Sta reci...Da nije tuzno bilo bi smesno

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Svojevremeno sam u par navrata boravio u Becu i imao priliku da budem i sa klasicnim gastarbajeterima (baustel, i slicno) i sa "jugovicima koji su direktori, vlasnici firmi.

Dva potpuno razlicita sveta, s tim sto ovih drugih ima znacajno manje, ali je npr. razlika u zakupjenim stanovima po 5X iako zive 3 ulice jedni od drugih (zajednicki wc i wc u stanu).

Ovi drugi, znaju sve, krecu se svuda, a druga generacija od prve kategorije je videla Kertner Strasse tek kada sam ih ja, (koji sam prvi put u Becu) tamo odveo. Mene je to izuzetno iritiriralo jer sam ukacio da je takva vecina i da oni i Austrijancima (a veroavtno i sirom EU) daju sliku o nama, kao narodu da smo vrlo nekulturni, neobrazovarni itd itd.

Da pojasnim, govorim o vremenima kada se i u Srbiji zivelo solidno, dakle pre 1990 .g. Sve u svemu, jedna vrlo losa slika nase zemlje koja je itekako preslikana u emisiji B92. Sve to nam ne treba, a na zalost, takva je vecina naseg naroda koji strancima stvaraju itekakako losu sliku o nama.

Nemam nameru da povredim bilo koga od vas koji zivite preko, ali sam takvu sliku stekao o nasem narodu koji zivi preko, a vi sigurno bolje znate da li sam u pravu ili ne.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• nemanja_vr6
      CBC Član
      • 27.09.2007
      • 78
      • beograd

Mislim sta reci a ne zapalakati !!! Treba imati "mozak za ovako nesto "!!!
      VW CLUB SRBIJA

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

bez nekog odgovora
        vidi sta je Sri napisao.
        imam isto iskustvo.
        isto kao moje receno na drugi nacin.
        za mene je mnooogo bolje od onih prvih godina kada su ljudi odlazili sa mozda zavrsenim 7-8 godina osmogodisnje skole.to je bila moja poenta.a
        i za mene, slazem se sa tobom.
        to vreme kada su sa kako kazes 7 osnovne odlazili, prakticno nepismeni ljudi, to uopste i ne racunam.

ovde se jos uvek pika sta znas da radis,i sta si RADIO..znaci referenza,preporuka.
        pa ja sam ti to upravo bio napisao, IME u struci izdvaja od proseka.

SSS je samo ocekivani minimum obrazovanja (i dalje pocetna tacka, poyitivna nula za start) u 21. veku u razvijenim zemljama.
        to isto vazi i za fakultet.

sama skola je tek pozeljan preduslov, nikako garancija za bilo sta.

i da mozda ti se mota po glavi jedno pitanje u vezi moje strucne spreme
        ne, i nikada me ne zanima bilo cija strucna sprema.
        zanima me samo jedno- iskren i tacan odgovor na prosto pitanje
        sta znas samostalno da uradis ?

i cime to mozes da potkrepis (radna biografija sta si uradio do sada).

posto navodis primere tebi poznate evo i ja cu jedan.

vrlo poucan.
        Alcatel (francuska firma nekada u prvoj ligi) je dosao u SFRJ radi poveceg projekta i trebalo mu je dosta radne snage. konkurs i naravno puno prijavljenih.
        npr kandidat inzenjer ovoga , onoga, stav slican kao onaj sto navodis za coveka iz EPSa.
        na pitanje sta znas da URADIS vecina ne zna da nabroji niti 2 stvari konkretno.

dodje na red jedan iskusni (da ga tako nazovemo) fizikalac.
        na isto pitanje sta znas da radis dao je pomalo neocekivani odgovor- znam da koristim voltmetar i ampermetar.
        (kablovac, polaze kablove u zidu)
        kako to, objasni pitaju ga...

pa lepo, voltmetar je macola (cekic) a ampermetar je stemajz (dleto).
        tu sam vest i nemam problema da zavrsim bilo koji takav posao.

Francuzi se malo pogledase, i ODMAH mu daju ugovor na 6 meseci na potpis.

ovi prvi, filozofi sa formalnom skolom, a koji ne umeju da rade su dobili MANJU platu, za pocetak dok ne pokazu da li i sta znaju da urade, i ugovor na samo 3 meseca.

tako da vazisve sto si rekao...potpuno je svuda ista prica.
        samo je na zapadu to uobicajeno vec decenijama a kod nase mnogi se tek uce kako izgleda kapital odnos.

naravno, potpuno mi je jasna tvoja poenta.

hmmmm ne pita te niko za koliko si radio vec koliko hoces da zaradjujes
        da naravno, to se podrazumeva u kapitalizmu na trzistu rada.

prva lekcija ugovaranja /naplate rada.

odamh sledi i druga lekcija, a to je da SSS ili bilo koja skola (fakultet, bilo sta) u danasnje vreme brzih promena jako brzo zastareva.

potrebno je stalno, neprekinuto skolovanje i usavrsavanje, kao trajni proces.
        poslovi, tehnologije rada se stalno i brzo menja i usavrsava.

nekada zavrsena skola i nekada sve i da si bio najbolji na planeti za par godina je skoro pa bezvredno.

dacu 2 primera -
        nekada su postojale pisace masine kako mehanicke kasnije i elektricne.
        postojali daktilobiroi po firmama i profesionalni daktilografi (obicno zene).
        postojale posebne skole i posebni ispiti i podela po klasama brzine kucanja.

onda su stigli kompjuteri u raznim formama.
        daktilo biroi su odumrli, daktilografi koji su ostali SAMO na skoli su takodje ostali bez posla.

ma koliko dobri, promenio se nacin obavljanja posla. stari posao je izumro. danas se ocekuje da svaka sekretarica zna da otkuca pismo (i mnogo vise) i da samostalno koristi racunar.
        daktilografi kao takvi se vise ne zaposljavaju...

drugi primer-
        IT programerski posao.
        oni koji su zavrsili skole i bili vrhunski programeri u 70tim i 80tim godinama i koristili ondasnje kompjuterske jezike su morali da jos mnogo skola zavrse i savladavaju nove jezike da bi opstali u poslu.

znam podosta iz te starije garde koji su stekli ime nekada, i zaustavili se a danas potpuno su u autu van struke i bave se administrativnim poslovima.
        jednostavno pregazilo ihvreme.

ima sijaset primera raznih zanimanja gde se mnogo sto sta promenilo, i gde sama skola (ma koji stpen) nije nista vise osim pocetni korak za sticanje profesionalne osposobljenosti.

danas i medicina napreduje ogromnom brzinom, menjaju se tehnike rada.
        danas lekar koji ne zna da koristi racunar je prakticno nepismen, a zavrsio je mnogo skola, mnogo se usavrsavao i mnogo truda ulozio.

itd, skola je samo jedan mali delic da bi neko postao upotrebljiv radnik i da bi uopste na trzistu naplatio (kao platu, honorar , sta vec) svoj rad.

nadam se da je i moja poenta jasnija sada.

za mene je i zidar magistar ako zna da radi svoj posao,i ako ga odradi sa najvecim mogucim stepenom tacnosti i kvaliteta
        upravo tako. biti profesionalac sa imenom, od ugleda. profesija nije bitna.

nasi ljudi u svojoj bransi su podjednako dobro placeni kao i njihovi sunarodnici.barem je sada tako.
        drago mi je da se promena dogodila i da je tako sada.
        sve do nedavno par godina unazad na ugovor (contract) nasi ljudi pogotovu sa neregulisanim drzavljanstvom) su po pravilu imali nadnicu umanjenu u odnosu na domacu radnu snagu u toj zemlji.
        to je posebno bilo izrazeno u CH i D, nesto manje u Italiji.

prilogu B92 ismevanje tih ljudi

kao sto rekoh ima raznih ljudi.
        nazalost tokom prethodnih decenija tu ljudi koji su odavde otisli davali povode za takav utisak, i objektivno jesu bili u vecini "problematicni" (uslovno) po pitanju nacina zivota tamo negde.

u samom Becu se tacno zna gde ko zivi, zadnji put kada sam bio tamo privatno domacini su mi strogo savetovali da ne odem u Prater.
        upravo radi tih "problematicnih" koji nisu samo odavde vec i iz drugih krajeva poticu.
        kazes u kom becirku je adresa, vec ponesto (puno) govori.
        tamo je to izrazenije nego ovde, kod nas je mesano tamo je razdvojeno mnogo vise pripadnost odredjenoj drustvenoj grupi i po msetu stanovanja.

ne kazem da je to bolje ili losije, samo konstatujem postojanje.

dan danas su Srbiji najveci GODISNJI prihod deviza
        mislim da preterujes, mozda u doba onih surovih 90tih, danas je to mali deo u odnosu sto stvori kao novu vrednost domaca radna snaga.
        nije zanemarivo, ali nije ni toliko vazno.
        pogotovu sto je odavde poveliki (mozda i puno veci) odliv deviza koji se ovde stvori u cerkama firmama stranog porekla.

moja poenta koju si propustio da uocis nije kolicina deviza koju ti ljudi unesu/ posalju vec nacin upotrebe/ primena.
        da se ponovim, mrtav novac (bilo ciji) koji se ne obrce na trzistu ne donosi neku korist.

da radim ovde ili za njih ,a zivim u srbiji"...e to bi bio pravi pogodak
        ovde tako radi za njih a zivi u Srbiji vec barem 100.000 ljudi i taj broj se stalno uvecava...to uklapanje u medjunorodnu podelu rada kod nas je sada veoma ubrzano.
        u raznim formama nacina na koji se tako radi.

sve to sto je tamo negde (vec odavno uobicajeno) se sada desava kod nas, samo sa zakasnjenjem od nekoliko decenija pa su neki vec usli u semu, neki su pred vratima i u procesu a neki su jos daleko....

ime iliti referenca za bilo koji posao je ono sto se ceni, i po cemu se pozicionira.

ja mogu da ti kazem is iskustva, a dovoljno dugo sto direktno radim za strane firme plus sam u kontaktu svakodnevno sa strancima znam da je vecina nasih ljudi tamo u firmama u nivou oko proseka za dato drustvo i po zaradama i po statusu.

jako malo je onih koji jesu odskocili, u tom kontekstu napravili svoje firme tamo negde i te firme postale ugledne i cenjene.

nije svaka firma koja se otvori (bilo tamo bilo ovde) odmah neka garancija necega, puno toga treba da se stvori radom...
        a onda je dovoljno da te klijenti preporuce i vrata su sirom otvorena.

u svakoj bransi zna se interno ko je ko, i kakva je reputacija.
        verujem da i ti znas u tvom poslu tacno ko je gde pozicioniran po ugledu na trzistu.

danas je biznis globalni, sve manje iko pita za geografiju ili nacionalno poreklo.
        novac nema boju, ukus, ljubav- biznis je interes 2 ili vise strana pa stoga ja ne polazem vaznosti pricama gde i ko obavlja neki posao.
        bitno je da se posao zavrsi kako je ugovoreno za obe strane korektno.

mozda B92 nije odabrao najbolje reci, ali jeste cinjenica da se kod nas cesto preteruje sa navodnim odlivom strucnih ljudi.
        jeste jedan deo dokazano strucnih otisao, jedan deo se vratio i vraca, jedan deo novih strucnih dolazi iz sveta a kao i bilo gde na planeti, najveci deo koji emigrira su oni prosecni.

tako je i sa Englezima danas gde se iseljavaju najvise oni prosecni ili ispod prosecni. (i vec masovno odlaze u Francusku kao gastarbajteri)

dobrom strucnjaku je svejedno, uvek je trazen...bilo i bice.

mi samo mozda previse emotivno shvatamo biznis odnose, a u tom domenu nema mesta emocijama vec samo interesima.
        tako i ovaj tekst i pokrenuta tema ne zasluzuje emocije, ko je otisao zna za sto je otisao, kako je otisao, kako se snasao i zna kako i gde ce popraviti svoj polozaj ako je zainteresovan/ ima mogunosti.

isto tako i onaj koji nije otisao, isto tako ima iste razloge i varijante.

za koju godinu cemo i mi ovde moci direktno odavde da konkurisemo za poslove u EU a ne kao sada posredno. i bice jos vise selidbe radne snage sirom Evrope.

danas poprilicno bas rodjenih Austrijanaca dolazi da radi u Srbiju kao gastarabajteri (uslovno), gde god se okrenes natrcis na nekoga takvog.

neki koji dolaze su takodje prosecni ili ispod prosecni za nase pojmove, i ne uspevaju ovde da ostave povoljan utisak.
        (da ti ne navodim konkrektne primere gde su nasi ljudi superiorni po znanju i vestinama u odnosu na te gastarbajtere iz A koji ovde dolaze).
        i obrnuto, dolaze ljudi koji vrhunski poznaju svoj posao.

tako da utisak gastarbajtera koji ostavljaju u nekoj novoj sredini nije nesto cementirano, menja se kao sto se i radna snaga stalno menja po strukturi.

sama rec gostujuci radnik je vrlo rogobatna, i mislim danas neprimerena kada svako radi za svakoga i nacionalne granice biznis ne poznaje kao neke cvrste barijere.

ako mene pitas, ja radim na ugovor- projekat, sada po obimu vec vise za strane nego domace narucioce. novi projekat, nova strana firma, novo iskustvo, novo zaposlenje.
        i mnogo, najmanje 20 do sada raznih dopunskih skola, kurseva, obuka, specijalizacija, onu pocetnu formalnu skolu i ne racunam.
        najkasnije na 2-3 godine se ponovo upisuje neka nova "skola" tj novi razred sa promenom tehnologije koja se primenjuje u poslu.

da ne radim tako odavno bih prosao kao podosta kolega (iz nekadasnjih drzavanih firmi) koje su ispale iz biznisa jer su se zaustavili..surovo ali je takva realnost.
        dok budem mogao da pratim ritam, a ako ne uspem ko zna...za 5 godina mozda cu morati da dodam jos jedan jezik da bi se mogao zvati pismenim.

nisam znao da imas veze sa hotelijerstvom, nedavno je (eto kao primer) u Beogradu prestao da postoji InterContinental hotel, tj postojeci je ispao iz lanca i izgubio licencu i ime jer nisu pratili ritam.

gradi se novi InterConti, ovaj stari je izgubio ime...a ti znas sta to sve povlaci (i nizu cenu usluge izmedju ostaloga).

nadam se da sada jeste neki odgovor koji bi mogao da prodje kod tebe
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Dragan
          CBC Veteran
          • 18.09.2005
          • 184
          • U blizini Novog Sada

ne vidim nista posebno u tome ali je steta zaista upumpati novac u bunar umesto okrenuti.

neke koristi od novca koji se ne obrce bas i nema .
          Pa zidanje kuce vece od komsijine nije bacanje para u bunar.Pare se okrecu, za ciglu, cement, za majstore(zidare,molere ,bravare...) zaposljavaju se ljudi i to ima pozitivno dejstvo za nasu ekonomiju.
          Kazu da je posle 2. svetskog rata u Nemackoj bilo oko(ne znam bas precizno) 350000 Americkih vojnika.Neka im je plata bila u proseku 500 dolara, to je 175 miliona.Nek vojnik potrosi 250 dolara mesecno(ostalo nek posalje kuci) to je 87,5 miliona dolara mesecno ili 1 milijardu i 50 miliona dolara godisnje.Stace im krediti za obnovu. Ameri su trosili pare na ku..e i viski, a domacini su obrtali te pare.Tako i za nase gastarbajtere, nek prave velike kuce,a drugi ce obrtati njihove pare.

Comment

• jovan30
            CBC Senator
            • 07.05.2006
            • 322
            • Beograd

Pa zidanje kuce vece od komsijine nije bacanje para u bunar.Pare se okrecu, za ciglu, cement, za majstore(zidare,molere ,bravare...)
            To nije obrt novca. Obrt novca je: uz pomoc kapitala X stvoriti novu vrednost, prodati je, i imati Y kapitala, i tako ponovo neogranicen broj puta...

Kada izgradis kucu i ona stoji prazna, to je bacen novac. Da je izdaju, vec bi bila investicija, posto bi se novac kad tad vratio (za 10 godina najmanje). Ovako ulaze u kucu, kuca "stoji", i opada joj vrednost.
            Da su pametni ulozili bi taj novac u neki investicioni fond ili makar orocili u banku, ako vec nisu spremni za osnivanje firme.

zaposljavaju se ljudi i to ima pozitivno dejstvo za nasu ekonomiju
            To pozitivno dejstvo na nasu ekonomiju je zanemarljivo. Zasposle se na pola godine i to je to...

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

@brick
              e to je vidis odgovor koji je ocekivan sa tvoje strane i po prvi put se u 95% slazem sa tobom.i ja isto tako cekam da Radisson (mozda)otvori hotel u BG-u ,tada cu pokusati da konkurisem za mesto i napravim ono sto je Lanee primetio...
              "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

Pare se okrecu, za ciglu
                jednom, i kraj.
                cilj je obrtati visekratno.
                minimum 5 puta u godini, pozeljno i do 20 puta u godini.

i te pare ulozene u kuce vrede i dobrodosle su samo ne treba im pridavati veci znacaj nego sto zaista imaju (periferni) s obzirom da su to u zbiru ipak mali poslovi i malo materijala tj male kvadrature.

trenutno se u Beogradu na samo jednom gradilistu prave stanovi i poslovni prostor mesano od 260.000 m2.
                i to je posao od 2 godine ukupno, od temelja do useljenja.

takvi poslovi vise znace za opstu ekonomiju nego sve kuce zajedno u mnogo godina razvucene gradnje.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

ne pratim ko sta planira ali nije nemoguce u peridou 2-3 godine, posto u BGD hoteli nicu na sve strane, a lanci se utrkuju ko ce pre da se pozicionira na trzistu koje je gladno novih kapaciteta.

ionako cemo skoro svi raditi za "njih" u nekom obimu, neki koji mesec ranije neki koji mesec kasnije, a neko mora ostati ziveti i ovde

jos kada bi to bilo direktno pa izbegli zapadno evropske posrednike koji otimaju procenat...

ja sam mozda previse direktan i ne skrivam negativnu stranu medalje pa moze da zasmeta, pravila biznisa su svuda ista sa manjim varijacijama i krug se pre ili kasnije uvek zatvori.
                  i pozitivne i negativne strane.

kod nas se cesto mistifikuje zapad generalno i prezentuju samo pozitivne stvari, a zaboravlja toliko onih negativnih kojih ima mali milion.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• zmaj_pa
                    CBC Senator
                    • 13.05.2007
                    • 232
                    • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

E samo dok skupim 30 godina gastabajterskog staza videcete vi sta je sadomazo kucerina........sa sve ozvucenjem i lavovima

Comment

• X9
                      CBC Senator XXL
                      • 28.06.2005
                      • 3179
                      • Wien-Sabac
                      • RX-8 i X-9

@zmaj-pa
                      cuti ti tamo...ti skupljas automobile
                      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• zmaj_pa
                        CBC Senator
                        • 13.05.2007
                        • 232
                        • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Pa da.......trenutno to jeftinije nego kuceAl polako sto kazu gastabajteri "TIHA VODA BREG RONI"ha

Comment

• Probisvet
                          CBC Senator XXL
                          • 07.06.2005
                          • 423
                          • FRANCUSKA

Uopste nas mentalitet je takav da nema nista zajednicko sa ekonomijom a jos manje sa logikom.

Comment

Working...
                          X