Imam problem sa magljenjem stakala na focusu 2003god.Bez obzira na koji polozaj stavim prekidace za grejanje on magli izuzetno mnogo.Ono sto sam primetio je da kada mu ukljucim recirkulaciju ne menja se zvuk i intenzitet duvanja tako da sumnjam da je ostalo aktivirano recirkuliranje vazduha.Kako to da proverim i otklonim?
Focus 03god,magle stakla
Collapse
X
-
Odg: Focus 03god,magle stakla
Kod Focusa II, restajling, vidim da se menja filter klime tako što se moraju skinuti pedale komandi...
Ako je tako i kod starijeg modela, onda je jasno zašto nemaš dotok spoljnog vazduha... ko zna kad su menjali filter...
A dijagnostika,... pa voziš iza nekog TAM-ića, najjednostavnije..."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
-
-
Originally posted by gorans View PostImam problem sa magljenjem stakala na focusu 2003god.Bez obzira na koji polozaj stavim prekidace za grejanje on magli izuzetno mnogo.
1. odmah po startu postaviti grejanje na maksimum
2. izbor usmeravanja ventilacije samo položaj grejanja
3. dugme recirkulacije postaviti na grejanje+recirkulacija (donji položaj je samo recirkulacija, kad je uključena klima)
4. uključiti ventilator u položaj 3 (od max. 4)
5. kad odmagli šoferku i počne koliko-toliko da greje, dugme ventilacije prebaciti na grejanje+usmeravanje prema nogama.
Ovo poslednje, zasluga je moje žene, koja se požalila, da joj se noge, tri godine smrzavaju, tj. od kupovine vozila. Uvek sam držao na položaju grejanja, pa je duvao samo prema šoferki i izduve na centralnoj konzoli!
Comment
-
-
Filter se nalazi ispred suvozaca i zamenio sam ga.Medjutim primetio sam da se sliva voda na njega i da je mokar pa sam ga izbacio i probao bez filtera pa opet magli.Jedino ne magli kad otvorim malo prozor i stavim prekidac u polozaj za soferku a tada sam pali klimu.Sumnjao sam na mali hladnjak ali sam presao vec 1000km i ne fali mu antifriz.Zbunjuje me sto se ne desava nikakva promena u intenzitetu duvanja i zvuku vazduha kada uklj/isklj recirkulaciju.
Comment
-
-
ako je sve ok i ne treba da se zvuk protoka vazduha menja jer je isti kapacitet protoka ventilacije.
Promena zvuka se dogadja kada nesto nije dobro podeseno pa postoji razlika u brzini kretanja vazduha.
To moze i da bude fabricki konstrukcioni problem, nije mali broj vozila gde je sistem ventilacije ofrlje napravljen pa ne moze da funkcionise u jesen / zimu.
Imao sam jednog Forda ranije, bez klime,i taj je fabrickom konsrtukcijom imao ugradjeno zamagljivanje stakala i to se desavalo uvek kada je vlazan vazduh prakticno od oktobra do marta.
resenje je bilo zamena auta (nije samo zbog toga bio kod mene vrlo kratko).
Za prvu pomoc, proveri da nisu slucajno zapuseni otvori/ ventili za od****vanje vazduha negde u zadnjem delu kabine (u gepeku, u blatobranima, ispod krova u C / D stubu i slicno).
Osnovni zakon fizike je zamena oko 5000- 6000 litara svezeg vazduha u minuti koji treba da udje i mora takodje i da izadje tj da stalno struji kroz kabinu.
Ako samo ulazi onda stoji i vrlo brzo se zasiti sa vlagom.
To podrazumeva da je sam auto napravljen tako da ima korektan sistem ventilacije, ako nema moze da pomogne da otvoris zadnji prozor za delic, za pola prsta i na taj nacin omogucis stalni protok vazduha.
Pri tome pusti grejanje na najjace.
Ako imas nesto postavljeno u blizini stakla (kapu, sesir, novine, prvu pomoc, bilo sta) sto moze da ometa kruzenje vazduha narocito pozadi treba skloniti.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by gorans View PostZbunjuje me sto se ne desava nikakva promena u intenzitetu duvanja i zvuku vazduha kada uklj/isklj recirkulaciju.
Comment
-
-
Re: Focus 03god,magle stakla
recikulacija radi tako sto se neka klapna prebaci i umesto da uvlaci vazduh spolja, vrti onaj vec postojeci u kabini. Ne znam za auto na kom ventilator ne promeni zvuk prilikom prebacivanja klapne.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Hvala svima na pomoci,problem je resen! Skinuo sam kasetu ispred suvozaca i video da je klapna zatvorena i pri uklj/isklj recirkulacije ne reaguje pa sam je rukom gurnuo u polozaj da uvlaci vazduh spolja.
Comment
-
-
I sada ne reaguje na dugme? Stalno otvorena! Kad si već otvorio, mogao si proveriti, da li imaš napon na tom dugmetu i da li samo dugme funkcioniše. Ili je slab kontakt na drugom mestu?
Comment
-
Comment