Klima Daewoo Nexia

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ludidzora
    CBC Senator XXL
    • 09.01.2012
    • 310
    • Banatsko Veliko Selo
    • Fiesta 200 iz mesta!

Klima Daewoo Nexia

E posto se poolako blize i topliji dani, treba i klimu srediti. Kad sam uzeo auto hladnjak je bio izvadjen. Po recima prethodnog vlasnika probusen je i odneo ga je na krpljenje te ovih dana treba da mi stigne. Sad treba njega da stavim, da vratim i kompresor, i povzem. Sta jos treba proveriti pre odlaska u servis na punjenje? Sto se tice kompresora, jel mogu nekako ispitati njegovu ispravnost/neispravnost dok je skinut?
  • krume
    CBC Član
    • 15.11.2011
    • 20
    • Prilep

Odg: Klima Daewoo Nexia

Da, kompressor se moze ispitati i proveriti koliko ima ulja u njemu i neke slicne stvari, ali to kod iskusnog majstora.
    Moja ti je preporuka da hladnjak, sad ovisi od starosti, da promenis i stavis nov, ako ti nije financiski problem.
    pozzzz

Comment

• GTX
      CBC Senator XXL
      • 13.09.2008
      • 422
      • Subotica
      • Nexia 1.5 16v

Za hladnjak tj kondenzator se slazem.Ja sam stavio polovan pre dve godine,sad treba opet da ga menjam,ali ce ovog puta biti napravljen od kondenzatora spoljne jedinice split klime (DIY varijanta),dakle bakarne cevi i nema sta da truli.Sto se kompresora tice,ne bi trebao da imas problema sa klipovima,ali bi bilo dobro da mu jednu stranu zacepis,a kroz drugu ga naduvas na 3-4Bar-a i ostavis tako pod pritiskom bar 24 sata da vidis da li pusta na semeringu ili dihtunzima.Na kraju ako je sve ok,prospes ulje iz njega,sipas novo (pise na njemu koliko ide),a ostatak sistema izduvas azotom (pozeljno i nekim freonom za ispiranje npr R141b ili R11).Ovo je sto bi trebalo da se odradi pa vidi koliko si u mogucnosti da odradis sam,a sta ces prepustiti majstoru

Comment

• ludidzora
        CBC Senator XXL
        • 09.01.2012
        • 310
        • Banatsko Veliko Selo
        • Fiesta 200 iz mesta!

Videcu... Ima ovde kod mene jedan sto servisira klime frizidera za neku firmu, pa ima koci njihovu spravu za freon, sam oje pitanje jel ima odgovarajuci, i ako moze to on da odradi, tj da napuni. Sutra cu da proverim kompresor, samo da smislim kako da odradim, da nadjem neke ventile, napunim vazduhom i ostavim ga da stoji.... i naravno javim kako sam prosao...

Comment

• ludidzora
          CBC Senator XXL
          • 09.01.2012
          • 310
          • Banatsko Veliko Selo
          • Fiesta 200 iz mesta!

Evo danas sam krenuo da vidim kompresor, bio je masan pa sam ga oprao. Od cega je bio takav ne znam, od ulja iz njega ili od motora... posto je motor bio sav masan pre generalne, pisalo ulje na sve strane.

Ispustio sam ulje iz njega, i od 265 ml koliko pise da ide izaslo samo 50 ml... to mi ne uliva poverenje. Isto tak osam probao da pustim vazduh kroz cevi. Kad pustim kroz jednu da drugoj curi malo, a kad pustim kroz drugu na ovu prvu curi vise. Tako dje kad izvrenm sraf za ispustanje ulja i pustim vazduh kroz jednu cev on i tu izlazi, i obrnuto, kad ga pustim kroz tu rupu gde je bio sraf izlazi kroz cevi. Nisam probao da ga ostavim pod pritiskom, nisam nasao sve sto mi treba. Ali da li je ovo normalno, da kad puzstim vazduh kroz cev da izlazi kroz mesto gde se pusta ulje, i obrnuto? Ne pusta ga brzo, nego onako, polako...

Comment

• GTX
            CBC Senator XXL
            • 13.09.2008
            • 422
            • Subotica
            • Nexia 1.5 16v

Normalno je.Freon protice kroz ceo kompresor,zato ti je i ostalo toliko ulja u njemu.Ostatak se zadrzao u sistemu,a jedna kolicina je iscurila zajedno sa freonom.Vazduh izlazi pod slabijim pritiskom zbog kapilarnog dela na potisu (Nexia nema termoexpanzioni ventil),zaboravio sam kako se zove taj deo u auto klimatizaciji,uglavnom to je sve ok.Kad vec radis sve to,proveri i lezaj na kompresoru mada za njegovu zamenu treba specijalan alat (da bi se skinulo el.mag.kvacilo).

Comment

• ludidzora
              CBC Senator XXL
              • 09.01.2012
              • 310
              • Banatsko Veliko Selo
              • Fiesta 200 iz mesta!

Kreno sam da skidam kvacilo bas da proverim lezaj i semering, ali sam se odma zaudtavio zato sto nemam odgovarajuci radapciger. Imam za skidanje magneta kod Tomosa ali je velik, potom sam probao da napravim ali bezuspesno. Nasao sam navoj od 1/2 cola navario maticu, sve... ali za malo, malo je samo manji. ovo je izgleda m20, a tako nesto sam nasao samo sitni navoj... trazim dalje, nace se nesto odgovarajuce...

Znaci ovde i freon dospeva u komptrsor gde se nalazi ulje? pa onda i malo ulja ode u sistem? znaci ako bi hteo da menjam ulje iscurela bi i neka kolicina frrona? Ako je sistem napunjen sa freonom... ili se sve u kompletu menja?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Kupi novi hladnjak klime! Ako ima sušač (dryer), a trebalo bi da ga ima - i njega kupi novog, jer otvoren (nezaštićen), nakon kratkog vremena biva uništen, zbog hygroskopnog (ili hidroskopnog?) aktivnog punjenja, koje se ne regeneriše.
                I proveru kompresora, prepustio bih dobrom majstoru za auto-klime, a ne šalabajzerima, priučenim majstorima za opravku frižidera, koji znaju samo da zamene kompresor i napune sistem rashladnim sredstvom. Naravno, i među njima ima dobrih, iskusnih i nadasve savesnih, ali se to pročuje nadaleko.
                Nakon izvršene opravke (remonta), sistem se prvo vakumira, čime se ujedno izvrši provera zaptivenosti! Sistem, koji na nekom mestu propušta, ne može se 100% vakumirati, što uređaj, kojim raspolažu servisi za auto.klime - signalizira. Nakon toga, sistem se puni propisanom količinom ulja i rashladnim sredstvom (freonom).
                Možda sam prevideo, ali nisam zapazio, da li si ispitao ispravnost isparivača, jer je on, jedan od češćih uzroka neispravnog rada klime. Posebno, kad se radi o vozilima tih godina. Kao što Jovo R. peva: ta kofa jebušna!

Comment

• GTX
                  CBC Senator XXL
                  • 13.09.2008
                  • 422
                  • Subotica
                  • Nexia 1.5 16v

Originally posted by ludidzora View Post
                  Znaci ovde i freon dospeva u komptrsor gde se nalazi ulje? pa onda i malo ulja ode u sistem? znaci ako bi hteo da menjam ulje iscurela bi i neka kolicina frrona? Ako je sistem napunjen sa freonom... ili se sve u kompletu menja?
                  Kod auto sistema nemoguce je zatvoriti jedan deo sistema da bi se vrsila intervencija na drugom.Prazan sistem se izduva i ispere azotom i nekim od prethodno navedenih freona,sipa se propisana kolicina novog ulja u kompresor i to je to.Freon je tu kolateralna steta.
                  @Franjo
                  Vakuumiranje se radi pre punjenja,ali se provera zaptivenosti radi stavljanjem sistema pod pritisak (azotom jer se kompresovanjem vazduha stvara vlaga u sistemu).

Comment

• ludidzora
                    CBC Senator XXL
                    • 09.01.2012
                    • 310
                    • Banatsko Veliko Selo
                    • Fiesta 200 iz mesta!

E od hladnjaka izgleda nista... zato sto je lik od koga sam uzeo auto, takav kakav je... trebao je da ga okrpi i posalje, kao je bio dogovor, a sad nece ni da se javi, cak ni supalj da mi posalje, al dobro, muka mi je vise od toga i takvih. Znaci zanima me sledece, da znam koliko keka da odvojim, pod uslovom da kompresor bude ispravan i ostalo sto bi trebalo... znaci:

1. koja je cena hladnjaka i gde ima da se kupi
                    2. dryer, ista stvar kao i za hladnjak
                    3. proveravanje sistema azotom, ili cime vec...
                    4. punjenje sistema freonom...

Onako otprilike, po stavkama, da bi mogao da prvo uzmem recimo hladnjak i dryer, pa onda da se skvrcam za dalje...

Comment

• krume
                      CBC Član
                      • 15.11.2011
                      • 20
                      • Prilep

Po pravilu menja se i susac, e sad ovisi kod tebe koliko je bio sistem otvoren i dali je stajao u vlaznoj sredini, ako je bilo to dugo, ondak treba da se promeni i to. Oko kompresora obavezno proveri i lezaj, to mozes i sam lako je samo okreni remenicu i vidi dali nesto susti ili ide glatko i lako. Svi sastavni delovi na spoju trbaju da budu ekstremno cisti i bez ogrebotine i naravno semerinzi ili takozvane "O" prstenove neosteceni.
                      Proveri prohodnost ekspanzionog ventila, i to mozes sam, samo duvaj u njega.....
                      Nakon montiranja komressora, a pre montiranja cevi na njega, po preporuku se sipa odgovarajuca kolicina ulja (obavezno vidi dali ide pag ulje ili je sistem za r12 freona, to je razlicino ! Sipa se odgovarajuca kolicina ulja, postave se cevi naravno se sve prokontrolise .... i sledi (ispiranja sistema sko je nesto sumljivo ok prljavstina) i nakon toga vakumiranje sistema i to po mogucnost 45 min do 1 sat. Dok je sistem pod vakumom moze se vidjeti dali sistem zaptiva kako treba ili ne, tako sto ako nesto nije u redu pasce vakum !
                      Ako je sve u redu slobodno puni sistem sa freonom. opet vidi koj gas ide R134 ili R12.
                      Nakon toga ako je sve bilo kako treba neces imati problema sa radom AC niti prostor za brigu vise godina.
                      pozzzz

Comment

• Dr.Klima
                        CBC Član
                        • 13.01.2012
                        • 21
                        • Zemun,Altina
                        • ROVER 75 1.8T 150HP 2005.

Na osnovu iskustva, savetujem da najpre obezbedis sve uslove za pokretanje sistema i pustanje u rad. Ulje u kompresor, TOLIKO KOLIKO JE ZATECENO U KOMPRESORU, nov( + 50 ml ulja) ili polovan kondezator ( ne znam sta je bolje, los KINEZ nov,ili dotrajao original...), UV boja,vakum i freon. Pokretanje sistema ce JEDINO SIGURNO pokazati sve mane istog. Sva pustanja, nepravilnosti i neefikasnost ce se u narednih 1-2 sata pokazati. Nikakve provere VAKUMOM ili AZOTOM nece dati konkretne podatke! Osim ako ne postoji VELIKO pustanje, o cemu necemo raspravljati, besmisleno je. Pravo stanje, kada je hermeticnost u pitanju, bice poznato tek nakon 10-ak sati rada klime. Savestan majstor, uz UV lampu,izvrsice detaljan pregled i znati gde "pusta".U medjuvremenu, ce sve necistoce i vlaga zavrsiti u FILTER SUSACU, i ako imamo srece, nece se zasititi i zapusiti. Ako ne,sledi zamena!
                        Ovo nije SKOLSKI PRIMER pokretanja zapustenog sistema, ali je jedini FINANSIJSKI PRIHVATLJIV u uslovima u kojima zivimo.
                        Naravno, STRUCNO vodjstvo u ovoj avanturi se PODRAZUMEVA!!!

Comment

• ludidzora
                          CBC Senator XXL
                          • 09.01.2012
                          • 310
                          • Banatsko Veliko Selo
                          • Fiesta 200 iz mesta!

Znaci ulje 50 ml u kompresor, toliko je bilo, + 50 ml u kondezator? A na kompresuru pise 265 ml.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

To ti je, kad se puni sistem!

Comment

• ludidzora
                              CBC Senator XXL
                              • 09.01.2012
                              • 310
                              • Banatsko Veliko Selo
                              • Fiesta 200 iz mesta!

A ako se ceo cisti zar ne bi trebalo koliko pise ili... To ce svakako raditi neko strucan nego me zanima cisto nako...

Comment

Working...
                              X