Novi akumulatori sa starom generacijom alternatora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

So far so good.
    Zavisi i od instrumenta, inače podatak kazuje da je tek 75% "napunjenosti" ... što i nije loše, naravno na ovim nižim temp. to je oko 80% (kapaciteta) što je o.k. (za jače mrazeve možda da se ma(l)ko i dopuni ali mislim da do -15 nema potrebe, to će da šljaka (makar će odraditi posao, ako ne i uraditi dobar posao).
    Samo opušteno.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Pasat po dva dana nije paljen na temperaturama od -15 i upalio bez problema. Probao na plin da ga upalim i verglao 10 sek. bez ikakve naznake da ce da upali. Poceo da stenje i je prekinuo verglanje. Sipao dva sprica benzina u karburator, taman proslo minut dva da se akumulator oporavi. Zaverglao sa punim gasom i pasat upalio posle 2 sekunde. Posle toga sam ga ujutro uvek palio sa spricem benzina i tu nine bilo ni dva obrtaja motora i upali. Nisam merio napon akumulatora al me zacudilo da je bez problema palio i na velikim minusima. Da napomenem, i nove akumulatore sam ranije morao da skidam preko noci dok nisam pojacao napon punjenja.
      Drugar je kupio nov akumulator na yuga 45, napon je bio 13.75V sa svetlima i u prodavnici koja ujedno ima i servis su mu rekli da ce jedva da pregura zimu a za 6 meseci ce akumulator da bude neispravan i unisten. Reklisu da mora minimum da bude 13.9 sa upaljenim svetlima mada ni to nije dovoljno. Garanciju nece da ostvari zbog toga.Servis je Tadić Smederevo. Ugradili smo dve diode i napon je išo do 15.3V na leru bez svetla. Skinuli smo jednu diodu i napon je bio 14.35 sa svetlima a bez svetla 14.6V

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Dobro su Vam rekli (u servisu), min. je 14,1V (npr. "sa upaljenim svetlima") a optimalno 14,4V.
        Još bolje ste odgovorili i postigli baš to što treba.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• b_samardzic
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 1557
          • Smederevo

Ove dve ugradjene diode su završile odlican poso. Prvi put od kad imam pasata nisam dopunjavao akumulator o verglao je veselo narodski rečeno i na debelom minusu. Moram da mu proverim nivo elektrolita u celijama i prwtpostavka da ce voda brze da isparava.
          Ima jedna stvar koju sam prevideo i uočio svoj propust. Naime nisam merio napon punjenja na samom alternatoru sto bi mi dalo dobru inf o tome da li postoje negde oksidirani spojevi koji bi smanjivali napon do akumulatora. Proveravam pa javljam. A mogu i koju sliku dodarih dioda.

Comment

• rekordan
            CBC Član
            • 31.05.2009
            • 99
            • Nis

Može neka slika (objašnjenje). Nisam autoelektričar ali bih voleo da znam.
            Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!

Comment

• b_samardzic
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 1557
              • Smederevo

Click image for larger version

Name:	IMG_20170316_100608.jpg
Views:	1
Size:	59.5 KB
ID:	882089
              Click image for larger version