antikorozivna zastita

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

antikorozivna zastita

Profesore ako moze jedno pitanje nevezano za temu...da li ste culi ili mozda znate,sta je to compound c 130...koliko sam razumeo koristi se za antikorozivnu zastitu sina na zeleznici,nesto se mesa sa vodom...proizvodjac je austrijska firma Resler ili tako nesto...da li to sredstvo moze da se primeni i na zastitu automobila...unapred hvala
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Šta ste se smrzli?

Najiskrenije nisam čuo.
    Korozija (bi trebala) i anti-koroziona zaštita bi trebalo da mi je 'najuža' struka. Ipak trgovači nazivi mi zaista ne znače mnogo (nisam se baš toliko praktično bavio pogotovu kada su limarije u pitanju). Osim toga zaštita automobila je specifična stvar (sa stručnog stanoviša prosta, ali treba kvalitetno i pre svega pedantno uraditi) i tu nema mnogo filozofije.
    Katodna zaštita je moguća pre svega pasivna (cinkovanje) i pre svega fabrički. Može i aktivna mada nisam posebno oduševljen idejom (funkcioniše samo u kontaktu sa vodom - elektrolitom (tečnom korozionom sredinom), jer nisu baš idealni uslovi da iskaže svoje potencijale.
    Što se tiče premaza i same procedure tu bi painter sigurno mogao više da kaže (i još više uradi).
    Ipak sve se svodi na to da se uradi dobra priprema posle je sve moguće inače džaba gladac kad izbije jadac!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Re: Šta ste se smrzli?

Hvala profesore,meni se nudi povoljno,iako je ta kanta na kojoj pise compound c130 nenormalno skupa(oko 1500e)...e sad spominje se i neka naponska korozija,ma sta to znacilo...imali nesto bolje od voska,video sam i neki cink sprej za 1500din Wurth-ov...sta bi Vi preporucili(podrazumeva se da je priprema odlicno uradjena)...pozz

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

Re: antikorozivna zastita

zavisi za sta ti treba, imas u indjiji(ne indiji) toplo cinkovanje koje je ekstremno jeftino

metal cinkara

http://www.metalcinkara.co.rs/sr/toplo- ... je-fizicke

Comment

• Durango
          CBC Senator XXL
          • 01.02.2006
          • 590
          • Zemun, Srbija

Drugar ih je zvao pre desetak dana i kazu da se to radi na visokim temperaturama i da bi se karoserija deformisala prilikom tog procesa...
          MERCEDES-BENZ - Geprüfte Qualität

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

covek je radio rezervoar motora

Pošto sam imao rezervoar na Hondi na kom se farba podigla pa je bas loše to izgledalo, a hromirani tj. niklovani rezervoar bi mi se uklopio u opšti izgled motora, rešio sam da skinem farbu, ispeskiram i ispoliram rezervoar pa da ga odnesem negde na niklovanje odnosno hromiranje. Skidanje farbe i ...

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Zanimljivo deluje ovo sa toplim cinkovanjem...nisam mislio bas tako nesto extremno...mislio sam da cinkujem najizlozenije delove(sajtne,rubove,podrubove i sl.)

Comment

• painter
                Banovan
                • 04.03.2010
                • 738
                • beograd,m.mostanica

Moze li malo pojasnjenje,STA TI U STVARI ZELIS DA ZASTITIS? Koji auto,koliko star,u kakvom stanju...? Koje delove(komplet)? Sam ili u servisu?

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Baš tako!
                  Painter je lepo poentirao.
                  Izuzetno zavisi od toga šta zapravo želiš. Toplo cinkovanje je sigurno najbolje ali mora "deo po deo" i da se rastavi auto (i opet samo neki od delova mogu neki verovatno ne).
                  Doduše nisam siguran baš da je toliko povoljno (moguće da nije skupo) ali relativno se verovatno najviše isplati.
                  Sve drugo zaista zavisi šta želiš da uradiš. Zink-sperej? daj neki link. Hladno cinkovanje jedino el.hem. vredi inače nije za potrebe dugotrajne i pouzdane zaštite mada može i da ne šteti (i malo koristi, mada je cena prilična).
                  Osim cinkovanja dolazi u obzir i kataforeza (kao osnovni premaz) mada nije baš jeftino i ne znam ko radi kod nas.
                  Sve u svemu, dobra priprema i klasična zaštita premazima, ako se uradi ljudski je najjeftiniji, najjednostavniji ali i pouzdan i dovoljno kvalitetan način zaštite.
                  No, da čujemo šta bi ti ZAPRAVO.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Blackeyed
                    CBC Senator XXL
                    • 06.07.2005
                    • 402
                    • Novi Sad

Evo mene zanima nešto konktretno:

Auto je stara Škoda Favorit 135LX (92 godište - jbg. znam da je stara ali mora da se vozi bar još 2-3 godine dok se kredit za sređivanje kuće ne vrati).

Pre 3 godine sam uradio kompletno štićenje kola odozdo sa HB Body 950 (mislim da je bio taj...) i nisam stvarno ima većih problema. Doduše. menjao sam trepne i rubove ali to je i ovako bilo krenulo i moralo je se menja. Vidim da je zaštita na podu počela polako da popušta pa sam rad da uradim šta mogu da limarija izvuče još te pomenute 2-3 godine. U vezi toga i pitanja:

Koji su najbolji premazi za zaštitu poda, ili možda bolje najisplativiji kada se ima u vidu koja su kola i koliko sredstava treba uložiti.

Da li i sa čim treba "puniti" trepne, šta se tu preoručuje.

Svaki savet u vezi ove teme mi je dobrodošao.
                    "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• painter
                      Banovan
                      • 04.03.2010
                      • 738
                      • beograd,m.mostanica

Cim nadjem vremena objasnicu kako se radi kvalitetna a jeftina zastita. Body 950 je bacanje para i vremena,to NIJE ANZIKOROZIVNA zastita,a los je i za skoro sve druge namene.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Evo ovako...sta bih ja drugo stitio neko svog kadetta(ne planiram da se rastajem sa njim)...91god limarija u dobrom stanju...skinuo bih sve gde ima i nagovestaja korozije i najsitnije peckice do golog lima(rubovi,sajtne,ispod krila,poklopac gepeka)i onda bi to zastitio maximalno...do sada je bio body 950,ali kao i 930 ljusti se i podlubljuje...prvi put sam zastitu radio sam,a drugi put sam dao profesionalcu 100e i moja zastita je trajala duze(iako je on radio sa nekim stranim antichipom i antirostom)...problem su sajtne i rubovi,koji su vec radjeni(nije probilo nigde da se razumemo)ali ja pronalazim najsitnije peckice i mala podlubljivanja...nasao sam na netu ovog proizvodjaca,ta tecnost se zove compound fc 110 (decko mi je dao pogresnu oznaku) ili mozda zf110...molio bih profesora da pogleda i da mi kaze cemu to sluzi... http://www.rosler.com.cn/uploads/media/ ... 2gb_21.pdf
                        painter ukoliko radis zastitu za neku iole normalnu cenu,dosao bih kod tebe...ako ne,molim te napisi koje sredstvo sta i kako...hvala puno svima

Comment

• Blackeyed
                          CBC Senator XXL
                          • 06.07.2005
                          • 402
                          • Novi Sad

Originally posted by painter
                          Cim nadjem vremena objasnicu kako se radi kvalitetna a jeftina zastita.
                          Baš nešto tako mi i treba!
                          "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Legendo,
                            Moraš da paziš, poginućeš bez zrna baruta, jednog dana, ako se budeš bavio hemijom. Nikako, ali nikako ne pokušavaj da napraviš HHO generator, znaću odmah da jesi ako bude eksplozija ravna Hirošimi u okolini Bgd.-a.
                            Ako kojim slučajem, iz bilo kog glupog razloga, ipak budeš pravio HHO, prvo kod painter-a po savete (pa posle po svetlo oružje, ni Persej nije slušao prvi put taj savet pa je jedva živu glavu izvukao kod meduze; sveti uvek više vrede (nego novac)).
                            Back to the topic.
                            Rosler ima toliko zaguljen sajt, kao da su ga za neprijatelja pravili a ne buduće korisnike, sačuvaj me bože. Ono nije ni za profesionalce ono je za pacijente . Dobro de, snašao sam se
                            Hemikalije im jesu kvalitetne ali nisu za ono što tebi treba. Znaš već ono 2- Perice, odličan zadatak ali promašena tema.
                            Dakle onaj ZF 110 i(indžekšn? ) je za grundiranje što je nešto sasvim drugo. To je ujedno i završna obrada i obično se koristi za oružje i slično. Da, da i drvo se grundira ali drugim sredstvima, a i moleri imaju taj izraz za pripremu površine pre moleraja (taj mi zanat jedini od zanata ide od ruke, i brate smiruje živce; doduše radim sporo ali pedantno).
                            Elem, jedan savet: ZABORAVI premaze, pripreme i ostala sr... iz zemlje čuda. Za dobru zaštitu prvo ima da očistiš površinu da ni one tvoje mikroskopske tačkice ne budu prisutne. Od soli hoće da se naprave 'pit'-ovi (pitting korozija) što je nezgodno jer ne zahvata površinu ali ide duboko u materijal. Jedan od 10-tak razloga zašto nisam oduševljen austenitnim nerđajućim čelicima (ipak je samo gvožđe, mada tako i 'Francuz' reče za Nea: 'Samo čovek' pa mu je ekipa dobila batine).
                            No da se vratim temi:
                            Čistoća je pola zdravlja i 99% dobre zaštite od korozije. Zatim primeni klasičnu varijantu zaštite (osnovna, pa završna boja) može sa po jednim slojem više. Uz abrazive koristi (po potrebi) i neki antirost ali kvalitetniji (da ... koji?).
                            Painter je slučaj ako ćeš da platiš neki dinar više od standardne majstorske cene. Zašto? Prvo što zna znanje, drugo što veština mora da se plati. Ne zato što gotivim čoveka već zato što je svojim radom (na HHO) dokazao da je veoma PEDANTAN (i vešt). To ti je najvažnije za zaštitu. Bolje daj dnevnicu preko nego da ispadneš bolji majstor od majstora. Čak iako nisi pri parama dogovori se da ti bar paint-uje auto, prem da to podrazumeva i veći deo pripreme; ko će da farba preko drugog osim u fabrici, čak i tamo su morali da uvedu robote ne toliko što su bolji nego da se ljudi ne bi poubijali u slučaju greške

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

Profesore znas i ti profesorski da ga zavuces...e sad mi reci neko sredstvo za koje ne zna niko sem tebe da kupim i da zastitim...painter moze da mi zastiti i da mu debelo platim,ali hocu 10-ogodisnju garanciju i slovima deset godina...dosta je meni i limara i paintera dok sam ziv...auto je ofarban ppg-jem u komori,prosle godine i placeno je 850e i opet ima tragova korozije...makar ga grundiro i izgoreo celog,necu vise ljudi sa 3 razreda osnovne po okolnim beogradskim selima da me prave budalom

Comment

Working...
                              X