Pregrevanje elektrokontakata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

Pregrevanje elektrokontakata

Problem grejanja kontakata imam na 2 mesta, ali jedno mesto me kolje odavno. Ventilator kabine koristi kabal veceg preseka nego "normalni". Pre par godina mi se istopio osigurac, koji je poceo da topi i sopstveno leziste na osig.kutiji, uplasio sam se da se nesto ne zapali pa sam otkacio zice sa osig.kutije, odvojio ih na stranu, stavio nove buksne (obicne "zenske"), zalio sve kalajem. Kabal se ne greje, nego osigurac koji gurnem u te buksne. Nekad je samo topao, a nekad pocne da se topi. Otprilike na najvecoj brzini ne moze da sastavi 15min rada a da ne pocne da se topi. Cak sam buksne i osigurac krvnicki stegao klestima. Ne bih da lemim zato sto bi mi trebalo 1/2h da ponovo sve povezem ako mi zataji grejanje , zima ide. Da ne pricam da bih na svako riknjavanje osiguraca morao da kabal kratim, na kraju mi nista ne bi ni ostalo. A i nemam uvek pri ruci lemilicu i 220V napona da mogu da se s tim zanosim. Svi ostali kontakti vezani za ventilator, prekidac, motorce ventilatora su mrtvi hladni i cvrsto stegnuti. Motorce je sveze izbiksnovano i podmazano, trenje skoro da ne postoji dok radi.

Po difoltu tu ide 30 A osigurac.

Treba mi savet, kakve buksne su se najbolje pokazale za obicne ubodne osigurace ? Ili mozda ima neko drugo resenje ? Da li bolji kvalitet buksni i samog osiguraca ima neke veze ? I jedno i drugo kupujem gde stignem, ne razlikujem bas sta je dobro ili lose. Fabricko resenje je drzalo ~ 20 godina, ali je novu osig.kutiju za asconu nemoguce naci, a ne smem da opet vracam to sto se pregreva dole gde ne mogu da opipam ili da nanjusim ako nesto krene naopako.

Slicno pregrevanje imam i na ablenderu, tacnije na upaljena duga svetla, samo to nije tako upadljivo, dodje nekako toplo. A ovo na osiguracu ventilatora moze kafu da skuva koliko je vrelo.

Hvala
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
  • rudic.m
    CBC Senator XXL
    • 30.07.2008
    • 407
    • Odžaci

Re: Pregrevanje elektrokontakata

I ja sam imao isti slucaj sa ventilatorom kabine.Izvukao sam zice i spojio preko buksni i za sad nema pregrevanja.MIslio sam i da je do motora ali sam i to menjao ,kao i zice i isto se desavalo.
    viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

vezi relej da rasteretis

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

Ok, samo mi treba mala pomoc da ne zapalim nesto, nisam nesto mnogo vican tim stvarima : obican relej 30A 5 pinova, sklanjam osigurac sa strujnog kabla, kabal ubadam u 30 na releju, drugi kraj kabla stavljam na 87a, sa prekidaca dovodim struju (u stvari sve 3 struje, pa koja okine) na 85 , stalnu masu na 86... a gde mi se tu sad uklapa osigurac , tj. gde ce najmanje da trpi a da se ne istopi, a istovremeno da zastiti motorce ventilatora ?

Comment

• miskovolvo
          CBC Veteran
          • 22.02.2010
          • 171
          • Aleksinac

javi se i dodji do mene da popijemo pice i resavamo grejanje za 15min

Comment

• Vidan KV
            CBC Senator XXL
            • 24.10.2007
            • 432
            • Kraljevo
            • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

...ček,ček...a ko plaća to pivce?

Comment

• antoniki
              CBC Član
              • 25.10.2006
              • 42
              • Pančevo

Uzmi rele sa cetiri izvoda. Stalnu struju stavi na 30, masu na 85, zicu sa prekidaca na 86, a sa 87 ide na osigurac.

Comment

• alexa05
                CBC Senator XXL
                • 23.07.2006
                • 1769
                • Smederevo
                • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Originally posted by Vidan KV
                ...ček,ček...a ko plaća to pivce?

Pa obicno onaj ko zove
                EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Ovako, na jedvite jade sam zalemio muske buksne na osigurac, pa sve to zavukao u zenske (takodje zalemljene na strujni kabal). Sve sam isprskao sprejom za el.kontaktre i sad su kontakti mrtvi 'ladni i na najvecoj brzini. Ipak je zenska buksna namenjena muskoj od iste vrste , a ne onim patrljcima na osiguracu. Na nekim mestima gde je amperaza manja moze i da prodje, ovde nije moglo. Kupio sam i relej sa 4 pina 30A, nek se nadje, inace zbog plina imam vise desetina releja na autu, nece da se baci.

Miskovolvo, znam ja da ti znas znanje, nego kako da dodjem do tebe a istovremeno zeni da objasnim da necu kod tashte (zivi u R.banji, prolazi se kroz Aleksinac). Lakse bi mi bilo da si u Pirotu. Pivce cemo svakako da popijemo, ovako ili onako. U mom kraju pice iznosi domacin, a gost ne dolazi praznih ruku, tamo kod tebe ne znam kako je ....

Opet sam lemilicom popravljao auto. Mozda ovo nase pisanje nekome i koristi. Pozdrav svima i hvala.

Comment

• banekg
                    CBC Senator XXL
                    • 06.09.2010
                    • 1274
                    • Nis
                    • Toyota Carina e 2.0

Samo da dodam, mozda bude od koristi: prvo i osnovno kupiti kvalitetne osigurace. Imao sam problem grejanja osiguraca od ventilatora grejanja koji je bio od onih kineskih vrlo jeftinih. Po savetu prijatelje elektricara sam na obliznjoj pumpi kupio kvalitetne osigurace (u ruci se oseca kvalitet) koji su daleko skuplji, ali je to ipak simbolicna cena - mislim 10 din. po komadu, i vec dve godine nijedan problem.
                    Long Live CBC!!!

Comment

Working...
                    X