Kad posmatras krajnju tacku na glavcini i najblizu tacku vesanja,postigao si to da si masu tocka stavoi na duzu polugu,a samim tim i sila kojom masa tockadeluje na elemente vesanja se uvecava.Znaci udarac je jaci a i menja se tacka oslonca izmedju mase vozila i tockova sto uzrokuje da auto poveca masu koja deluje na vesanje.Znaci imas vece opterecenje sa obe strane,od tocka kad udje u rupu i od karoserije u mirovanju i u voznji.
Distanceri za Stila
Collapse
X
-
Originally posted by nidzaZnam vrlo dobro o čemu pričaš, samo kažem da nije ništa strašnije od većeg i težeg 17" točka, takođe izbačenog malo napolje, a ugrađuje se fabrički.
imam fabricke celicne felne 15" sa zimskim gumama tj M+S i one su
odprilike lakse od fabrickih alu od 16'' bar 2-3 kg po komadu
(SVE ZAJEDNO SA GUMAMA)
verujte mi da auto leti sa 15'' u poredjenju kad je na njemu 16''
agresivniji je na gasu a i lepsi za voznju.
Ko mi neveruje a ima sad na kolima 15'' rado cu mu dati svoje 16'' da proba da se uveri u moju pricu.
a o 17'' necu da pricam samo cu da kazem da se slazem sa BOKIJOM!
Comment
-
-
Razmisljao sam i ja o distancima radi estetike...Medjutim ove 16-ice su toliko teze od fabrickih tockova da se nisam usudio da toliko opteretim vesanje na ovim nasim putevima.16-ica je teska oko 17kg a fabricka 14-ica ne verujem da ima vise od 9-10kg,pa onda takvoj djunti jos produzi polugu i ima da pomeri svet...I'm not beautiful,but I'm stupid
Comment
-
-
kao sto rece STILISTA, drasticna razlika izmedju 15,16,17 cola. Ali kakve to veze ima sa distancerima...
Ako je predvidjena fabricki 17", nije neko drasticno vece opterecenje sa distancerima i recimo 16".
Mislim da bez problema mogu distanceri. Naravno, do jedno 15mm.
Ako moze mototor da se budzi sa tjuning-om za jos 20% snage, zasto ne bi mogli i tockovi...
Pozdrav.Stilo 1.9JTD 16v 140KS
Comment
-
-
Originally posted by STILISTAOriginally posted by nidzaZnam vrlo dobro o čemu pričaš, samo kažem da nije ništa strašnije od većeg i težeg 17" točka, takođe izbačenog malo napolje, a ugrađuje se fabrički.
imam fabricke celicne felne 15" sa zimskim gumama tj M+S i one su
odprilike lakse od fabrickih alu od 16'' bar 2-3 kg po komadu
(SVE ZAJEDNO SA GUMAMA)
verujte mi da auto leti sa 15'' u poredjenju kad je na njemu 16''
agresivniji je na gasu a i lepsi za voznju.
Ko mi neveruje a ima sad na kolima 15'' rado cu mu dati svoje 16'' da proba da se uveri u moju pricu.
a o 17'' necu da pricam samo cu da kazem da se slazem sa BOKIJOM!
Comment
-
-
ja sam pricao o fabrickim Stilo felnama od 16'' da su teze zajedno sa gumama od celicnih 15'' i to drasticno, a koje ti NIDZO felne imas stvarno neznam samo znam da su moje teze sigurno za 2-3 kg po komadu!
e sad o distancerima ne komentarisem jer nisam imao prilike i zelje da ih stavim na Stila.
Stavljao sam ih ranije na 128 i Yuga i nisam video nikakvu razliku u voznji
i razbijanju trapa!
Comment
-
-
Evo ovako:
Distancer debljine 15 ili 20 mm ce svakako pomeriti dejstvo sile za toliko i napravilce mozda malo asimetrije u odnosu opterecenje - vesanje ali to nije toliko strasno da ce sa auto raspasti!
Zasto? Zato sto se priliokom proracuna i konstrukcije glavcine ili osovine proracunava opterecenje koje ona moze da ponese u odnosu na sve moguce uslove eksplatacije, pa se na tu vrednost dodaje jos 10 ili 15 % sto zavisi od situacije i mislim da taj distancer sigurno moze da se spakuje u tih 10 do 15 %.
Sto se tice kombinacije gume i felne,ako imate felnu od 14" i gumu profila 75 ili 80 i drugu kombinaciju 17" i guma profila 45 ili 50 u oba slucaja spolnji precnik tocka u oba slucaja je isti! tu postoji fizicko ogranicenje koliki tocak najvisi mozete staviti da ne bi kacio a i to se upakuje u onu toleranciju!
Povecavanjem precnika tocka povecava se i njegov obim,pa samim tim je potreban manji broj okretaja da bi se presao isti put u odnosu na tocak manjeg pracnika,znaci ide brze! Ali takvi tockovi su i znatno siri i tu imamo gubitak u vidu trenja zbog vece tarne povrsine a samim tim i malo vecu potrosnju!
Da rezimiram,ono sto je propisano je tako s'razlogom,ali su takodje propisane i tolerancij u vidu preporuka ili u vidu ogranicenja u fizickom smislu ( ne mozes staviti tocak koji kaci u blatobran) pa tako nece biti smak sveta ako se stave distanceri i najveci moguci precnik tocka,ali treba imati na umu da ce se potrosni delovi na trapu brze habati ali to je cena tog budzenja!Samo vas gledam ...
Comment
-
-
Fabričke 16ice su teške ko tuč. Neprijatno sam se iznenadio kad sam hteo da ih kupim. Ove 16ice koje sam ja uzeo su ko perce (figurativno, toliki komad magnezijuma je takođe poprilično težak, ali ima onaj efekat kad kreneš da ih podigneš očekuješ nešto mnogo teže, pa rizikuješ da se pukneš u glavu).Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Comment
-
Comment