Sad sam skinuo glavu i dihtung je vrlo malo ostecen izmedju cilindra i vodenog kanala ali dovoljno da gura kompresiju u vodeni prostor.Posto sam sacuvao predhodne dihtunge,uporedio sam ih i svaji je ostecen na drugom mestu sto me navodi na to da nije problem ni glava ni blok vec nesto trece.Primetio sam jos jednu stvar a to je da sam neki sraf na glavi jedva popustio a neki mnogo lakse.Sta to moze da znaci?Da,5 srafova su mu van dekle a 5 su ispod ventil dekle,znaci neki su na suvom a neki u ulju.Ima li to neki znacaj?
Uzeo sam od M-a dihtung Victor Reinz pa planiran sutra da ga pakujem i voleo bih da cujem ako neko ima neku sugestiju pre no sto ga sklopim.Hvala.
Posebno obrati pažnju na čistoću navoja u bloku kao i navoja na šrafu,premeri dužinu šrafova i proveri istegnutost navoja šrafova.
Naravno,kada očistiš,sve lepo zaulji. Pre montaže obriši navoje u bloku i šrafove od suvišnog ulja,da nebi imao "hidroudar" na šrafove prilikom pritezanja glave.
Koristi kvalitetne rastvarače,kao što je karb. kliner ili nitro razređivač i četku za šrafove ili četkicu mesinganu za navoj u bloku.
Obezbedi da šraf ne udari u dno i da lagano klizi prilikom zavrtanja. Bitno je da proveriš i istegnutost svih šrafova.
Sve mi je jasno osim toga kako da proverim istegnutost srafova.Mislim,imam jos 10 srafova u rezervi (polovni) pa kako da znam koji je istegnut a koji nije?
Fabrički podatak o dužini šrafa i šubler , merenje koraka navoja mernim češljem , pregledom i analizom utvrđenog stanja dela šrafa gde navoj prelazi u stablo šrafa. Za poslednje je potrebno iskustvo.
Šraf se,pre nego što pukne (prilikom pritezanja glave ili sl.) isteže manje ili više uglavnom u zoni koja spaj stablo šrafa i navoj šrafa. Konstrukcijski predviđena zona deformiteta. Navoj se ređe isteže,tako da je najpouzdaniji metod...prvoopisani.
Imam subler ali nemam fabricki podatak o duzini srafova U autodati pise da nije potrebna zamena srafova,ako je to tacno.
Hvala Stratose na angazovanju i pomoci
Uobičajeno nije potrebna zamena ili fabrika nije predvidela da se menjaju prilikom svakog pritezanja glave...
Bilo bi dobro kada bi bio siguran da su u fabričkim okvirima. Potraži nove u prodavnici pa premeri, eventualno premeri sve tvoje stare pa uporedi.
Ja sam "izgubio" svoju bazu podataka a i slab sam sa dizelima...još japanac
Svi su ti istegnuti,i svi su bili istegnuti pre nego si poravnjao glavu odnosno sad su jos duzi nego sto su bili. Uzmi nove i stegni pravilno po uputstvu koje si dobio uz dihtung.
Polako se ovo pretvara u mnogo veci trosak od planiranog Ne znam posto su novi srafovi ali moram da uzmem i zupcasti kais,spaner,termostat,cep hladnjaka i antifriz.A posto mi se cuje druk lezaj sad cu da skidam i menjac pa da menjam i set kvacilai novo ulje za menjac.Kad vec sve to radim onda cu i da mu zamenim sajtne,uradim podnu zastitu i ofarbam ga u belu perlu Jos da razbusim i da mu nabacim alu felne pa da to bude pravi Young timer.
Termostat necu da menjam jer je ovaj ispravan.Turio sam ga u dzezvu i otvorio je dosta pre kljucanja vode.Po auto dati i kako sam pitao u radnji,otvara na 82c dok je ovaj kod mene 88c ali ima utisnuto NISSAN na njemu i uliva mi mnogo vise poverenja od bilo kog novog.Da li mu znaci nesto tih 6c? Moj komsija kaze da je to razlika izmedju majce i dukserice
Komšija se vrlo slikovito izražava. Zapamtiću...
Može i sa tim termostatom,kao i do sada. Ako si siguran da je ispravan i da sigurno ne propušta kada je hladan...možeš da prištediš.
Posto imam jos 2 rashodovana CD17 motora koji mi sluze za delove,izabrao sam 10 na oko naj boljih srafova.Rupe u bloku sam dobro isprskao karbo klinerom i zatim izduvao kompresorom a srafove sam ocistio zi(v)canom cetkom i karbo klinerom.Zatim sam svaki sraf prstima proterao kroz svaku rupu u bloku i idu glatko bez otpora.Medjutim primetio sam da kada zavijem sraf do kraja (prstima) i uhvatim ga (sraf) za glavu,ima mali luft levo desno,znaci mogu da ga "njisem".Jel to nesto nije u redu?Evo pijem jutarnju kaficu (al sam poranio) pa cu u garazu da ga pakujem
Comment