Problem grejanja kontakata imam na 2 mesta, ali jedno mesto me kolje odavno. Ventilator kabine koristi kabal veceg preseka nego "normalni". Pre par godina mi se istopio osigurac, koji je poceo da topi i sopstveno leziste na osig.kutiji, uplasio sam se da se nesto ne zapali pa sam otkacio zice sa osig.kutije, odvojio ih na stranu, stavio nove buksne (obicne "zenske"), zalio sve kalajem. Kabal se ne greje, nego osigurac koji gurnem u te buksne. Nekad je samo topao, a nekad pocne da se topi. Otprilike na najvecoj brzini ne moze da sastavi 15min rada a da ne pocne da se topi. Cak sam buksne i osigurac krvnicki stegao klestima. Ne bih da lemim zato sto bi mi trebalo 1/2h da ponovo sve povezem ako mi zataji grejanje , zima ide. Da ne pricam da bih na svako riknjavanje osiguraca morao da kabal kratim, na kraju mi nista ne bi ni ostalo. A i nemam uvek pri ruci lemilicu i 220V napona da mogu da se s tim zanosim. Svi ostali kontakti vezani za ventilator, prekidac, motorce ventilatora su mrtvi hladni i cvrsto stegnuti. Motorce je sveze izbiksnovano i podmazano, trenje skoro da ne postoji dok radi.
Po difoltu tu ide 30 A osigurac.
Treba mi savet, kakve buksne su se najbolje pokazale za obicne ubodne osigurace ? Ili mozda ima neko drugo resenje ? Da li bolji kvalitet buksni i samog osiguraca ima neke veze ? I jedno i drugo kupujem gde stignem, ne razlikujem bas sta je dobro ili lose. Fabricko resenje je drzalo ~ 20 godina, ali je novu osig.kutiju za asconu nemoguce naci, a ne smem da opet vracam to sto se pregreva dole gde ne mogu da opipam ili da nanjusim ako nesto krene naopako.
Slicno pregrevanje imam i na ablenderu, tacnije na upaljena duga svetla, samo to nije tako upadljivo, dodje nekako toplo. A ovo na osiguracu ventilatora moze kafu da skuva koliko je vrelo.
Hvala
Po difoltu tu ide 30 A osigurac.
Treba mi savet, kakve buksne su se najbolje pokazale za obicne ubodne osigurace ? Ili mozda ima neko drugo resenje ? Da li bolji kvalitet buksni i samog osiguraca ima neke veze ? I jedno i drugo kupujem gde stignem, ne razlikujem bas sta je dobro ili lose. Fabricko resenje je drzalo ~ 20 godina, ali je novu osig.kutiju za asconu nemoguce naci, a ne smem da opet vracam to sto se pregreva dole gde ne mogu da opipam ili da nanjusim ako nesto krene naopako.
Slicno pregrevanje imam i na ablenderu, tacnije na upaljena duga svetla, samo to nije tako upadljivo, dodje nekako toplo. A ovo na osiguracu ventilatora moze kafu da skuva koliko je vrelo.
Hvala
Comment