Gde nabaviti crevo za punjenje auto-klime?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

Gde nabaviti crevo za punjenje auto-klime?

Treba mi malo propana, recimo jedna kuhinjska boca, ili sl. Znači ne mešavina propan/butan (mada može i to, ali da bude bar 65% propana).

Zvao sam NIS, oni kažu da autogas ima 65% butana i 35% propana. A meni treba obratno. Ima li toga negde?
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

U ovo doba godine, tesko. Probaj na zimu.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Yvan
      CBC Veteran
      • 01.03.2008
      • 195
      • Kragujevac

Dobro, a gde ima zimi?

I može li, na primer, da ubacim bocu autogasa u zamrzivač (naravno, ne mislim autobocu), pa da se zaledi butan koji ima višu tačku mržnjenja pa da ostane propan, ili da bar bude manje butana?

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Zimi se kao LPG toci mesavina sa mnogo vise propana, ili cist propan bas zato sto butan ledi mnogo ranije.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

To bi tako trebalo ali je daleko od istine, ove zime nije bilo 3 grama propana u mešavini...
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Yvan
            CBC Veteran
            • 01.03.2008
            • 195
            • Kragujevac

Znam ja da bi tebalo da zimi ima više propana, tip iz NIS-a je rekao da idu i do 40%. Ali sam nešto sumnjičav.
            Doro, je li to siguran podatak? Mislim, kako znaš? Računao sam da će neko ovde znati gde ima propana, ili bar gde bih mogao da portažim...

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Kako zna?
              Pa nije bila jaka zima a automobili nisu isli NIKAKO a trosili kao ludi. Logicno, zar ne?
              Za takve situacije je pumpa za gorivo u tanku zakon mada je mnogi ne vole jer mora da se odrzava i skupa je.
              Ako nije tajna, sta ce ti bas propan?

Comment

• Yvan
                CBC Veteran
                • 01.03.2008
                • 195
                • Kragujevac

Treba mi propan da dopunim klima uređaj. Odnosno 65% propana i 35% butana.

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Ok. Mislio sam da mozda ne pravis heat pipe za kompjuter.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Treba mi propan da dopunim klima uređaj. Odnosno 65% propana i 35% butana.
                    nagadjam da znaš šta radiš, i da ti treba posebno ulje baš za tu mešavinu koju si odabrao.

ako si već našao ulje ne sumnjam da ćeš pronaći i izvor gde ti po želji prave mešavinu gasova.

ako se nisi obezbedio za ulje, bolje nemoj ni da dopunjavaš klima uredjaj.
                    biće više štete nego uštede.

znači, nagadjam iz citirane šture informacije...pa reko i drugu stranu medalje da pomenem.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Yvan
                      CBC Veteran
                      • 01.03.2008
                      • 195
                      • Kragujevac

Prema informacijama koje ja imam, propan je kompatibilan i sa r12 i sa r134a uljima. A da li znam šta radim... Pa onako, hoću da probam.... Ugradio sam sam klimu, pa mi se ne daju dalje pare za godišnja dopunjavanja. Kažu da propan + butan lepo radi. Ovde sam doduše već bio kritikovan što sam čačkam, i da je bolje da profesionalci urade stvari... Kada sm odvezao auto na proveru klime u lokalni "Sevis za autoklime sa kompjuterskom dijagnostikom" napunili su mi sa r134a, iako sam im naglasio (a i po priključcima se vidi) da je sistem za r12.

'ajd' neko neka pomogne za pronala\enje propana.

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

R12 i R134a su potpuno nekompatibilni, od ulja, materijala semeringa, vrste kompresora, radnih pritisaka...

propan može da se koristi i to rade u SAD u kućnim starim klimama proizvedenim pre 20tak godina a koje su veoma robusno napravljene i trpe sve i svašta. i to pre svega jer radi na sličnim pritiscima a ne zbog kompatibilnosti sa uljima.
                        današnje klime rade na prilično većim pritiscima i sa drugačijim mešavinama.

ne znam gde si bio i šta ti je ko rekao, ne postoji nikakvo godišnje dopunjavanje klime.
                        sistem je hermetički zaptiven i niti se šta odliva niti doliva, osim ako se ne dogodi havarija sistema pa negde procuri.

a i tada, prvo se sanira kvar, pa tek onda dopunjava.

na kraju, propan potraži tamo gde se prodaju tehnički gasovi tipa kiseonik, azot, acetilen itd pa će znati da te upute..

ako je u R12 sistem naliven R134a treba sve da izvadiš, da zameniš delove od gume koji su došli u kontakt sa gasom znači sve O gumice, sva creva, dihtunge kompresora pa nanovo sklopiš sistem, naliješ tačnu gramažu ulja, i naliješ tačnu gramažu R12.

ne znam ni kako je taj servis uspeo da zameni ta 2 gasa kada su priključci fizički različiti i to baš sa tom namerom da se spreči pogrešno punjenje.
                        to je najjeftinije rešenje za recimo 3-5 godina rada klime.

sa propanom ili butanom radiće neko vreme dok se ne poremeti balans odnosno "pojede" ulje tj razgradi.

radiće i sa mešavinom butan propan pa je gotovo potpuo svejedno da li je čist propan ili mešavina pošto je to rešenje za par meseci.

probaj da se konsultuješ sa nekim frigo mehaničarem, sa serviserom rashladnih vitrina. on će i uputiti gde ima gasa, i kako da pre svega sebe zaštitiš.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• bili
                          CBC Senator
                          • 13.11.2007
                          • 208
                          • NS

Brick mi uze reč iz usta.

KLIMA NEMA PTREBE DA SE DOPUNJUJE kao što neki rade svake godine, a "majstori" im uzmu lepu lovu, a uz to pitanje dal nešto doliju i kolko doliju i ko zna koliko onda ima rashladnog sredstva unutra, a potrebna je tačno određena količina.

Imao sam VW G3 preko tri god. i klimu nikad nisam dopunjavao, a radila je perfektno. Kada sam kupio G4 klima je znatno slabije hladila, pa sam se malo raspitivao.

Neki su savetovali da dopunim, neki da ispraznim pa ponovo napunim, neki rekoše da je možda kompresor na izdisaju, uglavnom svi su hteli 20-50 E u startu bez garancije da će biti uspeha.

I onda dok sam se jadao drugarima slučajno u razgovor se umeša čovek koga ne poznajem i koji me pita da li sam proverio filter kabine. Bio je jako prljav i užasno smanjivao protok vazduha. Sa novim filterom klima se preporodila. Od tada istresem prašinu iz filtera jednom mesečno, a filter menjam dva tri puta godišnje i već dveipo god. nema problema sa klimom.

Zato pre bilo kakve intervencije na klimi proverite polen filter kabine.

Kućnu klimu imam četiri godine i nikakve dopune nije bilo, samo je s vremena na vreme očistim.

BTW Da li i frižider dopunjavate freonom?

Izvinjavam se na off topic.
                          VW über alles.

Comment

• Yvan
                            CBC Veteran
                            • 01.03.2008
                            • 195
                            • Kragujevac

Znam da se klime ne dopunjavaju godišnje, ali sam ja klimu ugradio sam, pa će verovatno po malo da curucka. A pošto će servis da me odere svaki put, smatrao sam da je najjeftinije da sam s vremena na vreme dopunim.

Klimu su priključili na svoj aparat za "kompjutersku" dijagnostiku, koja valjda može da sipa bilo koji od ova dva gasa (apart nema pojma kakvi su priključci). Ovo pretpostavljam, nemam pojma.

Nije sve jedno koji je odnos propana i butana u mešavini, jer imaju različite temperature na kojoj isparavaju, zato je i potrebno 65% propana i ostatak butana.

A filter polena nemam.

Ajd' da nešto još pitam. cevka ka kabinskom isparivaču je vruća na dodir (ali može da se drži), a od njega ka kompresoru je hladna i orošena. Je li to normalno, ili mi nešto ne funkcioniše kako treba?

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Klima ne može da curucka, ako curucka padne pritisak i ne radi a brzo padne ako curucka. Ne znam pošto je freon ili šta se već sad koristi ali propan ćeš teško naći u prodaji.
                              Za razliku od freona koji je inertan, propan je zapaljiv i uopšte nije pametno da curucka...

Ova tema nema veze sa autogasom i biće premeštena.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X