Racunar za po kuci...

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Racunar za po kuci...

Imam problem sta i gde da kupim, pa rekoh da vidim sta misle poznavaoci...

Dakle:

Potrebe:
    Kanta (racunar) je desktop, iskljucivo za kucnu upotrebu i to za poslove:
    -Internet, u smislu bleja po net-u i jako retko skidanje neke pesmice...
    -slike (fotografije) u smislu lagerovanja istih na hard i to je to.
    Sto se slika tice. uzeo bi se jedan DVD przac i sve stare fotke bi se
    prebacile na DVD i lagerovale u fijoku...
    -DVD u smislu da imam miniDV kameru koju bih rado prikacio na komp kad
    snimim 4-6 sati materijala, pa bih zatim sve to montirao i napravio sebi
    jedan (ili vise) DVDa koji moze da se gura u standardan player
    -Jedina zvrcka je sto kanta stoji upaljena 20 sati dnevno... dakle
    obavezno je dobro hladjenje, komponente koje su stabilne i minimalan
    nivo buke.

Dakle, relativno skromne potrebe...

Sad se ima P3 neki brzi koji zadovoljava preformansama, ali je HD (40Gb) na umoru ...

Hteo bih 19" TFT i 160Gb HD i sve sto uz to ide... bez zvucnika, printera i modema.

Za koliko para i gde uzeti?
    Naravno, potrebno je i prebacivanje gomile stvari sa mog HD-a na taj nov...

Napominjem da sam dovoljan laik da znam osnove ali ne i razlike izmedju proizvodjaca i zasto je ovo bolje od onog i zastoje za ovu svrhu bolje to i to...

Ukoliko se neko bavi slicnim problemcicima, neka me slobodno kontaktira na PP i dostavi neku (kakvu-takvu) ponudu/pitanje ukoliko to ne zeli da uradi javno.

Razmisljao sam i da upgradujem ovu moju kantu, ali bi mi trebao nov monitor (zapravo i ne, ali bi bilo lepo), nov HD i novo kuciste minimum.

Onda je bolje uzeti celu stvar novu u kompletu?!
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs
  • 230
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2007
    • 775
    • Semberija

Što se tiče cena po BG ne znam, ali znam što se tiče komponenata koji bi trebalo da ganjaš:

Moj računar radi i po 7 dana bez i jednog gašenja, a za to su ti potrebni dobro napajanje i hlađenje: kod mene su kućište i napajanje Foxconn (sa 3 dodatna ventilatora), jeste malo skuplje u startu, ali je zato i kvalitetno i pouzdano. Od kućišta bi možda mogao još da uzmeš i neki Asus Vento (izgleda strašno, a ima dobar protok vazduha). Ja sam svoje platio oko 45 ?.

Matična ploča, grafika, sve mi je takođe od Asusa, sve radi besprekorno, odaberi prema svojim potrebama (ploču na osnovu procesora, obavezno sa firewire portom zbog kamere, većina Asusa ih ima, + grafiku na osnovu 3d potreba, a ja sam uvek za nvidia pre nego za ati). Ne uzimaj grafiku sa pasivnim hlađenjem.

RAM ti je jako bitan, idi na Corsair ili Kingston varijantu, DDR2, minimum 1 GB.

Optički uređaji obavezno Samsung ili Asus, nipošto LG.

Neki lagani ADSL...

HDD se ne isplati uzmati od 160 GB jer je razlika u ceni jako mala sve do 500 GB. (za 500 din više 90 GB više...). Vidi koji ti ima najpovoljniji odnos cena i kapacitet...
    155+75=230
    VIVA LA VITA!!!

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Procesor: Pentium dual core 2140 1.6GHz, FSB800, 1MB, LGA775

Ploca: Gigabyte Intel MB GA-965P-S3

RAM: 1GB RAM DDR2800 (moja preporuka Corsair)

Grafika: 8500GT

Hard: 250GB opet preporuka Maxtor

DVD-RW: Sony-Nec Optiarc-neces se pokajati radi odlicno.

Kuciste: Sto se tice izgleda odaberi ono koje ti je lepse (Ciftek,Cooler Master) a napajanje ne ispod 450W naravno opet od dobro poynatog proiyvodjaca, ovo ti je jedna od najbitnijih stvari u celoj prici (mislim na napajanje)

Monitor: ACER LCD 19" Wide AL1916WAs, 5ms, imam ovaj model odlican balans datih para i dobijenog.

Ostalo po zelji. Ovo ti je nesto taman. Ni skupo ni prejako a opet ni slabacko. Kasnije ubodi jos 1 GB rama i vozi
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

Prijatelju koliko bi ti love dao i dam ti ponudu sta moze za te pare... Ok?

Ovako na brzaka, ti ne treba nista jako...
        neki amd ili intel dual core iz ekonomske klase, prilicno su povoljni..
        1gb rama posto je sad jeftin
        dvd-rw pioneer 112
        vidim da nisi pomenuo igranje, znaci moze i najjeftinija graficka da dodje u obzir, mozda cak i integrisana...
        Trenutno ti je najisplatljivija varijanta hdd od 250gb, mada ni 320gb nije skup...
        itd. ovako moze do sutra...

Zato te pitam koliko love je u igri pa onda mozemo nesto konkretno...
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

400-500 heroja... Mozda i neki preko 500, ako ima potrebe...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Racunas 19 tft u tu cenu?
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Da, naravno... sve sa kablovima i nalepnicama na njima

Rekoh da moze i neki evroni preko, ako treba...

Zapravo trazim najoptimalniju varijantu za moje potrebe. Cini mi se da se to moze dobiti za ~500e, ili se varam?

prolupator.mojblog.rs

Comment

• uglavnom.bezopasni
                - 42 -
                • 03.02.2005
                • 2235
                • Novi Sad

Pa za ~ te novce možeš da dobiješ Dell mašinu (bez monitora) koja zadovaljava sve što si naveo posebno deo oko tišine , a za neku doma?u proizvodnju... kako god da saberem ono iza?e minimum 650 eura (sa monitorom)... za to što ti tražiš ne treba ti 3-6 ventilatora (buka), dosta su 2 (napajanje i cpu)...
                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                11.04. 0:12 #2
                Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• gille
                  CBC Senator XXL
                  • 24.09.2006
                  • 593
                  • Belgrado

Može u principu.

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Dakle, jos jednom, racunar je alat i za njega vazi pravilo "koliko para toliko muzike". Muzike ima 500e (do 600 naaaaajvise) jer nemam neke preterane potrebe za munjama, igrackim masinama, ludackim performansama i sl.

Periferije su ono sto se racuna u radu, a od toga jedino monitor kosta, sve ostalo su sitnice.

Jasno mi je da sve komponente moraju biti optimalne zajedno (procesor, HD, memorije...bla...) i da tu kad se "apgrejduje" nesto i sve ostalo ide s tim...

Kanta mi treba za ono za sta mi treba... da radi mnogo i pouzdano, da ne pravi buku, da se bleji po net-u i da mogu lepo da slozim i montiram snimke s letovanja. Kad donesem 5-6 ili vise sati materijala, veoma zelim da to svedem na 2 sata suvog kvaliteta...
                    E, sad koliko mesta na HD-u treba za to, koji procesor, grafika i monitor omogucavaju da se to lepo zavrsi? I o tome treba razmisljati...

Dakle, jednostavna masina sa blago posebnim zahtevima...
                    Da li je to moguce dobiti za nevedenu muziku i gde (sa kakvim garancijama, uslugom, podrskom...)

Molim da se diskusija usmeri u tom pravcu

Da napomenem da se u komponente razumem ko Marica u kriv q....
                    Kad mi nabacate kataloske brojeve i oznake mogu za da googlam i trazim sta je to i kako radi... ali znam da mora tako...

Kantu kupujem jednom u par godina i hocu da mi za tih par godina zavrsi posao...

@Srdjan: Tvoja ponuda se uklapa u ovu pricu?

MB SocketAM2 nForce4-6100, Asus M2N-MX VGA/PCI-e/DualDDR2/FSB1000/SATA2/RAID/GLAN/SB/Matx
                    CPU SocketAM2, AMD Athlon64 X2 4200+ BOX, Dual core
                    Memorija DIMM DDR2 1GB, 667MHz takeMS CL5, 64Mx8
                    HDD SATA2 7200 160GB Hitachi GST Deskstar 7K160 8MB 3 godine
                    DVD+/-RW Pioneer DVR-112, 18X DVD RW w/12X DVD-Ram,Black,10xDVD-RDual Layer,+R Double Layer,
                    FDD 1,44Mb Alps Black
                    Kuciste ATX Middle Tower 400W Codegen Briza 6099-CA,USB & AU , 2 fan, Black (20+4 pin)
                    Monitor TFT 19" Viewsonic 903B 8ms, 300cd/m2, 700:1, 150/135 Black

prolupator.mojblog.rs

Comment

• vladabgd
                      CBC Veteran
                      • 01.01.2005
                      • 132
                      • beograd

evo ovako.. imash slichne zahteve od kompa kao i ja (dodushe to tek poshto sam spalio grafichku al necemo sad o tome ).
                      meni je najbitinije da mi komp bude stabilan (znachi ne shtedeti na plochi i ne uzimati via-ini chipsetove ) i da bude tih.
                      i caletu sam skoro sklapao neku konfu ali se on premishlja josh pa evo malo sam promenio da bi ti se ulklapalo u budzet.
                      stvari gde josh moze da se ushtedi ovde su kucishte i napajanje. ja imam isto ovo napajanje u oba kompa kod kuce i stvarno sam zadovoljan. videh da ima za iste pare i neki coolermaster i na ime jeste stvarno zvuchnije ali ovo napajane se ne chuje a super radi prema tome ja ti ga preporuchujem. izgled kucishta je vec subjektivan tako da to sam odluchi.
                      zaboravih da napishem ovde da ako uzimash ukupno 1gb rama da uzmesh dva puta po 512 zbog dualchanella (mada greota je realno sad ne uzeti 2 giga).
                      floppy isto tako ni ne koristim pa ga nisam stavio al to je 5-10 evra.
                      videh da je monitor isto ko srdjan shto ti preporuchio.. jbm li ga. dobar je generalno mada je ortak nalazio neke asusove 19ice u metrou za neshto ~150e ali sumnjam da toga ima sad. mislim mozda im je neshto drugo naishlo ali nemam pojma shta jer ih ne posecujem.
                      mish i tastatura, kao i kucishte. sam odluchi na izgled.

edit: zaoboravih.. zgodna stvar kod ove ploche je shto ima mnooogoo video izlaza (rgb, dvi, s-video i najbolje od svega hdmi)

Comment

• Srdjan
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 2416
                        • Bajina Basta/Beograd

Monitor je ok, nista profi ali zadovoljava kucne korisnike. Najbolja stvar je garancija od 3god i ta garancija vazi i u slucaju pojave samo 1 mrtvog pixela a ne kao kod ostalih gde je ta cifra 5-7...
                        Uzmi jedan modul memorije od 1gb, nemoj 2*512 jer neces u praxi osetiti razliku izmedju dual chanell i single. Pogotovu sto ces nekada hteti da dodas jos memorije pa ce ti biti lakse kada imas jedan modul...
                        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Srdjan
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 2416
                          • Bajina Basta/Beograd

@vladabgd

Gde iskopa taj monitor po ceni od 179eur?
                          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Čiča
                            CBC Senator XXL
                            • 14.12.2005
                            • 1621
                            • Beograd, Vidikovac

Igore, ako ti treba majstor za kola odes u servis, ako ti treba komp odes u prodavnicu bilo koju, kazes treba mi do 500 heroja mashina koja moze da radi to to i to, sa tim monitorom i oni te ili izbace napolje ili ti ponude konfiguracije... e sa tim dodjes ovde i ljudi od zanata ti kazu mnogo ili nije.
                            Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
                            "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Originally posted by prolupator
                              Kanta mi treba za ono za sta mi treba... da radi mnogo i pouzdano, da ne pravi buku, da se bleji po net-u i da mogu lepo da slozim i montiram snimke s letovanja. Kad donesem 5-6 ili vise sati materijala, veoma zelim da to svedem na 2 sata suvog kvaliteta...
                              E, sad koliko mesta na HD-u treba za to, koji procesor, grafika i monitor omogucavaju da se to lepo zavrsi? I o tome treba razmisljati...

@Srdjan: Tvoja ponuda se uklapa u ovu pricu?
                              Ne dobih odgovor?

@Srdjan: Koja je garancija na komplet kantu (kad je sklopimo) ili ide separatno?
                              Zvizni mi na PP koliko se menja kalkulacija ako u pricu udje HD 250GB

Ovu kantu koju imam maltretiram preko 5 godina i samo mi je jednom napajanje crklo, ostalo su bile soft zafrkancije, to ne racunam. Celo odrzavanje je izaslo 20e za tolike godine. Tu (ili vecu) pouzdanost trazim.

Hladjenje potenciram jer znam da se P4 greje k'o sumanut a pogledajte gde meni kuciste stoji...

Hladi se samo na tu rupu kroz koju prolazi suma kablova.
                              U toj rupi je i externi modem (ADSL) i napajanje od printera i sav "visak" kablova.

@Bond: Ma znam... samo ne 'vatam dovoljno vremena za obilazak...
                              Zato i pitam za tudja iskustva...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                              X