Pretvarac 12v na 220v

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • spanjeli
    CBC Senator XXL
    • 17.09.2005
    • 532
    • Nis

Znaci ako sam dobro razumeo,otvorim zadnji deo woofera,skinem dve zice od kabla za struju 220v i na isto to mesto nalemim zice od struje iz auta,naravno sve pod uslovom da transformator izbacim? Nemoguce da je toliko prosto...

Jel ce taj pad napona od 0.7V nesto da smeta pri radu?
    Originally posted by Sheta_Junior
    Tata izadje iz kola, pogleda pored puta jarak, katakombe, ali vidi da ce da prodje. Digne BX-a na najvisi stepen i polako ga spusti pored puta, prodje kroz jarak, digne ga na put, stane na put, spusti citrica, i nastavi put, a svi ljudi iz kolone aplaudiraju!

Comment

• tamburski
      CBC Senator
      • 27.09.2007
      • 210
      • PANCEVO

imace ipak vise jer akumulator daje vise od 12v pa nu taj pad nece smetati
      a koji je to auto bolji od moskvica

Comment

• spanjeli
        CBC Senator XXL
        • 17.09.2005
        • 532
        • Nis

Eo sad sam ga otvorio i pokusao da uslikam...
        Na ispravljacu pise IN 230V 50Hz OUT 12.5V 1.1A
        Znaci li to nesto,mislim zar nece accu od 55Ah da sprzi ovo ako ga privezem?

Tata izadje iz kola, pogleda pored puta jarak, katakombe, ali vidi da ce da prodje. Digne BX-a na najvisi stepen i polako ga spusti pored puta, prodje kroz jarak, digne ga na put, stane na put, spusti citrica, i nastavi put, a svi ljudi iz kolone aplaudiraju!

Comment

• srdjan_p
          CBC Senator XXL
          • 01.12.2004
          • 1915
          • ZR

Ah je kapacitet akumulatora...Samo povezi kako su ti rekli ljudi i uzivaj...

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

gledam sada slike, proveri isntrumentom da li je zaista 12V ili je 24V napajanje.
            gledam na slici da je sekundar trafoa sa 3 izvoda, znaci moze da bude i 12V-oV-12V konfiguracija odnosno da je napajanje +12V -12V i 0V, ukupno 24V.

tada ne moze kako sam ranije opisao.

i uopste ne moze u autu da se koristi.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• srdjan_p
              CBC Senator XXL
              • 01.12.2004
              • 1915
              • ZR

Na ispravljacu pise IN 230V 50Hz OUT 12.5V 1.1A
              Ali svakako treba izmeriti...

Comment

• mb12
                CBC Senator XXL
                • 06.11.2006
                • 640
                • Vrbas
                • Mazda 626 2.0 TD

Ko je odvalio da za 300W je jacina struje 30-ak A ..ajd nema veze ko je rekao,ali to je neispravno!

Da svaki komp vuche toliko, onda bi svakom iskakali osigurachi u kuci pri svakom ukljuchivanju rachunara.

Elem, snaga je jednaka proivodu napona i struje, shto znachi da je jachina struje jednaka kolichniku snage i napona, tj:

P=U*I -----> I= P/U
                I=300W/220V= 1,36 A

Evo sad da sevratim na zamisao pokretacha teme.

Pazi,mozesh to da uradish, ali ako nemash iskustva sa elektrotehnikom/elektronikom, nemoj ni pod razno da se upushtash u to!

Zashto? --- Pa, chak i ako se sve to lepo sprovede u delo, choveche, ti cesh imati ~220 V u kolima.....kao prvo, kako mislish reshiti osigurache? Kako ces reshiti "probijanje" struje na metalne delove, tj kabinu, i odvod te struje, tj uzemljenje ( nikako )? i josh mali milion sasvim razumnih i normalnih razloga zashto to ne bi trebao raditi!

Najmanja fora je dobiti taj/tu napon/struju u kolima iz akumulatora...izbacish stari akumulator, ubacish od FAP mashine takodje onda sledi menjanje alternatora itd.... potom privezivanje transformatora sa elektronikom i eto ~220 V! Ali shta dalje sa sigurnosti?

Comment

• spanjeli
                  CBC Senator XXL
                  • 17.09.2005
                  • 532
                  • Nis

@mb12 Ja sam druze odustao od pretvaraca sa 12V na 220V,tako da sve ovo sto si napisao sada,korisno je znati ali trenutno meni nepotrebno

@all Ja da se toliko dobro razumem u eletroniku,ne bih ovde ni postavljao pitanja,zato ako neko moze lepo da objasni sta da uradim,posto ima slika,bio bih mu bas zahvalan

Zbunjuje me zasto u trafo ulaze 2 a izlaze 3 zice i sta je i na plocici gde se spajaju ne pise nista ni + ni - ? (to su ove dve plave i crna pored ova dva velika kondenzatora)

Comment

• dandy
                    CBC Senator XXL
                    • 09.12.2005
                    • 513
                    • Bijeljina-Beograd Medakovic

Originally posted by mb12
                    Ko je odvalio da za 300W je jacina struje 30-ak A ..ajd nema veze ko je rekao,ali to je neispravno!

Da svaki komp vuche toliko, onda bi svakom iskakali osigurachi u kuci pri svakom ukljuchivanju rachunara.

Elem, snaga je jednaka proivodu napona i struje, shto znachi da je jachina struje jednaka kolichniku snage i napona, tj:

P=U*I -----> I= P/U
                    I=300W/220V= 1,36 A

O BOZE.....
                    Ja sam "odvalio" to, a ti si se momcino malo zeznuo u racunici,,,,malo babe i zabe sabiras....
                    fino si ti to nama pomnozio i podijelio, ali samo si napravio kardinalnu gresku jer si 300W dijelio sa 220v, a ne sa 12v od kojih i pravis tih 300W...

i uporedjujes 300w koje trosi komp, na naponu gradske mreze i 300w, iz invertora na 12v........hmmmm,,,,,interesantno....
                    joj sto je to dobra matematika,postavim invertor, od jedno 3 KW,i kvarcnu ili TA pec ubacim , i zamisli dobicu potrosnju od 16A,(a pojacalo u kolima od 600w mi vuce oko 40A, cudne li matematike), i eto rjesenja za grijanje zimus.kako se samo ranije toga nisam sjetio,,,,....,,,,da nije zalosno bilo bi smijesno.....

drugarsko savjet,,,,nemoj ljudima govoriti nesto u sta nisi siguran jer mogu da se opasno povrijede...

Ali zaboravimo to....
                    Invertori se danas jako puno koriste u autobusima, kombibusevima i maltene svuda gdje je potrebno napajanje 220v...bilo da je to za tv, dvd ili nesto slicno...
                    probao sam sa inverotorom u kolima i naisao bas na problem velike potrosnje struje,,,znaci dok auto radi,,,kad se upali komp, pogotovo pri dizanju sistema, jedva je ostajao upaljen koliko je struje povlacio,,,
                    onda sam se malo raspitao, i saznao da se obicno koriste invertori do jedno 100-150w snage za tv, dvd i sl, i da veci nisu preporucljivi jer previse naprezu i alternator i acu...

a sto se tice ozvucenja....

i kao sto brick rece uzmi unimer i izmjeri napon na izlazima iz greca, i vidjeces koliko daje trafo,,
                    i ukoliko mjeris napon na samom trafou, bitno je da znas da se tu radi o naizmjenicnoj struji,,,,,a tek poslije ispravljaca, tj onih diodica-4 kom, i konda,ili su cini mise 2 kondica kod tebe, postaje jednosmjerna,,,,

Comment

• mb12
                      CBC Senator XXL
                      • 06.11.2006
                      • 640
                      • Vrbas
                      • Mazda 626 2.0 TD

@ dandy

Chekaj, ti hocesh da kazesh da je stvarno bash tako? sachekaj, jel imash predstvau shta je 30 A, bez obzira bila to jednosmerna ili naizmenichna struja? Znash , kakav bi osigurach trebao za tu struju? OMG Znah li koliki presek provodnika bi trebao za tu struju? OMG ... vishe nego je ochigledno da si ti pogreshio, tj jesi uzeo si 12 V kao napon, ali to je teoretski nemoguce, jer bi ti trebao da "provedesh" tih smrtonosnih i ogromnih 30 A kroz provodnik koji je deblji od provodnika koji se postavljaju u kucnu instalaciju ....

Njemu je po prvoj zamisli trebalo ~220 V, i po tom postu si dobio rachunicu od 30 A! Jel tako? Da neispadnem da sad ja neshto lupam moze se lepo pogledati.

A i nerazumem ako vec prebacuje u naizmenichnu struju, tj ako prebaci u 12 V naizmenichnih, shta je problem dignuti napon na 220 V......samo obrnuti proces u transformatoru, sa malo elektronike i to je to!

A, reci mi iskreno, ali iskreno! Zar nije malo debilno napraviti konertor/inertor/transformator, koji ce sa 12 V jednosmerne, pretvarati to u 12 V naizmenichne....i shta bi mu radilo na ~12 V! OMG

Ali nema veze, ionako je odustao od te ideje! ( no hard feelings )

Comment

• spanjeli
                        CBC Senator XXL
                        • 17.09.2005
                        • 532
                        • Nis

Aj za.ebite da se prepucavate ko je pametniji i pomognite mi ako hocete...
                        Znaci sad sam izmerio izlaz iz transformatora i posto ima 3 zice 2 pokazuju 12V naizmenicne a jedna je masa...
                        Inace na transformatoru TACNO pise 12.5V X2 1.1A
                        Jel to znaci da je u pitanju 24V jednosmerne struje ili sta?

Comment

• mb12
                          CBC Senator XXL
                          • 06.11.2006
                          • 640
                          • Vrbas
                          • Mazda 626 2.0 TD

Chekaj....koji transformator je u pitanju?

AC-DC ( nazmenichna-jednosmerna) ili DC-AC ( jednosmerna-naizmenichna ) ?

Ogrnuti ili lanchasti ?
                          Koliko ulaza , a koliko izlaza ima?

...po ovome shto si ti naveo, i koliko sam te shvatio , to je trafo DC/AC, koji koji ima dva izlaza, a na svakom izlazu napon je ~12 V i daje 1.1 A na svakom izlazu ..... gde je korishten taj trafo i za shta?

I ako mozesh slikaj ga i okachi na net pa onda se moze reci neshto konretno!

Comment

• spanjeli
                            CBC Senator XXL
                            • 17.09.2005
                            • 532
                            • Nis

Originally posted by spanjeli
                            Eo sad sam ga otvorio i pokusao da uslikam...
                            Na ispravljacu pise IN 230V 50Hz OUT 12.5V X 2 1.1A

Kao sto se vidi na slici, u transformator ulaze 2 a iz njega izlaze 3 zice,dve plave i jedna crna,napon na tim plavim zicama je 12V~ struje,zasto ta struja nije jednosmerna?
                            Kao sto sam ranije napisao,ispravljac je od woofera od 2.1sistema za comp koji bih ja stavio u auto,pitanje je gde na plocici privezati struju iz automobila i da li je uopste moguce?

Comment

• spanjeli
                              CBC Senator XXL
                              • 17.09.2005
                              • 532
                              • Nis

Evo i pozadina plocice...

Comment

• dandy
                                CBC Senator XXL
                                • 09.12.2005
                                • 513
                                • Bijeljina-Beograd Medakovic

ma neeee,daleko je ovo od prepucavanja, samo prijateljska razmjena iskustava....
                                ,,,covjek je htio da postavi invertor kako bi ubacio monitor ili komp,,,pa zato treba pretvarac, jer problem kod napajanja racunara je to sto on ima i negativne napone, -5,-12,-3v, i do sada nikog nisam nasao da rijesi taj problem bez invertora, jer i meni treba....
                                a amperaza za jednosmjernu i naizmjenicnu struju napona 220v i amperaza za jednosmjernih 12v je bitno razlicita stvar, 30A naizmjenicne je jako veliko, ali 30A jednosmjerne nije ni blizu toga,gledano po angazovanju potrosaca....za 220w, 2 Kw, potrosac trosi manje od 10A, a za 12v vec potrosac od 600w vuce 50A....
                                ,,,pogotovo ako govorimo o ubitacnosti....
                                ako pogledamo osigurace na vozilima vidimo da najmanji idu od 5A, dok farovi i sl traze 15, apojacala i muzicki uredjaji vuku i 60-80A, u extremnijim varijantama.....

a invertori koji daju const 300W, vuku preko 25A od acu....provjeri...lako se da izmjeriti....

pa struja na izlazu iz trafoa nemoz bit nikako jednosmjerna jer je funkcija trafoa samo da smanji ili poveca napon,,,naizmjenicne struje,,,kod jednosmjerne je nemoguce trafoom tako nesto uraditi jer nema promjene magnetnog polja a samim tim ni indukcije, pa ne moze....

zato sam i rekao da vidi dal moze da nadje vod poslije ispravljaca na plocici, i tu spoji napon acu i rijesen problem,,,znaci poslije kondenzatora na plocici, ali ako ne znas sam, odes drugar fino kd bilo kog elektroservisera, i nece ni 200 dinara da ti uzme za to,,,,bolje je da ne bi spalio sta...jer je nabudzena plocica, i ne mogu da razaznam, gdje bi trebalo spojiti acu...

Comment

Working...
                                X