Focus 03god,magle stakla

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Focus 03god,magle stakla

Imam problem sa magljenjem stakala na focusu 2003god.Bez obzira na koji polozaj stavim prekidace za grejanje on magli izuzetno mnogo.Ono sto sam primetio je da kada mu ukljucim recirkulaciju ne menja se zvuk i intenzitet duvanja tako da sumnjam da je ostalo aktivirano recirkuliranje vazduha.Kako to da proverim i otklonim?
  • comi 1342
    Moderator
    • 28.09.2005
    • 1126
    • NS
    • Giulietta ,PUG 106,

Odg: Focus 03god,magle stakla

Kod Focusa II, restajling, vidim da se menja filter klime tako što se moraju skinuti pedale komandi...
    Ako je tako i kod starijeg modela, onda je jasno zašto nemaš dotok spoljnog vazduha... ko zna kad su menjali filter...
    A dijagnostika,... pa voziš iza nekog TAM-ića, najjednostavnije...
    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Originally posted by gorans View Post
      Imam problem sa magljenjem stakala na focusu 2003god.Bez obzira na koji polozaj stavim prekidace za grejanje on magli izuzetno mnogo.
      Isti slučaj sa mojim meganom! Iz uputstava nisam našao rešenje, jer su samo opisali funkcije prekidača. Nakon dugo eksperimentisanja, ustanovio sam, da je rešenje problema sledeće:

1. odmah po startu postaviti grejanje na maksimum
      2. izbor usmeravanja ventilacije samo položaj grejanja
      3. dugme recirkulacije postaviti na grejanje+recirkulacija (donji položaj je samo recirkulacija, kad je uključena klima)
      4. uključiti ventilator u položaj 3 (od max. 4)
      5. kad odmagli šoferku i počne koliko-toliko da greje, dugme ventilacije prebaciti na grejanje+usmeravanje prema nogama.

Ovo poslednje, zasluga je moje žene, koja se požalila, da joj se noge, tri godine smrzavaju, tj. od kupovine vozila. Uvek sam držao na položaju grejanja, pa je duvao samo prema šoferki i izduve na centralnoj konzoli!

Comment

• macaneli
        CBC Senator XXL
        • 04.08.2008
        • 327
        • sremska mitrovica - Genova
        • S-max

upali klimu i nece ti vise magliti,a na tvom focusu se filter klime nalazi ipod haube,tj one crne plastike iz dva dela sto naleze na soferku
        ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Filter se nalazi ispred suvozaca i zamenio sam ga.Medjutim primetio sam da se sliva voda na njega i da je mokar pa sam ga izbacio i probao bez filtera pa opet magli.Jedino ne magli kad otvorim malo prozor i stavim prekidac u polozaj za soferku a tada sam pali klimu.Sumnjao sam na mali hladnjak ali sam presao vec 1000km i ne fali mu antifriz.Zbunjuje me sto se ne desava nikakva promena u intenzitetu duvanja i zvuku vazduha kada uklj/isklj recirkulaciju.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ako je sve ok i ne treba da se zvuk protoka vazduha menja jer je isti kapacitet protoka ventilacije.

Promena zvuka se dogadja kada nesto nije dobro podeseno pa postoji razlika u brzini kretanja vazduha.

To moze i da bude fabricki konstrukcioni problem, nije mali broj vozila gde je sistem ventilacije ofrlje napravljen pa ne moze da funkcionise u jesen / zimu.
            Imao sam jednog Forda ranije, bez klime,i taj je fabrickom konsrtukcijom imao ugradjeno zamagljivanje stakala i to se desavalo uvek kada je vlazan vazduh prakticno od oktobra do marta.

resenje je bilo zamena auta (nije samo zbog toga bio kod mene vrlo kratko).

Za prvu pomoc, proveri da nisu slucajno zapuseni otvori/ ventili za od****vanje vazduha negde u zadnjem delu kabine (u gepeku, u blatobranima, ispod krova u C / D stubu i slicno).

Osnovni zakon fizike je zamena oko 5000- 6000 litara svezeg vazduha u minuti koji treba da udje i mora takodje i da izadje tj da stalno struji kroz kabinu.

Ako samo ulazi onda stoji i vrlo brzo se zasiti sa vlagom.

To podrazumeva da je sam auto napravljen tako da ima korektan sistem ventilacije, ako nema moze da pomogne da otvoris zadnji prozor za delic, za pola prsta i na taj nacin omogucis stalni protok vazduha.

Pri tome pusti grejanje na najjace.

Ako imas nesto postavljeno u blizini stakla (kapu, sesir, novine, prvu pomoc, bilo sta) sto moze da ometa kruzenje vazduha narocito pozadi treba skloniti.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Originally posted by gorans View Post
              Zbunjuje me sto se ne desava nikakva promena u intenzitetu duvanja i zvuku vazduha kada uklj/isklj recirkulaciju.
              Normalno, jer ventilator duva istom snagom (brzinom) na koju je podešen. Isključenjem recirkulacije, možeš samo osetiti promenu u intenzitetu grejanja, jer struji samo spoljašnji vazduh.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

Re: Focus 03god,magle stakla

recikulacija radi tako sto se neka klapna prebaci i umesto da uvlaci vazduh spolja, vrti onaj vec postojeci u kabini. Ne znam za auto na kom ventilator ne promeni zvuk prilikom prebacivanja klapne.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• TECA
                  CBC Senator XXL
                  • 14.10.2007
                  • 2355
                  • Oz

Tako je,mora se osetiti promena ako klapna radi,a najverovatnije da ne radi.Uglavnom se nalazi ispod plastike soferke.Nadji nacina da je nekako otvoris.Pokusaj ispod ili iza kasete suvozaca da je otvoris

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Hvala svima na pomoci,problem je resen! Skinuo sam kasetu ispred suvozaca i video da je klapna zatvorena i pri uklj/isklj recirkulacije ne reaguje pa sam je rukom gurnuo u polozaj da uvlaci vazduh spolja.

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

I sada ne reaguje na dugme? Stalno otvorena! Kad si već otvorio, mogao si proveriti, da li imaš napon na tom dugmetu i da li samo dugme funkcioniše. Ili je slab kontakt na drugom mestu?

Comment

Working...
                      X