Home Made Branik - Pitanje...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • brobert
    CBC Član
    • 29.08.2005
    • 47
    • Subotica

Pardon...mora da sam preskochio nesto...
    <First day god created air,second day Volkswagen>

Comment

• dandy
      CBC Senator XXL
      • 09.12.2005
      • 513
      • Bijeljina-Beograd Medakovic

A ajd da i ja malo pametujem, da se recimo ukombinuju pikec&jovovich iskustva i napravi nesto tako. da pojasnim, da se recimo na postojeci branik isijece recimo 7-8 ploca koje se usijeku u branik i postave uspravno(kao sto su prije bili oni odbojnici na zastavama i ladama na branicima) i naravno sa spoljne strane oblikuju po zelji, e onda platno preko, pa smola i tkanina, i posle ubacivanje komadica, usisnika i ostalo, jes da ima da se radi, ali se sigurno uklapa, i predstavlj aunikat.
      imam zelju da napravi jedan takav, pa kako god da ispadne ionako me ne moze kostati vise od 30-40e, pa imam mogucnost i da jedan upropastim h, nego pikec koliko ide poliestera i platna za jedan branik recimo fabricki duboki za golfa2

Comment

• nowix
        CBC Član
        • 14.09.2005
        • 28
        • Panchewo

A ja imam predlog da se pravi na foru, kao sto je dutch pravio ovu crvenu kutiju za woofer znaci drvena osnova i platno preko...!!!
        "ala ga je opravio, svaka mu chast"

Comment

• Vizant
          CBC Član
          • 28.03.2006
          • 23
          • sever
          • Kia Sorento v6 3.5 '05 Alfa Romeo 164 super v6 24v '94 Alfa romeo 1750 GTV '71

Mene interesuje ova tema al josh komlikovanije (shto moze prosto kad moze komplikovano)
          dakle za pochetak gadjajte na ovaj link chisto za osnove rada sa fiberom

onda kako je lik pomocu templatesa TJ. vece kolichine shablona skidajuci sa modela 1:24 (zaboravi igrice jer tamo ima da mashi i do 10 cm u pravoj velichini) napravio osnovu pa od osnove pravio moldove tj kalupe pa u kalupima lio celu shkoljku za LAMBO Diabla a to sve izgleda ovako
          http://www.extremeconceptsengineering.c ... /plug.html
          u sredini je pravljenje osnove koja u u stvari matrica sa kockama 10 x 10 incha do 12 max zavisi od templatsa dole levo je kada je pravi kalupe dole desno jel gotova krila hauba etc, to je princip, sad je cela fora
          da morash da imash taj model, ili da imash original koji je lako kopirati.
          Za dalju prichu ima josh linkova
          evo isto to (isto ceo body part samo drugchija tehnika materijala)
          http://www.statikdesign.com/scratchbuil ... 0mold.html
          ovde je postupak kako je pravio templates u 3d rhino programu
          http://www.statikdesign.com/scratchbuil ... model.html
          evo ista ideja sa foam radjena

poljak koji pravi contach body verovatno na istu foru

ovako to izgleda otprilike

tj.body
          josh jedan easy primer kako napraviti osnovu, kalup i finish part
          (izvinjavam se shto koristim eng rechi al mi je tako najlakshe jer svakodnevo koristim 3 jezika pa sam sav izmixan)

na kraju malo perverzije...v12 od bembare u cevastu shaiju LAmbo DIablo vrlo fin sajt http://www.v12diablo.co.uk/links.htm

e sad za kraj kao ia ovom topicu gde sam pokrenuo ovu temu
          http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=7746 a nije neshto primecena pa se nadam da moderatori nece odmah da posezu za gumicom na OVOM ovde topicu,
          ja imam templates za Diabla countacha
          murcielaga GT40 forda i meclarena, za sve ove automobile treba donor auto tj shasija od nekog starog auta motor menjach u 99 % idu shasije sa mid postavljenim motorom
          kao pontica fiero ili toyota mr2 postoje verzije countacha na bubinoj shasiji ali josh nisam video slike, vidim da i onaj poljak spominje tu varijantu,, ove tempaltse hocu da podelim sa ostalima al da mi sad ne bi svi slali pm najbolje da uploadujem negde, imam i shemu za cevastu shasiju za diabla ako se ide na tu varijantu ali mislim da je mnogo teshka kombinacija jer treba napraviti auto od nichega, hehe pa ko voli izazove.
          Inache shto se tiche pravljenja samih spojlera, winga i styling fazona
          sve je isto samo puno jednostacvnije i naravano koristi original za osnovu
          jer cesh da mashish mnogo, znachi skini braniok i na njemu pravi osnovu pa posle skini osnovu i na njoj napravai kalup i na kraju finish!
          Imama masu linkova al necu da udavim ako ljude ne interesuje ova tema
          poshto nema ni jednog slichnog foruma gde se raspravlja na temu kit cars
          na srpskom reko da pokusham ovde, to je to !
          ah da
          Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!

tu je countach na nekom starom Vw
          ja imam te tempaltse tako da ne treba $$$$

Comment

• VjSale
            CBC Početnik
            • 21.09.2007
            • 7
            • VracaR

e

mene zanima,kako se sece taj stiropor tj.da se dobiju te zaobljene povrsine,cime se sece.?posto sam ja za varijantu da dolepljujem stiropor na vabricki branik,jer preko tog stiropora da stavim najlon da mi se nebi istopio storopor od poliestera,i kada se osusi jer odmah da stavljam fober git tj posle smirglanja ili ide nesto drugo.u pitanju je BMW 318 koskica.inace imam par slika kako je covek od acure napravio ferarija pa ako nekog zanima da mu posaljem.
            takodje me zanima,jer moze stiropor onaj za izolaciju ili stirodur,sta je bolje-

i jos nesto da ne zaboravim,cime da lepim stiropor za branik kojim lepkom,ili cime vec??hvala unapred.poz

Comment

• dandy
              CBC Senator XXL
              • 09.12.2005
              • 513

haah, davno je bila tema aktuelna, ali ne mari....
              ovo sa stiroporom je sada malo prevazidjena varijanta, i ako se koristi samo za kalup za dio koji ces samo sebi raditi, i preskupa....
              moze tako kako si opisao da se radi, stiropor se sijece nozem i smirgla, normalno smirglom i to vrlo lako, ali je veliki probem dobijanje simetrija i sl, tj da lijeva strana bude jednaka desnoj,,,,to je malo zeznuto, pogotovo za oble ivice i one koje se ne mogu premjeriti.

savjet, uzmes i napravis poliesterski lim, tako sto na obican pocinkovan lim naneses recimo jedan sloj platna i smole, i poslije stezanja odvojis limove, pocinkovani zaboravljamo a sa poliesterskim radimo dalje...
              onda uzmes i taj lim koji je savitliv spojis od kraja na kraj branika, tako da dobijes kosuljicu koja ce da prekrije cijeli tvoj branik. i to usrafis ili nekako drukcije spojis da stoji....
              onda fino krenes da isijecas ono sto ti treba i pravis upuste i izbocine po zelji, i sve sto radis, pravis sablone od papira recimo kako bi to mogao prenijeti i na drugu stranu, i dijelove koje isijecas i ubacujes spajas recimo sa onim pistoljem za varenje plastike, to dobro drzi, ili alu gitom, ali moraces malo duze da drzis nesto u jednom polozaju dok stegne(git naravno ubijes sa ucvrscivacem da bi sto prije stegao)
              i kada dobijes grube crte oblika, onda preko toga svega naneses 2 soja platna i smole, mada mozes i samo napraviti mrezu od platna(izvuci trake sirine recimo 5 cm na svakih 10-15cm), i smole naravno tako da dobijes cvrstinu da ga mozes odvojiti od branika a da ne izgubi oblik.
              ili ako zelis da tvoj branik ostane netaknut onda ga prije svega prelijepis papirnom trakom ili oblozis alu folijom,,,
              i presvuces sve sa poliesterom, kada stegne dobices i gornji dio preslikan od tvog fabrikanera, i sve ce biti jedna cjelina,,,,
              onda prebrusis, gitujes, smirglas, spric git i farba.....

eto otpadose mi ruke kucajuci

Comment

• VjSale
                CBC Početnik
                • 21.09.2007
                • 7
                • VracaR

s

Hvala puno na pomoci,pustam sliku kada zavrsim,ako u slucaju nesto krene naopako ja cu opet da vas smarampozzz

Comment

• VjSale
                  CBC Početnik
                  • 21.09.2007
                  • 7
                  • VracaR

s

jos samo jedna pomoc,kako ja ako napravim taj poliesterski lim velicine mog branika,tj koliko ja zelim da on bude tj.koliko spusten,kako ja na njemu da napravim ispupcenja,jer isto uzimam pocinkovani lim pa opet ide jedan sloj platna i smole i tako svaki deo koji mi treba tako da pravim ,mislim na ispupcenja,npr.kao sto je na slici.

[/img]

Comment

• dandy
                    CBC Senator XXL
                    • 09.12.2005
                    • 513

pa u pocetku ti je nebitna visina a poslije ravno isijeces na visinu koja ti treba..
                    pa za krivine i ostalo moze i komadi stiropora da pomognu, ubacis stiropor, preko njega pozeljno je nanijeti sloj gipsa ili glet mase za zidove, ali ona sporiej spaja pa je gips bolji i malo osmirglati,i preko toga smola i platno, smirglanje i preko git
                    tko dje dobar materijal za obradu i otporan na poliester je pur pjena, ali je nju malo tesko obuzdati i postaviti kako treba pogotovo na uspravnim povrsinama i sl....

ima i neka smjesa, jednom sam je koristio, ali sam zaboravio ako se zove, poliuretan ili tako nesto, dviej komponente, pomijesaju se i pocne da se pravi nesto kao stiropor, i odlicna je baza za oblikovanje, ali ne znam gdje to ima da se uzme,,,,
                    ili mozes skidati oblike sa raznih povrsina i krivina, tako sto povrsinu koja ti treba presvuces alu folijom ili papirnom trakom i preko sloj platna ismole i skines, poslije uklapas....moze sa bilo cega da se skine,,,
                    e ovo sve je malo teza varijanta,jer je posljna povrsina gruba i zahtijeva smirglanje, gitovanje i ostalo ali je daleko jeftinija od skidanja kalupa koj se ne isplati praviti ukoliko ne planirate bar nekoliko primjeraka da izbacite iz njega

Comment

• VjSale
                      CBC Početnik
                      • 21.09.2007
                      • 7
                      • VracaR

s

hvala hvalapozdrav

Comment

Working...
                      X