Udari me struja kad se uhvatim za vrata.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vocko
    CBC Senator XXL
    • 25.04.2005
    • 4556
    • nBGd

Meni se to redovno desava kada sam u koznoj jakni

Comment

• SrdjanV
      CBC Veteran
      • 28.03.2005
      • 137
      • Raska

Jos jedan sa istim problemom
      Samo,neki put to je bas jako,tako da praktikujem zatvaranjem laktom

Comment

• civi
        CBC Senator XXL
        • 26.07.2005
        • 1492
        • Pozarevac

A ja mislio da ima veze sa ovcama, hocu reci vunenim dzemperima....
        Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
        - Kako to misliš, kočim?

Comment

• SrdjanV
          CBC Veteran
          • 28.03.2005
          • 137
          • Raska

Originally posted by civi
          A ja mislio da ima veze sa ovcama, hocu reci vunenim dzemperima....

Comment

• koja
            CBC Veteran
            • 30.09.2004
            • 106
            • Zrenjanin

uf dobro je pa nisam jedini
            mada sintetiku ne nosim, iskljucivo prirodni materijali, u tome si uvek svez.
            ajd, prebacite u zezanje, ja mislio da je nesto ozbiljno kad ono statika.
            ---------------------------------------------------
            Peugeot 406 '98 1800cc 16v LPG conversion
            ---------------------------------------------------

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

pa hm..., elektrostatika je ozbiljnija nego sto zvuci i nije bas za zezanje (moze da kosta).
              jedan od glavnih razloga nastanka u autu je primena sintetickih materijala pri izradi auta (i odece) kada nije izvrsena i elektrostaticka obrada istog (stednja fabrike pri izradi auta, ne vidi se golim okom pa moze da se poturi i losiji kvalitet materijala).

ta obrada podrazumeva upredanje grafitnih vlakana (ili drugi nacini ostvarenaj provodnosti) u tkanine i materijale kojima je oblozen interijer vozila kao i galvansko povezivanje svih pokretnih metalnih delova poput sedista, volana i slicnog koje dodiruje vozac/putnik upotrebom auta na zajednicki potencijal.

auto vise klase (citati skuplji), premium klasa) obicno nemaju taj problem ili je vrlo redak jer se o tome vodi racuna pri izradi auta odnosno izboru materijala i nacinu ugradnje i to je sastavni deo komfora koji treba da zadovolji putnike.

ali, osim tog peckanja koje moze biti samo neugodno i nije opasno postoji i faktor sto se danas koristi puno elektronike u i oko auta koja je osetljiva na statiku. recimo, kuciste radio uredjaja kome se skida plocica treba da bude metalno, i treba da bude galvanski vezano za masu vozila.
              moze se desiti da se pri odvajanju plocice od radija na tom mestu isprazni elektricitet i time osteti elektronika u njoj.

slicno je i sa mobilnim telefonom. ako vec postoji staticki pri zatvaranju vrata onda mobilni ne treba da se nadje u ruci tokom procesa zatvaranja vrata.

napon tog peckanja je od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada volti (ali malecne struje) i zavisi od mali milion faktora...kako vecina elektronskih uredjaja ima zastitu od statike za vecinu okolnosti to se i vecim delom nece nista desiti.

ali, uvek postoji nesto da srecu kvari...ta zastita nije svemoguca i relativno je spora.

zbog te potencijalne opasnosti od eletkro statickog praznjenja u Nemackoj (mozda i drugde) je na pumpama zabranjena upotreba mobilnih telefona i izricito zabranjeno drzati u jednoj ruci mobilni a u drugoj pistolj za sipanje.

vec je bilo nekoliko teskih eksplozija i pozara koji su nastali tim putem, i ta zabrana je uvedena pre nekih 5-6 godina koliko se secam, a kazna je cini mi se 20 evra za krsenje iste.

problem elektrostatike usled primene plasticnih materijala (koji nisu elektro provodni) za poklopce i cepove rezervoara benzina se desavao kod nekih modela automobila i bilo je povlacenja nekih serija u servise na popravku (zbog nastalih pozara) i zamenu adekvatnije izradjenim delovima.

elektrostatika nastaje trenjem, izmedju ostaloga i trenjem karoserije vozila o vazduh kroz koji prolazi...poznato je da ima krajeva (geografski) gde je to narocito izrazeno zbog specificne klime (doba godine i sezonskih vetrova koji donose pesak/prasinu).
              kod nas u zemlji poznato je (ispitano, mereno, znam iz prakse- merio na antenskim sistemima i na vozilima u pokretu) da recimo podrucje od Crvenog Sela kod Subotice ka Somboru ima izrazitu tendenciju nastanka elektro statike usled peska u vazduhu pa se u tom podrucju posebna paznja poklanja uzemljivanju objekata.
              slicno je i u blizini Vrsca i jos nekih podrucja kod nas.
              tema je vrlo kompleksna, resenja zastite variraju od slucaja do slucaja temeljitim ispitivanjem razloga nastanka i obicno se tolerise statika kao nesto sto ne treba dalje leciti (pare koje treba uloziti )

ono sto mi sami mozemo da preduzmemo je da se ne koristi tokom voznje odeca koja sadrzi vunu ili sintetiku koliko je moguce i da se (ako vec ne postoji fabricki) postavi gibljiva bakarna pletenica izmedju vrata i karoserije vozila posto sarke cesto nisu dovoljno dobar provodnik same po sebi i obicno su podmazane (masne).

pomaze i drzanje vrata rukom na metalnom delu tokom napustanja vozila, s tim da treba da po mogucnosti to ne bude izolovani/lakirani deo.

jos jedan detalj- auto koji je udaran ima cescu tendenciju da stvara elektro staticki elektricitet..

iako deluje naivno, tema je toliko obimna da je maltene nauka i posebna specijalnost za sebe i postoje posebni majstori (strucnjaci, firme) koji se samo time bave i vrse odgovarajuca merenja i bave se projektovanjem resenja tog problema. i kod nas znam da se time aktivno bave.

najjeftinije je zezanje i zaobilazenje problema kao da ga i nema
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Boki
                CBC Član
                • 23.09.2005
                • 42
                • Zemun

Ja ipak mislim da je tu neka "Atmosferska frka".
                Do sada nisam imao taj problem, ali poslednjih par dana me ubija struja. I to uvek pri izlasku iz automobila.
                Odecu nosim istu sto i pre, ne trljam se o sediste , patike iste, gumene patosnice ceo zivot stoje u kolima....ne znam sta je stvarno, ali cu poludeti

Comment

• ada
                  CBC Senator XXL
                  • 04.06.2005
                  • 2375
                  • Novi Sad
                  • Svasta nesto

Originally posted by Boki
                  poslednjih par dana me ubija struja. I to uvek pri izlasku iz automobila.D
                  a ti nemoj da izlazis iz auta dok ne prodje sezona peckanja! i ako te cuju iz elektro distribucije ima da ti naplate taksu na to
                  Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                  Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                  Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                  Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Lucky
                    CBC Veteran
                    • 08.12.2004
                    • 184
                    • Prokuplje

Proveri da ti neki od elektricnih uredjaja ne 'probija' na masu...

mene je tako pecala struja kada su mi na parkingu polomili bocni migavac i sijalicu pa ona probijala...

Comment

• darko-sice
                      CBC Senator
                      • 01.11.2005
                      • 200
                      • Aleksinac

E pa ovo je vec za razmisljanje....brisi ovo nemoj jos neko da vidi da ti se smeje

Comment

• mfengineer
                        CBC Veteran
                        • 24.06.2005
                        • 145
                        • Novi Beograd
                        • Mazda 626 i-V6 2.5

Ako ste mozda bili po supermarketima i gurali kolica, mora da ste primetili neku traku sto se vuce po podu, a vezana je za kolica.... Isto takvo cudo postoji na npr, svim trolejbusima.. i odredjenim vozilima (a vidjao sam dosta) pogotovu trkacke modele (ne znam zato)... ako bas ne mozete da se resite peckanja razmisljjte da ugradite sebi jedan ...
                        MAZDA 626 GE i-V6 2.5 125 kw+

Comment

• Boki
                          CBC Član
                          • 23.09.2005
                          • 42
                          • Zemun

Pa ima to cudo i za kola. I pise na toj tracici antistatic.

Comment

• KdF
                            CBC Senator
                            • 06.12.2004
                            • 242
                            • Beograd

Nekada se ta traka dosta ugradjivala i bila je popularna. U poslednje vreme ih slabo vidjam...

Comment

• Vladd
                              CBC Senator XXL
                              • 09.07.2006
                              • 581
                              • NBG

Desava se kada je suv vazduh, i leti i zimi, isuv beton, zimi su "vazne" cipele sa gumenim djonom. Da ne spominjem antistatik repice i hvatanje vrata pre izlaska ili dodirivanje auta kljucem pre ulaska, resenje je politi se lavorom vode, pre izlaska ili ulaska u kola.

Poz.

Comment

• Laki GSi
                                CBC Senator XXL
                                • 15.10.2006
                                • 2426
                                • Beograd-Vozdovac

Imam i ja te probleme ,ali sam ih resio!

Vise se nehvatam za vrata nego ih samo nogom sutnem !
                                Mala sala ,a reci te mi gde moze da se nabave te antistatik trakice?
                                Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

Working...
                                X