teorija je fina a praksa je da takvi sistemi nisu zaživeli niti u jednoj firmi kao osnovni tip rada motora.
a pokušaja i ponude takvih rešenja je bilo u više navrata.
@BOOST:
Izvinjavam se ako sam se upetljao u privatnu raspravu... izlazim iz iste
P.S. Znam kako se pise 'nije bitno', da si stavio "@nijebitno" ili bilo sta slicno, ne bi doslo do ove zabune.
Sorry zbog uplitanja u internu zafrkanciju jos jedared
Kao i nijebitno i ja sam smatrao da je svako gorivo neprijatelj ekologije.
Pa taksisti iz Beograda svoja vozila ne gase na semaforu iz jednog vrlo ubedljivog razloga ili ga nece moci upaliti ili te vozaju oko semafora samo da nebi isli kracim putem.
Bio je u SAM-u projekat, pre jedno 20 godina, za takav "automat". Odustalo se od masovne upotrebe zbog prakticnih razloga. Da podsetim, mladje, tada se nije razmatrala ekologija ili globalno zagrevanje.
Najcesci motori, sa 4 cilindra, su se zaustavljali najcesce na jednoj poziciji, teoretski, mada u praksi retko na dve. Kako god, veliko opterecenje jednog dela zamajca, dovodilo je do ostecenja zupcanika znacajno ranije, a do kvara elektropokretaca u roku do godinu dana.
Usteda je bila slaba zbog paljenja motora sa dodavanjem gasa, jakim, retki su bili automobili sa elektronskim paljenjem, a kompjuter....
svi znamo da je pan?evo jedan od glavnih ekoloških problema srbija zato što se tamo nalazi i rafinerija i azotara i šta ti ja znam.......
elem po novinama se povla?ilo i to da je jedan od ve?ih zaga?ivala pan?eva i zastareli metodi punjenja cisterni u pan?evu. sistem punjenja je zastareo i ogromna koli?ina goriva isparava u atmosferu svakog dana. mislim da su pominjali da "dobrim" danima uspe da ispari i 2t goriva i da to stvara ogromne koli?ine benzea u vazduhu. daleko od toga da gorivo koje isparava u vazduhu nema nikakve ekološke efekte. zamislite samo grad kakav je mexico city da svaki automobil ispusti 1dl goriva u vazduh.
Taj grad je jos i ok jer se nalazi na vetrometini... mislim, ok relativno... bio, video..
Ali, isparavanje goriva definitivno nije opcija za zanemarivanje.
Comment