nijebitno
... na tom istom D+ prikljucku kada je otkacen sa alternatora i kada je dat kontakt trebalo bi da se izmjeri prakticno napon akumulatora, ako je sve u redu na liniji regler-signalna lampa-kontakt brava-akumulator. Ako grijesim neka me neko ispravi.
Ovo mi zvuci zanimljivo,ukoliko je tacno,pa neka neko potvrdi jer koliko ja kapiram tako bi mogao da proverim da li je u pitanju regler ili ne?
... na tom istom D+ prikljucku kada je otkacen sa alternatora i kada je dat kontakt trebalo bi da se izmjeri prakticno napon akumulatora, ako je sve u redu na liniji regler-signalna lampa-kontakt brava-akumulator. Ako grijesim neka me neko ispravi.
Ovo mi zvuci zanimljivo,ukoliko je tacno,pa neka neko potvrdi jer koliko ja kapiram tako bi mogao da proverim da li je u pitanju regler ili ne?
dakle, sada pričam samo o D+ kontaktu tj žici.
dat kontakt, na D+ žici koja je otkačena i visi u vazduhu MORA da bude 12V (ili 12,2 V ili slično svejedno).
sijalica na instrument tabli MORA da je ugašena.
žicu D+ spojiš privremeno na blok negde tj na masu. sijalica MORA da se svetli.
to je ispravno stanje.
dalje, kada se vrati D+ žica na regler.
motor isključen, dat kontakt. regler prespaja interno na masu i sijalica MORA da svetli.
motor upaljen, na kontaktu je naravno, regler interno prespaja (genriše no nije bitno sada) na 12V i sijalica MORA da se ugasi.
ispravno stanje.
dakle, regler ima 2 stanja- povezan je izvod i na masu i na 12V zavisno od toga da li alternator miruje ili se okreće.
1) regler 2 komada su zamenjena bez uspeha.
2) četkice su dobre
3) alternator 2 komada su zamenjeni bez uspeha
4)sama sijalica instrument table svetli, znači ispravna
5) D+ linija koja povezuje sijalicu i regler nije ispitana
6) nije ispitano da li radi kontakt brava-instrument tabla- sijalica kako treba.
redosled-
1) izmeri na kraju D+ žice (kraj kod reglera) stanje sa datim kontaktom , stanje bez datog kontakta i stanje sa kontaktom i žicom prislonjenom na masu.
pronadji bilo koju shemu aletarnatora i shemu punjenja od bilo kog auta i prouči malo.
biće ti odmah jasno ovo o čemu pišem, isti je princip kod svih auta.
ovo zato što mi liči po osnovu čudjenja i pitanja da ti nije baš jasno kako to sve radi, a dok nije jasno teško je uraditi dijagnozu sistema ma koliko se mi ovde trudili da uputimo.
znači shemu toka struje od bilo kog auta na papiru pogledaj, tj odštampaj i biće ti neuporedivo lakše ispratiti šta se dogadja.
Comment