Cekaj malo. Pa do pre koji dan bilo je vezano za temperaturu, kao ispod 3-4stepena i ispravna klima nece se ukljuciti. Sta je sad ovo? Kao klima ce da radi i kad je minus. To sad nova teorija???
To su sarene spekulacije i zavise od slucaja do slucaja..odn. od stanja klime na autu. Ja sam proslog leta servisirao klimu i ove zime je radila na -8 bez problema.
to je bilo pa ne bas pre koji dan, tako su radile klime u autima tamo negde 60tih i 70tih godina kada su zaista bile upravljane termostatima (temperatura je bila metod kontrole).
to je odavno, kao sto rekoh pre oko 30tak godina izbaceno i zamenjeno sistemima koji se regulisu putem pritiska kao metoda kontrole ukljucivanja kompresora.
Kao klima ce da radi i kad je minus. To sad nova teorija
teorija je stara oko 100 (ili 200) i kusur godina i opste je poznata.
pre 20tak godina su stvorene mesavine koje formiraju rashladnu tecnost koje isparavaju i na minusima.
trenutno je aktuelan Puron (zamena za Freon, inace ista je maticna firma koja drzi licencna prava) koji isparava do nekih -15C.
to znaci da klima uredjaj radi do minus 15C a onda nastaju problemi.
kako se u autima jos ne koristi Puron (pritisci tu idu i do 40bara) jer je nesto komplikovanije (citati skuplje) napraviti sistem tako je i sa postojecim rashladnim sredstvima donji temperaturni prag tu negde minus 5 do minus 8 C gde je omogucen rad.
takozvana sledeca generacija klima uredjaja se ocekuje da ce moci da radi do nekih minus 25C, to je jos u fazi razvoja.
inace, klima uredjaji se jos nazivaju i toplotne pumpe. (princip rada je identican, semanticke su razlike)
da skratim, ispravan klima uredjaj u autu, pravilnom dozom rashladnog sredstva napunjen bi trebao da bez problema radi na nekih +3C a vrlo verovatno (u velikom broju slucajeva) i od nekih pocetnih -4 C (ili tu negde).
frigomehanicari mogu tacno iz iskustva (ili mi ostalo iz tabela) da zakljuce uz koliko pritisak na trenutnoj temperaturi je donja radna spoljna temperatura.
ocita se iz nomograma, na osnovu premerenih vredosti u radu.
@djolexl
nemoguce da je gas samo od stajanja izceznuo i da sad nista ne funkcionise.
to nemoguce je najcesci razlog prestanka rada klima uredjaja.
unutra je tecnost koja isparava u gas, a molekuli gasa vrlo lako napuste sistem koji je busan...tako da unutra ostane samo vazduh a vazduh nije sposoban za termodinamicki ciklus isparavanja.
vrlo prosto...nema "freona" u dovoljnoj kolicini unutar sistema, nema rada klima uredjaja.
klima uredjaj ne sme (NE SME) da stoji nekoriscen duze vremena, to gotovo sigurno dovodi do kvara samo je pitanje posle koliko vremena.
Mozda glupo pitanje posto sam laik po pitanju klime-znaci ipak postoji mogucnost da nista nije busno vec jednostavno zbog duzeg vremenskog perioda nekoriscenja klime gas malo "ispario-isceznuo" ili sta vec,sistem izgubio pritisak,kompresor nemoze da funkcionise i samo punjenje bi resilo problem.
Ili se to ja samo tesimjavascript:emoticon('')
Sarkazam
Majstor koji ti bude radio klimu ce videti gde curi, jer kad jednom krene opet ce za par dana, bitno da ti sipa UV boju. Ako su samo gumice to je smesan trosak, bar ovde gde ja odrzavam, 4gumice i ugradnja je bila 600din.
Bas bi bilo dobro da su samo te gumice,daj da i meni nesto prodje po novcanik ne toliko opazeno. Ali dok ne odem kod majstora............................ razmisljacu pozitivno
nece smetati, to je predvijdeno da bude unutar sistema.
cak su neke fabrike automobila ugradjivale jos na proizvodnoj traci UV tecnost, i kasnije time olaksavale kontrolu u servisu ako zatreba.
ta tecnost je hemijski kompatibilna sa uljima i rashladnim sredstvom.
naprotiv, suprotno gotovo sigurno znaci da je sistem busan negde cim je iscurela rashladna tecnost.
ne treba smetnuti sa uma da pojam busan se ne odnosi na rupetineeeee velicine 1mm vec na rupe velicine molekula.
znaci pricamo o nanometrima (na primer, cisto da imas predstavu o kojoj velicini se radi) ili manjim busotinama.
nano, 0.0000001 mm da bi bilo vidljivije o cemu je rec.
kao sto je receno, ako su zaptivne gumice to je najjeftinija popravka.
ako je rupa na primer na sklopu klip/ karika/ cilindar kompresora onda sleduje generalni remont.
kompresor klime obicno ima 7 ili 5 cilindara, tako da u tom slucaju sleduje remont x7 odnosno x5 po obimu materijala i radova.
ne zelim da te plasim, ali greska neupotrebe klime je vec napravljena i sada je samo pitanje srece da se to sanira sa najmanje ulozenog novca a da bude trajno i pouzdano resenje.
ipak, kompresor ima vise nivoa zastite i ne kvari se tek tako.
jedna od mera je da ne moze da se aktivira ako nema ulja/ rashladne tecnosti u dovoljnoj kolicini da obezbedi adekvatno podmazivanje klipova, radilice i ostaloga.
kao sto je receno, ako su zaptivne gumice to je najjeftinija popravka.
ako je rupa na primer na sklopu klip/ karika/ cilindar kompresora onda sleduje generalni remont.
kompresor klime obicno ima 7 ili 5 cilindara, tako da u tom slucaju sleduje remont x7 odnosno x5 po obimu materijala i radova.
Vidim da pominjes delove koji se nalaze u svakom motoru. Sta uopste podrazumeva remont kompresora i zasto je to toliko skupo, odnosno koliko znam najskuplji kvar na klimi je bas kad crkne kompresor.
I kako se radi remont, imaju gotovi kompleti ili je nesto drugo u pitanju?
ne nalaze se pomenuti delovi u svakom kompresoru (kako ti rece motoru).
ovo je opis klasicnog klipnog kompresora koji se najcesce koristi u autu (najjeftiniji).
postoje i druge vrste kompresora, recimo "screw" gde je daleko manja sansa za mehanicko habanje. ( i nema tih delova)
remont kompresora podrazumeva iste one radnje kao i klasican remont SUS motora.
obrada cilindara ili menjanje hilzne, klipovi, karike, bregasta, ventili, glava, dihtunzi....manje vise isto samo za red velicine preciznija obrada.
prevedeno, to znaci zahtevnija (skuplja) u svemu.
dodatno, ima 7 takvih sklopova (motora) za remont u jednom kompresoru-
7 klipova, 14 ventila, itd....
radilicu ne pominjem, to dodje kao sitnica u odnosu na sve ostale radove.
nov kompresor i nije tako skup, kostaju na izvoru oko 150 evra pa do 400 evra najskuplji.
druga stvar je koliko to naraste kroz citav lanac dogradnje.
sa druge strane, kompresor sve i da kupis samostalno, ne mozes da ga ugradis bez potrebnih specificnih alata i merne opreme.
alati i merila mogu da se kupe, to kosta oko 300-500 evra za pocetni set ali je onda i pitanje isplativosti jer ces to tada jednom i ko zna kada (ikada ?) ponovo koristiti.
da ne zaboravim, pri remontu kompresora obicno se radi i remont kvacila.
znaci zameni se lamela kvacila, proveri elektromagnetna korpa i na kraju podesi radni zazor lamele.
za kompresore se prodaju kitovi/ setovi za reparaturu.
pricam o klasicnim klipnim kompresorima, elektricni kompresori su sasvim drugi set carapa i jos uvek jako retki u autima (cini mi se da je Toyota presla na elektro kompresor u nekim modelima poput Priusa i hibridnih Lexusa).
Comment