Ho?u da konvertujem paljenje na motoru, sa platina na elektronsko. u pitanju je motor Suzuki GSX 550, sa dve bobine (jedna za 1 i 4 druga za 2 i 3 cilindar). Motor fabri?ki ima elektronsko paljenje, ali je jedan od predhodnih vlasnika to skinuo (verovatno zbog kvara) i stavio platine. Pošto je to ura?eno krajnje bezveze, nabavio sam elektronsko paljenje.

pored ovoga idu i dva komutatora, za svaku bobinu posebno. Komutatori su od juga.
Problem je nastao kada sam hteo da upalim motor sa takvim paljenjem. Kao prvo ?ulo se mnogo detonacija iz auspuha i motor nije hteo uopšte da upali. probao sam i na gurku ali nije vredelo.
Bobine su bacale varnicu ali kada sam proverio sve?ice, sve ?etiri su crkle !!! Ina?e su stare 3 meseca, prešle oko 400km, odgovaraju?e za GSX 550.
Kada sam promenio sve?ice i probao ponovo da upalim motor, javile su se detonacije iz auspuha, ali sam nekako i upalio motor. Izuzetno nemiran rad, metalni zvuk iz motora kao da je prolupao, detonacije iz auspuha i dalje, i ?ini mi se na obrtomeru ?udno veliki broj obrtaja (pola gasa 12000 o/min).
Prilikom verglanja se dešavalo da motor blokira kao da blokira klip.
Ja vratim platine, motor dobro pali i radi super bez ?udnih zvukova.
Šta je mogu?i uzrok mojih problema?
1. Komutator ili komutatori
2. Bobine (možda su stavljene za platinsko paljenje - ako ima neke razlike izme?u njih)
3. kapice na sve?icama (možda trebaju ili netrebaju 5000omske kapice)
4. duhovi u motoru koji mi kidaju živce
Sad ?e neko da kaže kad ti dobro radi na platine što menjaš?
Menjam platine zato što ne mogu da izdrže veliki broj obrtaja. Ove trenutno 7000 o/min.

pored ovoga idu i dva komutatora, za svaku bobinu posebno. Komutatori su od juga.
Problem je nastao kada sam hteo da upalim motor sa takvim paljenjem. Kao prvo ?ulo se mnogo detonacija iz auspuha i motor nije hteo uopšte da upali. probao sam i na gurku ali nije vredelo.
Bobine su bacale varnicu ali kada sam proverio sve?ice, sve ?etiri su crkle !!! Ina?e su stare 3 meseca, prešle oko 400km, odgovaraju?e za GSX 550.
Kada sam promenio sve?ice i probao ponovo da upalim motor, javile su se detonacije iz auspuha, ali sam nekako i upalio motor. Izuzetno nemiran rad, metalni zvuk iz motora kao da je prolupao, detonacije iz auspuha i dalje, i ?ini mi se na obrtomeru ?udno veliki broj obrtaja (pola gasa 12000 o/min).
Prilikom verglanja se dešavalo da motor blokira kao da blokira klip.
Ja vratim platine, motor dobro pali i radi super bez ?udnih zvukova.
Šta je mogu?i uzrok mojih problema?
1. Komutator ili komutatori
2. Bobine (možda su stavljene za platinsko paljenje - ako ima neke razlike izme?u njih)
3. kapice na sve?icama (možda trebaju ili netrebaju 5000omske kapice)
4. duhovi u motoru koji mi kidaju živce
Sad ?e neko da kaže kad ti dobro radi na platine što menjaš?
Menjam platine zato što ne mogu da izdrže veliki broj obrtaja. Ove trenutno 7000 o/min.
Comment