RENAULT Megane II 1.9 dCI 2002. - prosecna potrosnja ?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • click
    CBC Veteran
    • 13.09.2007
    • 128
    • Beograd

Hajd' da dodam jos nesto. Svi znate da Meg II nema komandu gasa preko sajle, vec sistem drive by wire, sto nije nista neobicno. E sad, glavna caka, mozda je neko primetio, a ako i nije neka proba: u prvoj polovini hoda papucica gasa ne reaguje bas promptno, odnosno pomeranje papucice gasa po kolicini ubrizganog goriva nije jednako u prvoj i drugoj polovini hoda pedale. Uff, sad vidim da sam zakomplikovao; drugim recima, ako pritisnete papucicu gasa 1 cm u prvoj polovini njenog hoda i takodje 1 cm u drugoj polovini hoda, kolicina ubrizganog goriva NIJE ISTA. U drugom slucaju je mnogo veca i omogucava razvoj snage brze u kriticnim situacijama. Dakle, mije u pitanju linearna progresija, vec eksponencijalna. Ili, ako vam je pedala cesto u drugoj polovini svog hoda, jasno vam je zasto vam auto vise trosi.. Napravljeno bas zbog stednje..
    I jos jedna fora sa papucicom gasa: pritisnite je lagano do kraja, pa onda jos malo.. Oseticete nesto zanimljivo...

Comment

• nenasan
      CBC Član
      • 15.10.2007
      • 73
      • Šabac

U jednoj temi sam i sam komentarisao da mi automobil zimi poveća potrošnju.
      Međutim dobijao sam odgovore da zbog zagrevanja auto troši više.Zaboravite na tu priču o saughu radi se o zagrejanom autu na radnoj temp.
      Znači prosto skroz zagrejan auto obrtaji na 800 što je ujedno i dokaz o režimu rada zagrejanog motora što i temperatura pokazuje,ali šta leti na kostantnoj brzini 140 km/h troši 5.7 do 5.9 isto sve zimi i troši od 6.7 do 7.0.Neko kaže možda neke sonde mere da je zima pa mu treba takva potrošnja ali činjenica je takođe da motori bolje vuku ako je hladan vazduh,tako da ja mislim da su to sve nagađanja koja na žalost ni serviseri ne znaju da objasne za razliku u potrošnji.Ako neko ima neko konstruktivno objašnjenje neka piše edukacije nikad dosta.
      Nego, gde su serviseri na ovim forumima da nam to plastično objasne a ne da se mi nagađamo.

Comment

• nenasan
        CBC Član
        • 15.10.2007
        • 73
        • Šabac

A koliko konja ima klikov dci.
        Možda ako je 110 racionalnije raspolaže sa gorivom i meni u gradu ne spušta ispod 8-8.5 obrtaji do 3000(izvlačenje ali ne uvek).
        Da li neko zna kakav je to skup na koji me renault klub pozvao.

Comment

• Neskroman
          CBC Član
          • 23.02.2008
          • 25
          • Beograd

Da li neko zna kakav je to skup na koji me renault klub pozvao.
          Ne, ali cu rado da idem s tobom

Salim se ali dajte ljudi da se nadjemo, napravimo neki skup, da se vozimo malo...

Comment

• mercator234
            CBC Veteran
            • 03.08.2007
            • 106
            • tel.net.ba

Ovako moj megane 1.9 dci 120 ps (2004godina)

po BC troši 8.2 gradske a ja nisam nježan na gasu nimalo, a oko 7 otvorene(tj poluotvorene) u nekim idealnim uvjetima možda litar manje, sve u svemu 7.5 prosječno troši 70% gradska/ 30 % otvorena

Comment

• nenasan
              CBC Član
              • 15.10.2007
              • 73
              • Šabac

Slažem se sa mercatorom u potrošnji i da dodam gorivo je njesra,počeo sam da sipam na eko helenik,pa to su sve prevaranti ko zna šta oni sipaju u zadnje vreme mi se iz auspuha oseća običan dizel što sam posumnjao na motor ali ne dimi samo je kvalitet u pitanju.
              Nego jednom sam gledao emisiju sa nekim ing. koji kaže da zimi proizvode i benzin i dizel po kriteriju za zimu pa moguće da zato troše više,sve je to dobro ortak je pre neki dan kupio Mondeo 2.0 tdci ispod 10 u gradu ne može a 8 na otvorenom i vše.

Comment

• driverGT
                CBC Veteran
                • 29.09.2004
                • 154
                • Zemun

Pa nije vam nesto mala potrosnja na tim meganima.Trose kao benzinci....

Comment

• nenasan
                  CBC Član
                  • 15.10.2007
                  • 73
                  • Šabac

Svako ko je promenio dosta automobila ima iskustvo sa benzincima da po gradu troše 10l i više.Ne zaboravite da je reč o 1.9 motorima od 120ks,a koliko troši benzinac od 1.9 po gradu.
                  Da se ne ubeđujemo provereno da dizeli po gradu troše bar za 2 litre manje od bezinca u istoj klasi.Znam imao sam dovoljan broj da bih to znao.
                  A isto tako megan 1.5 dci mog prijatelja po gradu troši 5.5 l. tako da ne možeš reći da reno auto troši mnogo,čak šta više u prilog tome troše manje od većine vozila.

Comment

• driverGT
                    CBC Veteran
                    • 29.09.2004
                    • 154
                    • Zemun

Ma znam ja to ali ipak je meni onda isplativije da vozim na plin.
                    Jer ako trosi 8.5 litara dizela po 92 dinara to je onda 780 dinara.Za te pare ja dobijem skoro 16 litara plina koje nema sanse da potrosim po gradu za 100 km.

Comment

• Nole84
                      CBC Član
                      • 12.11.2007
                      • 19
                      • Zvornik

Sve je to lepo, a koliko kosta ugradnja plina u novija vozila? Ljudi ja sam vozio Oktaviu 1.8 20v sa 125KS a sada vozim lagunu II sa 1.9dci 120ks i samo mogu reci da je razlika ogromna u gradu a na otvorenom putu mala. A uzgred plin za moju bivsu Oktaviu bi kostao oko 900e sto po meni i nije bas isplatna investicija, bolje je uloziti jos malo i kupiti dizela i jos ako je Reno .

Comment

• nenasan
                        CBC Član
                        • 15.10.2007
                        • 73
                        • Šabac

Mišljenja su podeljena ali ipak idu u prilog štednje što je dobro.
                        Evo ja sam ovako postavio stvari za budućnost.
                        Ako kupim nov,ganc nov auto, to će biti benzin sa butanom ,a za razliku para u odnosu na dizel ,bolji paket opreme.
                        Ako je polovan onda u svakom slučaju dizel recimo i mazda 6 takođe toyota kao i reno verovatno i sitroen troše malo dizela tako da izbor je jasan bar u mom slučaju.

Comment

• Neskroman
                          CBC Član
                          • 23.02.2008
                          • 25
                          • Beograd

Evo samo da potvrdim onu potrosnju od koje sam dosta odstupao u pocetku.
                          Znaci kad sam kupio auto, malo sam ga vise gazio, prosek 43,2 km/h cini mi se, trosio do 9l, mozda i preko...
                          Sad mi je prosek 29,7 a potrosnja izmedju 8.3l i 8.5...
                          Na otvorenom (autoput) ne znam jer vozim dosta brzo, od 150-200km/h tako da i tu zna da potrosi....
                          Uglavnom, zadovoljan sam s kolima...

Pozdrav

Comment

• mercator234
                            CBC Veteran
                            • 03.08.2007
                            • 106
                            • tel.net.ba

Potrošnja mEgan 1.9 dci 120 PS

Ljudi 200 km/h (autoput Zagreb -Split)u 6-brzini obrtaja negdje oko 3200 o/min, trenutna potrošnja 6,5 l !!!!, ukupno za tih nekih 400 km autoputa prosječno mi auto potrošio 5,8 l... a prosjek na BC bio 135km/h a znate da BC snima i kad ja stanem(a stavao sam)..kolone(a bilo ih je)...itd realni prosjek voženje je bio oko 170 km/h...
                            trenutno meni troši zanači moj mix fifty-fifty 6.7l...ja zadovoljan.....

Comment

• Nole84
                              CBC Član
                              • 12.11.2007
                              • 19
                              • Zvornik

Za voznju u tim brzinama jos kako si rekao bilo je i stajanja i guzve sto znaci uspori-ubrzaj potrosnja od 5,8l je po meni fantasticna, skoro i nemoguca.

Comment

• mercator234
                                CBC Veteran
                                • 03.08.2007
                                • 106
                                • tel.net.ba

Megane 1.9 dci 120 ps-2004 godina- 130000 KM

Ovako, ali usitinu realno, presjek svih mojih vožnji u zadnjih 20.000 km :

Autoput Split-Zagreb - 170km/h prosjek - vjerovali ili ne 6,5 l
                                Otvorena cesta bez visokog pritiska na gas: 4,5 - 5,5 l
                                Gradska ljeti: 6,6 - 7,3 l
                                Gradska zimi: 7,2 - 9,0

Dakle kao što vidite nema univerzalne potrošnje, sve ovisi od uvjeta vožnje, kao i od stiskanja papučice gasa, dakle, meni koji vozim auto relativno brzo omjer grad/otvorena je 75/25% - prosječma potrošnja je oko 7l.
                                Samo da napomenem auto je u fantastičnom stanju, svakih 10.000 km mjenjam ELF Evolution, auto radi i ide ko bombona ( samo da ne bi neko rekao ne valja ti auto )

Comment

Working...
                                X