Folije za zatamnjivanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shonsy
    CBC Senator XXL
    • 11.05.2007
    • 1391
    • London/Beograd
    • Honda CBR 125R

maaajke ti, pa ekstra! bas cu da probam sledeci put. a jedan mi je cak rekao da je kazna za to 3000 din, onaj kome sam dao 500 dindzi mi je pretio da ce me voditi na vanredni tehnicki pregled...auu...
    Nego Laki, kad cemo da se menjamo malo? Jesi odustao od "one" prodaje?!

E,da, sad se setih...pa sto onda nece ni na tehnicki pregled da me prime, nego moram da jurim vezu svaki put? Kazu i tamo da je zabranjeno stavljati folije i da mogu da nahebu ako im bane inspekcija. majku mu...eto zbog toga sam za pecenje, bar ne moras da se cimas toliko.
    Ae pozdrav

Comment

• Laki GSi
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2006
      • 2426
      • Beograd-Vozdovac

Znaci molim te kao Boga,ustvari PREKLINJEM TE da sledeci put trazis da ti napise kaznu za zatamljena stakla jer me bas interesuje kako ce to izvesti i sta ce napisati,verovatno da si prekoracio brzinu

Kad se menjamo!? Pa kad skupis pare za doplatu
      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Gtiboy
        CBC Veteran
        • 15.12.2006
        • 110
        • Doboj

Sl. glasnik BiH 54/07, od 17. srpnja/jula 2007. godine

Na osnovu člana 203. stav 3., a u vezi člana 252. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama ("Službeni glasnik BiH", br. 6/06, 75/06 i 44/07), ministar komunikacija i prometa, u saradnji sa entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova u Bosni i Hercegovini i Policijom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, donosi

PRAVILNIK
        O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTERE]ENJU VOZILA, O UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI UREĐAJI I OPREMA U SAOBRA]AJU NA CESTAMA

Član 1.
        U Pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama ("Službeni glasnik BiH", broj 23/07), u članu 2. stav 4. se mijenja i glasi:
        "(4) Pojedini izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a nisu definirani u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama (u daljnjem tekstu: Zakon) i služe u svrhu definiranja vrste vozila klasificirani su u skladu sa standardima BAS ISO 3833 (Cestovna vozila - Tipovi - Termini i definicije). "
        Član 2.
        U članu 11. stav 4. broj "73" se zamjenjuje brojem "120".

Član 3.
        (1) U članu 46. stav 3. se mijenja i glasi:
        "(3) Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodatno zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatnim bojenjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju. "
        (2) Poslije stava 3. se dodaju st. 4. i 5. koji glase:
        "(4) Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodatno zatamniti:
        a) zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih reklamnih folija,
        b) bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
        (5) Odredbe ovog člana ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga BiH, policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i vozila vrlo usko specijalizirane namjene koja se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva. "

Član 4.
        U članu 113. stav 3. poslije tačke se dodaju riječi:
        "Stakla na ovim oknima ne smiju se prekrivati nikakvim dodatnim folijama. "

Član 5.
        Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenom glasniku BiH", a objavit će se i u glasilima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Ministar
        dr. Božo Ljubić, s. r.

Evo i poslednja dopuna za folije u BiH.
        Eh kad se sjetim da sam poskidao folije nakon svadje sa "presretacima"
        U svakom slucaju ako se radi koristiti 3M ili Llumar folije i nekog ko to profi ugradjuje, razlika je vise nego velika.

Comment

• Dragon
          CBC Senator XXL
          • 15.11.2006
          • 963
          • Beograd

Burazer od tetke, saobracajni policajac, inace nedavno otisao u penziju, rekao mi je da je ucestvovao u nekoliko akcija u kojima su hvatali ciljano one sa zatamnjenim staklima. Kazne su bile 500 dinara po staklu, a morao si i da odlepis folije. To je bilo pre par godina, a koliko on zna, vise nije bilo tih organizovanih akcija.
          Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Kanarinac
            CBC Senator XXL
            • 08.10.2004
            • 2870
            • BG,Weedikovac

A po kom li oni to zakonu naplacuju 500 din i teraju te da skidash folije?

I love my

Comment

• little
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 912
              • BGD
              • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Prema pravilniku o dimenzijama, ukupnim masama i osovinskom opterećenju vozila i o osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređeji i oprema na vozilima u saobraćaju na putevima (član 43)
              vetrobrani moraju da budu dovoljno providni (u praksi bi to moglo da znači da propuštaju sunčevu svetlost do 75 odsto?).
              Takva stakla moraju da budu homologovana.
              Zatamnjivanje stakala folijama nije dozvoljeno i za taj prekršaj predviđena je kazna od 2.000 dinara.
              Treba reći da lepljenje folija na homologovano staklo menja njegove ispitane karakteristike, pa je zbog toga neophodno novo proveravanje. Ovo praktično znači da se ispituju stakla na kome su zalepljenje folije, a ne folija.
              Zato, pripazite se majstora koji nude zatamnjivanje sa atestom, jer takav atest nije ispravan.
              Stručna provera zatamnjenih stakala obavlja se u nadležnim ustanovama koje se bave ispitivanjem vozila: Tehnički fakultet u Novom Sadu, mašinski fakultet u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, Institut za motorna vozila "Vinča" u Vinči i AMSS Centar za Motorna vozila u Beogradu.
              Dakle, kada majstor zalepi foliju na staklo, bez obzira da li je ona tonirana ili bezbojna potrebno je proveriti propustljivost svetlosti.
              "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• Kanarinac
                CBC Senator XXL
                • 08.10.2004
                • 2870
                • BG,Weedikovac

Znachi dodali su neku uredbu ....
                Strashno

I love my

Comment

• little
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 912
                  • BGD
                  • Lancia Ypsilon 1.2 8V

to je još iz juna/jula 2006. Još uvek na snazi...
                  "zensko si brate"

Comment

• bagu
                    CBC Senator
                    • 21.06.2006
                    • 245
                    • NS

little
                    Tačno je tako kao što si napisala.
                    Bilo je pisano o tome u SAT reviji pre par brojeva i sve su naveli šta,koliko ,gde i kako.
                    Ne jedu veliki male ,nego brzi spore

Comment

• Markoni147
                      CBC Senator XXL
                      • 18.09.2007
                      • 537
                      • Beograd, Zvezdara
                      • SEAT Altea XL 1.9 TDI

...

Sto se zatamnjivanja stakala tice preporucujem Ivana sa Zvezdare, decko radi extra, samo se mora najaviti par dana ranije. Koristi kvalitetne folije. Ja sam kod njega vec 4 auta zatamnio, i svi moji drugari su radili kod njega i svi smo prezadovoljni. Inace se i takmici u zatamnjivanju na tim evropskim skupovima. Telefon mu je 065 8033 183 pa koga zanima neka ga okrene za cene... Ima ukupno 5 nijansi zatamnjivanja, ja preporucujem 2 ili 3 (gledajuci od najsvetlije ka najtamnijoj). Kod mene su bocna 2. nijansa a zadnje staklo 3. i to izgleda ovako:

A sto se zakona tice folije su ZABRANJENE na staklima koja su bitna za bezbednost saobracaja (e ovo moze da tumaci ko kako hoce).

Pozdrav
                      SEAT Klub Srbija

Comment

• TETAK
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3034
                        • Čačak, Srbija

Šta da kažem što "malecka" već nije rekla..........
                        Vidi ti malu.....hebo te!?
                        Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• little
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 912
                          • BGD
                          • Lancia Ypsilon 1.2 8V

@TETAK ucila sam, jesam

@bagu> znam autora tog teksta

@Mrakoni, kazi mi gde si to procitao, zato sto sam pretresla sve sto se moze pretresti vezano za pravilnike o folijama i nigde nisam pronasla da je posebno nagalseno da je zabranjeno samo za vozila koja su bitna za bezbednost saobracaja. Upravo sam to i trazila, neku rupu u zakonu koja bi omogucila legalno zatamnjivanje
                          "zensko si brate"

Comment

• -Vedran-
                            CBC Senator XXL
                            • 03.10.2004
                            • 3255
                            • Beograd

@ markoni

Odlican je!!! I ja sam radio kod njega zadnju soferku... i bila je tu neka mala crna
                            Power of dreams !!!

Comment

• little
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 912
                              • BGD
                              • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Originally posted by Honda
                              i bila je tu neka mala crna
                              folija?

"zensko si brate"

Comment

• Markoni147
                                CBC Senator XXL
                                • 18.09.2007
                                • 537
                                • Beograd, Zvezdara
                                • SEAT Altea XL 1.9 TDI

...

Ta mala crna je Saki, njegova devojka koja isto radi stakla, naucila uz njega... I jako je pedantna.

Za little - nisam ja to nigde procitao nego smo imali neki sastanak sa policijom pre par godina i znam da je bilo price o tome. Dakle da je zabranjeno stavljati folije na stakla koja su bitna za bezbednost saobracaja (oni pod tim verovatno podrazumevaju prednju soferku, vozacevo i suvozacevo staklo ali mislim da to nije nigde navedeno). Dozvoljena su samo tamna stakla sa fabrickim zatamnjenjem (i to su uvek stakla pozadi - bocna i zadnje staklo). Vidjali ste to uglavnom na minivenovima, dzipovima, a u poslednje vreme to se moze poruciti kod skoro svih vozila. Kada su fabricki zatamnjena ona uz homologacionu oznaku imaju i rimsko 5 - V. Inace radim u Centru za motore i vozila Instituta Vinca pa odatle i ove informacije. Pozdrav
                                SEAT Klub Srbija

Comment

Working...
                                X