Dvojno drzavljanstvo i vojska

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Samo se ti oglasi, opusteno....
    To sto 206 ima malo agresivniji stav je razultat prevelikog angazovanja na razno-raznim temama, a i ti nisi "repa bez korena".
    Ni jedan nemate razloga da se ljutite, a 206 bi mogao malo da smanji "drcnost" i kad prica iz licnih iskustava da naglasi da je upravo tako, "iz licnih iskustava", a ne da pretace svoje iskustvo u "nepisano pravilo".
    Zakoni u bivsim YU republikama su cudo nevidjeno i daju se iskoristiti u licnu korist.

Ja, licno i personalno, nisam sluzio vojsku (pazi sad!!!) jer sam odbio da potpisem primanje srpskog drzavljanstva do punih 31 godine, kad vise vojna obaveza ne vazi. A samim zahtevom za drzavljanstvo Srbije imao sam i imam sva prava drzavljanina Srbije(LK, glasanje... sta god) i nijednu obavezu, pa ni vojsku (jer nisam potpisao da prihvatam drzavljanstvo). Kad sam potpisao, imao sam 31+ godina i nije me kacila vojska i sve se slozilo... Uzeh i HR pasos (putovnicu) na osnovu mesta rodjenja, ali nemam dve LK ni dve vozacke ni nista slicno.
    LK je dokaz mesta boravka i, po zakonu, ne bi trebali mati dve, ma sta 206 rekao... Ali, opet, zakoni su nedefinisani......
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• JNC
      CBC Senator XXL
      • 19.12.2006
      • 1332
      • Beograd

Originally posted by 206
      Pa ja jedino da skeniram i pasose i licne karte da ne ispadne da lupetam...

Za dvojno BiH/Srbija vise se ne trazi odjava boravka. Pre dvojnog drzavljanstva je bilo obavezno, vise ne.
      Sve u redu, nisam ja ni pomislio da nije tako kod tebe, bas to ja i mislim sa BiH netreba odjava i moze tako, sa Slovenijom nemoze, a pretpostavljam i sa drugim drzava, znam da i sa Engleskom je isti slucaj.

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Kako bre ljudi? Kakav je to uopste sporazum medju bivsim republikama SFRJ? Nesto se opasno ne slaze. Ako su to sada sve suverene drzave onda bi svi dvojni drzavljani pre svega morali da imaju licne karte svake od njih.. To da li ce putovati ili ne je druga stvar. Pasos je PONAVLJAM samo putna isprava i nije dokaz nicega sam po sebi ali se podrazumeva da ga imaju samo drzavljani isto kao i licnu. Pasos NIJE OBAVEZNA isprava ali licna jeste koliko ja znam u svakoj drzavi a vi nemate licnu kartu. Kako to? Kakvi ste vi to dvojni drzavljani onda? Kakva je to vrsta fikcije uopste? Ne razumem nista Nije valjda da pod terminom "pasos" mislite na licnu kartu? Na nekim jezicima se to tako kaze.
        Zar je moguce da ste svoja dvojna drzavljanstva "sredjivali" u konzulatima a ne na teritoriji drzave cije ste drzavljanstvo uzimali? Ako je tako taj ko vam ga je dao nije normalan. Mogu da shvatim da neko ima isteklu licnu kartu ili da je izgubio pa je trenutno nema jer ne zivi u zemlji ali da je stvarno nije ni izvadio a da ima pasos to je suludo. Pre svega se mora imati adresa u zemlji ciji je neko drzavljanin. Sacuvaj boze ko je napravio i potpisao takav sporazum.

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Ok, ja moju putovnicu izvadio u kozulatu u BG.
          Osobna iskaznica (LK) je dokaz boravista drzavljanina HR u HR i moze se imati samo po osnovu drzavljanstva i prijave boravista. Putovnica se moze imati i bez osobne iskaznice, takav je zakon u HR.
          Putovnica se dobija na osnovu drzavljanstva, a osobna iskaznica na osnovu drzavljanstva i prijave m(j)esta boravka.
          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• bojan
            CBC Senator
            • 29.08.2005
            • 232
            • novi beograd

Sto se tice dve licne karte to je najnormalnija pojava svi koji imaju dvojno drzavljanstvo (BIH-SRBIJE) imaju mogucnost da imaju dve licne karte ako to i zele, ja znam barem 10-15 takvih slucajeva, inace ljudi vade i dve vozacke dozvole ne bas tako legalno ali moze da se zavrsi veoma lako to rade zbog voznje auta sa bosanskim tablicama barem sam ja tako cuo...

Inace sto se tice dve prijave boravka konkretno kod mene je bila sledeca situacija, odem ja da izvadim licnu kartu i popunjavam formular sa licnim podacima i na mestu prebivalista ja upisem svoju adresu u bg-u medjutim zena koja je tu radila dala mi je novi formular uz opasku da nisam dobro popunio formular i da upisem neku adresu na teritoriji BIH i ja sta cu, upisem drugu adresu. Znaci kad podignem licnu kartu u njoj cu biti prijavljen na adresi u BIH i imacu dva prijavljena prebivalista...

U praksi je tako 100%, a kako bi trebalo da bude u teoriji to je nesto drugo...

Comment

• shone190
              CBC Senator XXL
              • 10.12.2004
              • 1877
              • Beograd
              • Dodge Charger 8.1l

Ja zvao SUP u Ljermontovoj i pitao da li mogu da se imaju dva mesta prebivalista/dve licne karte, jedan u BIH druga u Srbiji i rekose da moze i nema nikakvih problema tako da eto jos jedne informacije.

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Ma jok, nego sam ja blesav i pricam napamet, sta li...
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Ma u redu je to Prolupator. Nemam ja razloga da sumnjam ali je to sve jako cudno (neuobicajen zakon). Ova kombinacija 206 je nekako normalnija sa dve licne, dve adrese i dva pasosa.
                  Ako vec neko zivi u Srbiji a trazi Cro drzavljanstvo mislim da je normalno potreban neki izvod iz neceg a to se vadi na licu mesta sto znaci u Cro. Kad se negde pojavis na salteru sasvim je normalno da se trazi licna karta.. Dobro, ta dokumenta je neko drugi mogao da izvadi i posalje. Ne znam samo kakav je to identifikacioni dokument izvod iz knjige rodjenih ili knjige drzavljana ili bilo kakav drugi koji ne sadrzi fotografiju i to sve u konzulatu. Zakon je zakon. Izgleda da je Cro htela da bude veca pa je davala drzavljanstva svima koji su imali ili nisu imali razloga za to a mozda je to i iznudjen zakon od EU ili sl. Znam pouzdano da je tamo negde 1992. bilo problema da se dobije Srpsko drzavljanstvo na osnovu rodjenja u Srbiji i Cro pasosa i licne posle 30+ godina zivota u Cro. Verovatno se to posle "sredilo".

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

dranix, tesko je razumeti varijante

ne bih da davim ali posao oko papira je sve samo ne trivijalan

ali, da osnovni dokument iz koga potice sve ostalo je izvdo iz knjige rodjenih i da na njemu nema fotografije i da konzulat ima isti tretman kao i bilo koji salter bilo gde u lokalnoj opstini.

ja isto imam 2 licne karte, 2 pasosa, 2 drzavljanstva, na 2 mesta placam porez, i imao sam jednu pa zatim 2 adrese boravka.
                    ne pitaj zasto, tako je moralo, odnosno tako su sami sluzbenici upisali i odredili.
                    i da, nije BH u pitanju.

ali realno, boravak mi je u Srbiji veci deo godine i nisam pozeleo da eksperimentisem sa tumacenjima organa jedne ili druge drzave. (mislim da tada ugovor o dvojnom drzavljanstvu nije uopste ni postojao u Srbiji tj SRJ u bilo kojoj formi).

kako je sada stanje vadjenja novih dokumenata nisam bas tako detaljno pratio, ali da ima raznoraznih nelogicnosti (poput toga da su izbeglice strani drzavljani na izbornom spisku sa pravom glasa, itd) ima na sve strane.

licni primeri mogu da zavaraju jer se zakoni ne primenjuju uvek doslovno, uvek isto tumace i puno puta se menja njihovo tumacenje/ primena.

tek su drzave u radjanju, osim Srbijje i Crne Gore prakticno niko nikada nije imao nikakvu pravnu drzavnost pa da ima osecaja kako da zakonski regulise i tako su mnoge stvari ostale nedorecene. A i ove dve su doavno zaboravile sta je to ozbiljna drzava i takvo uredjenje...

tako se HR pasos i drzavljanstvo moglo dobiti i postom na bazi geografije rodjenja a u SLO je drzava otela pasose i izbrisala svoje gradjane iz drzavljanstva samo zbog etnickog porekla a sto je kasnije i sudski potvrdjeno iako se negiralo.
                    posebno je pitanje sta se sve dogadjalo sa pasosima gradjana koji zive na KiM a koji su de jure drzavljani Srbije, mislim na upotrebu, izdavanje itd. (znam xx primera gde ako u pasosu Srbije pise boravisna adresa sa Kosova se dobije USA viza za 48 sati a ako je adresa npr u Beogradu procedura odgovora na zahtev traje i po 3-4 meseca uz gomilu papira koji se inace nikada i nigde u svetu ne traze za putovanje.).

ukratko, ko pije a ko placa tesko se razaznaje, dodatno su i pojedine zemlje EU zakomplikovale razlicitim viznim rezimima i tokom 90tih i danas, u smislu razlicite procedure i razlicitih dokumenata koji se traze zavisno od zemlje EU u koje se zeli putovati a sve sa jednim te istim pasosem.

Srbija ce imati vrlo uskoro nove pasose, to ce valjda razresiti mnogo toga i na trajniji period.

ko se ne izgubi u procedurama i papirima, znaci da je veoma strpljiv snalazljiv, vest da isprati razne birokratske inovacije...
                    ali bice u dogledno vreme
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• JNC
                      CBC Senator XXL
                      • 19.12.2006
                      • 1332
                      • Beograd

Pa da ne bude zabune, ja nisam nikad rekao da nemoze da se ima licna karta BiH i Srbije, znam da ljudi imaju sto su i ovde mnogi rekli(206...), ja kad sam vadio pasos SLO(isao sam tamo), pitali mesto prebivalista, ja stavio Beograd Srbija, oni to stavili u pasos i posto je prebivaliste van SLO nemam licnu kao ni prava za socijalno i tako to, znaci ni neplacam tamo porez.

@brick

sto se tice otimanja drzavljanstva, ja nemam takva iskustva, znam da kad se SLO odcepila, donesen je zakon da svi gradjani koji su upisani u knjige rodjenih u SLO, nezavisno ko su i sta su i njihova deca do 21 god. starosti imaju pravo na drzavljanstvo, tako da sam ga ja dobio bukvalno ocas posla, otisao, dali bez ikakvih pitanja, a majka mi je tamo rodjena i celi zivot zivela u Beogradu, i znam brdo ljudi koji imaju njihovo drzavljanstvo samo zato sto su im ocevi bili tamo u vojsci ili iz nekuh drugih razloga se rodili u Ljubljani.

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

sto se tice otimanja drzavljanstva, ja nemam takva iskustva
                        verujem, ovo sto sam pomenuo se odnosi na nekih 25.000-30.000 drzavljana i gradjana Slovenije koji su to bili pre otcepljenja a onda su otcepljenjem izbaceni iz drzavljanstva, dokumenta izbrisana i gradjani bukvalno isparili kao nepostojeci.
                        dakle, ne radi se o primanju (novom) u drzavljanstvo vec oduzimanjem protivzakonito postojecih drzavljanstava a po osnovu etnickog porekla.
                        Slovenija je dugo negirala takvu praksu dok na kraju nije Evropski Sud u Strazburu kaznio Sloveniju, doneo niz presuda i konacno i samo slovenacko sudstvo odreagovalo.

ako neko nije rodjen ili upisan i knjigu rodjenih Slovenije nije validan pravni osnov za oduzimanje gradjanskih prava i sloboda, na kraju su i SLoveniji morali da shvate i prihvate neke osnovne civilizacijske vrednosti.

taj medjunarodni skandal je toliko veliki da je godinama po Evropi bio tema rasprava skupova o ljudski pravima, i jedan od preduslova hitnog resavanja za priblizavanje Slovenije EU tokom 90tih.

da, znam ja nekoliko ljudi koji nisu ni rodjeni u Sloveniji niti su ikada ziveli tamo pa su dobili drzavljanstvo, penzije i ostala prava ukljucujcui i pasose.
                        a znam i nekoliko ljudi koji su ziveli u Sloveniji decenijama, bili drzavljani pa im oduzeti papiri, izbaceni iz svojih stanova, sa posla tj prakticno proterani silom i cak oduzete penzije i stedni ulozi u bankama.
                        posle im je evropskom presudom formalno vraceno.
                        ali unisteni zivot se ne moze vratiti prostim resetom...

da, nazalost to se dogadjalo ne tako davno...nadam se da vise nikada nece takve ideje biti drzavna politika bilo koje drzave. ma koga ko je u poziciji odlucivanja.

PS. pomenuo sam takve pojave da bi ukazao koliko se na Balkanu pobeglo iz modernih pravila u neka srednjovekovna tumacenja i primenu pocetkom 90tih, i nebiranja sredstva za ostvarivanje takvih ideja.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• JNC
                          CBC Senator XXL
                          • 19.12.2006
                          • 1332
                          • Beograd

Ok, ja sam izneo moj slucaj, a u pravu si da nije osnov oduzimanja drzavljansta ako nisi rodjen, normalno je da posle par godina(5,10) zivota u nekoj drzavi imas drzavljansto te iste. Takodje znam dosta slucajeva koji su dobili Hrvatsko drzavljansto prilicno lako, znaci ljudi su se prijavljivali na teritoriju Hrvatske i ubrzo dobijali drzavljanstvo, sto se nemoze reci za nase ljude koji su izbegli U Srbiju, moj prijatelj tek pre pola godine dobio drzavljanstvo posle neznam koliko godina zezanja za izbeglickom legitimacijom .

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

hteo sam da kazem da je pravno svasta bilo moguce, da se zakon(i) selektivno primenjuju prema trenutnim politickim okolnostima, da se ljudska prava bas i ne postuju, da sve ex YU drzave imaju "putera" na glavi u enormnim kolicinama, da svako pravilo ima izuzetke i da svako pravilo dozvoljava i neku skrivenu diskriminaciju neke drustvene grupe, bilo ne ponovilo se.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• MeganeSport
                              CBC Član
                              • 31.10.2006
                              • 79
                              • Beograd

Ja iako radim u drz.sluzbi,nazalost,moram da gore navedeno i priznam.To je i bila sustina mojih postova,da je zakon onakav kako sam naveo a sad sto se ne primenjuje ili primenjuje kako ne treba to je vec druga stvar.U nekim drzavnim organima i dalje rukovodilac org.jedinice ima pravo da primenjujuci "diskreciono pravo"(da nesto uradi a da ne objasnjava)napravi izuzetak od zakona.Opet kazem:Mozda sve to tako jeste kao sto kazete ali zakon kaze drugacije.
                              Onaj ko poznaje neprijatelja svoga i poznaje samoga sebe, neće biti ugrožen ni u stotinu bitaka.

Comment

Working...
                              X