Focus 1.6 tdci

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • hansf
    CBC Član
    • 01.08.2009
    • 68
    • Ns
    • Stilo MW MJet

Focus 1.6 tdci

Pozdrav....
    Danas sam imao prilike da provozam Fokusa 1.6 tdci, drugar ga je skoro uzeo polovan 2005 god. 90ks. auto lepo ide i trosi skoro 1.5- 2l manje nego moj multijet....
    Ono sto me zanima to je pouzdanost i izdrzljivost ovog motora i moguci problemi, znam da je PSA, da ga stavljaju u Mazdu mozda i Tojotu samim tim bi trebalo da je kvalitetan (valjda japanci znaju sta su uzeli). Na nekoliko Cro. i Fordovom sajtu nasao sam podatke da su prilicno nezni i osetljivi na- long service interval, tj ako im se ne menja ulje na vreme hoce da se zapusi sito uljne pumpe i napravi karambol u motoru i sa turbinom....
    Buduci da sam s tim uplasio coveka a auto je uvezen iz Italije, sta raditi? da li preventivno skinuti karter i oprati to sito ili sipati samo Wurth Engine cleaner da se opere motor i promeniti ulje...?
    Inace moze jos iskustava sa ovim motorom npr. ima li plivajuci zamajac, FAP filter, (stari dobri PSA 2.0/90 hp znam da nije imao), citam da ima neku kombinaciju lanca i zupcastog za pogon bregaste, koliko je to dobro resenje? Sistem ubrizgavanja Bosch ili delphi ? Otprilike cena velikog servisa i sta se sve menja posto je to sledeca operacija?
    Yugo- Das auto....
  • frog
    CBC Član
    • 03.04.2006
    • 10
    • Kragujevac

Re: Focus 1.6 tdci

Taj motor se ugradjuje u Peugeote, Citroene, Mazde, Fordove. Trebalo bi da je izdrzljiv i pouzdan, ali posto je u pitanju polovan automobil, sve zavisi kako je bio odrzavan i koriscen, naravno. Kriticne tacke za ovakve dizele su turbina, brizgaljke i pumpa visokog pritiska, a to su ujedno i sa aspekta odrzavanja najskuplje komponente. Neka obrati paznju na cistocu sistema, pre svega za ubrizgavanje, a potom i za podmazivanje, posto su dizeli tog godista uglavnom presli bar oko 150 000 km. Znaci, mogao bi, u svakom slucaju da doda u naftu Wynns aditiv za ciscenje brizgaljki, (oko 700 din, provereno dobar) a u staro ulje, pre zamene, neki od Engine Cleaner-a. Ne bi bilo lose i da se rezervoar nafte skine i ocisti od taloga, a brizgaljke mogu i na ultrazvucno ciscenje ako pocu da pokazuju znake zaprljanosti. Podrazumeva se zamena kvalitetnog sintetickog ulja na svakih 10.000 km i zamena filtera ulja, nafte (on moze i na svakih 20.000), vazduha i klime. 4l ulja i ova 4 filtera kostaju oko 7.000 din, ako se ne uzimaju Man filteri, nego recimo Filtron. To je mali servis. Veliki kosta ukupno od 300 - 500 E, sve zavisi da li radi ovlasceni servis ili neki privatni, a on pored operacija na malom servisu obuhvata jos i zamenu kaiseva i spanera. Inace, ta verzija od 90 PS ne bi trebali da ima FAP filter i plivajuci zamajac, na srecu. Pre gasenja motora valjalo bi ga ostaviti na leru bar 30 tak sec zbog turbine. Ne valja ga terati u visoke obrtaje cesto, preko 3000-3500, ide on dovoljno zabavno i lepo bez forsiranja. Potrosnja: minimalna realna sa penzionerskom voznjom 3.8 na otvorenom, po gradu oko 5.5-6 leti.

Comment

• BokiRS
      CBC Veteran
      • 20.06.2008
      • 174
      • Beograd

Ja mislim da svi tdci motori imaju plivajuci zamajac
      ne moze brze,jurimo 30

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Ima plivajuci zamajac,za fap ne znam...na pitanje vlasnika fordovog servisa,kakvi su ,dobio sam odgovor-da smo u Nemackoj ja bih ti ga preporucio,ovde kod nas ne...glavni problem kodirane dizne i los kvalitet dizela...motor moze da ispere ne sa engine flushom bilo kojim vec ili sa liqui moly-jem motor cleanom koji ima slican sastav kao i omega 907...

Comment

• gileip
          CBC Član
          • 14.12.2009
          • 11
          • Obrenovac

Ja imam taj motor na C4 i nema ni plivajući zamajac (dvostruki), a nema ni FAP filter! Provereno 100%! Tako da verujem da ni tvoj nema.

Comment

• somi_kac
            CBC Senator XXL
            • 03.04.2009
            • 796
            • Kać

TDCi ima plivajuci zamajac!!!
            OPEL Astra 1.6i
            OPEL Kadett 1.6
            ŠKODA Favorit

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

Da ne nagadjate ja cu vam reci: verzija od 90ks nema a od 110ks ima plivajuci zamajac.

Comment

• StudentBGD
                CBC Senator XXL
                • 18.12.2007
                • 1027
                • Beograd

Isto kazem da 1.6 90ks nema plivajuci zamajac (kao ni 6. brzinu)
                Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• gorans
                  CBC Senator XXL
                  • 09.03.2010
                  • 1525
                  • Beograd

Ako vas zanima bilo sta u vezi PSA motora slobodno me pitajte Motori 9H01,9HY i 9HZ imaju 110ks i 6b,a 9H02 i 9HX imaju 90ks i 5b.Postoji i verzija 9H03 koji ima 75ks.

Comment

• somi_kac
                    CBC Senator XXL
                    • 03.04.2009
                    • 796
                    • Kać

Ljudi, ja sam rekao TDCi, a od 90 konja je TDDi. Sestu brzinu nema Focus dizel, vec samo Mondeo i to ne svaki. Daj, nemojte da mesamo babe i zabe, vec da pomognemo coveku!
                    OPEL Astra 1.6i
                    OPEL Kadett 1.6
                    ŠKODA Favorit

Comment

• Vlada_nbgd
                      CBC Senator XXL
                      • 11.09.2005
                      • 1066
                      • Novi Beograd/Topcider
                      • ford focus sport pack

Izgleda da ti mesas babe i zabe.Ovde je rec o 1.6 motoru koji je tdci i postoji u varijantama 110ks i 90ks.
                      A motor na koji ti mislis je 1.8 90ks tddi.
                      FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• somi_kac
                        CBC Senator XXL
                        • 03.04.2009
                        • 796
                        • Kać

U pravu si, ja sam mislio na stariji Focus. Izvinjavam se svima.
                        OPEL Astra 1.6i
                        OPEL Kadett 1.6
                        ŠKODA Favorit

Comment

• hansf
                          CBC Član
                          • 01.08.2009
                          • 68
                          • Ns
                          • Stilo MW MJet

Evo da se javim, nisam bio tu neko vreme....
                          Hvala za konstatacije u vezi zamajca i fap filtera....to je za nas skroz pozitivna stvar .
                          Inace mislim da fama oko eurodizela kod nas ne bi trebalo da vazi vise od kada je uveden euro5, ukoliko naravno ne sipate na nekim divljim pumpama. Ja sipao na nekoliko (eko, mol, nis, itd), i zakljucio da moj auto najbolje radi na Nis-ov ED, naravno sipam iskljucivo na maloj pechurki gde je najveci promet....mada mislim da je sve to otprilike isto.
                          Te kodirane dizne.....jesu li na svim tdci/hdi motorima ili je svojstveno samo fordu ili fordovim 1.8tdci Uopste da li je poznato je li to boschov sistem ubrizgavanja kao kod mene ili simens, delphi itd. koji su poznatiji po osetljivosti na kvalitet ulja i goriva? Hvala....
                          Yugo- Das auto....

Comment

• frog
                            CBC Član
                            • 03.04.2006
                            • 10
                            • Kragujevac

Ostade mala nedoumica koji ti, u stvari motor imas u Fokusu, jer PSA motor u Fokusu od 1560 cm3 ima 109 PS i ima oznaku 1.6 TDCi i ima Bosch sistem ubrizgavanja. Motori od 1.8 mogu biti 1.8 TDCi (100 i 115 PS) i 1.8 TDdi (75 i 90 PS) i ne bi trebalo da su PSA. Najbolje se kotira Siemensov sistem i ima najsavremenije brizgaljke, a najosetljivijim se pokazao Delphi.

Comment

• StudentBGD
                              CBC Senator XXL
                              • 18.12.2007
                              • 1027
                              • Beograd

Ima i 1.6 90ks, PSA naravno
                              Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

Working...
                              X