Racunar za arhitekticu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 230
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2007
    • 775
    • Semberija

Asus 19" wide, ja ga platio u Bijeljini 430 KM.

Izuzetno sam zadovoljan.

Zasićene boje, dobar ugao vidljivosti i kontrast, one touch izbor moda...
    155+75=230
    VIVA LA VITA!!!

Comment

• nijebitno
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2006
      • 629
      • Modrica

@230
      Imena kolega, imena! Koji model tacno je u pitanu?

Zaboravih da upitam profesionalce, sta je pogodnije ca ArhiCad, 16:9 ili 4:3?
      Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• 230
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2007
        • 775
        • Semberija

VW193
        155+75=230
        VIVA LA VITA!!!

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Djevojka studira arhitekturu i osnovna namjena je crtanje u AutoCad, renderovanje u Artlantis i eventualno 3DMax

ja bih upitao ta devojka je pocetnik u koriscenju racunara ili je vec prosla "skolu" koriscenja kroz praksu ?

ako je student, pretpostavka je da taj racunar nece koristiti za posao vec za zabavu kroz ucenje pocetnih koraka pa bih ja isao na sto jeftinije resenje koje uopste moze da radi.

za pocetak.

a onda kada devojka upozna sta sve racunar moze da radi, kada sebi nadje posao gde bi koristila taj racunar onda neka od prvog projekta odvoji 1/3 zarade i verujem da bi do bilo dovoljno za jedan dobar racunar.

u svemu tome, sto se novca tice, sam racunar i tih 600 evra je sitnica u odnosu na cenu pomenutih programa koje bi ona zelela da koristi.

svi arhi programi koliko znam su cena reda hiljada evra (nekoliko hiljada).

ako ce da se profesionalno bavi arhitekturom onda niti jedan projekat nece moci da proda/ preda/ naplati ako nije radjen na licenciranom softveru.

moja ideja, kupiti jeftino za obuku upotrebe racunara i kupiti jeftino neki stari arhi program (verziju) ili neki od besplatnih demo programa.

kada sakupi novac koji je potreban da onda kupi pravu masinu koju ce koristiti u profesionalne svrhe.
          pri tome bih stavio naglasak po redosledu vaznosti kako ja vidim-
          -RAM sto vise, 4GB ili vise..koliko god moze.
          ja sam vidjao projekte gde je fajl velicine po 2+GB i obrada toga na hardu je sve samo ne pogodna za profi upotrebu

- monitor, 22 inca ili veci.
          ako ce raditi na fasadama, i pokazivati projekte potencijalnim kupcima na malom ekranu ne moze da stane cela fasada, a kupci ne vole da gledaju skrolovane slicice eksterijera.

- napajanje
          osnova rada racunara. glavni izvor energije za sve.
          uz napajanje obavezno AVR sistem besprekidnog napajanja od najmanje cistih 0.5kW snage.

- grafika sa ostrom slikom, koja uz monitror daje dobru rezoluciju.
          min 1920.

ostalo...procesor, hard disk nece biti usko grlo jer su danas po pravilu toliko mocni da prevazilaze potrebe.

ovo su moja zapazanja koja sam "pokupio" u projektnom birou jedne gradjevinske firme iz ugla IT sektora i na sta se najvise zale sami arhitekti/ projektanti (od pre par godina, projektni biro sa oko 15tak arhitekata, dakle 15 tak ljudi i njihova iskustva sta ih najvise ometa u radu).

sami racunari su manji deo troska, softver je skuplja stavka.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Car
            CBC Senator XXL
            • 07.07.2005
            • 900
            • Beograd

Da, da, hardver je skoro uvek najsitnija stavka, s tim sto je kupovina softvera generalno problem zemalja "istocnog bloka", vecina ljudi ne razmislja ni o kupovini windowsa, a kamoli dalje od toga.

Cak i na ovoj temi niko nije pominjao cenu softvera.
            No, dobro, verovatno da je vec sada u Srbiji bolja situacija nego sto je bila pre samo 5-6 godina.

Comment

• mishkom
              CBC Senator XXL
              • 07.08.2007
              • 591
              • N/A
              • N/A

Originally posted by sw.brick
              ja bih upitao ta devojka je pocetnik u koriscenju racunara ili je vec prosla "skolu" koriscenja kroz praksu ?

ako je student, pretpostavka je da taj racunar nece koristiti za posao vec za zabavu kroz ucenje pocetnih koraka pa bih ja isao na sto jeftinije resenje koje uopste moze da radi.

Pravo pitanje , za nastavak diskusije. . .

Comment

• milan_g1
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2007
                • 863
                • Karaburma

MB - Asus S775 P5LD2 SE C Intel 945P DDR2 667 533 400 PCI-E x16 SATA II*4 Gb - 5.056
                CPU - LGA775, Intel E4400 Core 2 Duo 2 GHz/800MHz/2MB BOX 64bit C – 9.213
                VGA - MSI nVidia NX8500GT 450MHz 800MHz 256MB DDRII 128Bit DirectX 10 HDMI - 6.260
                DDR2 - Kingston KVR 1G DDR2 667 CL5 667MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM x2 (2Gb) – 4.348
                HDD - WD 160GB 7200rpm 8MB 300MB s 8.9 SATAII - 4.104
                DVD - Pioneer DVDRW DVR-212D Black S-ata - 2.690
                Monitor - Asus VW192S 19'' Wide WXGA+ 1440*900 5ms 330 cd m2 800:1 - 14.290
                Kuciste - Frontier AU-09-ABK MIDI TOWER PSU 400W – 2.060

Ukupno: 48 021 SA PDVom

Za poslovnu primenu racunara ja bih se pre opredelio za Intel, bavim se video montazom i AMD ni ja niti bilo koji kolega ne koristi

Dodajte neku tastaturu i pristojan mis i mislim da je ok konfiguracija, moze da se ustedi na grafickoj, ovo izlazi oko 620 Evra

A ova konfiguracija ima radi kao zmaj!!!
                "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• nijebitno
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2006
                  • 629
                  • Modrica

@mkvb
                  Nazalost cini mi se da su cijene u Banjaluci vise za 10-20% od ovih koje si ti postovao. Ici ce se na E216 sa 1GB rama, jos samo da pronadjem jeftinu plocu na kojoj se moze fino overklokovati na 3GHz(FSB1333), sto ne bi trebao biti veliki problem. Grafika ce ici zavisno koliko ostane para, odustao sam od integrisanih, cini mi se da nisu pogodne za overklok.

Kao glavna dilema ostao je monitor i tu mi treba preporuka ili neki sajt koji ima dobre testove monitora. Budzet za monitor je 200 evra i nasao sam wide 19" Samsung 940NW, ali moram da se malo raspitam o njemu na netu.

Znaci trazi se monitor do 200 evra 17" ili 19" pogodan za crtanje u arhitekturi.

Niko ne rece sta se smatra boljim za ove namjene wide ili 4:3 odnos ekrana posto su po cijeni slicni 17" 4:3 i 19" wide monitori?
                  Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• Ji 4Tze
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 806
                    • bg
                    • Honda CR-V 4WD

meni je wide bolji, ali 20"

19" wide ima 1400 i nesto rezoluciju, opet mi to deluje zgodnije nego 4:3 (iako ima vise pixela) jer je lakse da se skroluje gore-dole nego levo-desno

Comment

• Wiz
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3104
                      • Nish

Za tu namenu dobar CRT je jos uvek zakon

Comment

• Ji 4Tze
                        CBC Senator XXL
                        • 04.05.2006
                        • 806
                        • bg
                        • Honda CR-V 4WD

Takve stvari ne treba tvrditi ni zbog najgoreg neprijatelja a kamoli zbog devojke buduce arhitektice
                        Ko nije u arhitekturi i nema nekog bliznjeg koji se time bavi, ne zna koliko se vremena provodi crrtajuci. A to raditi pred CRT ekranom sada kada ima jefitnih TFT-ova je besmislica i pre svega nije zdravo, ako ti zelis neko tvoj da se zrachi 15h pred kompom, samo izvoli, ali znaj da je to notorna glupost.

CRT nije zakon, CRT je zastarela tehnologija.
                        CRT je mozda zakon za pripremu zbog prikaza boja.
                        CRT je uvek kuburio s geometrijom, trinitron je to malo popravljao, ali toga kod TFT-a jednostavno nema.
                        ende

Comment

• coco
                          CBC Senator XXL
                          • 24.10.2004
                          • 476
                          • i`am from the land that is placed nowhere

eto da te razuvjerim.
                          inace radim u autocadu od kad sam se zaposlio.
                          CRT je zakon. nije crt kuburio s geometrijom vec su low cost crt kuburili s geometrijom. poceo sam na ADI 19" low cost, on je imao problema s geometrijom.
                          presao na ibm (aka sony trinitron) 19" - skurio ga grom
                          kupio iiyamu vision master pro 455 19" sa mitsubishi ekranom (identicna serija monitora sa mitsubishi apricot serije racunala)

sto se tice procesora, AMD athlon 3000+ ti je korektan procesor.
                          obrati paznju na maticnu plocu (preporucam MSI) zbog stabilnosti (izbjegni gigabyte)

vrtim CAD 2008 rusku verziju i pitji korektno.

preporuka: procesor ne slabiji od ovog moga i jaaako puno ram-a s diskom koji ima puno cache-a i da se brzo vrti. graficka da je korektna i ne mora biti hebeno skupa.

monitor nek je obavezno minimum 19" - sto vise to bolje preporuka iiyama ili eizo
                          "Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"

Comment

• milan_g1
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2007
                            • 863
                            • Karaburma

Pozdravljam Eizo, godinama sam koristio F55, pa sam ga dao sestri a ja uzeo F57, kad mi je omalio posto je 17", naleteo mi je ViewSonic 21" neki Graphic Series ali kvalitet slike je velika NULA u odnosu na Eizo, odmorim oci kad odem kod sestre, F57 je kod nje, a 55 stradao od strujnog udara!

Eizo mi je preporucio jedan graficar, caletov kolega, posto mi je cale graficar, dizajner a i ja radim dosta pripremu za stampu, na poslu imam Samsung 997MB i vise mi prija Eizo!
                            "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• Ji 4Tze
                              CBC Senator XXL
                              • 04.05.2006
                              • 806
                              • bg
                              • Honda CR-V 4WD

coco, ma nema sta da me razuveris, CRT je u danasnje vreme mazohizam, (pogotovo za studenta arhitekture)
                              da li si bio i student arhitekture pa znas i to?
                              ja sam bio i znam da mi je TFT bio najbolji upgrade pored dobre fotelje i misha. Svima nama koji smo presli na TFT, neki zbog posla a neki jer su sebi zeleli dobro. Ok, njih sam morao zaraditi, ali TFT sada ne kosta 450e vec 200.
                              i ovo je vreme globalizacije, msi, gigabyte, asus, ECS, sve je to isto, generalizacija nije dobra, ima modela koji su bolji ili losiji.

eizo i iiyama su (bili) do jaja, ali i sony vec 3-4 godine ne proizvodi CRT monitore, pa o cemu onda pricamo

Comment

• coco
                                CBC Senator XXL
                                • 24.10.2004
                                • 476
                                • i`am from the land that is placed nowhere

kad sam ja studirao adi je bio ful do yaya, pa se pojavila belinea sa zvucnicima dizajniranima ko za tramvaj.

radio sam 2,5 godine u alpine (oni sto su koncesionari auto ceste u srbiji) na poslovima inzenjera gradjevine.
                                sad radim u PORR konzern (isto, koncesionari auto ceste u srbiji)

e sad ako su ti poznate ove firme onda znas na kojem nivou isti rade i koji su im standardi u svemu pa tako i u opremanju svojih zaposlenika

upravo plotam na "kucnom" design jet-u 500
                                "Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"

Comment

Working...
                                X