HID ili LED?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zlocesti
    CBC Veteran
    • 24.06.2008
    • 116
    • Beograd

Re: HID ili LED?

ja sam imao priliku da vidim an jednom auto gde su takve sijalice bile ..

u pitanju je bio neki clio iz rumunije ...

realno losije svetle od ksenona .. ali za dugo svetlo su do OO

posto ili da stavite njih ili obicna halogena ...

http://www.njuskalo.hr/farovi-svjetla-t ... las-626014
    eto recimo u hrvatskoj posto su . . ..

Comment

• Igor_sd
      CBC Veteran
      • 23.12.2007
      • 146
      • Smederevo
      • 607 2.2 B tiptronic

Ja lepo pitah.
      Da li neko pouzdano zna sta fabricki ide u Tiguana?
      Dva nezavisna fara za oboreno i dugo. Oboreno xenon 200% (mada se i ono pali trenutno) i dugo, iste temperature koje radi bukvalno kao blic. Cak, brze se odaziva od halogene.
      Ajd`, pitacu ga da mu uzmem opet Tiguana pa da otvorim i javicu ostalima.
      Hvala svima, u svakom slucaju na trudu.

Comment

• vracarac
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2007
        • 364
        • Beograd
        • Opel Astra G

Ima Bi-xenon, pishe na sajtu...
        Bi-Xenon Headlights
        More energy efficient than halogen, they emit a powerful bluish-white light. Also, all Bi-Xenon headlights feature a built-in leveling and steerable light system. They turn as you turn. So whether you’re on the road or off it, you’ll better see what’s around the corner.

Opel Astra G 1.8 16V - Opel club Srbija

Comment

• nismo
          CBC Član
          • 29.10.2006
          • 84
          • BG-Konjarnik

Na Tiguanu je pouzdano Bi-Xenon.
          I za oboreno i za dugo svetlo korsiti jedan izvor svetla i smesteni su u socivo. To sto vidis kao posebno dugo svetlo, jeste pomocno dugo svetlo sa halogenom sijalicom i prvenstveno sluzi za abelndovanje kada su oborena svetla iskljucena. Kada vozis i ukljucis duga svetla xenon nadjaca halogenu sijalicu tako da njen efekat prakticno i ne vidis.

Sto se tice LED svetla koliko znam jedino LEXUS-ovi noviji hibridi ( ls 460h i rx 450h ) i TOYOTA PRIUS trece generacije ih imaju u pononudi. Kod ostalih prozvodjaca su jos uvek u razvoju.

Comment

• Igor_sd
            CBC Veteran
            • 23.12.2007
            • 146
            • Smederevo
            • 607 2.2 B tiptronic

Drugaciji su farovi na ovome. Definitivno. Slikacu nekom zgodom, ako se dobro secam, ima i po dva reda ledova, jedan umesto pozicije, drugi narandzasti umesto migavca, a ovde gde je ovome migavac, tu je jos jedno socivo. Sve ovo drugo stoji, okrece farove levo-desno kao ajkula i kad se volan smota vise (parkiranje ili bas ostra krivina) upali i jos po jedno sa strane. Ne znam dal ima neke veze za koje je trziste radjen, jer je ovaj uzet u Dubaiju kao model za proslu godinu sa nekim extra popustom. Bar tako kaze.
            Aj da modifikujem pitanje, kod mene su xenon u oborenom i H1 na dugom. Odvratna je razlika izmedju bele i zute boje kada upalim dugo, jer ne gasi oborena. Ako tu uradim konverziju na xenon, ostajem bez ablendovanja? Ili je tehnika malo uznapredovala? I dajte neki link (moze i na PM) gde kod nas ima LED sijalica.

Comment

• Igor_sd
              CBC Veteran
              • 23.12.2007
              • 146
              • Smederevo
              • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by nismo
              Na Tiguanu je pouzdano Bi-Xenon.
              ...Kod ostalih prozvodjaca su jos uvek u razvoju.
              U isto vreme smo pisali, vec si mi odgovorio
              Hvala

Comment

• vracarac
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2007
                • 364
                • Beograd
                • Opel Astra G

Mozda ovo?? Ne znam shta bi drugoo moglo biti...

VW Tiguan: Black headlights by Hella

Ustvatri nije ni ovo, ovo su obichni Tigan farovi, samo u crnoj varjanti...
                Opel Astra G 1.8 16V - Opel club Srbija

Comment

• Igor_sd
                  CBC Veteran
                  • 23.12.2007
                  • 146
                  • Smederevo
                  • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by vracarac
                  Mozda ovo?? Ne znam shta bi drugoo moglo biti...

VW Tiguan: Black headlights by Hella
                  Jok, ima sociva, dve staklene kugle, nebitno, da ne pogadjamo, cim se prolepsa vreme, uzecu mu auto pa da otvorim i vidim.
                  Hvala.

Comment

• Corsa d
                    CBC Član
                    • 12.03.2009
                    • 50
                    • Pozarevac

Bi-Xenon Headlights
                    More energy efficient than halogen, they emit a powerful bluish-white light. Also, all Bi-Xenon headlights feature a built-in leveling and steerable light system. They turn as you turn. So whether you’re on the road or off it, you’ll better see what’s around the corner.

[/quote]
                    Halogena sijalica koja se ovde vidi pored sociva nalazi se kod prednjih adaptivnih svetala tj. svetla koja prate pokrete volana( Adaptive Front Light-AFL) i sluzi za dodatno osvetljavanje krivina i raskrnsnica! To isto imam i ja na Corsi D!

Comment

• radebgyu
                      CBC Senator
                      • 03.02.2009
                      • 244
                      • Beograd

Originally posted by zverko
                      koliko li kostaju ove LED sijalice i da li ima da se kupe kod nas, zna li ko?

ono sto sam nasao na netu su uglavnom sijalice za poziciju ili za maglu tj preporucuju se za maglu.
                      Probaj kod onog u Backom Petrovcu http://jubox.info/
                      http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

taj u backom petrovcu bravi nesto nalik na daylight a sto se tice full LED osvetljenja audi R8 ima varijatu uz doplatu ali skupo u krv.
                        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Originally posted by StudentBGD
                          Kazes da su kod nas skuplji, ali gde uopste ima da se kupe? Na kom naponu radu? Kakvo osvetljenje daju u odnosu na halogen/xenon?
                          Malo kasnim sa odgovorom, nisam mislio na cenu kompletne sijalice koja ide u far i ne znam gde ima da se kupi, nego na cenu pojedinačne Lueox LED diode odgovarajuće snage da ih bude što manje ipak ih treba smestiti u far da što više svetla, neće nikad biti direktne zamene kao što je slučaj sa ksenonima, nego pravljenje prema faru, sa sve rastavljanjem fara i elektronikom za nivelaciju i pomeranje dugo kratko u h4 varijanti.

Radi se na tome, dosta zavisi od donatora, projekat za nešto drugo je u pripremi, ali kad stignu mašine biće jako prostora za igranje sa ovim, ja sam sebi već poluosmislio kako i šta za probu.
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                          11.04. 0:12 #2
                          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• StudentBGD
                            CBC Senator XXL
                            • 18.12.2007
                            • 1027
                            • Beograd

Ok, hvala
                            Imam xenon na kratkim pa rekoh da moze nesto slicno i za duga, da vidim dalje i bolje...
                            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• nikks
                              CBC Početnik
                              • 09.04.2008
                              • 5
                              • Krisevac

Evo sta sam ja nasao. Nije reklama, ja narucio pozicije za sebe sa 13dioda, ima i H1 i H3 i .....
                              http://www.deltad.co.yu/v3/index.php?op ... &Itemid=24

Comment

• CyberianIce
                                CBC Početnik
                                • 23.07.2010
                                • 8
                                • Novi Sad
                                • Fiat Punto 1.2 16V

Ima li smisla stavljati LED u farove?

Postovani clanovi,

Nemojte mi zameriti ako negde na forumu vec postoji odgovor na moje pitanje. Teme poput ove sam citao od pocetka, ali poslednji postovi su stari 9 godina (u momentu zaljucavanja teme sto je cest slucaj). I sama ova tema je 3 dana mladja od isusovog magareta (sto je na njemu ujahao u Dzeruzalem) ali barem nije zakljucana. (inace, zakljucavanjem tema, koje je jako ucestalo na ovom forumu, cesto pravite slepi kolosek ciji se pragovi lagano gube u zaboravu vremena, a tehnologija ne prasta i svakim danom ide dalje. Licno podrzavam meru udaljavanja clanova koji pisu gluposti sa foruma a zakljucavanje tema ne! Time sami sebi lepimo flastere na usta zbog nekoliko dokonih nabedjivaca i pritom forum lici na lanjski kirbaj - opsta sorka na svakom cosku)

U poslednje vreme sam se bavio konverzijom unutrasnjeg osvetljenja u LED, naime zamenio sam sve fabricke narandzaste SMD LED komponente istim samo crvenim. Posto je gotova instrument tabla, displej, centralni klaster sa kontrolama i klima uredjaj, rekao bih da vise nemam gde da stavim LED u enterijer. Sledeci korak ce biti zamena svih ovih crvenih ledova sa RGB, ali posto su vecina njih u SMD formatu, to nece biti lako izvesti pa sam resio da nastavim na spoljnoj signalizaciji - za sada.

Malo me plasi da menjam glavna svetla u LED. Dakle potreban mi je osvrt; Godina je 2018, LED tehnologija se rapidno razvila i neprestano se siri u svim pravicma. LED sijalice danas imaju CAN emulatore, hladnjake i slicne aksesoare, pa me interesuju vasa misljenja: Da li vredi ugradjivati ove sijalice u automobil koji fabricki ima H1 sijalice u smislu sta se time dobija a sta gubi, da li ste to radili na vasim automobilima, kakve probleme moze izazvati ova konverzija, kakav je kvalitet LED sijalica koje se mogu naci na nasem trzistu, koliki im je radni vek, kako se vidi po kisi, po snegu, po suvom kolovozu, itd.

Hvala unapred!

Comment

Working...
                                X