Ukoliko taj porez nije "velik" plati, a ako jeste, bori se, nemas nista da izgubis osim vremena...
Sve sto ste oduvek zeleli da znate o PDV-u...
Collapse
X
-
Originally posted by M-powerNo prica za sebe....fiskalizator naravno uz prisustvo poreske uprave ukucali "dj" ......
Član 5.
Označavanje poreskih stopa u bazi podataka fiskalne kase vrši se ćiriličnim slovima "A", "G", "Đ" i "E" na sledeći način:
1) oznaka poreske stope "'G" dodeljuje se dobrima, odnosno uslugama koji su oslobođeni poreza na dodatu vrednost (u daljem tekstu: PDV);
2) oznaka poreske stope "Đ" dodeljuje se dobrima, odnosno uslugama na čiji promet se plaća PDV po opštoj stopi propisanoj zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost;
3) oznaka poreske stope "E" dodeljuje se dobrima, odnosno uslugama na čiji promet se plaća PDV po posebnoj stopi propisanoj zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, lica koja nisu upisana u registar obveznika za PDV označavaju dobra, odnosno usluge u bazi podataka fiskalne kase, isključivo oznakom poreske stope "A".
Znaci ti svakom proizvodu dodeljuješ odredjenu stopu koja zavisi od statusa tog proizvoda kada ga unosišu kasu.Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
11.04. 0:12 #2
Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
Comment
-
-
Pa tako sto je dat spisak artikala fiskalizatoru koji je ubacen u memoriju gde je on oznacio sve artikle stopom Dj i tako su je fiskalizovali. Cak mi i usmeno rekao kada ukucavam nove artikle i kada se bira poreska stopa ukucas 0 sto je Dj. Ja nisam bio duzan da znam sta koje slovo predstavlja, ali on je trebao biti duzan da mi trazi prijavu PDV-a na osnovu cega bi mi u kasi stavio Dj za PDV obveznike...ali ne to su oni tek onako kako im odgovara. ne bi me ni cudilo da inspektor iz rakovice samo dojavi svome kolegi inspektoru sa moje opstine da ode do mene i da me cepi za ono sto vec znaju. I eto ajde da je to prvi put...nego sam i sam saznao da ima jos slucajeva kao sto je i Djukic pomenuo i to im prolazi ne kaznjeno.
Srecom da sam kratko radio pa porez nije "preveliki" a zamisli da su mi dosli za godinu dana....pa odakle da platim...samo da se obesimTo date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
To sto ti neznas zakon neoslobadja te odgovornosti.
Najgore kod inspekcija je sto je zakon nije u svim stavovima nedvosmislen. Tako da dosta zavisi od samog tumacenja inspektora na terenu. Pri tome kazne koje naplacuju su drakonske (100.000 minimalna).
Svaka rasprava sa inspektorima rezultira naravno prijavom. Zalba na prijavu ili resenje neodlaze njegovo izvrsenje tako da ti ostaje da zatvoris radnju i da platis kaznu a posle ako se utvrdi i kada se utvrdi (kagd god to bilo) drzava ce ti vratiti pare ali te nece obestetiti za izgubljeno vreme (novac).
Ostaje ti da tuzis privatno inspektore i poresku upravu ali to naravno povlaci detaljnu kontrolu i samim tim novu priliku da te kazne
Znaci pognes glavu i cekas vreme ko u Iraku (tamo nema kontrole odnosno mozes da ubijes kontrolora).
Comment
-
-
Men kad je iznervirao inspektor bez piše ja lepo kažem da se zovem Marko, Kraljević Marko i opalac, kazna 50.000 dinara. Posle mi smanjili zbog dobrog vladanja na 30.000...
@Power
To što je tebi neko ubacio u kasu šta j ubacio nema veze sa životom, to ti je neko učinio uslugu jer niosi ništa znao. Usluga je očigledno medvedja i morao si pročitati uputstvo od kase gd piše da ti menjaš poreske stope i artikle koji u to spadaju. To je mogućnost kase koja nema veze sa fiskalizacijom kao što i sad možeš promeniti ime radne u diznilend ali cenim da bi te to koštalo malo više nego mene
@Djukić
Ah Irak, jedva čekam... Bilo bi ajd sad da vidim ko je oro moje drumove....
Comment
-
-
Da ne otvaram drugu temu kad se vec prica o porezu, i da vidim jel mene moze neko da uputi..
Vec duze vreme se bavim nekim online-marketingom, izradom sajtova, affiliate-programima itd (znaci sav posao ide preko interneta, iskljucivo sa strancima), i u zadnje vreme cifre su porasle, sto pokrece pitanje legalizacije svega toga.
Da li mi je bolje da ostanem fizicko lice? (kako i kome prijavljujem tu zaradu, koji % poreza me kaci kao fizicko lice?)
Ili ako treba da registrujem firmu - koji tip firme da odaberem, i koji porez tu ide? (pretpostavljam da nije PDV jer nema nikakve fizicke robe u svemu tome, samo usluge)
Taman privodim fax kraju i bilo bi skroz bezveze da me uhapse kad kupim stan ili tako nesto
Postoje li varijante (posto saradjujem sa dosta ljudi i firmi iz USA koje bi mi izasle u susret) da se vodim kao neki zastupnik ili da sam zaposlen kod njih - sa prebivalistem u Srbiji? I da li se neko razume u offshore kompanije, isplativo u ovom slucaju ili ne?
Toliko za sadaJedan klik u Photoshopu i vec smo spremni za Evropu..
Comment
-
-
Pretpostavljao sam da ce tako bitiu tom slucaju me kaci porez na prihod, kada povlacim pare sa offshore racuna firme na svoj lokalni devizni racun? ili (i) nesto drugo?
moram se oko toga raspitati malo bolje, jer ima dosta opcija, pocev od zemlje (gibraltar/sejseli/panama) do tipa kompanije i vodjenja, zastupnika itd, a troskovi se lako nagomilaju (cak i samo slanje kopija dokumenata o osnivanju je par stotina eur kako sam cuo) - pa ako neko ima iskustva na ovom polju - bacite neki komentar ili linkJedan klik u Photoshopu i vec smo spremni za Evropu..
Comment
-
-
A što ne bi otvorio agenciju za pružanje intelektualnih usluga, raspitaj se malo oko toga...
Comment
-
-
Q: prolupator
Cuo sam da je podignut limit za ulazak u PDV sa 2 000 000 na 4 000 000 din.
Da li je to istina i od kad vazi ako je istina ?
A:ranko
jedino sto jos uvek nije proslo kroz skupstinsku proceduru. Znaci funkcionisace kao i do sada samo sto ce ukupan promet koji cini osnov za uvodjenje subjekta u sistem PDV-a od sada biti < 4.000.000.
Moguci scenariji ce biti ( ako izglasaju na tipa u julu )
- Da subjekti koji su u sistemu nastave do kraja godine po starom tj ostaju u sistemu do kraja godine a od 1.1. ukoliko predevidjaju da ce imati ispod 4.000.000 ne moraju biti u sistemu
- Da sva novoosnovana pred ( od jula ) koji predvidjaju ispod 4.000.000 ne registruju se za PDV.
- Ili ( u ovo cisto sumnjam ) da se dosadasni promet uporedi i predvidi predsotojeci promet i na osnovu toga izadje iz sistema PDV-a
Kako god bilo ukoliko ti firma krene ozbiljno da radi, a nisi u sistemu PDV-a , obavezno mora da se proverava stanje 6-ce ( prihoda ) jer ukoliko predjes 4.000.000 ( ili 2.000.000 trenutno ) najebao si ga!!!
Drzava jednostavno hoce da skloni sa grbace tj. da ne gleda po redovima male i sitne tj da malo izfiltrira da bi se bavila ovima velikima koji mozda nesto hoce da budze.
Po meni najbolje je da otvoris novu firmu kada se donese zakon i ne udjes u sistem, a preko stare koja je u sistemu kupujes sve i svasta na sta imas pravo povracaja PDV-a a sto ti je potrebno
Comment
-
-
mali nastavak ( ne moze sve da bude kao u bajci ) kada god nesto kupite morate to i da proknjizite tako da to sve postaje trosak.
LM nista ne radis , imas troskove = na kraju godine gubitak
Tu nastaje jedna pozicija u bilansu Gubitak iznad visine kapitala ( moze se izbeci ali zavisi od nacina na koji upucavate pare u firmu ( svi gledaju kako da ih izbace a ja o tome kako da se ubace hehehe )))
Da vas ne davim postoji obaveza ( koju niko ne postuje ) da se u roku od pola godine od podnosenja bilansa taj gubitak pokrije.
Toliko aj cao idem da vatam fore za kupovinu auta.
Za knjigovodstvo dundjer, za autmobile pajser
Comment
-
-
odgovor nemanjiNS
Sto se tice PDV-a nemas brige. Jer se u vecini slucajeva ( usluge iz inostranstva, ka inostranstvu ) radi o reverse charge ( izlazni i u isto vreme ulazni PDV samo se prikazuje u prijavi )
Svaku izdatu ili primljenu fakturu ka ili iz inostranstva duzan si da prijavis deviznoj inspekciji u roku od 7 dana ( do pre pola godine bio je uzas jer su morala i placanja, uvoz robe sa sve JCI-ma i svakojake perverzije )
tako da je sada malo lakse jer su samo usluge na tapetu ( na proveri )
Nezvanicno deviznu inspekciju boli uvo za izvoz usluga tj, placanje prema Srbiji. Samo da nije u pitanju uvoz usluga tj odliv deviza, jos kada su veliki iznosi kidisu ko kerovi.
Jednu firmu su nam trkeljisali 6 mes. ali sve su gledali, ( za la fantanu su trazili ugovor )
Tako da milim da neces imati mnogo zezanja i problema sa drzavom ako ubacujes pare ( obavezna faktura i ugovor sa prevodom na srpski ) i ako nisu veliki iznosi tipa ne preko ( subjektivna procena ) par miliona eura.
Comment
-
Comment