Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Blackeyed
    CBC Senator XXL
    • 06.07.2005
    • 402
    • Novi Sad

Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Boja na autu je vec pomalo izgubila sjaj. Sta se moze uraditi da se stanje popravi?

Polirati auto ili nesto drugo? Cemu sluze voskovi za automobile ?

Koliko sam razumeo poliranje nikako ne raditi rucno vec prepustiti ljudima koji se sa tim bave. Koliko je okvirno cena za takvu uslugu i gde se to radi u NS-u?
    "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons
  • skaarj
    CBC Veteran
    • 25.03.2005
    • 176
    • Novi Sad

Ovo bas i mene zanima...
    *** gf AL QK \=-Q XES1 ***

Comment

• Sasha
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 4126
      • Novi Sad

Idi do Auto-Xtream-a(Novo naselje,pri kraju ulice Seljackih buna) momci rade odlicno,a cena je smesna, 1500 din!
      www.arcs.org.rs/forum

Comment

• Alexandar
        CBC Član
        • 14.06.2005
        • 68
        • Futog, Vojvodina

Jel to ona prodavnica auto delova na naselju?
        Panonski Mornar
        ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• Sasha
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 4126
          • Novi Sad

Jeste
          www.arcs.org.rs/forum

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Naravno da je lek za izbledelu boju poliranje.Treba izabrati profi majstora što uključuje i upotrebu pravih pasta i mleka(npr.3M kolekcija).....naravno to ne može da bude jeftino.U Čačku se to kreće oko 50E za npr.Golfa.Nemojte se sami igrati sa mašinskim poliranjem.Za uradi sam ,u slučaju da nije došlo do težeg oštećenja laka, dolaze u obzir sredstva na bazi silikona.Naravno kad je auto lepo održavan(i povremeno poliran) dolaze u obzir i zaštitni voskovi koji štite lak od atmosferalija!
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Kod poliranja treba imati u vidu da je lak taj koji u stvari patinira i izgubi sjaj, ne boja. Znaci polira se lak, koji, naravno, moze da se ispolira 2 do 3 puta u zavisnosti od kvaliteta samog laka, odnosno debljine nanosa. Mogu da se izvuku i sitni risevi od pranja, itd...

Nikako na jeftinu varijantu, 3M je ZAKON i pojam za sve ostale, ja sam auto polirao 3 puta do sada, svaki put sa 3M preparatima, i rezultat je odlican. Naravno, treba i to znati, koji preparat odabrati, koju granulaciju tufera za polir masinu...Ukratko, ne davati svakom da ne napravi jos gore sr**e.
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Istomisljenik. Za 3M sam i cena je u Beogradu oko 50 EU. Ponavljam ne raditi sam jer sam gledao i dobre majstore koji su uspeli da sprze lak.
                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Blackeyed
                  CBC Senator XXL
                  • 06.07.2005
                  • 402
                  • Novi Sad

Originally posted by Sasha
                  Idi do Auto-Xtream-a(Novo naselje,pri kraju ulice Seljackih buna) momci rade odlicno,a cena je smesna, 1500 din!
                  Moracu da odem do njih da vidim sta nude.

Hvala svima na savetima!
                  "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Uros Piperski
                    CBC Senator XXL
                    • 31.01.2005
                    • 2978
                    • Beograd

Pominjali ste ljude u hotelu Jugoslavija za ovo poliranje.
                    Da li znate da preporucite jos nekog?
                    Naravno, uslov je da bude odradjeno kvalitetno i profesionalno, i za malo vecu cenu ako treba.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Danilo
                      CBC Senator XXL
                      • 02.10.2004
                      • 908
                      • Beograd, Dorcol

Ne znam, ja sam moj auto polirao sam nekom jeftinijom pastom, ne znam tacno koja je, znam da ima Ferrari nacrtan na kutiji.

Pasta je za staru boju, non-metalic.

Iako sam davno radio (pre godinu ili dve), ispalo je prilicno dobro, radio sam rucno, tada nisam imao masinu. Boja se i danas sija, da li me je samo ukenjalo ili je prosto dobra pasta, nemam pojma.

Planiram da ga u skorije vreme ponovo ispoliram, da bih popravio greske napravljene prosli put, i sada imam rotacionu masinu (HA HA!), i ispraksao sam se koristenjem iste, tako da sada samo treba da kupim one jastucice i to je to.

Gde ima da se uzmu oni, i koji su adekvatni, ako neko zna?

I jos nesto, kako se koristi ono mleko za poliranje? Ono sto ima za plavu, zelenu, crvenu, belu, bla, bla, i ima uz sebe kao karmin neki... Tako deluje. Turtle wax, kosta oko 800 dinara...
                      Da li se ono nanosi posle poliranja pastom?

I kakav je ono "sprej za brzo poliranje"? Ima li vajde od toga???
                      www.blindmanmotorsport.com

Comment

• Velja
                        CBC Veteran
                        • 22.12.2005
                        • 176
                        • https://t.me/pump_upp
                        • CharlesfaistOB

Malo okasneli odgovor, ali evo...ne znam kako se to zove, verovatno lakiranje, ali mislim da je neuporedivo bolje i dugotrajnije od najboljeg poliranja...elem, ceo auto se izmatira najfinijom vodenom smirglom, znaci sav lak se skine ostane samo pigmentni sloj, zatim se auto izlakira bezbojnim lakom u nekoliko slojeva i onda na pecenje. Efekat je (ako je farba kvalitetna i nije ruinirana) bukvalno kako da je auto ofarban komplet, naravno, bez rasturanja auta i pripreme, farbanja, itd...ako je dobar lak i dobro ispecen, efekat dugo godina traje. Sto se cene tice, ne znam, ali kapiram da je duplo od najskupljeg poliranja, ortak je pre par godina uradio A8 za 200 e, ali to je za tu klasu, za nas sa jeftinijim ulaznicama ne verujem da bi bilo vise od 100-njak evrica.
                        Pozdrav!
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• Ch@os
                          CBC Veteran
                          • 02.11.2005
                          • 173

Da se malo umesam po ovom pitanju.
                          Postoje generalno dve vrste poliranja.

Prva vrsta poliranja podrazumeva koriscenje
                          raznih pasti i mleka rucnom metodom. Ovakvim
                          poliranjem povrsinski se skidaju samo necistoce
                          (garez, patina...itd), izaziva se sjaj i vrsi se kratkorocna
                          zastita boje od atmosferalija u zavisnosti od samog preparata za poliranje.

Postoje rucne polir paste za suzbijanje ogrebotina ali
                          za veoma plitke ogrebotine. Za nesto ozbiljnije to ne pomaze.

Druga vrsta poliranja je takozvano abrazivno poliranje gde
                          se koriste abrazivna mleka. Ovih mleka ima u vise finoca
                          u zavisnosti sta se zeli postici samim poliranjem. Koriste se
                          po na osob i u kombinaciji. Za ovakvo poliranje potrebna je
                          oprema za poliranje- pneumatska polir masina i polir-sundjeri
                          koji se gradiraju po tvrdoci t.j. mekoci. Ovim poliranjem se uklanja
                          odredjeni sloj boje/laka tako da se odredjena ostecenja-ogrebotine
                          mogu sa uspehom sanirati. Ogrebotine tipa "igrala se deca kljucem"
                          koje dosezu do samog lima, ne mogu se anulirati ovim poliranjem niti
                          jednim drugim nacinom sem farbanjem. Koriscenje raznih stick-ova,
                          karmina itd je kratkorocna i za prvu pomoc.
                          Ovakvo poliranje kako su mnogi primetili iziskuje dozu iskustva i
                          profesionalnosti pa i opremljenosti. Svako polir-mleko ima tacno
                          naznaceno pri kom se broju obrtaja polir-diska upotrebljava, kojom
                          vrstom sundjera se nanosi. Treba voditi racuna i u kakvom je stanju
                          sama povrsina za tretiranje jer lako moze doci do upropastavanja iste.

Elem ako zelite da malo osvezite i povratite sjaj vasem ljubimcu
                          posle pranja, toplo preporucujem TURTLE WAX-ORIGINAL (pasta ili mleko)
                          za akrilne boje ili TURTLE WAX-METALLIC (pasta ili mleko) za metalik boju
                          Cena ovih preparata je 400,00 po pakovanju.

P.S. Izbegavajte pranje auto-cetkama. Kod takvog pranja vajdu
                          ima samo auto-lakirer jer mu je povrsina pripremljena za
                          farbanje pa ne mora da smirgla

Comment

• NemaN
                            CBC Senator XXL
                            • 29.11.2004
                            • 1560
                            • munze

Originally posted by Velja
                            Malo okasneli odgovor, ali evo...ne znam kako se to zove, verovatno lakiranje, ali mislim da je neuporedivo bolje i dugotrajnije od najboljeg poliranja...elem, ceo auto se izmatira najfinijom vodenom smirglom, znaci sav lak se skine ostane samo pigmentni sloj, zatim se auto izlakira bezbojnim lakom u nekoliko slojeva i onda na pecenje. Efekat je (ako je farba kvalitetna i nije ruinirana) bukvalno kako da je auto ofarban komplet, naravno, bez rasturanja auta i pripreme, farbanja, itd...ako je dobar lak i dobro ispecen, efekat dugo godina traje. Sto se cene tice, ne znam, ali kapiram da je duplo od najskupljeg poliranja, ortak je pre par godina uradio A8 za 200 e, ali to je za tu klasu, za nas sa jeftinijim ulaznicama ne verujem da bi bilo vise od 100-njak evrica.
                            Pozdrav!
                            ja nisam cuo ranije za ovo....gde to ima ?
                            I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Velja
                              CBC Veteran
                              • 22.12.2005
                              • 176
                              • https://t.me/pump_upp
                              • CharlesfaistOB

Iskreno, ne znam, znam samo da je isao kod nekog besnog farbara sa pitaj Boga kakvom komorom i garazom, nije me interesovalo, ali sam zapamtio jer mi bio neobican ceo postupak. Probaj da se raspitas kod ovih "jacih" imena za farbanje kola...
                              https://t.me/pump_upp

Comment

Working...
                              X