Punjenje akumulatora bez skidanja klema

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Punjenje akumulatora bez skidanja klema

Pravilo je, da se kleme skinu za, sve vrste akumulatora prilikom dopunjavanja (obnavljanja, recharge). Izuzetak je, ako se želi kratka dopuna i startovanje pod punjačem. Za klasične olovne sa elektrolitom, pravilo je da se skinu sa vozila zbog bezbednosti po vozilo usled curenja kiseline, pa i eksplozije. Kod Ca/Ca ta opasnost ne postoji, ali ima dosta razloga da se i oni skinu s vozila, od pada "+" kleme i kratkog spoja, do topljenja izolacije kablova ako akumulator više "vuče" a el. zaštita otkaže.

Za ispravnost alternatora nije merodavan pokazatelj naponon punjenja, već struja punjenja u Ah. Napon punjenja reguliše regler i on će pokazati oko 13 V, davao alternator 100 mA ili 30 A. Majstori uglavnom izbegavaju takvo merenje, već se oslanjaju na napon i kontrolnu sijalicu, da li se pali ili gasi.

Nisi napisao koliko je akumulator star, jer i on ima svoj vek, koji je opet zavisan o puno faktora: da li je odgovarajući kapacitet za tvoje vozilo, opšte stanje instalacije vozila i uslovi korišćenja (noćna vožnja i sl.). Bilo je puno slučajeva, da novi akumulator u kratkom roku otkaže zbog greške u proizvodnji.

Ako nakon dopunjavanja akumulatora u kratkom roku, na primer preko noći ili vožnje padne napon ispod 12 V, zameni akumulator jer ne "drži vodu" - gecrkt!

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

http://www.autostart.co.rs/npp/diodne.html .. mozes da se raspitas za delove.
      nekad ti majstori imaju neke diode pa to preleme,mada najbolje da se zameni.
      i da se provere svi spojevi alternatora,mozda je korodirao negde neki spoj ili zica.
      posten majstor tje da ti proveri i zameni sta treba.

@Franja .. ukljuce se svi potroshachi pa opteretish alternator sa nekih 20-30A ..pa onda merish napon koji uspeva da odrzhi.
      ukljuche se : (duga svetla,grejac zadnjeg stakla,ventilator na najvetju brzinu.)
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• milan_g1
        CBC Senator XXL
        • 07.02.2007
        • 863
        • Karaburma

Sa akumulatorom sam prezadovoljan, Topla 75Ah, star 3 godine i svakakva maltletiranja je preziveo. Ma najverovatnije je problem u diodnoj ploci, poseticu, majstora, posten elektricar pa cu videti na cemu sam.

Sve spojeve sam ocistio sad za vikend, osmirglao i namazao sa masti...

Edit: Diodna ploca za bosch alternator Golf 1 je 1300 din
        "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

Milane, jel to cena nove diodne ploce ?
          Originally posted by Valent Vudriga
          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Originally posted by zoranbg

@Franja .. ukljuce se svi potroshachi pa opteretish alternator sa nekih 20-30A ..pa onda merish napon koji uspeva da odrzhi.
            ukljuche se : (duga svetla,grejac zadnjeg stakla,ventilator na najvetju brzinu.)
            Tako je! Ako nije veliki pad napona baci akumulator!

Comment

• milan_g1
              CBC Senator XXL
              • 07.02.2007
              • 863
              • Karaburma

Jeste, cena nove diodne ploce. prodavnica Delmax Kraljevo
              "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• struja
                CBC Član
                • 20.03.2009
                • 65
                • nis

Kad skines alternator,rasturi ga i odvoj stator od diodnu plocu.Ispitaj diode,glavne a i pobudne.Ako je neka stradala onda je sto posto pobudna koja kosta 5 din.Ima ih tri tako da iako je otisla jedna mozes da ih zamenis sve tri.Aako su otisle glavne onda menjaj celu plocu.Regler mozda nije stradao tako da mozes da vratis stari pa da probas.Kad namestis alternator upali auto i testiraj kao sto je objasnjeno.Ako nece da ugasi lampicu odmah,daj jaci gas ili prespoj na kratko B+ I DF.Smo nakratko

Comment

• milan_g1
                  CBC Senator XXL
                  • 07.02.2007
                  • 863
                  • Karaburma

Danas posle posla idem kod elektricara pa cu videti sta on kaze...

Edit:
                  Bio kod majstora, covek prvo izmerio napon, 14V je dobijao ali kad sam mu rekao da mi tinja lampica na leru malo je dotegao kais, zamenili smo regler. Stavio je ovaj novi sto sam kupio i tek kad je nesto prespojio (nisam video sta) regler je proradio. Ponovo je merio samo na leru, sa svim mogucim potrosacima, sa punim gasom... stoji na 14V i ne mrda. Kaze da je punjenje po propisu, bas kako treba. Ako ujutro imam probleme 99% je do akumulatora (sto me je bas obradovalo), ali mislim da ce izgurati jos ovu zimu. Kaze da pratim stanje pa ako opet ne puni dovoljno da dodjem da skidamo alternator na detaljniju proveru. E da, vise mi ne tinja lampica na leru! Uzeo mi je 200 din

Pozz svima

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

To "malo zatezanje kaiša" je verovatno rešilo problem, a regler je radi sigurnosti zamenio usput.

Sa srećom!

Comment

• ragazzoni
                      CBC Senator XXL
                      • 24.02.2009
                      • 774
                      • Obrenovac i okolina
                      • Opel Omega 2.0i-16v

1. OBAVEZNO skinuti kleme, zato što ispravljači nemaju savršeno ispravljanje struje, već najčešće samo jednu poluperiodu, te može oštetiti osetljive elektronske uređaje novih tehnologija, uopšte na automobilu, naročito novijih produkcija-nije reč samo o alternatoru.
                      2. Ne morate otvarati akumulator, jer ih ni u vožnji niko ne otvara-izuzetno ako se puni jakim strujama. Na kraju krajeva imate akomulatore koji se i ne mogu otvoriti bez da ih ne oštetite. Nadam se da ovde govorimo o ispravljačima za široke narodne mase, jačina 5-6 A
                      3. Nikada kada pozajmljujete struju nekome za startovanje automobila nemojte vaš automobil držati upaljen, zato što postoji mogućnost da razorite alternator koji u tom momentu ima informaciju da je jako slab napon u sistemu i trudi se da dopuni ekspresno. Ako se to odigra za par sekundi možda se i provučete, ali ako iscrpljivanje traje dugo ode i vaš alternator.
                      4.Akomulator se posle normalnog starta dopuni za 2-3 minuta. Alternator ima prvu fazu punjenja posle starta koja moze ići i do 50 A ali kratkotrajno da bi dopunio akumulator. Posle toga puni u skladu sa potrebama potrošačima.
                      Ipak proverite instalaciju, nije OK. da se ne dopuni ni posle 4-5 min.
                      5. Trajenje punjenja akomulatora se računa ovako: vreme punjenja=kapacitet akomulatora:nazivnom snagom ispravljača,
                      što bi bilo recimo 55ah:5a ispravljača=11časova punjenja.
                      6.Ne odspajajte priključke sa akomulatora dok je ispravljač uključen, zbog vodonika koji se oslobađa i može eksplodirati
                      To je po pravilima!!!!
                      A to što je neko dopunio akomulator za 20 min pa uspeo da upali, ili što je zajmio struju sa gasom do daske pa mu se ništa nije desilo ili što je taman upalio pa se zadimi instrument tabla ili prestade da radi centralna ili što je ovo i ono ne bi trebalo da bude pravilo. Voleo bih da se jave svedoci pogorelci, koji i nemaju pojma zašto im je i šta stradalo. Smatram da ipak sa nekom dozom stručnosti dajem komentare u najboljoj nameri da pravilno ljudima pomognem.
                      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• struja
                        CBC Član
                        • 20.03.2009
                        • 65
                        • nis

Alternator puni 14v a struja punjenja zavisi od akumulatora koliko je prazan.Nikakva posebna elektronikana nema na alternatoru.Posle startovanja padne napon akumulatora pa samim tim i alternator puni vise sve dok se ne izjednaci napon akumulatora i alternatora.Kako napon akumulatora raste tako je struja punjenja manja i obrtno.Kada ukljucumo sto vise potrosaca opterecujemo akumulator ali i alternator koji povecava struju punjenja da bi podmirio potrosace i odrzao akumulator oko 14v.Prilikom paljenja vozila sa upaljenim motorom jeste da opterecujemo alternator ali stedimo akumulator. Poklopci se skidaju obavezno prilikom punjenja da bi se oslobodili praskajuci gasovi od kojih je najopasniji vodonik.Mala varnica koja moze da se javi prilikom skidanja stipaljki ispravljaca ili namestanjem klema moze da izaaove eksploziju i osteti akumulator ali ida izazove ozbiljne povrede.

Comment

• milan_g1
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2007
                          • 863
                          • Karaburma

Evo od kad sam bio kod majstora nisam dopunjavao accu a vrti kao blesav! Stalno mi je upaljen grejac zadnjeg stakla, ventilator, svetla, muzika (amp, woof) i akumulator je za sada ok, tj. pun.

Majstor mi je rekao da je instalacija u savrsenom redu pa ako ne bude hteo zivahno da vergla na minusu da je 100% akumukator kriv. I pitao sam ga za punjenje sa klemama i njegov odgovor je bio kratak i jasan, NIKAKO!!!

Comment

• struja
                            CBC Član
                            • 20.03.2009
                            • 65
                            • nis

To nikako vazi ako treba nekom drugom da pomognes ali kad bi se ti naso u nevolji i niko nece da ti pomogne pravdajuci se s tom filozofijom onda se nebi slozio s majstorom.Ja sam bezbroj automobila tako upalio i nikad mi nista nije otkazalo

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Originally posted by struja
                              Ja sam bezbroj automobila tako upalio i nikad mi nista nije otkazalo
                              Pitanje je bilo dopunjavanja akumulatora, a ne startovanje motora uz pomoć punjača-startera.

Comment

• DAEWU
                                CBC Veteran
                                • 16.03.2009
                                • 194
                                • lazarevac

Dvadeset godina kako vozim od toga vecinom polovnjake ili neke krseve.U ona ,,sretna vremena,, kada nisam imao ni za benzin a kamoli za nov aku.redovno sam ga punio bez skidanja klema i nikada nije bilo nikakvih problema.Nekazem da je to ispravno,vec iznosim svoje iskustvo.

Comment

Working...
                                X