Alufelne

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Deki
    CBC Senator XXL
    • 18.02.2005
    • 307
    • Beograd

Alufelne

Prilikom kupovine alu-felni treba obratiti da pored dobrog izgleda one moraju da zadovolje jos neke bitne stvari. Dakle, pored izbora precnika alu-felni (izrazen u colima) treba obratiti paznju:
    - na broj i rastojanje rupa za pricvrscenje na glavcinu,
    - na velicinu centralnog otvora,
    - na prostor koji je potreban kocionim kljestima,
    - na njenu sirinu (izrazenu u j) i
    - na njen offset ili ET broj (izrazen u mm).

1. Broja rupa i rastojanja izmedju centara rupa za pricvrscenje na glavcinu ne bih to posebno obrazlagao jer mislim da je suvise ocigledno, i vidi se da slike.

2. Velicina centralnog otvora se lako moze premeriti kljunastim merilom (shublerom), kao i odgovarajuci deo na vasem vozilu. Takodje se moze te raspitati o toj dimenziji kod vaseg automehanicara.

3. Prostor koji je potreban kocionim kljestima za nesmetan rad ne bi trebalo da predstavlja problem ako prelazite na vece felne od fabrickih.

4. Sirina felne se izrazava u inchima tj colima i najcesce pored tog broja stoji i slovo j. To "j" ustvari predstavlja oblik zavrsetka felne. Kod vecine novih je taj oblik zavrsetka je oblika slova "j". Sirina felne je od znacaja za polozaj i oblik koji ce guma imati posle montaze. Treba imati u vidu da jedna dimenzija gume moze odgovarati razlicitim sirinama felni npr 195 mm siroka guma moze se montirati i koristiti i na felni sirokoj 5.5j, 6j, 6.5j i 7j, pri cemu je ovde konkretno preporuka 6j .
    Ova dimenzija takodje moze da vam predstavlja problem ukoliko je felna previse siroka tj nije odgovarajuca za vas auto, pa vam se moze desito da vam tocak kaci o rub zadnjag krila ili o prednje krilo prilikom skretanja vozila.

5. Glavni problem ustvari je Offset ili ET. To je velicina koja predstavlja rastojanje od ose (sredisnje linije po sirini felne) i mesta gde se felna montira na glavcinu. Ova dimenzija se izrazava u mm. Samo da napomenem da postoji negativan i pozitivan offset.

Svaki automobil ima definisano rastojanje izmedju tockova iste osovine i prilikom proracuna tj konstrukcije automobila ona imaju zancajnu ulogu za odredjivanje sila koje ce trpeti delovi ogibljenja i sasija, kao dejstvo tih sila u eksploatacionim uslovima. Pogresnim izborom offseta tj ET desice se da ove sile deluju na razlicitim mestima od predvidjenih proracunima sto moze dovesti do manje stabilnosti automobila, kao i do kraceg veka trajanja delova vaseg ogibljenja.

Zato treba prvo doci do ovih podataka za konkretno vozilo. Napomenucu da Opel Astra (kao i vecina drugih Opelovih modela) ima offset 49 mm, Fiat Bravo (kao i vecina drugih Fiatovih modela) ima offset 43 mm, Volkswagena Golf (kao i vecina drugih VW modela) ima offset 35 mm. (Ove podatke treba ipak proveriti za svaki konkretan model)

Obratite paznju na ovo jer vam ispravan izbor offseta (ET) moze pomoci da ?izgurate? maksimalnu sirinu felne za vas automobil bez menjanja oblika rubova i krila.

Nakon izbora felni obratite paznju i na izbor guma, a to cu izloziti u drugom topicu.

Srecno!
  • crx
    CBC Član
    • 10.03.2005
    • 38
    • Beograd

e a sta da ja radim svojima...
    elem, izgleda da su bile presvucene nekom providnom plastikom koja je vremenom ispucala. Sad ja bi da skinem komplet plastiku jer se nakuplja prljavstina, ali cime...Brenerom?

Comment

• srle1
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2005
      • 320
      • Beograd

1. Cleveland - najmnogomoćnije )
      2. Caprezio - ultrasuperdobre )

ove ostale

Na koji auto treba da idu?
      Ko leti vredi, ko ne leti ne vredi!

Comment

• Lukas
        CBC Veteran
        • 22.10.2004
        • 180
        • Slovenija

2.

Comment

• maki
          CBC Senator XXL
          • 03.10.2004
          • 878
          • Budva, CG

Originally posted by crx
          e a sta da ja radim svojima...
          elem, izgleda da su bile presvucene nekom providnom plastikom koja je vremenom ispucala. Sad ja bi da skinem komplet plastiku jer se nakuplja prljavstina, ali cime...Brenerom?
          jesi li siguran da je plastika,da nije bezbojni lak,ako jeste lak onda sredstvo za skidanje farbe ima u svakoj prodavnici boja i lakova,namazes i struzes celicnom cetkom,ako je plastika, fen za plastiku pa struzes spartlom,u oba slucaja ce se skinuti sve do "kosti"
          HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

• Deki
            CBC Senator XXL
            • 18.02.2005
            • 307
            • Beograd

Jakovljavic.
            Nisi spomenuo velicinu jer ona moze mnogo da promeni utisak. Ako mislis na 17" ili 16" Caprezio izgledaju najbolje.

CRX
            Providna plastika je lak. Ako ga skines moraces da ih prefarbas ili plastifikujes. Mozda je bolje da na delovima gde je izguljen naneses novi. Razmisli sta ti se isplati.

Comment

• TETAK
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3034
              • Čačak, Srbija

Prvi predlog je po meni naj.....!Nego, da li mogu da montiram gume 195/50-15 na naplatke širine 7J? Naravno da to bude pravo rešenje a ne neka budževina!
              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Jakovljevic
                CBC Senator
                • 11.10.2004
                • 205
                • Paracin

Na passata ovog sa slike...Pa ja mislim 16, ako bi u obzir dosla 17, mnogo je to po meni na ovim nasim putevima...
                Planiram malo da ga sredim, da mu ubacim umesto crnih nosaca, crom

pa da ofarbam crnu plastiku tj lajsne na branicima , i maske ispod branika da ofarbam u boji vozila
                nesto ovako;

kao sa highline opremom

Comment

• Sasha
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 4126
                  • Novi Sad

Originally posted by TETAK
                  Prvi predlog je po meni naj.....!Nego, da li mogu da montiram gume 195/50-15 na naplatke širine 7J? Naravno da to bude pravo rešenje a ne neka budževina!
                  Naravno da mozes Tetak i nije budzevina.
                  www.arcs.org.rs/forum

Comment

• Deki
                    CBC Senator XXL
                    • 18.02.2005
                    • 307
                    • Beograd

Jakovljevic
                    Mislim da bi na VW Passat mnogo bolje isle 17" nago 16" felne. Pored velicine felne bitna je i dimenzija gume, zato sto 17"sa gumom (ako je bas niskog profila) moze biti manja od 16"sa gumom.
                    Zato mi napisi koja ti je fabricka dimenzija gume ili koja tij se trenutno dimenzija gume na kolima.
                    Uz to neke dimenzije guma 17" mogu biti i jeftinije od 16"!

TETAK
                    Guma 195/50/15 moze da ide na 5.5-7.0j felne. Preporuka je 6j

Comment

• glogi
                      CBC Veteran
                      • 13.12.2004
                      • 115
                      • Novi Sad

Jakovljevic,predpostavljam da je i tebi fabricki R15 195/65 kao i kod B5,ja sam sa istih presao na R16 225/45,i dobio sam melte ne terenca ,pa sam onda isao na varijantu spustanja od 5cm!Ako neces da ga spustas,gladaj da uzmes gume profila 50-55,nemoj 45 i manje ni u kojem slucaj,am ces sa njima i cesce ici na ispravljanje felni,nikako nisu za nase puteve

Comment

• Jakovljevic
                        CBC Senator
                        • 11.10.2004
                        • 205
                        • Paracin

Jeste, fabricke su 195/65/15, michelin, a Nude mi phirelli sport V, ter dimezije po snizenju za oko 5500 din, u Yu busines centru...
                        Ja mislim da i 50 je mala pre bih se odlucio za 55....
                        17 jeste dobra, ali ja sto sam gledao 16 izadje mi oko 120-130 evra komad sa uracunatim PDV-om....
                        E jos nesto, posto mi je crkla leva pozicija, gde da uzmem i gde da zamenim to... Na forumu sam cuo za OSRAm isto u YU-centru... Pozicija nije mnogo ni skupa, nego mi je problem menjanje....

Comment

• glogi
                          CBC Veteran
                          • 13.12.2004
                          • 115
                          • Novi Sad

Otvoris haubu........
                          Skines onu plastiku sa fara izvuces tu lampicu za pozicije sto je crkla i gurnes novu,to su ti one klasicne "ubodne"

Comment

• glogi
                            CBC Veteran
                            • 13.12.2004
                            • 115
                            • Novi Sad

Jakovljevic,a sto menjas te Michelinke,predpostavljam da su Pilot Exalto,ako uzimas istu dimenziju?

Comment

Working...
                            X