Da li neko zna koje bi mi alufelne odgovarale za suzu sa troje vrata, zato sto je kod nje problematican taj zadnji rub. Mislim da prednja krila ne bi pravila problem. Stavio bih 195/50/15 gume umesto sadasnjih 13-ica, pa sam najvise u dilemi koja alufelna mi ne bi kacila rubove, tj. koja sirina felne i ET?
Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole
Svaki automobil ima definisano rastojanje izmedju tockova iste osovine i prilikom proracuna tj konstrukcije automobila ona imaju zancajnu ulogu za odredjivanje sila koje ce trpeti delovi ogibljenja i sasija, kao dejstvo tih sila u eksploatacionim uslovima. Pogresnim izborom offseta tj ET desice se da ove sile deluju na razlicitim mestima od predvidjenih proracunima sto moze dovesti do manje stabilnosti automobila, kao i do kraceg veka trajanja delova vaseg ogibljenja.
imam jedno pitanje. Meni u nekoj knjizici koju sam dobio uz auto stoji, da proizvodjac preporucuje velicinu gume 185/65 R15, e sad da li ja mogu da stavim 195/50 R16 sa odgovarajucim ET za moj auto? Da li ce to uticati na pogorsanje trapa i ostalih delova?
Jer, po ovoj prici, najvazniju ulogu igra taj ET i j (jot) dok velicina gume i felne isto su vazni, ali ne toliko. Jel tako?
Druze ET ili ofset ti zavisi od felne ne od gume ET ti je rastojanje od centralne ose felne do dela gde se felna montira odnosno onog dela gde se srafi, moze biti pozotovan ili negativan, tj. pozotovan je kad je deo za montazu ka spolja od centralne ose felne, a negativan kad je ka unutra, nula ET je naravno kad se poklapaju, a koliko jota ima je sirina felne.
evo da dodam kalkulator za izracunavanje offseta ili ET-a
aha, razumeo sam. e sad mene sve to interesuje zato sto hocu da stavim nove felne, a i gume. Proizvodjac preporucuje velicinu gume do 185/65 R15, e sad da li ja mogu da stavim 195/50 R16 sa odgovarajucim ET za moj auto? Da li ce to uticati na pogorsanje trapa i ostalih delova?
Trenutno imam 175/65 R14.
Ja se izvinjavam a koja je to merna jedinica jot? Koliko santimetara ili inca ima jedan jot?
Oznaka J (jot) je oblik felne u pojasu na koji naleze guma!!!
Sirina felne se obicno daje u incima!
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
i sad, da se vratimo na pitanje koje sam postavio, ali mi niko ne odgovara. Da li ja mogu da na megane-a 2001. godiste stavim ovu gumu 195/50 R16 od 6J? Trenutno imam 175/65 R14, a proizvodjac preporucuje do 185/65 R15 (tako pise u knjizici koju sam dobio uz auto).
Da li ce mi te promene uticati na trap i ostale delove? Voleo bih da cujem sto vise vasih misljenja.
Mozes da stavis tu dimenziju gume. Uticace na trap. Skratice mu vecnost nekih delova, ali nista sad spektakularno. Moze da se primeti na neki duzi period. Bice ti tvrdji auto itd...
Comment