Koja je prednost L.E.D. zadnjih svetala ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zlocesti
    CBC Veteran
    • 24.06.2008
    • 116
    • Beograd

Re: Koja je prednost L.E.D. zadnjih svetala ?

j asamo samo reko kako bi trebalo da se koristi... : ) )

a to da li je ili jeste fenseraj to je stvar ukusa ..

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

Re: Re:

Originally posted by shone190
      A kakav to vozac osim pijanog, ludog ili naduvanog vozi 90Km/h po "poplavi, izmaglici ili kombinovano" pa su mu ti LED svetlosni snopovi bitni da bi skratio zaustavni put za toliko i toliko?!?!?
      Na autoputu skoro pa svako vozi tako čak i po takvim okolnostima po regionalnim putevima možda i ne... Ali to sam napisao ilustracije radi, ako je toliko bitno onda i ne mora da je 90 km/h, evo neka je 70 km/h. Ili je i to mnogo? Neka je 60 km/h. Tada umesto navedenih 25 imaš "samo" 17 metara duži zaustavni put, pa ti opet daj mašti na volju... Ako je tebi 17 metara ranijeg zaustavljanja zanemarljivo onda se plašim da džaba krečim... I 10 metara ranije zaustavljanje pravi razliku izmedju bezbednog (pravovremenog) zaustavljanja i uništenog (uništenih) automobila ili još nečeg goreg... A to je "u prevodu" brzina od tek 36 km/h. Nadam se da i to nije "mnogo"...

Nema problema, tvoje je da veruješ u šta hoćeš. Daleko od toga da pokušavam da te uverim u suprotno. Ja mislim da LED ima svojih višestrukih prednosti koje su ranije pobrojane, ti misliš da je fenseraj. Ja moje uverenje baziram na činjenici da je LED tehnologija daleko manji potrošač energije, da ima nemerljivo duži "radni vek" (do 100000 časova) zbog čega je ukupno gledano ekonomičnija iako je cena veća u poredjenju sa klasičnim sijalicama, da LED sijalice 100 puta brže reaguju od klasičnih, da su pouzdanije u radu, da daju kvalitetniji snop, da ne zahtevaju servisiranje/zamenu jer se praktično montiraju samo jednom... Objektivno, to su činejnice, i zbog svega toga LED tehnologija i ulazi u auto-industriju. A da li su nekome one "fenseraj" ili nisu, to je već subjektivna stvar i o tome nema smisla diskutovati...

Kome je do više informacija na linku je interesantan tekst na ovu temu:

http://www.nature.com/nphoton/journal/v ... 06.31.html
      http://www.bmw.tv

Comment

• shone190
        CBC Senator XXL
        • 10.12.2004
        • 1877
        • Beograd
        • Dodge Charger 8.1l

Sve to sto si naveo je u redu, ali nemoj mi reci da su se proizvodjaci tek sada setili da "pojacaju" svetlost na stopaljkama kako bi voznja bila bezbednija Nismo deca da verujemo u to. Ko da je bilo tesko i pre 50 godina staviti 5W jacu sijalicu pozadi i eto ti uocljivosti kao i LED sada.

Ne sporim ja tu stedljivost, brzo "reagovanje" i slicno, ali onoliko bljestanje ne moze da bude vise korisno koliko stetno. Po tebi bi onda bilo korisnije da svi vozimo sa dugim svetlima, jer boze, bolje se vidi i uocava sve ispred nas ))

Pozzzz

Comment

• vujke
          Admin
          • 29.09.2004
          • 1673
          • Mladenovac
          • Daewoo Lanos 1.5SX

@shone190> Izneo si svoj stav u prethodnim postovima, nema svrhe da nastavljas da maltretiras citaoce dalje svojim stavom ukoliko nemas nesto pametno da napises, na ovaj nacin nista ne postizes.
          while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• shone190
            CBC Senator XXL
            • 10.12.2004
            • 1877
            • Beograd
            • Dodge Charger 8.1l

A cemu bi forum inace trebalo da sluzi???

Izneses stav, moderator te poklopi i ti onda "maltretiras" citaoce kada stojis iza svog stava!?!?!

Odlicna logika nema sta

To da li je pametno ono sto sam rekao, sumnjam da si bas kompetentan da kazes (ne sporim tvoje ogromno znanje, ali ono nema dodirnih tacaka sa Optikom o kojoj ja "pricam gluposti") jer ne znas ni kome se obracas i ako nisi primetio time me vredjas, ali nebitno.

Ako nisi primetio, u ovoj temi sam izneo svoje misljenje i iskustvo, a Overspeed je poceo kasnije da mi "objasnjava" kako mi ti LED svetlosni snopovi ustvari prijaju dok vozim iza njih.

Tema je prednost LED svetala, slozio sam se sa svime sto je on rekao osim sa tim bezbedonosnim momentom i naveo sam kontra argumente, a posto "smaram" citaoce (mada ne videh da se i jedan jedini javio i to rekao), odoh odavde da ostavim moderatorima da ostale ubedjuju kako je prijatno voziti se iza auta sa LED stopkama.

Pozdrav!

Comment

• nemkebg
              CBC Senator XXL
              • 25.05.2008
              • 337
              • Beograd, Novi Sad

Bidimo realni led stopaljke se stavljaju zbog izgleda, da one daju jace osvetljenje, ali da stavljaju se samo zbog izgleda... mozda nisam u pravu ali to je moje misljenje, kratko i jasno.
              Toyota je mozak
              Aston Martin je lice
              Kadilak je stomak
              Alfa Romeo je srce i dusa...

Comment

• ///M_Power
                CBC Senator XXL
                • 05.05.2008
                • 335
                • Beograd - Minhen

Naravno, LED svetla su stvar izgleda i prestiza (za sada), ali prednosti su jasne i vec navedene. Brze reaguju i dostizu pun sjaj, pouzdanije, efikasnije (omogucavaju jak intenzitet svetla sa manje utrosene energije), manje se greju i bolje se mogu uklopiti u zahtevnije oblike svetlosnih grupa.

Nekima ce biti zanimljivo da je svojevremeno Ford, ustvari Lincoln u Americi ugradjivao specijalno neonsko stop svetlo koje reaguje cak brze od LED dioda...

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Originally posted by shone190
                  A cemu bi forum inace trebalo da sluzi???
                  Kako koji... Mnogi za puko ubijanje vremena i pisanje tek pisanja radi, a u grupu tih spadaju i gro ili skoro svi automobilski forumi na ovim prostorima. Ovaj nije takav, ili da budem precizniji: još uvek nije takav.

U "ličnoj karti" ovog foruma izmedju ostalog stoji i ono: "...edukativna zajednica...", što bi trebalo da znači da ko ima nešta da kaže onda bi to trebalo da bude smisleno i edukativno, u skladu sa duhom foruma. Ja se toga pridržavam, i pišem iz te perspektive. Zato sam i napisao ranije da je objektivno situacija sa tim svetlima takva kakva je, i da su bolja zbog svega nabrojanog, i da nije tačno da su zaslepljujuća do te mere da su zapravo prepreka bezbednosti jer da je tako zakonom bi ih zabranili tako da ja i ti ne bi imali potrebe da diskutujemo o tome. Batali na moment auto-industriju i zamisli na sekundu-dve zašto sva moderna svetlosna saobraćajna sigalizacija, uključivši onu po autoputevima ima upravo LED tehnologiju? Nemoj mi samo reći da je to zbog toga što je sad i njihove proizvodjače zahvatio neki "fancy" trend... I opet kažem, to što su TEBI led svetla "fenseraj" a što ti zapravo navodiš kao neki "kontra-argument" ( ) je zapravo samo subjektivna stvar i ne znam zašto u ovoj temi potenciraš javnu diskusiju o nekom svom ličnom, subjektivnom problemu ili pitanju? To je tvoj problem i živi sa tim, prosta stvar. Kad bi ja sad krenuo da pišem šta je sve meni fenseraj na automobilima što fabrički što naknadno ugradjeno, trebala bi mi jedna cela soba. Ali čemu to, koga je briga za to? Dakle, "volim i ja nerandže no trpim"...

I opet ću da napišem iako sam i tamo, na pameti mi nije da te uveravam u bilo šta. Ako ti nije dovoljno to što u korist led tehnologije piše na onom linku i drugde po netu, i što uostalom i drugi u ovoj temi tvrde, onda ne vidim smisla daljoj diskusiji. To što iznošenje nekih opšte poznatih činjenica ti opisuješ kao "poklapanje od strane moderatora" a lični utisak da je nešta "fenseraj" navodiš kao neki argument govori dosta, ali samo o tebi. Ako nećeš da priznaš realnost, onda džaba sav kreč... Ja sam rekao šta sam imao i napisao da tebi ostavljam da veruješ u šta god hoćeš. Molio bih te da, što se ove teme bar tiče, na tome i ostane...
                  http://www.bmw.tv

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

LED diode imaju usmereno svetlo.
                    Sta u situaciji kad je vozilo ispred nas uslo u krivinu pa pocelo da koci?
                    Da li je tad bolja vidljivost?
                    Treba edukovati ljude da drze odstojanje to je prevencija.!

Comment

• zlocesti
                      CBC Veteran
                      • 24.06.2008
                      • 116
                      • Beograd

Originally posted by b_samardzic
                      LED diode imaju usmereno svetlo.

nije bas tacan iskaz ..

postoje razlicite led diode ..
                      uglavnom trpaju non stop ti hi i usmerene i zbog toga se i desavaju problemi .

evo kaok ceo auto uraditi u led tehnici a nikome da ne smeta .. da postrosnja bude manja a efikasnost veca ..

i tu je mislim kraj svake diskuje

to sto neki ljudi ili firme ne stavlau odredjeni tip diode to je druga stvar ..

Comment

• DovlaK
                        CBC Senator XXL
                        • 24.07.2008
                        • 560
                        • Beograd

E upravo OVO je mene interesovalo... da li ovo sad znači da postoje sijalice odnosno LED koje imaju isto ležište kao i obične sijalice, tj. da li ja mogu staviti LED bez modifikacije farova već prosto zameniš i voziš?
                        Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• vujke
                          Admin
                          • 29.09.2004
                          • 1673
                          • Mladenovac
                          • Daewoo Lanos 1.5SX

Naravno

Comment

• DovlaK
                            CBC Senator XXL
                            • 24.07.2008
                            • 560
                            • Beograd

Pih bre pa zašto si škrt na rečima Gde ima to? Koliko košta? Ja nisam do sada viđao to...
                            Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• vujke
                              Admin
                              • 29.09.2004
                              • 1673
                              • Mladenovac
                              • Daewoo Lanos 1.5SX

ima u malim kolicinama i po paprenim cenama, jedan od "sponzora foruma" koji se bavi svetlima je imao, pogledaj tamo.

Comment

• b_samardzic
                                CBC Senator XXL
                                • 02.04.2005
                                • 1557
                                • Smederevo

Eto nesto razmisljam kad bi svi koristili led umesto obicnih sijalica mozda bi se usporilo globalno zagrevanje zemljine kugle.!
                                Sto se tice led dioda kupite kod kineza one rucne led lampe i preradite u sijalicu za auto.

Comment

Working...
                                X