@Yvan ... bio sam zaludan , pa sam bacio pogled u Autodatu .. otprilike za tvoj auto ide i R12 i R134.pise da ima labela,nalepnica na kompresoru koji je gas unutra.Pise u atodati i koje ulje ide tipski i koja kolicina.
tako da bi tu mogao da dobijes neke onformacije.
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
postoji prelazni period nekoliko godina kada su fabrike prelazile sa 12 na 134 i tada u papirima poput autodate treba pažljivo čitati za koji model i koje GODIŠTE se odnosi koji podatak.
čak tačnije, za koji broj šasije.
prelazni period je bio 92-94 godine pa bi auti novije produkcije po pravilu trebali biti sa R134a punjeni.
ali opet, 5 puta proveriti šta je tačno u konkretnom autu.
obe vrste gasa, da tako nazovem, se sipaju u tečnom stanju preko u****.
Meni je r12. Tačno, ima nalepnicu, Piše Bosch pa part number i po njemu sam pronašao da nije r134a kompatibilan.
Da se vratim na gas (a moderatori neka premeste temu, ili da ja možda batalim više ovde pisanje i otvorim novu temu na pravom mestu?).
Malo istraživanja, i pronašao sam da boca od 13 kg r12 gasa košta ~60 evra. Nema razloga da se zezam sa propanom. Može li ko da mi pomogne informacijom gde da pronađem crevo koje pasuje za r12 sistem? Ovde u KG-u nema.
P.S. Posebno bih zamolio sw.brick-a da se uključi i pomogne ako može, liči da je dosta upućen u problematiku.
treba ti i vakuum pumpa, zatim digitalna precizna vaga za merenje mase gasa, i menzura za merenje ulja da bi pripremio mešavinu za tvoj konkretan auto.
naravno potreban je i manometarski set da bi znao kakvo je stanje pritisaka u sistemu, pre i posle kompresije.
mislim da sam video da se set nudi u prodaji oko 300 evra, + naravno carina i PDV uz transport.
Galeb Grupa iz Šapca je imala ranije u ponudi nešto tako (pre jedno 5-6 godina) u radnji u Novom Beogradu.
Za vakuum pumpu ću da koristim kompresor od frižidera (ili možda platim nekom servisu da mi baš izvakumira). Vagu za merenje gasa će nađemo, a umesto menzure može i špric (tako su radili u "servisu" gde su mi dopunili sa pogrešnim gasom).
Manometarski set košta ~ $60 u US znači oko 40 evra. Ovde je verovatno mnogo skuplje.
Može da se dopunjuje i prema onom staklencetu na sušaču, tako da mogu da prođem i samo sa crevcetom.
Neko još sa informacijama o mogućnosit nabavke? Ili bar gde da se raspitam (a da nije servis za auto-klime).
Comment