Sve sto ste oduvek zeleli da znate o PDV-u...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Cek 206, ako kupim osnovno sredstvo i njime radim, (kamion ili pikap) onda mogu da odbijam PDV iz svih troskova koje ta masina ili vozilo napravi.
    Znaci Sipam gorivo odbijem PDV
    Kupim amortizer odbijem PDV
    Servisiram i odbijem PDV ...

Ovo naravno nevazi za Putnicka vozila...
    https://t.me/pump_upp

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Ne, ispravio sam se upravo da ne dodje do ove zabune, PDV na troskove NE mozes da odbijes. Na nabavku osnovnih sredstava da, na troskove ne.

TV bi trebalo da se nalazi u firmi, a sad...kakvo ces opravdanje smisliti zasto se ne nalazi u firmi je vec drugo pitanje Registruj firmu na kucnoj adresi i gotova stvar
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Ja kazem da mozes da odbijes PDV na troskove osnovnih sredstava:

1. Znaci ako ti crkne auto (pikap) ti ga popravis a od cene popravke odbijes PDV
        2. Znaci ako osiguravas osnovno sredstvo racuna ti se vrednost osnovnog sredstva bez PDV-a. Zato je kasko osiguranje i jeftinije za Teretna vozila odnosno Pikapove.
        3. Ako ti rikne TV koji si knjizio kao osnovno sredstvo onda mozes iz cene popravke da odbijes PDV.

Ovo gre je cinjenica jer smoimali jako ozbiljnu kontrolu koja je sve gore navedene racune prihvatila i potvrdila.
        Znaci bili su prilozeni racuni benzina za agregat, odnosno odbili smo placeni PDV na utrosak goriva za rad agregata. Dalje smo odbili PDV prikazan u ceni popravke kompresora. Prikazan je bio i racun popravke CD uredjaja....

P.S. Osnovni postulat PDV sistema....

Za vise informacija o ovome:

Ili ono sto je najmerodavnije:
        https://t.me/pump_upp

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

E u...

Ja sam sad napravio pravu malu zabunu, em kombinujem propise 2 drzave (BiH i SR) em sam zbog losih primera uskocio sam sebi u usta, komplikujem bez veze...sorry

Dakle, PDV mozes da odbijes od faktura nabavke osnovnih sredstava i od faktura za odrzavanje osnovnih sredstava (ukljucujuci tu i gorivo i troskove popravke) - dakle kupis TV, popravis, dobijes fakturu, PDV odbijes od obaveze za sledeci mesec, a ostatak knjizis na troskove.

Ono sto ne mozes da knjizis kao odbitnu stavku PDV je gorivo za putnivko auto i troskovi popravke za to auto - ono sto MOZES je da kompletan iznos te fakture knjizis na troskove, znaci i osnovnu cenu i PDV, prikazuje se kao trosak i u celosti se odbija od osnovice za pobracun godisnjeg poreza. Ista stvar vazi i za troskove reprezentacije, u celosti se odbijaju od osovice za obracun poreza.

Tako da u prvom slucaju, PDV odbijas od obaveze za sledeci mesec a osnovicu knjizis na troskove, a u drugom slucaju kompletnu fakturu sa PDV-om knjizis na troskove.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Prednost toga što nisi u sistemu je u tome što na usluge ne obračunavaš PDV, kao ni na robu
            ne obracunava se uopste PDV
            ili

ne iskazuje se posebno PDV ali je uracunat u cenu

do sada sam ova 2 tumacenja od finansijkih strucnjaka (direktora za finansije, racunovodja, revizora itd) dobio kao ispravna.

kako oba ne mogu tacna istovremeno, sta kazu tvoji izvori sta je pravilno.

da podsetim pre PDV je postojao porez na usluge isto od 18% i on se obraunavao uvek i bez izuzetka (usluga).
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Pa prosto, ako uspes da kupis robu koju proizvodi, recimo, neki SZR koji je takodje van sistema PDV, dobijas robu na koju nije obavezno zaracunavanje PDV-a, i dobijas je po ceni X. Ti, takodje van sistema, obracunas svou marzu, i prodas je po ceni Y - dakle u ovom slucaju potpuno je svejedno tumacenje, da li se PDV u ovm slucaju ne obracunava ili je uracunat u cenu ali se ne iskazuje posebno. Ako tu robu po ceni Y kupi neko koji je u sistemu PDV, nema PDV posebno iskazan, i ne moze ni da ga odbije - tako da su oba tumacenja suprotna (naizgled) ali ispravna.

Comment

• Nenad
                CBC Senator XXL
                • 06.01.2005
                • 1364
                • BBgd/Mow

Originally posted by uglavnom_bezopasni
                Ili u drugom slučaju kupis nešto po 150 + 18% = 177 i tu ti je porez 27 i ti si platio 27, a dužan si 18 onda država ostaje tebi dužna 9 koje možeš da ostaviš za sledeći put ili ako su veliki iznosi u putanju da tražiš povraćaj.

I tako se PDV presipa iz šupljeg u prazno dok ne dodje neko ko nije u sistemu i kupi sa porezom.
                Ne znam kako je u Srbiji ali u drugim zemljama ne dobijes nazad visak placenog poreza nego on sedi "na racunu" u poreskoj i ceka da bude otpisan prilikom sledece kupovine. Znaci imas "kreditnu notu" od poreske.

Ne bih rekao da je iz shupljeg u prazno, to je nacin da drzava lakse prati sta se desava i dobije novac prilikom svake promene. Od velikih drzava mislim da je samo SAD ostala sa porezom na prodaju, svi u Evropi su presli na PDV,VAT,IVA,NDS ili kako se sve ne zovu vec.

U Rusiji imaju dva konta, na jednom knjizis placen PDV a na drugom cistu cenu robe.
                Boost or bust...

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Pa u principu i ovde je tako, ako si jedan mesec u pretplati za PDV, taj "visak" ti se odbija od iznosa koji bi morao da platis za sledeci mesec, i tako redom. Osim ako se ne radi o izvoznicima koji imaju mnogo veci izlazni PDV - u tom slucaju traze povrat istog nazad, i u zavisnosti od iznosa taj obracun se radi mesecno, tromesecno, kvartalno...

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

Originally posted by 206
                    TV bi trebalo da se nalazi u firmi, a sad...kakvo ces opravdanje smisliti zasto se ne nalazi u firmi je vec drugo pitanje Registruj firmu na kucnoj adresi i gotova stvar
                    registrujes kucu kao poslovnu jedinicu
                    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 75ts
                      CBC Senator XXL
                      • 28.04.2005
                      • 651
                      • Beograd-Mirijevo

Takodje (nepisano pravilo) povracaj PDV-a povlaci i kontrolu za sobom, tako da ga mnogi izbegavaju i ostavljanjaju da sedi na racunu drzave

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

E ovaj bezopasni kad ga usere usro je
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Tacno da povrat povlaci kontrolu, maltene po pravilu, ali izvozne kuce kojima je izlazni PDV maltene stotinama puta veci nego ulazni, moraju tako da rade.

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Zahtev po povrat PDV-a OBAVEZNO dovlaci inspektora, nemajte zabune, uvek dodje... Ukoliko registrujes firmu na kucu, mozes kupovati osnovna sredsta i imati ih u kuci, 206 je u pravu...
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• uglavnom.bezopasni
                              - 42 -
                              • 03.02.2005
                              • 2235
                              • Novi Sad

Ajde ono što sam zapamtio baš ste zakuvali...

Pare možeš bez pravdanja da dižeš samo kako paušalac, svi ostali moraju da pravdaju (gotovinski računi, ugovori i sl.), a naravno kontrola ne mora da ti prizna sve kao opravdano trošenje i može da ti zaračuna 10%.

Što se tiče iskazivanja PDV-a u robi koju preprodaješ on je uračunat ali ga ti ne iskazuješ, niti računaš na onaj deo koji si ti dodao, a što se tiče tvoje usluge niti ga iskazuješ niti računaš, ako ja neku uslugu naplatim 100 dinara 90 je moje 10 ide državi na kraju godine (naravno ako ne kupim nešto za te pare) i tu nema nigde PDV-a ni u kakvom obliku. (ovo važi za one koji nisu u PDV)

A što se tiče na šta idu odbitne stavke PDV to je cela mala nauka, za osnovna sredstva postoje iznosi i periodi eksploatacije koje moraju da zadovolje da bi bio odbijen porez, postoje i procenti kako i koliko se odbija od visine ulaganja i od delatnosti (opet mala nauka).
                              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                              11.04. 0:12 #2
                              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Tako je!

Ja sam pausalni poreznik i imam pravo da odjednom, bez najave i obrazlozenja podignem do 100K din u svojoj banci.
                                Kad dajem fakturu, napisem iznos bez poreza, i dodam da se porez placa pausalno po resenju ..... i niko me nista ne pita. Jedino je bitno da ne predjem 2 000 000 din prihoda (!!!) na godisnjem nivou. Niko ne pita kolika je zarada, samo su prihodi bitni za tu kategoriju. Nema vodjenja knjiga, osim neke trt-mrt knjige (Knjiga o ostvarenom prometu pausalno oporezovanih obveznika) koja se popunjava po potrebi.
                                Doprinosi i porezi zavise od teritorije na kojoj je firnma registrovana (to je jedini zez) i mogu biti (ukupno) od 6K din do 16K din. Ali, za sve postoji nacin.... Moja je varijanta srednja, oko 10-11K din.
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X