Umetci za opruge (podizanje auta)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Umetci za opruge (podizanje auta)

cekaj, oces da mi kazes da je trebalo da kupujem obaska opruge samo da bi koliko toliko zimi podigao auto da ne bi ostao bez prednjeg branika?

ono, istini za volju, za takve rabote einstelung je najbolja varijanta a ovo je samo privremeno resenje dok i ako ne dodje trajno. ne vidim svrhu vaseg gnusanja na ovaj moj potez posto niti sam ja a ni srbi ovo izmislili !

elem, kako god. sto se mene tice mozes da obrises temu. ja san nacisto sam sa sobom i meni ovo zavrsava poso kojem sam ga namenio. to sto nekom od vas nije funkcionisalo na alfi sa stock amortizerima i oprugama to je treci padez.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Zverko ne budi zajdeljiv, ja imam prave amortizere, stelujuće i prave opruge kao i pravi sistem za dizanje i spuštanje auta (fabrički ugradjen) gde postoje neke mere kako i dokle se može ići na uštrb kvaliteta vešanja i bezbednosti. Savršeno mi je svejedno hoćeš ti to staviti ili ne ali sam ovo napisao da ostane zapisano na ovom forumu da je to najgore moguće rešenje koje postoji da se uradi po pitanju stabilnosti auta, izuzev onoga što je već opisano kad tim zna šta radi ali to ne košta 200 dindži i ne pravi ga giga iza potoka jednom od pvc kesa a drugi put od trulih guma.

To što vi mislite da je feder samo glupi feder i da se njegovom manipulacijom eto baš ništa ne pokvari od onog što je fabrika zamislila, je vaš problem ali ovde neće imati preporuku. Kad se sledeći put opravdano budeš krstio kakvi se saveti daju u autogasu seti se i ovoga....

Ko misli drugačije neka pita nekog inžilira kakva je nauka napraviti taj glupi feder a onda nek se seti kako je on to prekrojio eto tako od oka... Možda nisi Srbi izmislili tu makinu za 200 dindži ali su je rado prihvatili zahvaljujući nemaštini i ovakvim preporukama.

Tema je dobra i ostaće.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• cvrle
        CBC Senator XXL
        • 11.06.2006
        • 1008
        • Beograd,Banovo brdo

Gde Dora da ti kazem da Zverko zna sve ono kad nema sanse, kod druge stavke bi zabrljao racunicu , niko ni ne propagira tehnicko resenje vec jednostavno parolu snadji se i iskoristi nesto sto postoji da bi resio problem a da pritom ne ugrozis sopstvenu i bezbednost drugih i da eto u nekim slucajevima moze da pomogne.Njemu pomaze, meni pomoglo par puta dok sam vozio Pandu i putovao sa teretom pozadi sa kojim je bez tih guma amortizer stosovao i sl..

I ja se slazem da je najbolje da je promenio opruge, gume, amortizere pogotovu i sve drugo kako treba, ali opet kad nesto tvrdis treba i da imas argumente za to, gume zato i zato,opruge zato i zato, ili ne stavjaj te gume izmedju opruga zato i zato. Meni licno smeta stav "glupo","van propisa"," van pameti" ako za nesto postoje neki argumenti.Mozda nisu adekvatni ali onda se kaze gresis sinko, obrazlozi se i to je to. Mislim ovde se pricalo o secenju opruga, grejanju i sabijanju, punjenju amortizera nekim uljima i sl.. sto je tek van pameti pa eto bar neko nesto nauci kako treba ili ne treba.

Ja bi voleo kad bi se recimo ukljucio neki masinski inzenjer koji je upoznat sa tematikom opruga pa eto izlozio sta se desava ili ne desava sa oprugom prilikom umetanja nekih onakvih guma. Dal steti prilikom voznje,sta se gubi,koliko je opasno i sl. pa da svi naucimo nesto vise.
        Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Lepo sam rekao da treba napisati roman o trapu da bi nekima dokazao kako to nije dobro. Nesvesno si naveo dobar primer sa sve slikama i objašnjenjem zašto to nije dobro. Nema veze sa propisima jer sumnjam da bi iko kod nas nadrapao zato što ima te "štos gume" stvarno su štos
          Moje znanje o oprugama je daleko od inžilirskog a i učilo se jako davno ali se dosta toga pamti. Da je feder feder prodavao bi se na kilo, za toliko kila auta ovaj feder, ljudi iz inata izmišljaju ravnomerne federe pa više sabijenih koraka pa nekoliko manje sabijenih, pa deblje dole tanje gore itd... Proračun grede je prost a proračun opruge je vrlo komplikovan a onda dodje neko i utrpa nešto i napravi krutu štanglu, dinamika, ko mari za to. U krivini, ko ga šiša što odskakuće, ma da svi voze trke na Ninburgringu gde se svi zabrinu kad gledalac baci šibicu na pistu, ma putevi idelani, takoreći ni ne treba feder.

Ukratko, imaš sat koji radi. Vremenom se malo olabavi pa malo kasni ili žuri ali je u granicama pa znaš koliko je sati. Onda ubaciš jednu štos gumu u njegov feder, i dalje imaš sat ali ne radi to jest radi ali pokazuje strane sveta. U ovom primeru imaš drugi sat pa možeš utvrditi koliko ne radi, u primeru opruga ti nemaš pojma koliko ne radi. Za bolje objašnjenje moraće neko drugi, idem da spavam

E da, isto važi i za sečenje a i za Rajmaxov primer sa ogradom da taj prsten ispod ili iznad menja jačinu opruge ali ne pravi štanglu od opruge.

https.autogas.rs

Comment

• alexa05
            CBC Senator XXL
            • 23.07.2006
            • 1769
            • Smederevo
            • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Originally posted by Dora
            Gde je sad ono original je najbolje, ako nemaš para nemoj voziti i sl...?

Ovo je vrh tvog izlaganja!

Velikom broju clanova foruma su ovim recima zapusavana usta. E sad, dal vazi selektivno ili ne videcemo.
            EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

Da li te tako precizno dizajnirane opruge, gube nesto od svojih karakteristika nakon odredjenog vremenskog perioda i predjenih km?
              Long Live CBC!!!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Velikom broju clanova foruma su ovim recima zapusavana usta
                To i dalje važi naročito ako menja karakteristike automobila koje su bitne za saobraćaj.

BeneKg
                Naravno da gube, zašto bi se ikad menjale onda, doduše mi ih ne menjamo sem kad se slome

https.autogas.rs

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

znaci pravi si boris tadic, sve znas... ja nemam reci... sto je najgore napraviste me na budalu.

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Zverko, iako smo drugari, bezobrazno je nekom ko je to učio u školi i naučio reći tako nešto. Hteo ti to da prihvatiš ili ne, to je pogrešno. Nisi samo ti u pitanju, proda se toga na tone na Bubnju i Najlonu i ne vrti se ceo svet oko tebe pa ne primaj to lično i k srcu, ovo se piše za druge....

https.autogas.rs

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

ja stvarno ne bih dalje posto mi je ishod ove prepiske kao i uvek poznat. jos jednam da ponovim nisu to izmislili ovi tamo na najlonu i na bubnju... ali ok, jeste u pravu si, kao i uvek !!!

Comment

• Uzelac
                        CBC Senator XXL
                        • 03.12.2006
                        • 1717
                        • munZe

Samo da napomenem jos nesto, cini mi se da se ne moze procitati u do sada iznesenom.

Velika je razlika izmedju "stos gume" kakvu se cini se koristi Zverko i necega sto trkaci, napolju, zovu Spring spacer. Velika razlika, u materijalu, funkciji i naravno ceni.
                        Da bi prakticno "zakljucala" jedan krug opruge i onemogucila automobilu da legne 1-1,5cm nize (za taj krug) sigurno je da je Zverkova guma vise plastika nego guma, mora da bude vrlo tvrda. Time se znacajno menja i hod i tvrdoca, a sasvim je logicno da je cela opruga znacajno vise opterecena a dinamika automobila osetno promenjena.

"DIstanceri opruga" nisu toliko tvrdi, cak su meki pa opruga nastavlja da radi i na tom delu. Nemam tacne brojke ali pretpostavljam da se ukupan hod opruge ne menja za vise od 5% a tvrdoca ne preko 10%, a moguce i manje sa mekanijim distancerima. Zato je jasno zasto ih trkaci koriste za fino podesavanje. I samo za fino. Kada je potrebno napraviti znacajniju razliku (cm visine ili kg tezine po cm) sigurno menjaju opruge.

Ni meni se ne cini da ih je pametno koristiti na svakodnevnim kolima za pravljenje razlike kao sto je podizanje vozila za 1,5cm, to je mnogo.
                        No, ovo je Srbija, a ljudima trebaju jeftina i makar naizgled efikasna resenja. Leti seku i sabijaju opruge, zimi nema druge neko naslagati par ovih guma.
                        work in progress

Comment

• banekg
                          CBC Senator XXL
                          • 06.09.2010
                          • 1274
                          • Nis
                          • Toyota Carina e 2.0

Naravno da gube, zašto bi se ikad menjale onda, doduše mi ih ne menjamo sem kad se slome
                          Bas zbog onih koji citaju, a ja sam jedan od njih, jer o ovome pojma nemam.
                          Zar nije geometrija auta relativno brzo izgubljena nakon kupovine istoga, npr. posle 10kkm, a u Srbiji posebno. U vezi sa tim, mene interesuje, sta je Zverko izgubio sa tih 1,5cm, kad opruge vec same izgube potrebna svojstva, pa i bez tih gumica, nemamo ono sto bi trebali imati u geometriji auta?
                          Long Live CBC!!!

Comment

• Uzelac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.12.2006
                            • 1717
                            • munZe

Mislim da gresis.
                            Opruge se ne deformisu toliko brzo, niti gube svojstva tako lako. Ako pricas o 1,5cm, siguran sam da kvalitetne opruge ni nakon 20 godina ne "sidju" toliko.
                            A opet, koliko god da zamor materijala utice, dodatnih 1,5cm hoda manje + izbacivanje jednog kruga iz funkcije + dodatni stres na ostatak opruge moze biti samo jos losije.

Amortizeri su druga prica.
                            work in progress

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

1,5cm, siguran sam da kvalitetne opruge ni nakon 20 godina ne "sidju" toliko.
                              Ovaj odgovor mi je bio potreban, pa mi je sada sve jasnije.
                              Long Live CBC!!!

Comment

• Uzelac
                                CBC Senator XXL
                                • 03.12.2006
                                • 1717
                                • munZe

Nisam bas merodavan, neka neko ovo potvrdi ali...
                                Bakcem se sa kolima koja su stara 20+ godina i nisam primetio bilo kakve deformacije na starim oprugama, niti da su automobili spusteniji nego ranije.

E sad, ako je u pitanju neki slabiji proizvodjac, lose odrzavan ili "zloupotrebljavan" automobil, logicno je da ce opruge pre da stradaju.

Uostalom, ti imas stari automobil, kakve su opruge kod njeg a?
                                work in progress

Comment

Working...
                                X