Freelance rad u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ji 4Tze
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 806
    • bg
    • Honda CR-V 4WD

dakle, kupac je firma - ali STRANA firma. Nisam uopste razumeo (ne samo iz price ovde, nego i inace) kako da se 'legalizuje' frilens, posto se ono sto se radi - IZVOZI, u sta to spada i sta je zackoljica u tome?

btw, Nick, otvoris tekuci devizni (barem su meni tako predlozili da uradim), navedes osnov priliva i onaj tamo sto ti uplati, mora takodje da navede osnov uplate, i pare normalno lezu na racun a da ne moras svaki put ici u banku i potpisivati izjavu o osnovu priliva.
    Kad predjes 1.200.000 din ukupnih priliva na racun (godisnje), placas 10% na to preko 1.200.000 din (chini mi se da je 10%, nisam siguran)

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Evo, ja sam predusetnik i imam dve firme iz nekih razloga..
      Placas porez, pausalni naravno, po resenju PU opstine na kojoj se nalazis i to je mesecni danak, radio - ne radio. Meni su ukupna davanja ~9600 din (porez i socijalno-zdravstveno). Inace imam agenciju za marketinske usluge.
      Nemam knjigovodju pa ni trosak istog, nikom n polazen racune gde isu moje pare, nemam firmarinu ni bilo kakve troskove vezanje za posedovanje firme osim navedenih. Jedini limit koji imam je dnevno podizanje novca u iznosu do 100K din bez najave, sto mi ne predstavlja problem jer moji prihodi nisu ni izbliza toliko veliki da mi to predstavlja smetnju.
      Da, posto nemam platu, ne podlezem ni onoj prijavi poreza na osnovu licnih primanja jer pare nisu moje vec firmine.

Da bi ti obnovili pausal potrebno je na kraju fiskalne godine da podneses zahtev za to (popunis i pecatiras zahtev na licu mesta) i da doneses godisnji izvod iz banke na osnovu kojeg se vidi da zadovoljavas uslov na osnovu prihoda.
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Paušalno pla?anje poreza može biti dobro, manje papirologije i izmišljeno je uglavnom za delatnosti koje država ne može da kontroliše pa je ideja da se uzmu neke pare.
        Definitivno je bolje voditi knjige (i to mogu da ti kažem na iskustvu 3 moje firme (paušal, preduzetnik sa prostim knigovodstvom, preduze?e sa dvojnim)), uvek na kraju manje platiš.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Ji 4Tze
          CBC Senator XXL
          • 04.05.2006
          • 806
          • bg
          • Honda CR-V 4WD

aj jos jednom....
          jel vi preduzetnici normalno primate uplate iz inostranstva (u devizama)?

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Zavisi šta smatraš pod normalno, kada završiš svu papirologiju, DA. Odnosno nije problem primiti uplatu, nego je opravdati.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

E pa to je kvaka.

Nisam siguran kako to ide sa prodajom intelektualne svojine, pa jos i preko e-maila, ali proveri da li moras biti registrovan za medjunarodnu trgovinu, da li moras imati izvoznicki broj, ili kako se to vec u Srbiji zove. U BiH za bilo koju varijantu trgovine sa inostranstvom moras biti registrovan izvoznik ili uvoznik. E sad, posto se ovde radi o slucaju da obavljas poslove preko maila, dakle nema klasicnog carinjenja i papirologije, pitanje je kako Zakon gleda na tu vrstu poslovanja, odnosno kakvu bi sve papirologiju morao da zavrsavas sa kupcem - da li onda podlezes propisima oko perioda naplate potrazivanja, unosenja deviza u zemlju, itd...Komplikovano brate...

Ipak sam pre za varijantu za solo akcije, kao fizicko lice, makar za tu vrstu poslovanja i obim posla.
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• NickRP
                CBC Senator
                • 19.10.2005
                • 263
                • Serbia - Germany

Update: razgovarao sam jutros na kratko sa knjigovodjom, detaljnije cemo razgovarati za neki dan. Situacija stoji ovako:

Zakon predvidja da fizicka lica koja primaju uplate iz inostranstva (na osnovu honorara, autorskih prava itd.) podnesu poresku prijavu u roku od 8 dana od priliva sredstava, osim ukoliko je uplatilac vec platio porez na ta sredstva, za sta treba priloziti odgovarajuci dokument. Uplate iz inostranstva po pomenutim osnovima oporezuju se jedinstvenom stopom od 20%. Ukoliko se na kraju godine premasi suma od 3 prosecna godisnja licna dohotka u Srbiji, placa se dodatih 10% poreza na prihod.

Drzavu ne zanima mnogo sta se tu desava, sve dok se placa pomenuti porez.

Znaci, govorimo o nametima od 20-28%, sto nije zanemarivo, ali je to sveobuhvatno manje nego da se poseduje registrovana firma ili sta vec.

Alternativno resenje je registrovati off-shore kompaniju (sve moze da se zavrsi online) - naravno zavisno od obima posla koji se ocekuje ovo moze, a ne mora da se isplati.

Kada budem saznao nesto vise, javicu.

Pozdrav,
                Nikola

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ali jako je vazno da znam koji je to red velicine.
                  rekoh iz iskustva, 30tak eura mese?no paušal.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

jel vi preduzetnici normalno primate uplate iz inostranstva (u devizama
                    ne vidim u ?emu bi bio problem. registruješ delatnost, možeš da uvoziš da izvoziš, biznis je potpuno free u Srbiji odavno.
                    osim specifi?nih izuzetaka, koji su i u svetu normalni.
                    recimo, ne možeš da se baviš izvozom/ uvozom oružja, nafte, medjunarodnim saobra?ajem, hrana tipa žitarice itd tj poslovima za koje država posebno reguiliše i posebno odobrava poslove putem dozvola odnosno definiše posebne uslove rada.

skoro sve ostalo da tako kažem normalno je potpuno slobodno tržišno poslovanje, radiš kako ho?eš i napla?uješ koliko ho?eš, tj koliko tržište priznaje tvoj rad.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

Zakon predvidja da fizicka lica koja primaju uplate iz inostranstva (na osnovu honorara, autorskih prava itd.) podnesu poresku prijavu u roku od 8 dana od priliva sredstava
                      to ti je za fizi?ko lice koje nije registrovano za obavljanje privredne delatnosti, obi?an gradjanin.
                      postoji i fizi?ko lice koje je registrovano (kdo Agencije za privredne registre) za željenu delatnost i tu ne važe ta pravila.

proceni šta ti najviše odgovara s obzirom na o?ekivani promet usluga.
                      porez moraš da pla?aš svakako u nekom iznosu, to je tako normalno i u Nema?koj i bilo gde u svetu za obavljanje biznisa (bilo kog, bilo gde).

izbegavati pla?anje poreza ne deluje mi mudro ako se želi dugoro?no da se ostane u datom biznisu.

svaka država uzima svoje, na ovaj ili onaj ?lan nekog zakona

moje mišljenje je da ako ne možeš da platiš 100njak eura mese?no za troškove rada firme da se dobro porazmisli za taj biznis koji nameravaš da otpo?neš.

sve drugo što ti treba za poslovanje je daleko skuplje od toga, od auta, telefonskih i komunikacionih veza, poslovnih putovanja, obilaska sajmova, usavršavanja, literature, obuke i doškolovanja, itd....

ra?unaj i na periode kada ?e biznis imati usporenje, ili ne?eš imati posla, zna?i treba i akumulacija da se stvara iz redovnog poslovanja.
                      zatim razne državne praznike, godišnji odmor, bolest eventualno, dane kada se ne radi a troškovi postoje.

mora da se ra?una i na neke nenaplative usluge/ robu itd...

samostalni freelance biznis ima prednosti i mane, nije sve uvek lepo i šareno ko na filmu ali nije ni nemogu?e da se pliva u moru sa velikim ajkulama.

što se ti?e novca, i dinarska i devizna pla?anja obavljaš preko svoje poslovne banke, možeš i preko interneta sve da obavljaš kod (svih ?) današnjih banaka kod nas. sva pla?anja.
                      banku vidiš jednom u 2-3 godine ako ti baš zatreba za nešto drugo osim podizanja keša.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

Working...
                      X