Koliko pomazu maglenke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Alekre
    CBC Senator XXL
    • 12.09.2005
    • 780
    • Smederevo

Koliko pomazu maglenke

Koliko maglenke pomazu u takvim situacijama?Ima li efekta?
    Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Originally posted by Alekre
    Koliko maglenke pomazu u takvim situacijama?Ima li efekta?
    Itekako, to sam tek shvatio pri ovakvoj magli. Imam i ekstra svetla (Osram Silver Power), koja su super za maglu. Ali ako naidjes na udes, nema izbegavanja. Cak i da ukocis, naicice na tebe neko ko ne moze da ukoci...

Comment

• civi
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2005
      • 1492
      • Pozarevac

Mislim da se jedino u srbiji placa kazna za fabricke maglenke
      Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
      - Kako to misliš, kočim?

Comment

• zvrle
        CBC Senator XXL
        • 01.11.2005
        • 961
        • Beograd, Batajnica
        • Golf 4

Koliko kosta otprilike ugradnja maglenki za Golf-a i da li se mora raditi neki atest?
        Kakva kazna?
        “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• ibiza
          CBC Senator XXL
          • 16.03.2005
          • 304
          • Beograd
          • Renault clio sport 172

Ugradnja maglenki kosta nesto smesno kod nekog plasticara mada sigurno imas fabricko mesto za maglenke.Atest ti nije potreban a kazna se placa u slucaju ako vozis sa upaljenim svetlima za maglu kad nje nema 1500dinara.

Comment

• zvrle
            CBC Senator XXL
            • 01.11.2005
            • 961
            • Beograd, Batajnica
            • Golf 4

Imam mesto nego cisto pitam koji je kes u pitanju.
            Znam za tu kaznu pisali su ortaku ali me zbunilo ono fabricke maglenke,kao da je posedovanje maglenki protivzakonito.

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Korisne su, ali dosta zavisi i od nacina ugradnje (bolje su postavljene na Ignisu nego na Almeri). Najcesce su mi potrebne na relaciji Zemun-Pazova gde vidljivost zna da bude i 1 metar.

Po zakonu su zabranjene kada nema magle i po gradu, kada najvise smetaju, pogotovo zadnje.
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

svetla za maglu pomazu dosta ali samo kada su ispravno montirana i podesena kako treba.
                mogu da budu (po zakonu) zute ili bele boje, napred obavezno u paru i koriste H3 sijalicu.

nazad je svetlo za maglu crvene boje, jedno i montira se sa leve strane vozila.
                koristi ili klasicnu 21W sijalicu ili halogenu (onu malu, ne znam oznaku napamet).

maglenek napred se montiraju sto je nize moguce i treba da se podese tako da osvetljavaju odlicno bokove ispred/poredvozila (bele i zute linije na putu odnosno stubicesa macijim ocima) i dobro napred do daljine od oko 20tak metara.

ali, sve i sa najboljim maglenkama vidljivost je losa i treba se adekvatno sporo voziti da se moze uociti prepreka na putu.

takodje, za jedan prst otvoriti prozor vozaca i osluskivati sta se napolju dogadja.

iako je i najgusca magla zvuk se prostire bez smetnji i kao takav nosi puno informacija koje mogu pomoci.

posto se pominje gusta magla prema Pazovi mislim da sam doziveo i gore.

dolina pored Save (ZG-BG autoput) oko Kutine, Ivanic Grada je tradicionalno puna magle, a najgore sto sam ikada u zivotu doziveo po pitanju magle je u dolini reke Une, Bosanski Novi gde uporedo idu uzani put i zeleznicka pruga sa nekoliko ukrstanja.

tu je vidljivost bila manja od 30cm, odnosno ne vidi se gde se hoda.

posto je put krivudav, uzan nisam mogao da se zaustavim, spora voznja i prvi motel/restoran/parking i sacekao da se magla razidje.

posle toga, nigde jos nisam sreo tako gustu maglu koja satima moze da "stoji" u mestu.

jos jedna stvar iz iskustva- duga svetla su totalno beskorisna u magli i imaju efekat samozaslepnjenja.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Dutchman
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 741
                  • Vracar centar sveta

Uh i mene nerviraju zadnje u gradu extra... dodushe kod mene je na prekidachu za svetlo prvi polozaj prednje drugi polozaj ukljuchuje i zadnje...

zadnje maglenke iz meni nepoznatog razloga na kolima sa simetrichnim shtopaljkama se isporuchuju samo sa levom sijalicom... iskreno ja sam i desnu stavio... koliko su nashi panduri pametni da mi ne naplate kaznu shto je nemam ... a kad vec postoji instalacija stavish sijalicu bolje svetli a i lepshe je kad je simetrichno....

Chesto pored dunava ima magle a na obrenovachkom pre neko veche je vidljivost na delovima puta bila i 1 metar... sticajem okolnosti cale me je isto pitao ima li razlike i mogu vam reci da ima ne toliko u daljinu vec bolje osvetljavaju put i vidite liniju i rupe... ali u svakom sluchaju su tu gde im je mesto i ja ih koristim kad god je potrebno....
                  Prevelika slika u potpisu!

Comment

• zvrle
                    CBC Senator XXL
                    • 01.11.2005
                    • 961
                    • Beograd, Batajnica
                    • Golf 4

Ja sam za ovih par godina vozjne samo 2 puta vozio po ekstra gustoj magli i to oba puta na relaciji Nova Pazova-Batajnica. Trebalo mi je oko 45 min da stignem kuci

jos jedna stvar iz iskustva- duga svetla su totalno beskorisna u magli i imaju efekat samozaslepnjenja.
                    To je i meni cale rekao.
                    Probao sam par puta da vozim sa dugim ali bas zaslepljuje od tada vozim sa kratkim svetlima po magli

Comment

• -Vedran-
                      CBC Senator XXL
                      • 03.10.2004
                      • 3255
                      • Beograd

Imao sam priliku da jednom vozim po extra gustoj magli na Obrenovackom putu.Vidljivost je bila svega nekoliko metara.Probao sam sve varijante sa svetlima i najbolje sam video kad sam farove drzao na pozicijama i naravno upaljenje maglenke...
                      Power of dreams !!!

Comment

• Vocko
                        CBC Senator XXL
                        • 25.04.2005
                        • 4556
                        • nBGd

Obrenovacki put (stari, koji ide kroz Ostruznicu) je katastrofa kada se spusti magla, ne preporucujem cak ni dnevnu vonznju po istom zbog gomile rupa i seljaka koji uce da voze/loze se. Doduse ortak mi je rekao da su ga komplet sredili sada.

Magistralni put ka Obrenovcu je takodje bio uzas za voznju po magli, dok ga skoro nisu ponovo oznacili. Sada se lepo vide linije i po najguscoj magli.

Isto vazi i za oba puta ka Bataji (preko Zemuna i magistralni).

Igrom slucaja sam vozio sestrinog decka kuci u Bataju, (nagutali su se suzavca na koncertu Exploited-a), preko magistralnog, u utorak, kada se spustila magla. Apsolutno se nista nije videlo na vise od 1m, ako i toliko. Oblaci magle su bili kao zidovi, samo udjete i izadjete.
                        U jednom trenutku je magla bila na 2.5-3m visine, kao plafon u kuci, bila je toliko gusta da se ulicno osvetljenje nije videlo. Nista cudnije nisam video...

Inace to vece u povratku sam naleteo na budalu koja je, kada je videla maglu, naglo ukocila ispred mene (brzina cca 80km/h, put vlazan). Uplasio se covek ocigledno, najbitnije je da je posle vozio svo vreme iza mene, a kada smo dosli na autoput BG-ZG, gde je vidljivost bila savrsena, prestigao me je (vozio sam oko 110)...

Obavezno poslusajte brick-ov savet za otvaranje prozora, jer ima gomila vozaca koji ne znaju da voze i/ili nemaju (ispravna) svetla za maglu i to jedini nacin da znate sta se desava ispred i iza vas.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

zadnje maglenke iz meni nepoznatog razloga na kolima sa simetrichnim shtopaljkama se isporuchuju samo sa levom sijalicom...
                          obavezno ide samo leva zadnja maglenka, i ne sme nikako da bude na obe strane- strogo zabranjeno zakonom i takvo vozilo se smatra neispravnim sa konstatacijom tezeg kvara i mora odmah da se iskljuci iz saobracaja (vazi u Nemackoj i vecem delu Evrope).

namerno zbog boljeg uocavanja maglenke crvene boje su asimetrice da bi se razlikovale od stop svetla jer su iste jacine.

ako si stavio i desnu sijalicu savetujem da sto pre izvadis i vratis auto u ispravno stanje, u stanje u kome zadnja maglenka ostaje u funkciji upozorenja.

nije slucajno po tehnickoj normi samo leva zadanja pozicija namenjena maglenki za sva vozila uza od 2.05 metara sirine a samo siroka vozila imaju 2 crvene maglenke pozadi.

postojao je davnih 80tih jedan kratak period kada je zakonski bilo dozvoljeno i resenje sa 1 sijalicom pozadi i sa 2 sijalice a od 1991. svaki novi automobil proizveden za trziste Evrope sme da poseduje samo levu sijalicu da bi mogao da prodje tehnicki pregled i da se registruje za upotrebu.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• dranix
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 3079
                            • Antwerpen/Belgium
                            • Saab 9-3

Meni nije jasno ko ga je sa dve zadnje maglenke pustio na tehnickom. SAMO JEDNA I TO LEVO ! ! !
                            Ja ne verujem da nam je potreban neko drugi da nam pravi haos u saobracaju. Pravimo ga i sami previse.

Comment

• Drinic
                              CBC Član
                              • 06.09.2005
                              • 26
                              • Republika Srpska

ja s kolegom bio u autu (on vozio) i idemo u federaciju. Zaustavi policija... standardno , da vidimo opremu , ovo ono, ajd sad stopove, zmigavce pali maglenke kad ne radi mu jedna tj. jedna razbijena i oce covjek naplati kaznu.. Ovaj popizdi i nogom razbije na autu drugu.. (piat uno... neke slj. maglenke sa buvljaka...). Pisao policajac prijavu al na sudu mu sve odbacili.... Et cisto da podelim sa vama :-)

Comment

Working...
                              X