Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ile
    CBC Veteran
    • 15.03.2007
    • 101
    • Reading UK

Originally posted by nele1
    Koristio sam 3M antihologram ultrafino mleko, koje u sebi ima voska. Kupio sam 200 ml, cena oko 800 din. Radio sam rucno, koristevi farekline(zute boje) krpe za poliranje. Preporucujem ih svima, cena oko 250 dinara. Hologrami su nestali, auto je dobio odlican sjaj! .
    Jedino su ostale sitne ogrebotine. Da li neko zna koje sredstvo iz programa 3M mogu da koristim da bih i te sitne ogrebotine nestale? Auto je crne metalik boje star 2 godine.
    Pozdrav svim clanovima foruma
    ako ogrebotine nisu prejKE, NEMOJ ODMAJ NA JAKO ABRAZIVNE PASTE TIPA TRIZACT I FAST CUT PLUS,

PROBAJ PRVO 3M 80349 EXTRA FINE CUT, PA ZATIM FINE CUT, PA TEK KAO KRAJNJE RESENJE FAST CUT PLUS.

SVE OVO MASINOm TAKO STO STARTUJES SA 600, PA 900, 1200, 1500 obrtaja jedno desetak prelaza, PA OPET UNAZAD, 1200, 900, 600 I TO JE TO

STEDI LAK , JER GA NEMA PREVISE :-)

Comment

• nele1
      CBC Član
      • 04.07.2008
      • 21
      • banat

Hvala ti na odgovoru. Reci mi samo jos ovo. Nisam radio sa mašinom za poliranje do sada. Čitao sam da može lak da "izgori", radio bih ručno nije mi problem. Da li ću ručno uspeti da pokrijem te sitne ogrebotine?
      Pozdrav.

Comment

• Gatti.Gatozza
        CBC Senator XXL
        • 26.09.2006
        • 411
        • Zemun
        • Lybra 1.9 / XJ600S

Jako teško. potrebno je raditi polirkama. Preporučuju se one sa orbitama. Ono za šta 3M kaže da može da se radi ručno je samo finishig glaze koji se radi crvenom pastom i crnim sunđerom. Čak mislim da se i nanošenje ljubičaste paste za skidanje holograma mora uraditi mašinom.

Čisto podsetnik.

3M 260 postoji u P1000, P1500 i P2000
        koristi se i na suvo i na mokro.

3M trizact P2000, P3000.
        nanesen je na tanak čičak sunđer i koristi se isključivo na mokro.

3M zelena pasta i zeleni sunđer za predpoliranje

3M žuta pasta i žuti sunđer za poliranje.

3M ljubičasta poasta služi za skidanje holograma koji ostanu nakon poliranja

3M crvena pasta daje neki završni sjaj i neku vrstu zaštite koja preduži trajanje sjaja koji ste dobili poliranjem.

Ovo sam napisao iz glave, možda granulacije nisu tačne, možda ih ima još. Nemam pored sebe brošuru da proverim.
        MAZDA

Comment

• ile
          CBC Veteran
          • 15.03.2007
          • 101
          • Reading UK

[/quote]Hvala ti na odgovoru. Reci mi samo jos ovo. Nisam radio sa mašinom za poliranje do sada. Čitao sam da može lak da "izgori", radio bih ručno nije mi problem. Da li ću ručno uspeti da pokrijem te sitne ogrebotine?
          Pozdrav.[/quote]

Lak moze jako lako da izgori. to je potpuno tacno. 3m paste su pravljene za rotacione masine i najbolje se ponasaju u tom okruzenju. za orbitalne masine daleko su bolje paste proizvodjaca menzerna i poorboys world. one su pretpostavljam kod nas tesko nabavljive.

inace, nikako ne preporucujem prilazak rotacionom masinom automobilu, pre nego steknes ozbiljnu praksu na starim haubama, vratima i slicno. mislim da ti uz pracenje svih instrukcija dostupnih na internetu treba jedno pedesetak sati prakse na starim delovima , pre nego predjes na automobile. greske mogu zaista mnogo kostati.

Uz dosta vezbanja i fin materijal sve to postane dosta jednostavno. Samo treba biti pedantan i raditi malo po malo. nikako zuriti jer tu nastaju najvece greske.

Evo jos jedne slikice mog skodilaka nakon prolecnog kupanja i blagog poliranja fareclinim pastama g10 i gold top machine glaze.

rucno mozes malo prikriti te ogrebotime necim poput paste zvane autoglym super resin ili turtle wax original+ gloss guard nakon tog ,,original''.

toliko od mene za sada.
          poz. svima
          igor

Comment

• simella
            CBC Član
            • 06.06.2008
            • 62
            • Beochin

Re: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Mali refresh stare makine

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

@simela kako i chime si ovo radio ? ,ispalo je odlichno.
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• simella
                CBC Član
                • 06.06.2008
                • 62
                • Beochin

Drljali ga ceo dan CoyoT i ja,otpali.

Prva slika je posle detaljnog pranja,nije bilo nekih fleka od drveta kojekakvog ili katrana,samo je sunce ubilo i bilo je po celom autu tachkica sive boje,bio je parkiran niz vetar u odnosu na neku masinu koju je drugar,vlasnik,farbao pa je nanelo boju.
                Posle pranja smo ga dunuli P2000 vodenim brusnim,kompletno.Sive tachkice isparile i auto ne lichi ni na shta :

Opet pranje samponom detaljno pa farecla G3 na mokar lim (samo kvasim deo koji drljam),masina sa potenciometrom,cini mi se powertec (zestoko brendirana) sa najlon pijace u ns,bila 50e u januaru 2008 kod zeme,mog skolskog iz srednje (za mene bilo 45e,drugarski),pazarili je kolega i ja,on 25 ja 20-pola-pola,moj je skolski jbg.odradili smo desetak auta,par od toga bas ubijenih i sljaka bez razlike.Na nepristupacnim mestima smo radili rucno farecla G6 rapid pastom i posle svega izvukli na ovo

Na kraju smo ga uglancali SONAX metallichochglanz mlekom i dobili jos jaci sjaj i glatkocu,a vlasnik inace mehanicar i dugogodisnji prijatelj nije mogao da veruje.Jedino mislim da mu nije bas bilo svejedno kad ga je video posle smirgle,ali je to vesto skrio pa se verovatno zato toliko odusevio na kraju

Krajni izgled je druga slika na mom postu iznad

Comment

• šaki
                  CBC Početnik
                  • 13.05.2009
                  • 7
                  • ZR

Pozdrav svima!evo malo da se i ja uključim u temu.Svoj auto održavam i poliram od kada sam ga kupio,kod poliranja
                  najbitnije je prvo da je auto čist i suv pre nanošenja polir paste.Svu nečistoću i prašinu odstraniti, skloniti kola da
                  nebudu direktno izložena suncu,zatim uzeti meku poluvlažnu pamučnu krpu i kružnim pokretima polako utrljavati
                  pastu dok nebude suva .kada se završi nanošenje paste,uzeti drugu čistu krpu i doterati sjaj do kraja (izglancati)
                  Auto se nesme prati oko 2 nedelje i sledeći poliranje praktikovati tek posle 6 mes.Ukupno vreme poliranja je 1h.

Comment

• ile
                    CBC Veteran
                    • 15.03.2007
                    • 101
                    • Reading UK

Originally posted by simella
                    Mali refresh stare makine

Svaka ti za ovo ponudila :-)

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Jel moze neka preporuka nekih jeftinih polir mashina (tih sto nemaju po par hiljada obrtaja, a jos ako moze da se steluje super) za kucnu varijantu, znaci 1-2 polirati.
                      Znam da za te pare mozda mogu i oterati da mi ispoliraju, ali nekako mi je filing da mi auto sine od mojih ruku.
                      Prosli put sam polirao (2 vikenda) rucno. Napatio se kao isus, ali kada sam video kako je auto sinuo, svaka kap znoja se isplatila i odmah sam zaboravio na umor.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

verovatno ima i jeftinije negde ,mada
                        je i ovo vrlo "dzaba"
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• ile
                          CBC Veteran
                          • 15.03.2007
                          • 101
                          • Reading UK

momci,
                          nemojte me pogresno shvatit, ali ta masina blage veze nema. ona ne moze da ukloni nikakve ogrebotine niti da razbije abrazive iz bilo koje ozboljnije paste. ona svakako moze lepo razmazivati amaterske preparate typa kornjaca, arexons...
                          minimum koji moze zavrsiti posao za abrazivno poliranje je takozvana ekscentricna smirgl masina sa okruglim cickom od 125mm. njih ima vec za 1500din pa na dalje. model koji preporucujem u toj klasi je bosch pex270, a i ove jeftinije rade radnju.

evo jednog korisnog engleskog foruma na tu temu sa tim ekscentricnim masinama.

http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... hp?t=83874

ima mnogo toga korisnog i nadam se da ce pomoci
                          pozdrav
                          igor

Comment

• nikaragva
                            CBC Senator XXL
                            • 03.06.2008
                            • 521
                            • B. Palanka
                            • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Zar nije tih 3000o/min puno? Ovde je bilo price o 300o pa na dalje, do 1500 ...
                            Ovo sam nasao za tog boscha: Onbelaste schuurbewegingen : 15.000 - 24.000 opm, nemam pojma sta znaci, ali ako ima veze sa obrtajima, tek to mi deluje opasno za moju farbu
                            Deluje ozbiljno taj bosch, ne verujem da se moze naci za 1500 dinara, posto ono sto sam nasao na stranim veb sajtovima je oko 80ak evra, a kod nas po obicaju moze biti samo skuplje

Comment

• ile
                              CBC Veteran
                              • 15.03.2007
                              • 101
                              • Reading UK

Originally posted by nikaragva
                              Zar nije tih 3000o/min puno? Ovde je bilo price o 300o pa na dalje, do 1500 ...
                              Ovo sam nasao za tog boscha: Onbelaste schuurbewegingen : 15.000 - 24.000 opm, nemam pojma sta znaci, ali ako ima veze sa obrtajima, tek to mi deluje opasno za moju farbu
                              Deluje ozbiljno taj bosch, ne verujem da se moze naci za 1500 dinara, posto ono sto sam nasao na stranim veb sajtovima je oko 80ak evra, a kod nas po obicaju moze biti samo skuplje
                              Kod ekscentricnih masina to je u pravom slislu reci broj oscilacija , a ne broj obrtaja kako ga cesto predstavljaju. broj pravih obrtaja tih masina je od 60 do 120 u minuti sto znaci da su jako blage. a oscilatorno kretanje dovodi do ravnomernijeg smanjivanja velicine cestica abraziva, a to dalje daje vrlo gladak i uniforman rezultat.

suma sumarum nije opasno za tvoju farbu :-)

Comment

• BaneT
                                CBC Senator XXL
                                • 09.12.2005
                                • 562
                                • Beograd

Originally posted by zoranbg
                                http://www.svezakucu.rs/www/singleitem_buy.php?id=1225

verovatno ima i jeftinije negde ,mada
                                je i ovo vrlo "dzaba"

ovo nikako kupovati.....prevelik br. obrtaja....u neiskusnim rukama će biti frke....pali lak tj. boju. a u iskusnim rukama može samo sjaj da da al verovatno i holograme tako da zaobiđite tu makinu.

Mislim da ljudi ne čitaju ovu temu od početka, već je ovde bilo govora o ruskim mašinama za 50 e. Ima regulaciju brzine od 300-3000 naravno pričam o rotacionim. Kao što je rečeno prvo na stare haube pa onda na svoja kola

Mana ruskih mašina je što nemaju elekronsku regulaciju obrtaja, ali uz vežbanje skoro pa da vam i ne treba

Comment

Working...
                                X