A ja mislio da ima veze sa ovcama, hocu reci vunenim dzemperima....
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
uf dobro je pa nisam jedini
mada sintetiku ne nosim, iskljucivo prirodni materijali, u tome si uvek svez.
ajd, prebacite u zezanje, ja mislio da je nesto ozbiljno kad ono statika.
pa hm..., elektrostatika je ozbiljnija nego sto zvuci i nije bas za zezanje (moze da kosta).
jedan od glavnih razloga nastanka u autu je primena sintetickih materijala pri izradi auta (i odece) kada nije izvrsena i elektrostaticka obrada istog (stednja fabrike pri izradi auta, ne vidi se golim okom pa moze da se poturi i losiji kvalitet materijala).
ta obrada podrazumeva upredanje grafitnih vlakana (ili drugi nacini ostvarenaj provodnosti) u tkanine i materijale kojima je oblozen interijer vozila kao i galvansko povezivanje svih pokretnih metalnih delova poput sedista, volana i slicnog koje dodiruje vozac/putnik upotrebom auta na zajednicki potencijal.
auto vise klase (citati skuplji), premium klasa) obicno nemaju taj problem ili je vrlo redak jer se o tome vodi racuna pri izradi auta odnosno izboru materijala i nacinu ugradnje i to je sastavni deo komfora koji treba da zadovolji putnike.
ali, osim tog peckanja koje moze biti samo neugodno i nije opasno postoji i faktor sto se danas koristi puno elektronike u i oko auta koja je osetljiva na statiku. recimo, kuciste radio uredjaja kome se skida plocica treba da bude metalno, i treba da bude galvanski vezano za masu vozila.
moze se desiti da se pri odvajanju plocice od radija na tom mestu isprazni elektricitet i time osteti elektronika u njoj.
slicno je i sa mobilnim telefonom. ako vec postoji staticki pri zatvaranju vrata onda mobilni ne treba da se nadje u ruci tokom procesa zatvaranja vrata.
napon tog peckanja je od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada volti (ali malecne struje) i zavisi od mali milion faktora...kako vecina elektronskih uredjaja ima zastitu od statike za vecinu okolnosti to se i vecim delom nece nista desiti.
ali, uvek postoji nesto da srecu kvari...ta zastita nije svemoguca i relativno je spora.
zbog te potencijalne opasnosti od eletkro statickog praznjenja u Nemackoj (mozda i drugde) je na pumpama zabranjena upotreba mobilnih telefona i izricito zabranjeno drzati u jednoj ruci mobilni a u drugoj pistolj za sipanje.
vec je bilo nekoliko teskih eksplozija i pozara koji su nastali tim putem, i ta zabrana je uvedena pre nekih 5-6 godina koliko se secam, a kazna je cini mi se 20 evra za krsenje iste.
problem elektrostatike usled primene plasticnih materijala (koji nisu elektro provodni) za poklopce i cepove rezervoara benzina se desavao kod nekih modela automobila i bilo je povlacenja nekih serija u servise na popravku (zbog nastalih pozara) i zamenu adekvatnije izradjenim delovima.
elektrostatika nastaje trenjem, izmedju ostaloga i trenjem karoserije vozila o vazduh kroz koji prolazi...poznato je da ima krajeva (geografski) gde je to narocito izrazeno zbog specificne klime (doba godine i sezonskih vetrova koji donose pesak/prasinu).
kod nas u zemlji poznato je (ispitano, mereno, znam iz prakse- merio na antenskim sistemima i na vozilima u pokretu) da recimo podrucje od Crvenog Sela kod Subotice ka Somboru ima izrazitu tendenciju nastanka elektro statike usled peska u vazduhu pa se u tom podrucju posebna paznja poklanja uzemljivanju objekata.
slicno je i u blizini Vrsca i jos nekih podrucja kod nas.
tema je vrlo kompleksna, resenja zastite variraju od slucaja do slucaja temeljitim ispitivanjem razloga nastanka i obicno se tolerise statika kao nesto sto ne treba dalje leciti (pare koje treba uloziti )
ono sto mi sami mozemo da preduzmemo je da se ne koristi tokom voznje odeca koja sadrzi vunu ili sintetiku koliko je moguce i da se (ako vec ne postoji fabricki) postavi gibljiva bakarna pletenica izmedju vrata i karoserije vozila posto sarke cesto nisu dovoljno dobar provodnik same po sebi i obicno su podmazane (masne).
pomaze i drzanje vrata rukom na metalnom delu tokom napustanja vozila, s tim da treba da po mogucnosti to ne bude izolovani/lakirani deo.
jos jedan detalj- auto koji je udaran ima cescu tendenciju da stvara elektro staticki elektricitet..
iako deluje naivno, tema je toliko obimna da je maltene nauka i posebna specijalnost za sebe i postoje posebni majstori (strucnjaci, firme) koji se samo time bave i vrse odgovarajuca merenja i bave se projektovanjem resenja tog problema. i kod nas znam da se time aktivno bave.
najjeftinije je zezanje i zaobilazenje problema kao da ga i nema
Ja ipak mislim da je tu neka "Atmosferska frka".
Do sada nisam imao taj problem, ali poslednjih par dana me ubija struja. I to uvek pri izlasku iz automobila.
Odecu nosim istu sto i pre, ne trljam se o sediste , patike iste, gumene patosnice ceo zivot stoje u kolima....ne znam sta je stvarno, ali cu poludeti
poslednjih par dana me ubija struja. I to uvek pri izlasku iz automobila.D
a ti nemoj da izlazis iz auta dok ne prodje sezona peckanja! i ako te cuju iz elektro distribucije ima da ti naplate taksu na to
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Ako ste mozda bili po supermarketima i gurali kolica, mora da ste primetili neku traku sto se vuce po podu, a vezana je za kolica.... Isto takvo cudo postoji na npr, svim trolejbusima.. i odredjenim vozilima (a vidjao sam dosta) pogotovu trkacke modele (ne znam zato)... ako bas ne mozete da se resite peckanja razmisljjte da ugradite sebi jedan ...
Desava se kada je suv vazduh, i leti i zimi, isuv beton, zimi su "vazne" cipele sa gumenim djonom. Da ne spominjem antistatik repice i hvatanje vrata pre izlaska ili dodirivanje auta kljucem pre ulaska, resenje je politi se lavorom vode, pre izlaska ili ulaska u kola.
Comment