Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • hyundai_i30
    CBC Član
    • 21.10.2022
    • 23
    • Niš
    • Hyundai i30

Sledi duzi post i koga mrzi da cita neka naravno preskoci sve ovo dole... Prenosim svoje iskustvo kao laika pri prvoj kupovini seta all season guma, zasto sam se odlucio za njih i jos neke stvari koje sam usput saznao od mnogo iskusnijih ljudi.

Par informacija vezano za kupovinu Hankook all season guma ako se neko odluci bas za njih, mada kada pogleda recenziju onog cuvenog Britanca za ovu godinu mislim da ce biti kao i ja dodatno motivisan da pazari upravo te gume. Rekoh da sam uz kupljen auto dobio Riken zimske koje su ono bas low budget kategorija, ali su stare 2 god., malo vozene i one su dobro sluzile prosle zime. Letnje sam imao Hankook i one su zestoko izvozene, trajale 6 sezona i sa njima je predjeno oko 70000 km jer ih je mnogo vozio i prethodni vlasnik koji je stalno putovao na relaciji Srbija - Grcka poslovno.

Odlucio sam se za kupovinu AS guma na nagovor svog matorog koji jos uvek, evo punih 7 godina vozi neki model Tigar AS guma koje se naravno vise ne proizvode kao takve inace bih uzeo najpre njih posto ih je matori testirao u raznim situacijama i zamenice ih tek nakon zime jer su jos u ok stanju. Dodatno sam sagledao svoju situaciju - 90% vozim po gradu, po snegu i ledu samo kada moram zbog vremenskih prilika, ne idem na planine i slicne terene. Dakle za moje potrebe je najbolja i najekonomicnija varijanta bila kupovina pristojnih AS guma. Godisnje dajem oko 6k na zamenu zimskih za letnje i obratno, a to je prakticno cena jedne gume grubo receno, znaci taj novac bacam i za 4 godine ja tako bacim ceo set guma...

- Pri kupovini obavezno proverite da li su gume ovogodisnje, tipa ja to nisam znao do skoro i iako sada zvuci ovako banalna stvar kao izmisljanje tople vode, verujte da znam nekoliko drugara kojima su njihovom nepaznjom uvalili gume stare godinu ili 2 kao potpuno nove. U Srbistanu gledaju uvek nekog da nasamare, dakle postoji na svakoj mogucoj gumi 4 cifara koje se nekad stvarno tesko nalaze jer ima vazdan nekih oznaka, ali ove 4 cifre za onog ko nije znao oznacavaju broj nedelje u godini (prve 2 cifre) i godinu proizvodnje (zadnje 2 cifre) i onda se na licu mesta pri kupovini proverava da li su ovogodisnje gume jer rekoh uvaljuju i starije kao nove bajagi uvek slucajno. Nece ni proslogodisnje gume da propadnu nesto mnogo, ali zasto biste pukli recimo 30k ili vise na ceo set novih guma i neki pametnjakovic vam uvali gume od pre godinu dana...

- Pojedine gume imaju nesto duzu osnovnu garanciju, a to zavisi od proizvodjaca naravno i od same prodavnice. U Nisu je recimo Kemoimpex glavni snabdevac guma za ceo grad i prakticno su monopolisti, ne reklamiram ih nego jednostavno drugde maltene nemas gde da kupis ili su losiji uslovi, ne daju na rate itd. Dakle, na Hankook H750 Kinergy 4S koje sam pazario daju 2 god. zakonske + 2 godine produzene garancije koje daje sam Hankook kao proizvodjac, a Kemoimpex jedino Hankook vodi kao visu klasu guma, a da tipa nije Goodyear, Continental, Dunlop, Michelin i ostali daleko poznatiji proizvodjaci.

Ono sto prodavci ne zele da vam kazu pri kupovini u radnji jer se to desilo u medjuvremenu ne samo meni nego jos nekim ljudima je ta DODATNA garancija koja nema veze sa osnovnom koju pomenuh gore. U prethodnom postu sam je pominjao, ponovo je stvar takva da odredjeni proizvodjaci, a ne sama prodavnica daju tu dodatnu garanciju koja u slucaju Hankook guma vazi godinu dana od datuma kupovine, ali ima vise ogranicenja kako bi se ona ostvarila. Ova garancija najpre vazi iskljucivo za kupovinu celog seta guma u prodavnici (dakle pri online kupovini NE VAZI) i ljudi mahom ni ne znaju za nju, a rok za podnosenje prijave za nju je 7 dana od datuma kupovine i cesto ljudi kasno saznaju za ovo i onda nemaju pravo vise na nju. Garancija se ostvaruje nakon unosa nekoliko podataka poput broja fiskalnog racuna, modela guma, modela auta itd. preko formulara na sajtu prodavnice. Ova stroga pravila je izmislila bukvalno sama prodavnica jer je proizvodjac taj koji daje dodatnu garanciju, a ne prodavnica, a sama garancija pokriva gotovo sve vidove ostecenja koji se mogu javiti pri svakodnevnoj voznji. I mislim da vazi na zamenu samo jedne gume, ali opet je to nesto na sta covek koji plati 30k + RSD ima pravo i zasto bi potencijalno puko jos 7-8-10k na zamensku gumu u slucaju ostecenja i busenja gume recimo, kada mu to ova garancija pokriva.

Od vise ljudi sam cuo istu pricu koja se desila i meni sto se ovoga tice - ljudi kupe ceo set guma, niko im nista u prodavnici ne pominje, a morali bi da kazu tako nesto jer postoji vremensko ogranicenje koje su oni sami propisali za registraciju i aktivaciju dodatne garancije i naravno kada se kasnije informisu prodavnica ih odbije jer je istekao rok za registraciju koji traje samo 7 dana. Ja sam im poslao mail gde sam ih isprozivao kako nikome ne prenose ove informacije u prodavnici i kako su neprofesionalni i bukvalno su mi u roku od 1h aktivirali dodatnu garanciju uz pratece izvinjenje i obrazlozenje da imaju ogromnu guzvu po prodavnicama, a ja sam dan pre toga popunio njihov formular i poslao zahtev za registracijom. Na dan kupovine bukvalno nikog sem mene i prodavca nije bilo u prodavnici, a lik je delovao potpuno nezainteresovano za bilo sta, nebitno da li sam upravo dosao da iskesiram 30k ili 50k za gume, a gomila ljudi u Srbistanu mesec dana radi za te pare sto je pa tek tragedija i prica za sebe.

U svakom slucaju, rekoh nije izmisljanje tople vode, ne zamerite na bas dugom postu, samo sam hteo da ukazem na neke stvari onima koji planiraju iskoro da kupe nove gume ili ceo set istih, pa im mozda znaci nesto od ovih imformacija...

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
    Last edited by hyundai_i30; 25.10.2022, 06:19.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

u srbistanu ljudi skinu katalizator i voze tako, truju sebe i svoju decu a ne da ce uvaliti godinu ili dve dana stare gume.

aj pa tako...
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• hyundai_i30
        CBC Član
        • 21.10.2022
        • 23
        • Niš
        • Hyundai i30

U Srbistanu je najmanje zagadjenie od skinutih katalizatora pogotovo kod automobila sa TNG-om gde katalizator nema funkciju jer je gotovo 100% sagorevanje gasova u samom motoru i prakticno nema nus pojava sto se tice izduvnih gasova. Daleko vece zagadjenje je od recimo lozenja guma, dizelasa bez obzira da li imaju katalozatore ili ne, dok drzava ubija u pojam ljude koji voze na plin jer nigde u svetu se ne radi atest na 5 god., zamena boce na 10 vec se TNG subvencionise od strane drzave u svim mnogucim pogledima upravo zbog ekologije.

Ekologija ovde nije tema vec iskustva sa gumama, a pritom ne mislim na lozenje istih [emoji6]

Last edited by hyundai_i30; 26.10.2022, 10:49.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

ma naravno, iz tvog auspuha izlaze ljubičice. Merio si zagađenje i pa znas procentualno koliko je zagađenje iz kog izvora. Ne brabonjaj nego se pomiri sa činjenicom da si deo iste septičke jame kao i taj prodavac guma i da podjednako doprinosiš.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• hyundai_i30
            CBC Član
            • 21.10.2022
            • 23
            • Niš
            • Hyundai i30

Ovo je tema vezana za gume i ne lupaj gluposti. Ja sam auta na plin kupio namerno, katalizator imam samo nije efikasan kao fabricki, a tvoje prozivke nekog koga ni ne znas samo govori o tebi i tvom karakteru..

I ne spamuj ovde ljude vise glupostima i prozivala potpuno nevezanim za temu, ako imas nesto sto ti nije jasno, javi se privatnom porukom

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

a sad imas katalizator

Comment

Working...
              X