Dobrovoljno davanje krvi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • doc
    CBC Senator
    • 25.08.2006
    • 240
    • BGD/KG

Originally posted by stopa
    ja se unapred izvinjavam svima koje ovaj post moze da povredi, uvredi i slicno.

ja sam bio dobrovoljni davalac oko 10 puta (nikada stvarno nisam ni brojao + vojska koja nije upisana), sve do trenutka kada je "pametni" ministar zdravlja (dozivotni, odranije poznat organima gonjenja) doneo odluku da ukida "silne" beneficije doborvoljnim davaocima.

naime, od tog trenutka davaoci moraju da plate participaciju za preglede i nemaju pravo na 2 dana postede. doborovoljni davaoci su najzdraviji deo populacije pa samim time i najmanje koriste usluge doktora a privatne firme i onako ne postuju ta dva dana. ali je bilo lepo znati da neko ceni doprinos tih ljudi.

najzanimljiviji nusprodukt te odluke je bila naredna odluka ministra da se iz budzeta ministarstva hitno odobri milion evra za uvoz krvi i krvnih derivata.

dakle, neko treba da popase pare, pa cemo ukinuti "silne" beneficije ne bi li bilo jos manje davalaca. kod mene je uspelo. ja iz principa nisam dao krv od trenutka kada se to desilo.

ne zelim da me pogresno razumete. nije stvar u 20 dinara participacije, ali bi drzava trebala makar tako simbolicno da promovise drustveno pozeljno ponasanje.

i za kraj potpuno podrzavam alexa05 da se, za ne daj boze situacije, ljudi sa ovog foruma prijave i deklarisu krvnu grupu. ali sto se tice bilo kojih drugih akcija ja sigurno necu ucestvovati.
    osnovni problem je sto se covek koji je ok lekar, bavi menadzmentom u zdravstvu za koji apsulutno nije skolovan/sposoban.
    na taj nacin se gubi jedan strucnjak i stvara armija nezadovoljnih potrosaca, u ovom slucaju - pacijenata.

stoga, kao neko ko ce se u buducnosti baviti medicinom, potpuno podrzavam ovu akciju i smatram je potpuno opravdanom.

p.s najbolji primer (iz moje okoline) je matorac moje devojke koji je 60-ak puta dao krv za svojih 58 god. covek ima visok pritisak i mesecno za lekove daje oko 2000 din samo za participacije!!!!

no, kako to vec ide u nasoj zemlji - strucnost ispred...

Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• Laki GSi
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2006
      • 2426
      • Beograd-Vozdovac

Do danasnjeg dana sam bio samo sumnjicav ali od danas se zgrozavam cinjenicom da ovi nasi slepci prave biznis od davanja krvi!

Kretencine bolesne apeluju kako nema krvi ovo-ono ,a oni izvoze krv u zemlje oko nas!!!! Ebem ti drzavu kretena gde samo gledaju kako pare da zgrnu i to sto je najgore na tudjoj nesreci oni zaradjuju!

Strasno....
      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Aki
        CBC Senator XXL
        • 04.08.2006
        • 1133
        • Beograd
        • Yugo 1603, Yugo 1301

Akcija sa deljenjem karata za EXIT umesto 1/2l krvi je jos gora... Opet, nema veze, ako za ceo moj zivot i jedno moje davanje krvi pomogne jednoj osobi, onda je bilo vredno...
        "Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
        - Lousie Smith

Comment

• stopa
          CBC Član
          • 17.10.2006
          • 46
          • BG - Vozdovac

@Laki 55
          Zato sam i napisao sve sto sam napisao. Vec 4 godine postoji Zakon o javnim nabavakama ali nema drzavne revzione komisije koja bi kontrolisala sta rade sa parama. Pa najvece nabavke radi Republicki fond za zdravstvo. I te pare niko ne kontrolise, ali zato ce silno da ustede na 20 kinti.

@Aki Man
          Apsolutno se slazem sa tobom i zato moram opet da zamolim moderatore ili makar nekoga ko se bolje od mene razume da otvori posebnu temu gde ce svi koji to zele sa ovog foruma moci da ostave svoj kontakt i oznaku krvne grupe, za slucaj (ne dao Bog) da nekome zatreba.

Comment

• Ivvan
            Moderator
            • 29.09.2004
            • 1574
            • Nis
            • SAAB 9000

Takva tema vec postoji

Klikni na link
            Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• stopa