Meni se to redovno desava kada sam u koznoj jakni
Udari me struja kad se uhvatim za vrata.
Collapse
X
-
A ja mislio da ima veze sa ovcama, hocu reci vunenim dzemperima....Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Comment
-
-
uf dobro je pa nisam jedini
mada sintetiku ne nosim, iskljucivo prirodni materijali, u tome si uvek svez.
ajd, prebacite u zezanje, ja mislio da je nesto ozbiljno kad ono statika.
---------------------------------------------------
Peugeot 406 '98 1800cc 16v LPG conversion
---------------------------------------------------
Comment
-
-
pa hm..., elektrostatika je ozbiljnija nego sto zvuci i nije bas za zezanje (moze da kosta).
jedan od glavnih razloga nastanka u autu je primena sintetickih materijala pri izradi auta (i odece) kada nije izvrsena i elektrostaticka obrada istog (stednja fabrike pri izradi auta, ne vidi se golim okom pa moze da se poturi i losiji kvalitet materijala).
ta obrada podrazumeva upredanje grafitnih vlakana (ili drugi nacini ostvarenaj provodnosti) u tkanine i materijale kojima je oblozen interijer vozila kao i galvansko povezivanje svih pokretnih metalnih delova poput sedista, volana i slicnog koje dodiruje vozac/putnik upotrebom auta na zajednicki potencijal.
auto vise klase (citati skuplji), premium klasa) obicno nemaju taj problem ili je vrlo redak jer se o tome vodi racuna pri izradi auta odnosno izboru materijala i nacinu ugradnje i to je sastavni deo komfora koji treba da zadovolji putnike.
ali, osim tog peckanja koje moze biti samo neugodno i nije opasno postoji i faktor sto se danas koristi puno elektronike u i oko auta koja je osetljiva na statiku. recimo, kuciste radio uredjaja kome se skida plocica treba da bude metalno, i treba da bude galvanski vezano za masu vozila.
moze se desiti da se pri odvajanju plocice od radija na tom mestu isprazni elektricitet i time osteti elektronika u njoj.
slicno je i sa mobilnim telefonom. ako vec postoji staticki pri zatvaranju vrata onda mobilni ne treba da se nadje u ruci tokom procesa zatvaranja vrata.
napon tog peckanja je od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada volti (ali malecne struje) i zavisi od mali milion faktora...kako vecina elektronskih uredjaja ima zastitu od statike za vecinu okolnosti to se i vecim delom nece nista desiti.
ali, uvek postoji nesto da srecu kvari...ta zastita nije svemoguca i relativno je spora.
zbog te potencijalne opasnosti od eletkro statickog praznjenja u Nemackoj (mozda i drugde) je na pumpama zabranjena upotreba mobilnih telefona i izricito zabranjeno drzati u jednoj ruci mobilni a u drugoj pistolj za sipanje.
vec je bilo nekoliko teskih eksplozija i pozara koji su nastali tim putem, i ta zabrana je uvedena pre nekih 5-6 godina koliko se secam, a kazna je cini mi se 20 evra za krsenje iste.
problem elektrostatike usled primene plasticnih materijala (koji nisu elektro provodni) za poklopce i cepove rezervoara benzina se desavao kod nekih modela automobila i bilo je povlacenja nekih serija u servise na popravku (zbog nastalih pozara) i zamenu adekvatnije izradjenim delovima.
elektrostatika nastaje trenjem, izmedju ostaloga i trenjem karoserije vozila o vazduh kroz koji prolazi...poznato je da ima krajeva (geografski) gde je to narocito izrazeno zbog specificne klime (doba godine i sezonskih vetrova koji donose pesak/prasinu).
kod nas u zemlji poznato je (ispitano, mereno, znam iz prakse- merio na antenskim sistemima i na vozilima u pokretu) da recimo podrucje od Crvenog Sela kod Subotice ka Somboru ima izrazitu tendenciju nastanka elektro statike usled peska u vazduhu pa se u tom podrucju posebna paznja poklanja uzemljivanju objekata.
slicno je i u blizini Vrsca i jos nekih podrucja kod nas.
tema je vrlo kompleksna, resenja zastite variraju od slucaja do slucaja temeljitim ispitivanjem razloga nastanka i obicno se tolerise statika kao nesto sto ne treba dalje leciti (pare koje treba uloziti
)
ono sto mi sami mozemo da preduzmemo je da se ne koristi tokom voznje odeca koja sadrzi vunu ili sintetiku koliko je moguce i da se (ako vec ne postoji fabricki) postavi gibljiva bakarna pletenica izmedju vrata i karoserije vozila posto sarke cesto nisu dovoljno dobar provodnik same po sebi i obicno su podmazane (masne).
pomaze i drzanje vrata rukom na metalnom delu tokom napustanja vozila, s tim da treba da po mogucnosti to ne bude izolovani/lakirani deo.
jos jedan detalj- auto koji je udaran ima cescu tendenciju da stvara elektro staticki elektricitet..
iako deluje naivno, tema je toliko obimna da je maltene nauka i posebna specijalnost za sebe i postoje posebni majstori (strucnjaci, firme) koji se samo time bave i vrse odgovarajuca merenja i bave se projektovanjem resenja tog problema. i kod nas znam da se time aktivno bave.
najjeftinije je zezanje i zaobilazenje problema kao da ga i nema
volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ja ipak mislim da je tu neka "Atmosferska frka".
Do sada nisam imao taj problem, ali poslednjih par dana me ubija struja. I to uvek pri izlasku iz automobila.
Odecu nosim istu sto i pre, ne trljam se o sediste
, patike iste, gumene patosnice ceo zivot stoje u kolima....ne znam sta je stvarno, ali cu poludeti

Comment
-
-
a ti nemoj da izlazis iz auta dok ne prodje sezona peckanja! i ako te cuju iz elektro distribucije ima da ti naplate taksu na toOriginally posted by Bokiposlednjih par dana me ubija struja. I to uvek pri izlasku iz automobila.D
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Comment
-
-
Ako ste mozda bili po supermarketima i gurali kolica, mora da ste primetili neku traku sto se vuce po podu, a vezana je za kolica.... Isto takvo cudo postoji na npr, svim trolejbusima.. i odredjenim vozilima (a vidjao sam dosta) pogotovu trkacke modele (ne znam zato)... ako bas ne mozete da se resite peckanja razmisljjte da ugradite sebi jedan ...
MAZDA 626 GE i-V6 2.5 125 kw+
Comment
-
-
Desava se kada je suv vazduh, i leti i zimi, isuv beton, zimi su "vazne" cipele sa gumenim djonom. Da ne spominjem antistatik repice i hvatanje vrata pre izlaska ili dodirivanje auta kljucem pre ulaska, resenje je politi se lavorom vode, pre izlaska ili ulaska u kola.
Poz.
Comment
-
-
Imam i ja te probleme ,ali sam ih resio!
Vise se nehvatam za vrata nego ih samo nogom sutnem
!
Mala sala ,a reci te mi gde moze da se nabave te antistatik trakice?Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment
-

Comment