Nego u vezi Zastave... Pre dva dana je bila emisija na TV o belim medvedima kako ih pogadja ovo globalno zagrevanje i mora se tope mnogo ranije u godini i oni ostaju bez leda i foka koje lakse jure na ledu, znaci vecina umire od gladi! Gledam sa svojom curom i ona se rastuzila, samo sto ne zaplace, a ja se pitam pa gde je tu pravda?! A sa druge strane gde je pravda da on pojede malu foku i tako sve dalje u lancu ishrane...
Tuzno i istinito je sve ono sto si napisao, a sto je sledilo nakon ovog citata, ali ovaj citat mi je izmamio
@Laki: smanjimo q... i pistanje 00 na minimum, sve zvizdi po ovom forumu od silnog naleta navijackih strasti...
Svodi se na to da su mnogi kivni na tu istu Zastavu sto uopste postoji takva kakva jeste jet je to sprecilo mnogobrojan narod ove zemlje da vozi bolje automobile za manje para. Pogledaj samo Bugarsku, Madjarsku, BiH i sve okolo. Svi voze bolja kola za mnogo manje para od nas jer mi imamo Zastavu koju MORAMO da cuvamo kao domaci proizvod. Ja bih je najradije poklonio nekom, pa nek' se oni pate.
I trebalo je 25 godina konstantnog nerada da se sacica ljudi u Zastavi dozove pameti i nekom prizna reklamaciju i to odradi kako treba ? Mislim da je to samo zato sto im zaposlenja vise o koncu pa se 'vataju za svaku sitnicu i pokusavaju da si pomognu. Pa kad su prsli Ford i GM i kad se svi prestrukturiraju diljem planete zasto mi cuvamo Zastavu u izvornom obliku?
Zbog folklora?
Ma bice to sve u redu sa Zastavom, neki ce malo patiti, neki ce likovati, ali desice se ono sto mora i sto je svima jasno da treba da se desi!
Verujte mi na rec, kad je doslo vreme ciscenja najgore slike glavnog grada i drzave i najveceg legla kicheraja, bluda i nazadovanja, sve ce krenuti na bolje u to sam ubedjen! Govorim o splavovima, biseru naseg lepog nam belog grada...
"Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."
@Laki 55 moram da priznam da si ti prva osoba za koju znam da je rekla nesto pohvalno o Zastavi.Zadnjih desetak godina i duze nisam cuo nista lepo o toj fabrici od makar jedne osobe koja je kupila njihov "automobil"
Mislim da o velikom trudu radnika Zastave da je podignu na noge,najvise govori cinjenica da vecinja vozila iz te fabrike izadje kao poluproizvod.Pocev od rucica za zatvaranje vrata i prozora koje fale,rasklimanih instrument tabla i stakala koja se ne dihtuju,pa do motora i menjaca koji ne izdrze do prve zamene ulja, ne vidim ni jednu stvar koja ukazuje na neciju predanost u radu.O problemima koji nastaju pri pokusaju reklamacije pomenutih kvarova da i ne govorim.
Cinjenica je da se trud i zalaganje meri radom a ne praznim pricama i kukanjem.
Da se vratim na pricu o Yugo Floridi HDI,za nekih 7000 evra koliko bi trebalo da kosta radije cu uzeti neki polovan Fiat Stilo JTD ili neki slican auto koji je ipak video "krash test" nego da voznjom u novoj-staroj Floridi ugrozavam zivot sebe i svojih putnika,to sto ce i polovnjak sa <100 000km na satu da sahrani i dve Zastave necu ni da pominjem.
Ako neko misli da je Florida ipak i pored svih nedostataka povoljna kupovina neka razmisli opet.Kada se na tu osnovnu cenu od nekih 7k evra doda oprema poput serva,klime,podizaca,alufelni i ABS-a i air baga koji su u Zastavi jos vanzemaljska tehnologija dobijamo cenu koja ce sigurno preci 10k evra a to je vec suma za koju se mogu kupiti pravi automobili.E to vec ne ide porediti.
Cisto podsecanja radi evo o jos jednog primera o zadovoljnom kupcu Yugo Floride(za one koji se secaju prilog je bio nedavno na B92)
Pre svakog napretka dolazi recesija, i to je tako. Znaci od te zastave nikad nista nece biti kao sto i nije bilo, oni na vrhuncu svog poslovanja tamo 88-89 kada su izvezli one jugice u USA nisu radili sa profitom a kamoli pre i posle.
Svaka cast Laki na usluzi koju su ti pruzili tamo, ali na tvoju jednu korektnu uslugu dolazi jos bar 10 puta losih dozivljaja.
A sto se tice Floride HDI, bas sam gledao tu emisiju i sve mislim, dzba da je unutra i HDI na kvadrat, kad je vidim sa onim enterijerom, a o sigurnosti da i nepricam nebi je kupio pa da kosta i duplo manje neko sto su rekli. I da trosi 3 litre, a taj motor u svim drugim modelima trosi vise, stvarno neznam, mora da su u zastavi postali super strucnjaci za dilez motore, iako nijedan nisu u zivotu napravili.
Ako, neka se privikavaju na nove tehnologije. Posto su pokazali, da za 20 godine ne zele i nece, ni da rade ni da uce, ovako ce da se prilagode buducem kupcu. Bas da ih ne preuzima "na kilo".
Steta je sto zbog lokalnih mocnika, sve to ide jako sporo, ne mogu dovoljno da se ugrade, pa protezu stvar, ne bi li se svima smucilo.
A kada stigne novi gazda...pricacemo
Zamisli te vas u 50god.,fali vam jos pet do penzije i sad vas neko sutne!!?? Pa znate li vi kako bi se osecali tada? Ne znate verovatno nekog i ne dotice to uopste ali nikad nemojte zaboraviti da ono sto drugome mislite moze lako i vas da zadesi sud nam je iznad glave ali taj sud sve gleda i nikome ne ostaje duzan
izvini na pitanju, ali šta ima tu da se zamišlja.
pa to je najnormalnija situacija, i najnromalnija poslovna mogu?nost koja se decenijama, i vekovima unazad dogadja stotinama miliona ljudi širom planete.
da, znam neke, i sam sam više puta ostajao bez posla (naviknutog posla), i znam li?no stotine ljudi koji su prošli kroz daleko teže situacije nego što si ti naveo.
a kaza?u ti kako se ose?aš, prvih 48sati si kivan besan na sve druge na planeti, a onda kada se mozak po?ne ponovo da radi osvrneš se oko sebe...
i pozoveš par telefona pogledaš oglase, razmišljaš sta bi radio i kreneš u drugi posao.
ovde pri?amo o zanatskim veštinama, kao što je taj radnik iz Zastave.
za umetni?ke i sli?ne veštine, to je druga?ije.
problem nije u tome što neko izgubi posao jer je postao bespotrebni višak u radno-prodajnom procesu, problem je ako taj neko ne shvata realnosti u kojima živi i ne želi da sebe prilagodi okruženju u kome živi ve? zamišlja da ?e on izmeniti okruženje (ako treba i celu planetu) radi svojih partikularnih sebi?nih interesa.
e to se ne dogadja, osim u retkim situacijama. a i tada ne kao trajni efekat i trajno rešenje.
to što si naveo je jedan od osnovnih principa ekonomije, pokretljivost (i promenljivost) radne snage prema zahtevima tržišta.
a tržište rada (roba, usluga, ideja) je nešto što se ne može negirati.
mislim, pokušana je utopija negiranja tržišta, novca, radnog mesta, (i još nekih stvari) u socijalizmu- komunizmu i apsolutno svuda se završilo totalnim krahom.
ta utopija, doživotnog prava na platu (radno mesto) pa i kada se ništa ne radi jednostavno ne postoji.
ako je nekome trebalo da do?eka 50tu godinu života da postane odraslo bi?e, da formira svest o odnosima u svetu rada, da ukapira gde živi (mislim na globalni sistem odnosa i pravila na planeti) onda takvoj osobi željenje ništa ne zna?i.
prosto tako nesvesna osoba nije u stanju da razume realni život pa ni objašnjavanje bilo ?ega toj osobi ne?e pomo?i.
ja bih pitao, a po ?emu se taj pojedinac razlikuje u nekim pravima od mene npr, koji nikada nisam dobio 1 jedini dinar državne pomo?i za poslovne aktivnosti.
nikakvu podršku, nikakvo sažaljevanje, nikakvu nadoknadu kada mi je država prakti?no otela posao (ugasila mogu?nost da se bavim poslom svojom politikom), a umesto toga samo maltretiranje, nameti nepoznati u svetu, svakakva saplitanja.
da ne pominjem otimanje para za nepostoje?e rashode i izmišljene ******štine koje koštaju direktno moj džep.
i da, nije ovo jedina država koja pravi gluposti i maltretira podanike.
ali ako jeste tako, otkuda pravo tom nekom pojedincu da zahteva održavanje vešta?kih privilegija na tudj ra?un- tudje pare koje nekome uzima iz džepa.
ako je državni interes od nacionalnog zna?aja da baš mora da se proizvodi po svaku cenu licencni navodno doma?i auto, onda to neka važi apsolutno za sve.
pa tako u Zastavi ne smeju direktori da voze uvozne automobile, neka predsednik, premijer i kompletna Vlast na svim nivoima ne sme da sedne ikada u zemlji u bilo šta drugo osim Zastava vozila....
e kada takva ograni?enja budu uvedena i veoma strogo poštovana tada ?u prihvatiti za normalno da važe tada takvi odnosi u državi.
ali odna ?u i zadržati pravo da ja napustim tako uredjenu državu, da ne kažem ludaru, po slobodnoj volji.
u ovoj zemlji je milione ljudi oštetila takva pri?a o žalopojkama, utrošene su silne pare ba?ene u vetar.
ve? sam ljut što opet slušam o nekakvim pravima uzimanja para na ime nekakvog ste?enog prava da se uzima od države za gubitak posla i to pzi sad ovo samo za državno društvene nazovi firme.
a šta, mi koji smo radili ili radimo u privatnim firmama ako izgubimo posao smo gradjani drugoga reda, u sistemu aparthejda ?
kaži mi da li znaš ili si ?uo nekog radnika iz privatnog sektora da je izgubio posao- dobio otkaz iz sada nebitno kojeg razloga.
i da li je on isto bio u redu za penziju, ili bilo koje drugo pravo.
i da li je nekoga išta zanimalo kakvo je njegovo stanje, da li je iko ikada pomogao bilo ?ime.
e vidiš nije, to je neka niža vrsta radnika, to je ej privatnik, taj ne sme da ima nikakvu državnu zaštitu, taj neko je na tržištu.
e tu je osnovni problem, taj neko u Zastavi, kao i cela Zastava po svaku cenu želi da izbegne tržište i na njemu valorizaciju radnika, auta, bilo ?ega.
žele se (neopravdane) privilegije neograni?enog trajanja, kao što je monopolizacija srpskog tržišta automobila i ometanje trgovinskih sloboda.
konkretan dokaz, Zastava nikada nije proizvodila niti prodavala iz uvoza dizel automobile. ali je Zastava decenijama unazad strogo zabranjivala (uz galamu) bescarinski uvoz i uopšte bilo kakav uvoz.
a takav auto uopšte ne proizvodi i po definiciji takav auto nije direktna konkurencija.
e sad, neko treba da lupi šamar Zastavi, onako jednu šljagu i da ih povrati iz sna na javu, u realnost, u život kakav imaju ostali gradjani ove i drugih zemalja,
da je sre?e, taj nekada mali šamar bi otreznio Zastavu i sli?ne i moglo bi se nešto na vreme uraditi da se spase, ovako sada nikakav nokaut ne pomaže. jednostavno Zastava nije u stanju da profitabilno išta proizvodi na dosadašnji na?in.
i nažalost vaspitni šamar koji nije dat na vreme, sada je kasno kada je pacijent u komi bilo šta trošiti od resursa jer se pacijent ne može oporaviti.
niti je Zastava prva niti jedina firma ovde, u Evropi ili svetu koja ne može da egzistira ve?no, i koja nužno bakrotira kada se ne prilagodi vremenu i okruženju.
da je medicina bankrota teška jeste, da boli takodje, ali to je jedini lek koji ozdravluje trajno ono što je preostalo zdravo.
znam da je mnogo grubo, grub je i život u realnosti, cilj mi je bio prikazivanje istine a ne lakiranje stvarnih odnosa.
umesto kukanja, taj neki pojedinac treba da po?ne što pre da se školuje za ono za ?ime postoji potreba i da uloži svoje vreme, trud i novac da to stekne.
a onda ?e mo?i i da pokuša da bira posao.
nevezano za godine života.
drugog trajnog leka nema, i to je prosto tržišna realnost radne snage koje ima u izobilju.
PS. ništa li?no, da ne bude zabune o motivima posta.
WOW, brick, opisao si moje glediste s mnogo reci...
Ja bih se razljutio da sam toliko elaborirao celu situaciju, verovatno bih se i posvadjao sa zenom zbog glupave Zastave
Ne zato sto je nju briga za pomenutu Zastavu vec zato sto bih se sav iznervozio i bio besan ceo dan "bez razloga"
Ma, oguglas na sve...
Samo su svemir i ljudska glupost beskonacni... (nekad bilo)
Danas znamo da je svemir konacan !!!
mene nervoza prodje za minut dva, ne potresaju me takve sitnice na retori?koj bazi.
nervira me sebi?luk kao neka mera ugla gledanja samo svog i samo tog problema po svkau cenu.
i uzimanje sebi prava a drugima braniti ista takva prava. ma kakva da su u pitanju.
ali, ok znaš ve? da meni ne nedostaje re?i, ?esto i previše izadje
e brick svaka cast, nemam sta na to da dodam, kao privatnik koga drzava samo gleda da placa sve redovno, a ako ne onda, ajmo jos i kazna za to. A za duzinu posta pa meni ne smeta, uvek je bolje da covek objasni sta i kako da ne bude posle zabune
Comment