terati dalje, samo pacenje motora i gubljenje performansi, meni ja na civicu bilo na 8000rpm (tako je dyno pokazao) a mogao sa da teram do 8500rpm (tad pocinje crveno) a blokada je udarala negde na 8700rpm, sa integrom neznam gde mi je peak power (nisam terao na dyno za tuning) a blokada je blize 9000rpm, inace kad se trkam uaobicajeno ju teram do 8400-8500rpm (do crvenog).
Ovo za zagrijanost motora prvi put cujem, neznam ali mi to nekako bas ne zvuci previse realno.
Pa ako BMW nesto ima, Honda to ima 10 godina ranije... prosta racunica ...
Nego Level i DC2R > kakve veze ima sto posle nekih obratja auto ima manje snage kad ide brze ? Nije mi jasno to vase razmisljanje. Da mozda ce auto biti manje ekonomican na 8000 nego na 6500, mozda ce temperature biti vece, a pritisci manji, ali je sve u granicama normale... koga briga... to i onako nisu podrucja kada se misli na takve stvari...
Kako mislis kakve veze ima??, ima velike veze, recimo peak power ti je na 7800rpm (tu recimo imas 160ks), a ti auto teras do 8400rpm, a posle tih 7800rpm imas mozda 150ks ili mozda i manje. Znaci da ga saltas na 7800rpm iz prve u drugu brzinu odma pocinjes da izvlacis maksimum u toj drugoj brzini, dok teranjem do 8400rpm ne iskoristavas maksimum na tih 600 obrtaja i samim tim gubis na performansama.
Zasto mislis da ljudi teraju auto na dyno, da vide dokle im je auto efektivno, znaci gde pravi snagu itd.
Bane misli na to da ako u poslednjem stepenu prenosa pokazuješ 8000 obrtaja a na njima imaš samo 10KS, a maksimum konja ti je na 6500 500KS opet ćeš ići brže kad stigneš do 8000 jer su rpm naravno u direktnoj srazmeri sa brzinom okretanja točkova, prosto, kaj ne?
Comment